Aasia Thaimaa Yleinen

Matkustaminen ja lääkkeet – mitä tulisi ottaa huomioon?

10.1.2018

Oletko lähdössä reissuun ja mietit, mitä lääkkeitä ja miten ne tulisi pakata mukaan? Olet ehkä kysellyt aiheesta ystäviltäsi tai sosiaalisessa mediassa ja saanut useita erilaisia vastauksia.

Itse sairastan reumaa, joten matkoilla mukana kulkee suhteellisen iso kassillinen lääkkeitä ihan päivittäiseen käyttöön sekä varmuuden varalta allergialääkkeitä, influenssan hoitoon Tamifluta ja migreeniin siihen tarkoitettuja lääkevalmisteita. Suurinta osaa paketeista koristaa punainen kolmio ja tämä saikin minut tutkimaan miten eri maat suhtautuvat kolmiolääkkeiden vientiin maahan.

Ihan ensimmäisenä katso mukaan ottamasi lääkkeet läpi ja tarkista, että niitä on riittävästi matkan ajalle ja muutamalle ylimääräiselle päivälle. Tsekkaa myös lääkkeiden päiväykset ja uusi tarvittaessa vanhenevat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pyydä apteekistasi englanninkieliset reseptit lääkkeistä ja jos mukanasi on kolmiolääkkeitä, niin myös Schengen-todistus matkustaessasi Schengen-sopimuksen alaisiin maihin. Schengen-sopimuksen piiriin kuuluvat Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Saksa, Belgia, Ranska, Alankomaat, Itävalta, Luxemburg, Espanja, Portugali, Italia, Kreikka, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tšekki, Slovakia, Unkari, Slovenia, Malta ja Sveitsi. Todistusta varten ota apteekkiin mukaasi alkuperäisessä pakkauksessa olevat lääkkeet, lääkäriltä reseptin saamisen yhdessä saamasi potilasohje sähköisestä reseptistä sekä PASSI.

Lista näistä lääkkeistä löytyy täältä kohdasta 2. Tähän kategoriaan kuuluu mm. nukahtamislääkkeitä, vahvoja kipulääkkeitä sekä yskänlääkkeitä.

Matkan ajaksi lääkkeet tulee ehdottomasti pakata käsimatkatavaraan alkuperäisissä pakkauksissaan ja mukana tulee olla englanninkielisen reseptin ja muiden tarpeellisten papereiden lisäksi ne apteekissa paketteihin liimatut lappuset, jotka todistavat lääkkeen kuuluvan sinulle. Ruumaan menevä matkatavara EI OLE oikea paikka lääkkeille, mitä teet siinä vaiheessa, jos laukkusi syystä tai toisesta häviää tai myöhästyy? Nestemäisiä lääkkeitä ei tarvitse pakata litran vetoiseen minigrip-pussiin vaan ne voit kuljettaa irrallisina. Kaikki piikkimuotoiset lääkkeet voidaan myös viedä turvatarkastuksen läpi, jos on mukana tarpeelliset dokumentit. Insuliineille ja biologisille reumalääkkeille sekä muille kylmäsäilystä vaativille lääkkeille myydään apteekissa kuljetuspakkauksia, ja näiden pakkausten kanssa pääset turvatarkastuksesta läpi. Lentoyhtiöillä ei ole minkäänlaista velvollisuutta ottaa kylmäkaappeihinsa matkustajien tavaroita.

Itselläni tämän kevään aikana matkoja suuntautuu Thaimaahan, Singaporeen sekä Arabiemiraatteihin ja näihin kaikkiin maihin on omat määräyksensä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

THAIMAA

Thaimaan määräykset löytyvät Thaimaan suurlähetystön sivulta. Maahan saa viedä tiettyjä HUUMAAVIKSI luokiteltuja lääkkeitä vain 30 päivän annosta vastaavan määrän. Sallitut lääkkeet löytyvät tämän dokumentin kategoriasta 2, jos kyseistä lääkettä ei tuosta löydy, niin sen vieminen maahan on kiellettyä. Tämä ei siis koske tavallista buranaa tai muita käsikauppalääkkeitä.

Jos lääkkeesi löytyy kategoriasta 2, sinun täytyy hakea lääkkeelle maahantuontilupa viimeistään 14 vrk ennen maahan saapumista sekä Thaimaan päässä ilmoittautua tullin punaisella linjalla. Hakemuksen mukaan tarvitset oman lääkärisi kirjoittaman englanninkielisen lausunnon kyseisten lääkkeiden tarpeellisuudesta. Jos myöhästyt tuosta kahden viikon aikarajasta, et saa lääkkeitä mukaasi tai jos ne otat, saatat syyllistyä huumausainerikokseen, josta tuomiot ovat erittäin kovat. Listoilla lääkeaineet ovat mainittu englanniksi, jos et itse osaa niitä tulkita, niin suosittelen kääntymään apteekkisi puoleen.

