Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Matkusta turvallisesti – muista nämä 4 asiaa!

16.1.2018

Päivittäin toimittajat suoltavat silmillemme televisiosta, radiosta sekä painetusta mediasta uutisia maanjäristyksistä, tulivuoren purkautumisista, pommiuhkista ja poikkeuksellisista sääoloista. Kuitenkin matkakuume vaivaa ja maailmalle tekee mieli? Mitä tulisi ottaa huomioon ennenkuin suinpäin ryntäämme tutkimaan maapallomme kauimmaisia kolkkia?

Ihan ensimmäiseksi käy lukemassa Ulkoministeriön sivulta

MATKUSTUSTIEDOTE

Matkustustiedote on jokaisen matkalaisen paras työkalu matkaa suunnitellessa ja sieltä löydät ajankohtaiset asiat valitsemasi kohteen turvallisuudesta, ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta, mahdollisista levottomuuksista ja vältettävistä paikoista, kulttuurieroista tai vaikkapa liikenteestä. Lue siis matkustustiedote ennenkuin varaat matkasi! Nykyajan tekniikka mahdollistaa myös sen, että voit tilata haluamasi maan tiedotteen tekstarina kännykkääsi, olet sitten Perussa tai Bukarestissa.

Jos matkustustiedotteen ensimmäisillä riveillä lukee ”Vältä kaikkea matkustamista” tai ”Vältä tarpeetonta matkustamista” niin suosittelen lämpimästi valitsemaan jonkun toisen lomakohteen! Meriharakan blogista löytyvät nämä 12 maata, joihin meillä matkailijoilla ei ole toistaiseksi mitään asiaa!

Toinen M, joka sinun tulee muistaa on

MATKUSTUSILMOITUS

Matkustusilmoituksessa kerrot Ulkoministeriölle missä menet ja mistä sinut tavoittaa poikkeustilanteessa. Maanjäristyksestä ja mahdollisesta tsunamivaarasta on mukavampi lukea oman kännykän näytöltä reaaliaikaisesti, kuin viiveellä tiedotusvälineistä tai puskaradiosta.  Tämä palvelu voi pelastaa henkesi!

Reilu vuosi sitten sain tekstarin kännykkääni:

Kun en reagoinut heti viestiin, niin tämän jälkeen sain pari sähköpostia ja puhelinsoiton, jossa varmistettiin se, etten ole tuhoalueella. Kiitos Ulkoministriön konsulikriisipäivystäjälle aktiivisesta yhteydenotosta ja huolenpidosta.

Itse maanjäristyksestä voit lukea Ylen sivuilta.

Kolmas M on sitten

MATKAVAKUUTUS

Jokaisen matkailijan tärkein muistettava asia on ehdottomasti matkavakuutus. Vertailu kannattaa ja halvin ei tässä tapauksessa ole aina se paras. Reissatessa voi sattua lähes mitä vaan (kysy vaan, millä reissulla en olisi joutunut turvautumaan lääkäriin?) hyttysten piston aiheuttamasta tulehtuneesta näppylästä vakavaan auto-onnettomuuteen, vaikket itse olisikaan kuskina. Jos harrastat jotain normaalista rannalla makoilusta poikkeavaa, tarkista että vakuutuksesi kattaa myös sen aktiviteetin aiheuttamat kustannukset. Joissain matkavakuutuksissa on poissuljettu mm hyönteisten levittämät taudit tai luonnonolosuhteista johtuvat tapaturmat, mutta eikös juuri näitä varten se vakuutus oteta? Joka päivä maailmalla loukkaantuu pari suomalaista ja pari kuolee.

Peruutusturva kannattaa tarkistaa, että se kattaa matkan peruuntumisesta johtuvat kustannukset edes siltä osin, mitä ei voi saada valmismatkalain mukaan matkanjärjestäjältä ja yksi hyvä tarkistettava asia on mahdollisen ambulanssilennon kustannukset, varsinkin jos sairastat jo ennen matkaa jotain, jonka paheneminen voi aiheuttaa suuria kustannuksia.

”HUOM! Muista aina lukea oman matkavakuutuksesi ehdot huolella läpi ennen matkaa, jotta tiedät, mitä vakuutuksesi korvaa, mitä ei ja miten sinun on toimittava korvauksen saadaksesi. Esimerkiksi kansainvälisen World Nomads -vakuutusyhtiö ilmoittaa nettisivuillaan, etteivät he eivät korvaa tyhmyyttä eivätkä yhtäkään alkoholin vaikutuksen alla tapahtunutta tapaturmaa.”

– Sissi Korhonen

Sissi Korhonen on koonnut Seikkailijattaret-sivustolle kattavan tietopaketin vakuutuksista, sen löydät täältä. Muistathan, ettei ilmaista konsulikyytiä ole olemassakaan, se on pelkkää huhupuhetta! Myös Momondon-sivulta löytyi hyvää tietoa matkavakuutuksista.

