Argentiina Brasilia Etelä-Amerikka

Iguazún putoukset – 8 kylmää (ja märkää) totuutta!

1.2.2017

Iguazún (Iguassu, Iguaçu) putouksia Argentiinan ja Brasilian rajalla hehkutetaan maailman upeimmiksi vesiputouksiksi, putouksia on 2,7kilometrin matkalla 275 kappaletta. Etelä-Amerikan kiertomatkalla minulla oli mahdollisuus vierailla näillä yhdeksi maailman luonnon seitsemäksi ihmeeksi kutsutuilla putouksilla ja matka oli joka pennin arvoinen, vaikkakin muutamia asioita olisi ollut hyvä tietää etukäteen.

iguacu falls brasil
Putouksia Brasilian puolelta

 

Brazil iguacu cataratas
Brasilian puoli

1) Välttele aluetta viikonloppuisin, jos se vaan on mahdollista. Tai pyri ainakin vierailemaan koulujen loma-aikojen ulkopuolella. Muistathan että alueella vietetään kesää silloin kun Suomessa on hanget korkeat nietokset. Ja syy tähän viikonloppujen välttelyyn on se, että paikalliset tulevat perheineen viettämään picnikkiä alueelle ja lippujen jonottamisen jälkeen saatat päätyä ainakin Brasilian puolella puolitoista-kaksi tuntia kestävään jonoon bussille, joka vie sinut lähemmäksi putouksia noin 7 kilometrin matkan. Kummallakin puolella on tietyissä paikoissa ruuhkaa, joten hymy huuleen, olethan lomalla 🙂

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lower track Argentiinan puolella

2) Ravintolat alueella ovat järkyttävän ylihintaisia. Hampurilaisateria Brasilian puolella maksaa noin 35-50 realia (11-17 us$) ja pienestä vesipullosta kolme dollaria on mielestäni liikaa. Varaudu matkaan omin eväin ja varaa mukaan runsaasti juotavaa.

Argentiinan puolelta

3) Pistä päällesi vaatteet, joiden kastuminen ei haittaa. Varavaatteet kannattaa pakata reppuun muovipusseihin ja reppukin kannattaa suojata kastumiselta. Ainakin Partioaitassa ja Scandinavian Outdoorissa myydään sadesuojia. Brasilian puolella sinut kastelee hiki ja Argentiinan puolella olet kuin suihkusta tullut, jos käyt katsomassa Devil´s throatin. Jos sinulla on aikaa alueella useampi päivä, niin suosittelen että valitset vierailupäiväksi mahdollisimman aurinkoisen. Silloin putoukset ovat upeimmillaan, sadat sateenkaaret värittävät aluetta ja kastumiseenkin pystyy suhtautumaan huumorilla. Märkänä vesisateessa putouksetkaan eivät näytä hyville.

Putouksia Brasilian puolella

4) Liikkumiseen kahden maan välillä suosittelen lämpimästi taksia, bussit kulkevat miten sattuu ja jos rajalla on ruuhkaa saatat missata illan viimeisen bussin. Taksi Brasilian puolelta Argentiinan puolelle bussiasemalle maksoi 60 realia, eli noin 20 us$ ja kuljettaja odotti rajalla. Brasilian puolella sinun tulee mennä erilliseen rakennukseen valmiiksi täytetyn leimatun maahantulokaavakkeen kanssa ja saada poistumisleima passiisi. Argentiinan puolella on samanlaiset kopit kuin autolähtöselvityksessä mennessäsi Tallinnaan, joten täällä päässä ei ongelmia tule. Tein itse sen virheen, että otin Puerto Iguazun linja-autoasemalta paikallisen bussin putouksille (130 arg pesoa eli noin 8€ meno-paluu) ja koska ensimmäinen bussi täyttyi matkustajista en mahtunut kyytiin ja seuraavan tulo kestikin aikataulun 20 min vuorovälistä huolimatta tunnin. Olisi kannattanut mennä taksilla koko matka.

Paluumatkalla taksi linja-autoasemalta Foz do Iguacuun maksoi 300 pesoa (n. 20€) ja kuski jälleen odotti pitkästä jonosta huolimatta maahantulomuodollisuudet. Suomalaisten ei tarvitse maksaa rajalla mitään emmekä me myöskään tarvitse kumpaankaan maahan viisumia. Jos sinulla ei ole Suomen passia, tarkista tilanne etukäteen.