Muissakaan lääkkeissä maahan ei saa viedä yli 30 päivän annosta ja mukana tulee olla englanninkielinen resepti sekä lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissaan.

SINGAPORE

Singaporeen saa viedä tavallisimpia reseptilääkkeitä kolmen kuukauden annosta vastaavan määrän. Luvan tarvitset ainakin uni-, masennus- ja vahvoille särkylääkkeille. Lisäksi lupa tulee hakea lääkkeille, jotka sisältävät efedriiniä (astmalääkkeissä), yli 20 tabletille kodeiinia sisältäviä särkylääkkeitä sekä samaa ainetta sisältäville nestemäisille lääkkeille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lupa pitää hakea viimeistään 10 vrk ennen matkan alkua ja siihen tarvitaan mukaan liitteiksi englanninkielinen lääkärinlausunto, jossa mainitaan lääkkeen annostelu, kopiot lentolipuista (tai laiva, jos saavut risteillen) sekä kopio passin tietosivusta.

Singaporeen ei saa viedä missään tapauksessa purukumituotteita, esimerkiksi nikotiini.

ARABIEMIRAATIT (Dubai, Abu Dhabi)

Arabiemiraateissa on näistä kolmesta maasta tiukin huumausainepolitiikka, joten luethan huolella lääkelistat, jos yhtään epäilet että mukanasi saattaa olla joku lääke, jonka maahanvientiä on rajoitettu. Nämä tiukat säännöt koskevat myös niitä matkustajia, jotka lentävät Arabiemiraattien kautta jonnekin kolmanteen maahan.

Kaikkien lääkkeiden sekä erityisesti huumaavien (yleensä kolmiolla merkitty) mukana tulee olla englanninkielinen lääkärintodistus lääkkeen tarpeesta eikä maahan saa viedä lääkettä yli 3kk:n annosta vastaavaa määrää, paitsi huumaavissa annos on 30 päiväksi. Englanninkielinen lääkärintodistus tulee käydä vahvistamassa maistraatissa eikä todistus saa matkan alkaessa olla kolmea kuukautta vanhempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Arabiemiraatteihin matkustaessa on syytä tarkistaa, että onko käytössä sellaista masennus-, uni- tai hormonilääkitystä, jonka maahanviennille on asetettu ehtoja. Myös astmalääkkeissä käytetty pseudoefedriini on rajoitettujen listalla.

Huomaathan myös, että lääkkeiden kauppanimi Suomessa ja Arabiemiraateissa saattaa olla täysin sama, vaikka lääkeaine onkin eri (esimerkiksi meille reumaatikoille tuttu Trexan onkin Dubaissa voimakas särkylääke).

Tietoa siitä, mihin tuo ilmoitus tulee lähettää löytyy todella huonosti, mutta onneksi matkamessut ovat jo viikon päästä ja pääsen siellä kysymään asiaa ihan kasvotusten. Päivitän sitten tätä postausta myöhemmin. Itsellä matka Arabiemiraatteihin on edessä vasta huhtikuussa, joten minulla on vielä hetki aikaa selvittää tämä asia.

Elämää ja matkoja-blogissa on parikin hyvää kirjoitusta tästä aiheesta, käy lukemassa täältä ja täältä.

Näiden lisäksi muistathan hoitaa kuntoon tarvittavat rokotukset, matkavakuutuksen sekä tehdä matkustusilmoituksen.

 

Kaikki postauksen kuvat ovat Pixabaysta

 

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply TH 11.1.2018 at 06:27

  Kannattaa myös huomoida, että ”kolmiolääke” Suomessa ei välttämättä ole ”kolmiolääke” muissa maissa, joten asia voinee olla toisinkin päin…

  • Reply Tanja 11.1.2018 at 15:25

   Siksipä nuo maakohtaiset lääkelistat tuleekin lukea huolella läpi ja katsoa löytyykö sieltä oman lääkkeen vaikuttava aine ja mistä kategoriasta.

   Suomeen tullessa tullia kiinnostavat ne lääkkeet, joihin matkustajalla ei ole reseptiä. Ihan mitä tahansa tännekään ei saa tuoda, esim yleisesti Thaimaassa myytävä tiikeribalsami luokitellaan Suomessa lääkeaineeksi. Apteekeista saa nykyään täällä vain sitä valkoista miedompaa ainetta, punaisessa kun on viranomaisten mielestä liikaa kamferia.

