Afrikka Argentiina Egypti Etelä-Amerikka Pohjois-Amerikka

IGTT Tanjan top 5 – minne matkustaisin uudelleen?

4.5.2017

Mitkä ovat ne matkakohteet tai maat, jotka ovat vieneet sydämeni ja syöneet sieluni. Maat, jonne voisin palata uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Matkailijana olen kyllä enemmän niitä, jotka haalivat uusia kohteita ja bongaavat uusia maita sen sijaan, että palaisi vanhaan tuttuun paikkaan mutta seuraavat viisi maata ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen.

 

Egypti

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Ken on kerran juonut Niilin vettä, hän kaipaa Niilin luokse takaisin. Hänen janoaan ei tyydytä mikään muu mainen vesi.” – Mika Waltari

Karnakin temppelin pylväitä iltavalaistuksessa

Ensimmäisen kerran astuin jalallani tuon vastakohtien maan kamaralle tammikuussa 2001 ja sen jälkeen olen useamman kerran palannut, työtehtävissä kylläkin. Mitkään valokuvat tai muistoesineet eivät kerro niistä kokemistani äänten kakofonioista, maustebasaarien tuoksusta, historian havinasta faaraoiden aikaisissa temppeleissä, rukouskutsujen ja sirkkojen sirityksen kuorosta sysimustassa yössä tai Siinain autiomaan yöllisestä linnunradasta. Nämä ovat asioita, jotka sinun pitää itse kokea.

Sfinksi

Voin rehellisesti sanoa, ettei historia ollut lempiaineitani koulussa ja tietämykseni Egyptin historiasta perustui Aku Ankoissa kerrottuihin tarinoihin, mutta ensimmäisten kuukausien aikana aloin ahmimaan kirjallisuutta ja vielä tänä päivänäkin sydämessä läikähtää lämmin tunne, kun näen esimerkiksi televisiossa tuttuja paikkoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Kirkas oli nuoruuteni vesi, suloinen oli hulluuteni. Katkera ja hapan on vanhuuden viini eikä hienoin hunajaleipä vastaa köyhyyteni karkeata leipäpalaa. Kääntykää vuodet, vierikää vastaani menneet vuodet, purjehdi Ammon taivasta lännestä itään, jotta vielä kerran saisin nuoruuteni takaisin. Sanaakaan en muuta, pienintä tekoa en vaihda toiseksi. Oi, solakka ruokokynä, oi, sileä kaislapaperi, antakaa minulle takaisin turhat tekoni, nuoruuteni ja hulluuteni.” – Mika Waltari

Argentiina

”Järjen veit ja minusta orjan teit. Kun lempes annoit, Ja kestävän sen vannoit” – Kullervo

Recoletan hautausmaa Buenos Aires

Tango, pihviliha, punaviinit, jalkapallo, pingviinit – tuossa sinulle viisi hyvää syytä matkustaa Argentiinaan ja lisää syitä löytyy vaikka kuinka paljon.

Malbec rypäleitä Mendozassa

”Argentiina – kuului tangossa sun
kadulla kun soitit hiljaa
Argentiina – itkee taivaani mun
olin sulle vain mä haurasta viljaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Argentiina – tangon verevän koin
oliko se tuska turhaa
Argentiina – viinin katkeran join
sortuu tänäyönä taivas ja maa

ja taas tango kutsuen soi”
– Eija Kantola Argentiina

Iguazun putoukset Argentiinan puolelta

Ensimmäisen tangomarkkinavisiittini jälkeen vuonna 1996 on mielessä ollut haave käydä katsomassa mistä tango oikein on lähtöisin ja viimeinkin viime tammikuussa pääsin sitten Argentiinaan. Upean musiikin ja tanssin lisäksi koin paljon muutakin, maistelin upeita viinejä Mendozassa, näin hellyttäviä pingviinejä, vierailin maailman eteläisimmässä kaupungissa Ushuaiassa sekä maan pohjoisosassa sijaitsevilla Iguazun putouksilla. Paljon on vielä näkemättä ja kokematta, joten Argentiinaan palaan vielä jonain päivänä.

Pingviinit Argentiinan Puerto Madrynissa

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvallat / Florida

Pilvinen päivä Naplesissa

”Party in the city where the heat is on
All night, on the beach till the break of dawn
Welcome to Miami
Buenvenidos a Miami
Bouncin in the club where the heat is on
All night, on the beach till the break of dawn
I’m goin to Miami
Welcome to Miami”

-Will Smith

Ensimmäinen oikea ulkomaanmatkani suuntautui kesällä 1991 Floridaan, jossa sain viettää kesän tätini luona. Sitä ennen olin käynyt vain Ruotsin risteilyllä, joten olin aika noviisi vielä matkailun suhteen.