Paikallisbussi Foz do Iguacun keskustasta putouksille maksoi alle neljä realia suunta (rapiat euron!) ja bussi 120 kulkee noin 20min – puolen tunnin välein. Matka kestää pysähdyksistä riippuen noin 40minuuttia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Brasilian puolelta

 

Jännän äärellä Brasilian puolella

5) Ota mukaasi paikallista valuuttaa, lippuja ei voi maksaa dollareilla eikä luottokorteilla, vain käteisellä. Argentiinan puolella pankkiautomaatti sijaitsee lähellä lipunmyyntiä. Liput maksoivat Argentiinan puolella 300 pesoa ja Brasiliassa 63,50 realia, eli noin parikymppiä. Jos sinulla on aikaa vain toisen käymiseen, mene ehdottomasti Argentiinan puolelle! Saman päivän aikana et ehdi käydä kunnolla kummallakin puolen, joten varaa vähintään kaksi päivää aikaa. Jos Brasilian puolen käymisen jälkeen sinulle jää luppoaikaa, kaupungista löytyy uusia ostoskeskuksia ja verovapaiden ostosten tekeminen onnistuu Paraguayn puolella.

Brasilian puolella pääsee lähelle

 

Näköalasilta Brasilian puolella

6) San Martinin saari saattaa olla suljettuna sääolosuhteiden takia. Älä suunnittele lomaasi sen varaan, että pääset tuolle pienelle saarelle. Jonakin päivänä vedenkorkeus on liian korkea, toisena taas matala. Veneretkiä putousten alle järjestetään kuitenkin joka päivä, hinta oli Argentiinan puolella noin 500 pesoa.

Brasilian puolta

 

Argentiinan puolella, lower trackin varrella

7) Alueella on hyttysiä, jotka levittävät keltakuumetta, Zikavirusta ja dengueta, joten suojaa itsesi! Suomesta mukana kantamani teho Off tehosi ainakin paikalliseen kantaan.

8) Vaikka koatit eli nenäkarhut näyttävät suloisilta ja kivoilta, ne ovat petoja. Älä missään tapauksessa ruoki kyseisiä eläimiä. Sen lisäksi että saatat itse saada kipeitä puremahaavoja käsiisi ja jalkoihisi sekä vesikauhun, saatat aiheuttaa eläimelle vatsaongelmia ja diabeteksen.
Keskity näiden sijaan ihastelemaan luontoa putousten ympärillä, saatat nähdä isoja monneja uiskentelevan, krokotiilin paistattelevan päivää rannalla tai kilpikonnia. Perhosia ja lintuja alueella on tuhansittain.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Varoituskyltin kuvat eivät taida pelottaa liikaa?

 

Nenäkarhu eli koati lempipuuhassaan

Muiden suomalaisten bloggaajien kokemuksia voit käydä lukemassa Britannikan tai Marimenten  sekä ihanan Anna-Katrin Adalminas Adventures-blogista.

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover, Muru Mou ja Skimbaco

Instagram Travel Thursday on aina joka kuukauden ensimmäisenä torstaina
vietettävä blogitempaus, johon kuka tahansa voi osallistua. Tempauksen
tarkoituksena on vahvistaa Instagramia matkainspiraation ja -tiedon
levittämiskanavana, ja tuoda esille Instagramin matkailueksperttejä.

Tälläistä Brasilian puolella

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Katja 2.2.2017 at 21:59

  On upeat maisemat! Ja nuo apinat kyllä pelottaisi mua…

  • Reply Tanja 4.2.2017 at 14:46

   No apinoita harvemmin näkee, mutta noita nenäkarhuja on liiaksikin asti. Ja ne siis haistaa sen, jos sulla on repussa tai taskussa ruokaa. Ignooraamalla ne täysin ja pitämällä reppunsa kaukana noista ja tietysti taukopaikoilla syödessä kattoo vähän, ettei edes yritä houkutella paikalle niin ehjänä selviää 😀

   Huomasin vaan yhden "hauskan" jutun, eräs kundi ruokki noita ja kun pisti loput sitten omaan suuhunsa eikä karvakavereille, niin hetken päästä saikin sitten kuset jaloilleen 😀

 • Reply Hanneli / duunireissaja 3.2.2017 at 05:36

  Putoukset on niin upeita. Mutta tuo jonotus ja väkimäärä kuulostavat rasittavilta. Näyttää tosin siltä, että näkymät korvaavat vaivan.