 • Reply Sisko / Hieman_vino 13.1.2018 at 08:38

  Hyvä kirjoitus! Silmään pisti vain tuo ota parille ylimääräisellekin päivälle lääkkeet mukaan. Jos lääke vaatii Schengen todistuksen, et saa ottaa yhtään ylimääräistä mukaan. Se on huono juttu, koska ikinä ei voi tietää mitä tapahtuu ja se parin päivän ekstra ei todellakaan haittaisi.
  Oletko itse saanut todistuksen joka on voimassa pidempään kuin yhden reissun/2kk? Jos olet, miten? Eipä tuo todistus maksa kuin 5e, mutta jos nyt matkustaa enemmän, niin tuo joka reissulle uuden todistuksen hakeminen on ärsyttävää..
  Nimimerkillä miehelle haetaan joka reissuun todistus.

  • Reply Tanja 13.1.2018 at 22:21

   Schengen-todistus on voimassa 30vrk matkan alkamisesta ja siinä kysytään vain matkan kestoa vuorokausina, joten normimatkustajalle riittää että kertoo matkan kestävän 30 vrk, silloin on varaa ottaa sille viikon tai kahden lomalle muutama ylimääräinen lääke.

   Jos taas matkasi kestää yli kuukauden, niin saat viedä mennessäsi kuukauden annoksen lääkettä ja sen jälkeen lain mukaan sun on ostettava lisää lääkettä paikallisesta apteekista. Ja kustannukset haet sitten Kelasta kuitteja vastaan.

   Mä en ole matkustanut Schengen-alueella yli 30 päivää putkeen, joten mulle on riittänyt tuo todistus. Ja tuonne pidemmille reissuille joutuu sitten hommaamaan ihan eri luvat ja paperit, riippuen kohteesta minne matkustaa.

   Sillä sanoin, että on hyvä ottaa ne parin päivän lääkkeet ylimääräisenä, koska nykyään valitettavan paljon tulee lentoihin viivästyksiä tai jotain muita syitä, ettei välttämättä pääse kotiin juuri silloin kuin pitäisi. Suurin osa suomalaisista kun matkustaa vain sen viikon-kahden matkoja, snowbirdit ovat hyvin pieni osa.

   Kelakin on alkanut nipoksi noiden kalliiden lääkkeiden suhteen, mä saan omiani vaan kuukauden annoksen kerrallaan ja jos tarvitsen enemmän, niin joudun hakemaan Kelasta poikkeusluvan, joka onkin sitten työn ja tuskan takana saada. Mä saan hakea 21 päivän välein uuden annoksen, kun lääke myydään 28 tabletin erissä joten saan pikkuhiljaa kerättyä varastoa esim parin kuukauden matkalle. Näillä mennään nyt…

 • Reply Silja 4.3.2018 at 16:07

  Hei! Onko sinulla tietoa Lyrica lääkkeen kanssa matkustamisesta Aasiaan, etenkin Thaimaahan? Reseptit ja lääkärintodistus tietenkin löytyy, riittääkö ne, jotta voi Thaimaahan lähteä parin viikom reissulle? Tietoa löytyy niin niukasti. :/

  • Reply Tanja 6.5.2018 at 20:05

   Anteeksi kun vastaus on kestänyt. Lyrica pakkauksessa ei käsittääkseni ole kolmiota, ja jos sitä ei löydy niin voit viedä mennessäsi 30 päivän annosta vastaavan määrän. Jos paketissa on kolmio, niin et saa edes luvalla viedä kyseistä lääkettä. Vaikuttavaa ainetta ei löytynyt Thaimaan viranomaisten lääkelistasta (päivitetty 2015) mutta tiedän, että vastaavaa vaikuttavaa ainetta sisältävää lääkettä myydään Thaimaassa. Toivottavasti tämä vastaus ehti ennen matkaasi.

 • Reply Tea 7.11.2018 at 08:29

  Heippa.
  Mitenkäs lapsen adhd lääke equasym retart (joka on metyylifenidaatti) vienti Thaimaaseen? ?

 • Reply Raija Talikainen 12.1.2019 at 09:37

  En löydä mistään tuota blogia lääkkeiden viemisestä Thaimaahan. Nyt olisi tarvetta, kun mieheni tarvitsee Panacodin matkaan. Olemme kuukauden reissussa. Tiedosta kiitollinen❤️

 • Reply Hirvonen 31.10.2019 at 15:01

  Onpas hyvä että teit tällaisen listauksen. Enpä tiennyt, että kolmiolääkkeet liittyvät jotenkin Schengen-sopimukseen. Itse joudun myös tarkkaan miettimään lääkkeiden säilytystä reissussa, ja joskus olen saanut hotellin järjestettyä minulle lääkejääkaapin huoneeseen. Pitkällä lennolla lääkkeiden säilytys viileässä on hieman jo vaikeaa.

 • Leave a Reply