 

Ilman neljättä ämmää matka voi tyssätä jo Helsinki-Vantaalle, joten hoidathan kuntoon myös

MATKUSTUSASIAKIRJAT

Suomalaiset rajavirkailijat saattavat olla lepsuja ja päästää sut kotiisi matkan jälkeen rikkinäisellä tai vanhentuneella passilla, mutta näin ei todellakaan ole missään muualla maailmassa, joten tarkista hyvissä ajoin ennen matkaa matkakohteesi viranomaisilta onko passisi voimassa vaaditun ajan ja tarvitsetko viisumia kohdemaassasi! Useimmat Eu-maiden ulkopuoliset maat edellyttävät, että passisi on voimassa vähintään 6kk matkan päättymisen jälkeen. Passin tulee olla myös ehjä, pesukoneessa tai merivedessä uitettu ei yleensä kelpaa. Nykyään passin hakeminen on tehty helpoksi, voit hakea sen verkosta ja lunastaa lähimmästä Matkahuollosta tai sen alihankkijan toimipisteestä.

Kopio matkustusasiakirjoista on hyvä olla sekä mukana, että tallennettuna vaikkapa sähköpostiisi, siis sellaiseen, jonka pääset lukemaan missäpäin maailmaa tahansa.

 

Jos mielessäsi on vielä kysymyksiä, mihin haluaisit vastauksia niin Matkamessuilla 19.-21.1 siihen on hyvä mahdollisuus Ulkoministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteisellä osastolla.

 

Postauksen kuvat yhtä lukuunottamatta PIXABAYsta.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Susanna 16.1.2018 at 20:16

  Passista kannattaa olla myös paperinen kopio mukaan, itseasiassa mm. jotkut risteilyhtiöt vaativatkin tätä käytäntöä ettei tarvitse kuljetella passia mukana. Yksi oma vinkkini olisi se että jätä arvotavarat (arvokorut, merkkituotteet jne.) kotiin, koska myös hotelleissa käy varkaita ja ihan myös työntekijöissä saattaa olla varkaita. Minulta on viety pikkutavaraa hotellihuoneista kuten kampoja, kyniä ja meikkejä mutta yleensä muu ei kiinnosta kun en kuljeta esim. merkkituotteita. Rahat kannattaa pitää mukana, eikä jättää rahaa tai ipodia mihinkään hotellin pöydälle lojumaan. Hotellihuoneissahan on kamerat, joten jos on epärehti työntekijä voi käydä huoneesta nappaamassa arvotavaraa. Varkaat eivät aina ole ulkopuolisia. Jos kuitenkin on arvotavaraa mukana, niin ne voi kuljettaa käsilaukussa/repussa ulos mennessä, jos ne viedään ne viedään toisin kuin silloin jos jättää ne huoneeseen eikä näe kuka vie.. Myös matkatavaroille voi nykyisin ostaa matkatavaravakuutuksen, joka kannattaa ottaa juuri varkaiden takia tai jos vaikka lentoyhtiö hukkaa matkalaukun. Nykyään ihan jo joissain ruokakaupoissakin myydään pieniä mini hälyttimiä, sellainen voisi olla kätevä pimeän aikaan joissain kohteissa. Pankkikorttia, lompakkoa jne. ei kannata säilyttää matkalaukussa hotellihuoneessa

  • Reply Tanja 16.1.2018 at 22:20

   Hei Susanna! Kiitos kommentistasi.

   Neljän pitkän risteilyn perusteella voin sanoa, ettei passin kopiota ole kysytty missään, sen sijasta passi on useampaan otteeseen kerätty laivan henkilökunnan toimesta ja he hoitavat maahantulomuodollisuudet, eli passit leimautetaan kaikki kerralla. Matkan loppupuolella saa sitten hakea passinsa takaisin.

   Postauksessa en ottanut millään tavalla kantaa siihen, miten siellä kohteessa kannattaa turvata omaisuutensa ja itsensä, se on ihan oman postauksen aihe. Tällä kertaa käsittelin vain niitä asioita, jotka kannattaa hoitaa kuntoon ennen matkaa.

   Sinähän voisitkin kirjoittaa siitä, miten siellä matkakohteessa kannattaa toimia?

 • Reply Pirkko / Meriharakka 17.1.2018 at 17:57

  Kiitos linkkauksesta! Tuon 12 maan juttumme kohteen Haiti osalta olen kyllä vähän miettinyt, että jos päätyisimme joskus Dominikaaniseen Tasavaltaan, niin kiusaus tehdä retki rajan toisellekin puolelle olisi kyllä aika suuri. No katsotaan sitten jos sinne asti, eli saaren toiselle laidalle, päädytään.

  • Reply Tanja 17.1.2018 at 23:35

   Mä kävin rajalla, muttei mua laskettu yli keväällä 2007.
   Mites muuten Labadee eli risteilyvarustamojen omistama rantakaistale Haitin puolella saarta, josta ei kuitenkaan pääse ulos. Lasketaanko tuo maabongaukseksi?

 • Reply Sissi Korhonen 9.2.2018 at 10:03

  Moikka Tanja! Hauskaa! Aloin lukea artikkeliasi ja yhtäkkiä silmille pomppasi oma nimi! Kiitos siteerauksesta 😀

  • Reply Tanja 12.2.2018 at 22:11

   Pitikin laittaa sulle silloin viestiä, että linkitin sun loistavan kirjoituksen matkavakuutuksista. Harmi, ettei matkamessuilla törmätty, olis ollut kiva nähdä ihan kasvotusten.

  Leave a Reply