Key Westin palmut jouluvalaistuksessaan

Floridan kesästä ehti kulua huimat 25 vuotta, ennenkuin pääsin palaamaan takaisin. Ja nyt sitten oli mahdollisuus ottaa aivan eri tavalla ilo irti, allani isolla moottorilla varustettu auto, kuumat moottoritiet ja kohteena Key Westin kuuluisat auringonlaskut.

Kuuluisa Key Westin auringonlasku

Seuraava matka Floridaan on jo varattu…

Dominikaaninen tasavalta

Isla Saona maan koillisrannikolla

Syksyllä 2006 jostain syystä sain omituisen päähänpiston, tökkäisisin sormeni kartalle ja maa johon sormi osuu, on seuraava matkakohteeni. Säästöjä ei ollut ja töitäkin oli luvassa loppuvuodelle niin paljon kuin reumaisilla jaloilla niitä pystyi tekemään, mutta niin vain tuli varattua seikkailupurjehdus Karibialle Suomen Purjelaivasäätiön kautta. Tämä purjehdus ei mennyt edes Dominikaaniseen päinkään, mutta korviini oli ennen reissua kantautunut bachata-musiikkia ja nuo kuumat rytmit eivät ainakaan helpottaneet matkakohteen valintaa, vaikkakin ”pienen” mutkan matkaan jouduinkin tekemään.

Palmuja Isla Saonalla riittää

Dominikaaniseen tasavaltaan kannattaa matkustaa varsinkin upeiden rantojen, golfkenttien ja Finnairin suorien lentojen takia bachataa ja merengueta unohtamatta.

El Salvador

Lähes autio ranta El Salvadorissa

Vaikka El Salvadorista varoitellaan meitä turisteja, niin Etelä-Amerikan kierrokselta palatessani kotia kohti yhden yön stopover oli lähestulkoon pakollinen. Rannalta kohtuullisen ajomatkan päässä lentokentältä löytyi mukavan oloinen hotelli ja meileihin vastattiin sujuvalla englannilla niin pitihän se tämäkin maabongaus hakea. Upeat tulivuoret, sademetsät ja ne tyhjät rannat upeine auringonlaskuineen. Tänne on päästävä takaisin, sillä vuorokausi El Salvadorissa ei riitä. Jos sinua alkaa nyt kiehtomaan tämä maailman viidenneksi vaarallisin matkakohde, niin suosittelen etsimään hyvän englantia puhuvan paikallisoppaan, se saattaa pelastaa henkesi.

Linnut auringonlaskun aikaan

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover, Muru Mou ja Skimbaco

Kuvat on julkaistu aiemmin Instagram-tililläni.

 

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply sari / matkalla lähelle tai kauas 4.5.2017 at 20:41

  Nyt annoit vahvistusta siihen, että Dominikaaniseen tasavaltaan voisi sittenkin matkustaa.

  • Reply Tanja 6.5.2017 at 09:51

   Tietysti sinne voi matkustaa! Ryhävalaita ja delfiinejä Samanan lahdella, sademetsää ja raftingiä Jarabacoassa, upeita rantoja, suurkaupungin vilinää Santo Domingossa, golfkenttiä, kunnon rommia (Brugal) ja bachatan lumoavia rytmejä. Voiko lomalta muuta enää vaatia???

 • Reply Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia 4.5.2017 at 21:31

  Kiinnostavia kohteita. El Salvador oli aikamoinen musta kortti, yllätys siis.

  Olen kohteistasi käynyt vain Floridassa ja se oli mielettömän upea reissu! Vuokrasimme auton 10 päiväksi ja kiersimme lenkuran, Key Westistä, Islamoradasta ja saarijonosta muutenkin pidin eniten. Sieltä jäi päälle kuume päästä joskus Karibialle. Siitä on tullut mulle sellainen kaiken ikävän vastakohta, kun on musta joulu uhoan lähteväni Karibialle, kun toukokuussa sataa lunta, kaivan Karibian taas esiin.

  Iguassun putoukset on haavekohteeni.