  • Reply Tanja 4.2.2017 at 14:47

   Todellakin kannattaa mennä jos vaan on mahdollista. Rento asenne vaan mukaan niin jonottamisen ja ruuhkan kestää 😀

 • Reply Kohteena maailma / Rami 4.2.2017 at 20:59

  Erinomaiset vinkit ja kiehtovat kuvat! Tykkään tällaisista postauksista 🙂 Toivottavasti jonain päivänä nämä putoukset näen livenä…

 • Reply Terhi / Muru Mou 5.2.2017 at 10:08

  Hyviä vinkkejä! Taksilla ajaminen kuulostaa järkevältä vaihtoehdolta, jos jonot bussille on tuntien mittaiset ja bussit muutenkin tulee miten sattuu. Aikamoiset kynnet nenäkarhulla, noilla kun raapaisisi….

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana 6.2.2017 at 05:23

  Mielettömät putoukset ja kuulen ihan kohinan korvissani. Todella käytännöllinen ja hyvä postaus! Kuulostaa sille, että taksisuhaaminen on todella järkevin tapa liikkua maiden välillä.

 • Reply Ne Tammelat 6.2.2017 at 14:33

  Auts, melkoisia haasteita olet joutunut kohtaamaan! Mutta kiitos, että jaoit hyvät vinkit eteenpäin, niin osan ehkä pystyisi välttämään. Putoukset näyttävät todella upeilta!

 • Reply Heidi / Himomatkaajan turinoita 6.2.2017 at 14:48

  Olipa hyviä vinkkejä! Kaikesta huolimatta nenäkarhu näytti varsin söpöltä! 😉

 • Reply Stacy 6.2.2017 at 17:40

  Minä olen liikkunut märillä seuduilla sellaisella setillä, että niin vähän päälle kuin suinkin mahdollista, niin ei niitä kastuneita vaatteita ole paljoa tai jos on kylmä ja märkä, niin villaa, joka lämmittää märkänäkin. Sitten reppuun vaihtovaatteet. Varmaan on tipujen suhteen sellainen mesta, että siellä viihtyisi useitakin päiviä.

 • Reply Henna / Kulkutautiset 6.2.2017 at 18:56

  Mahtavat vinkit! Tämän postauksen kaivan esiin, kun tulee aika suunnata tuonne 🙂 Tällä hetkellä kolmesta suuresta on nähtynä vain Victorian putouksen, mutta kyllä tämä Iguazu ja myös Niagara odottavat vuoroaan!

 • Reply Jenna 6.2.2017 at 19:22

  Tosi hyvät vinkit, jos harkitsee retkeä tuonne. Nenäkarhut näyttävät melkoisilta 🙂 Kuvista tulee muuten märkä fiilis jo valmiiksi.

 • Reply Johanna Hulda 7.2.2017 at 09:17

  Kävin Iguassun putouksilla viime marraskuussa, ja oli kyllä aivan mieletön retki, tuntui kuin paratiisissa olisi ollut! Osansa oli varmasti aurinkoisella ja lämpimällä säälläkin. Tykkäsin näistä ehkä enemmän kuin Victorian putouksista. Me oltiin liikenteessä viikonloppuna, mutta marraskuussa kun ei ole mikään loma-aika niin jonot olivat maltillisia. Pisin jonotus oli pois lähtiessä porteille vievään bussiin, ja siinä meni ehkä 30 minuuttia. Minusta ainakin Brasilian puolella kelpasi korttikin maksamiseen, mutta sen varaan ei silti kannata laskea. Ja tosiaan, putoukset kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa molemmilta puolilta! 🙂

 • Reply Pirita | Matkailoja 7.2.2017 at 09:54

  Mahtavia kuvia ja tosi hyviä vinkkejä! Mä luulen kyllä omalta kohdaltani, että en jaksaisi jonottaa…

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 8.2.2017 at 07:24

  Uskomattomat putoukset ne kyllä on <3 KAUNISTA! Hyvä kun teit tämmösen vinkki postauksen aiheesta. Moni ei tosiaan osaa varmasti varautua kaikkeen ja tämmöiset vinkit ovat todella tärkeitä!

 • Reply Sa laine 8.2.2017 at 17:16

  Jollain tavoin näiden kuvien ansiosta sai paremman kuvan paikasta. Hyvät tarpeelliset vinkit. Kaunista mutta en tiedä uskaltaisinko tuolla sillalla kulkea…

 • Reply Veera 9.2.2017 at 10:02

  Mä joskus haaveilin tuonne menosta ja on kyllä kuvissakin tosi hienon näköistä. Toisaalta se on kiva, että eläimiä pääsee näkemään luonnossa, mutta noi nenäkarhut on kyllä pelottavan oloisia. 😀

 • Reply Arto / Cocoa etsimässä 9.2.2017 at 11:56

  Upean näköistä! Tuonne on päästävä! Heh, koateihin onkin tullut törmättyä Meksikossa, samoin niiden sukulaisiin, pesukarhuihin, jotka tuntuvat olevan yhtä petollisia nappisilmiä.=)

 • Reply Fiiliksiä ja hetkiä 10.2.2017 at 11:04

  Upeat maisemat. Olen fiilistellyt jo pienempienkin putousten äärellä, joten mitenhän mulle tuolla kävisi :-/ 😀

 • Reply Meidän matkassa / Monna 10.2.2017 at 13:26

  No onpa kyllä hienon näköistä! Ja todella hyviä vinkkejä, täytyy yrittää tuonne(kin) päästä joskus 😀 Ja en kestä miten söpöjä nuo nenäkarhut, vaikka ulkonäkö saattaakin sitten pettää.

 • Reply Lotta | Watia.fi 10.2.2017 at 15:35

  Hei tosi hyviä ja käytännönläheisiä vinkkejä. Uskon, että ihan ensimmäisenä tuonne ei tule reissattua, mutta never say never. Noi nenäkarhut ovat tosi suloisia – voin kuvitella, kuinka moni on saanut pureman käteensä.

 • Reply Kaisa / Mutkia Matkassa 10.2.2017 at 19:08

  Upean näköinen paikka josta en muista koskaan kuulleeni (aukko sivistyksessä selvästi).

 • Reply Pirkko / Meriharakka 11.2.2017 at 06:55

  Käytännönläheinen juttu! Putoukset ovat vielä näkemättä eivätkä nyt hetimmiten suunnitelmissakaan, mutta eihän sitä koskaan tiedä, jos vaikka päädyttäisiin vielä hakemaan Etelä-Amerikasta Paraguay ja/tai Bolivia -pisteitä, tämä voisi sopia samalle reissulle 🙂

 • Reply Outi/Maa Quzuu 11.2.2017 at 09:14

  Upea paikka! Hyvä vinkki tuo että viikonloppuja ja juhlapyhiä kannattaa välttää. Liian isot ihmismäärät saattavat helposti pilata paikan tunnelman, oli kyse sitten miten upeasta paikasta tahansa.

 • Reply Merituuli 11.2.2017 at 14:05

  Todella upeat putoukset! Hienoja vinkkejä olit listannut. Kyllä ottaisi päähän jos käteistä ei olisikaan mukana.

 • Reply Tämä matka -blogi 12.2.2017 at 06:36

  Erinomaiset vinkit, mutta mikä olikaan se päivä, kun tuolla ei ole muita, aurinko paistaa, nenäkarhut ei pure, luottokortit toimii ja ei kastu 😉

 • Reply Ariela/ Andalusian auringossa-blogi 12.2.2017 at 09:50

  Aijai – melkoisen paratiisimaiset tunnelmat tuolla <3

 • Reply Merja / Merjan matkassa 12.2.2017 at 13:14

  Tuonne olisi mahtavaa päästä. Suunnittelin muutama vuosi sitten reissua Brasilia – Argentiina akselilla ja putoukset olivat ykkösenä listalla. Matka ei valitettavasti toteutunut, mutta haave jäi elämään.

 • Reply Travelloverin Annika 12.2.2017 at 15:09

  Todella upeita kuvia! Olen suuri putousten fani! Noista tulee varmaan huumaava pauhu. Putoukset ovat mielenkiintoisia, kun ne voi kuulla jo kaukaa, toisin kuin vettä normaalisti. Jos ikinä tuonne menen, pitää kaivaa postauksesi vinkkeineen esille.

  P.s. IGTT:n sääntöihin kuuluu käyttää vain Instagramissa julkaistuja kuvia.

 • Reply Virpi / Täynnä tie on tarinoita 17.2.2017 at 21:12

  Jopas on komeat maisemat! Erittäin hyödyllinen vinkkilista jos on putouksille menossa. Ja heh, minä ainakin kiertäisin nuo nenäkarhut kaukaa!

 • Leave a Reply