  • Reply Tanja 6.5.2017 at 09:46

   El Salvadoriin myydään kyllä matkoja, mutta turismi on siellä vielä lapsenkengissä. Maassa on hyvin paljon paikkoja, jonne vaaleaihoisen turistin ei kannata mennä, mutta toisaalta turvallisia ja upeita paikkoja on myös ja maasta saa hyvin myös opaspalveluita. Kyllähän se hätkäytti hotellin ovella törmätä aseistettuun vartijaan, mutta enemmän mä pelkäsin esim Buenos Airesissa kuin El Salvadorissa. Haaveissa olisi vielä päästä tuonne takaisin, näkemään tulivuoria ja sademetsiä.

   Karibialla on myös upeita kohteita ja helposti saavutettavissa mm risteilyin.

   Iguazun putouksista on myös postaus mun blogissa, löytyy Brasilian alta 🙂

   Mukavia reissuja sulle!

 • Reply Travelloverin Annika 6.5.2017 at 11:07

  Etelä-Amerikka on ollut pitkään haaveissani, nimenomaan Argentiina. Pingviinit sinetöivät tarpeeni. Mahtavaa, että listallasi myös El Salvador – sama juttu, tahtoisin. Mutta jotenkin arkailen Etelä-Amerikkaa ainakin yksin. Koen sen liian turvattomaksi. Ehkä olen väärässä, mutta fiilis on sellainen. Voin vain kuvitella, millaisia seikkailuja olet näissä maissa kokenut!

  • Reply Tanja 7.5.2017 at 19:12

   No joo, eihän nuo turvallisia maita yksinmatkustavalle vaalealle naiselle ole, mutta kun pitää järjen päässä sekä tekee alkuun tutkimusta netin ihmeellisessä maailmassa, niin varmasti löytää turvalliset majapaikat, luotettavat oppaat ja myös ne parhaat nähtävyydet. Argentiinassa Buenos Airesissa eräs tuttava joutui myös taskuvarkaan uhriksi ja hän oli sentään paikallisia. Tiesi riskit ja alueet joita pitäisi vältellä, mutta niin siinä vaan pääsi käymään.

   Reppu täyteen rohkeutta ja matkaan!

 • Reply Pirkko / Meriharakka 6.5.2017 at 16:13

  Oma viehätyksensä näissä listoissa – taidanpa ”varastaa” ideasi ja laittaa sen omalle listalleni ”mahdollisia blogipostauksia joskus kun ehtisi” 🙂
  El Salvadorinkin oli osana äskettäin televisiosta tullutta ohjelmaa Värikäs Väli-Amerikka, jossa ajetaan Väli-Amerikan halki Adventure South -kirjan innoittamana aina Darien Gapille asti. Ohjelman kolme jaksoa ovat edelleen katsottavissa Areenassa – suosittelen!
  http://areena.yle.fi/1-2684617

  • Reply Tanja 7.5.2017 at 19:09

   Tuo Ylen ohjelmasarja (3 osaa) oli kyllä näkemisen arvoinen, kannattaa katsoa jos joku ei sitä vielä ole nähnyt. Siinäkin kyllä kävi selvästi ilmi se, ettei El Salvador niitä turvallisimpia paikkoja ole matkustaa, mutta huolellisella valmistautumisella ja hyvän oppaan kanssa siellä pärjää kyllä.

   Tuosta Värikäs Väli-Amerikka- sarjasta jäi kauhea matkakuume päälle. Costa Rica ja Nigaragua houkuttelisivat, mutta saas nähdä milloin saa tarpeeksi rahaa ja aikaa lähteä noin kauas.

 • Reply Terhi / Muru Mou 8.5.2017 at 14:59

  Ihana pingviinikuva! Hauska idea listata kohteet, joihin matkustaisi uudestaan. Ehkäpä nappaan idean, ja teen joskus itsekin samanlaisen listan 🙂

  • Reply Tanja 8.5.2017 at 16:23

   En osannut päättää mikä olis just se mun yksi lempikohde mutta on paljon sellaisia paikkoja, joihin kerta riittää. Nämä maat olivat sellaisia, että pakko päästä takas, niin paljon vielä näkemättä ja kokematta.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 23.5.2017 at 18:11

  Floridaa lukuun ottamatta nämä kaikki on vieraita paikkoja, joten voisin hyvin niissä kaikissa mielelläni käydä! Toki mielelläni menen Floridaan myös uudestaan, tykkäsin siitä kovin paljon.

 • Leave a Reply