Suomen suurin matkablogiyhteisö
Suomi

Ruskaretkellä Lapissa – Instagram Travel Thursday

6.10.2016

Tänä syksynä kosteasta kesästä huolimatta Lapin matkailijoiden silmiä on hivellyt upea ruska.  Reilu kolmekymmentä vuotta olen haaveillut jonain päivänä käyväni Saana-tunturilla ja vihdoinkin siihen  tarjoutui mahdollisuus. Melkein 600km autossa istumista oli tiedossa eräälle syksyiselle keskiviikolle ja jälkeenpäin ajateltuna se oli sen arvoista.

 

Ruska alkaa kun päivänvalo alkaa vähentymään ja ilman lämpötila kylmenemään, jolloin kasvien yhteyttäminen loppuu. Tällöin lehtivihreä alkaa hajoamaan ja lehtien sisältämät väriaineet (oranssinpunaiset karotenoidit ja keltaiset ksantofyllit) pääsevät näkyviin.  Lapissa paikalliset ihmiset ovat oppineet ennustamaan ruskan ajankohdan ja ensi vuonna ruskan pitäisi olla parhaimmillaan Käsivarren alueella 14.9 klo 12. (Huom! En ota vastuuta tästä!) Maaruskan huippu saattaa olla muutama päivä aikaisemmin. Upeimmat värit Lapissa tulevat ehdottomasti vaivaiskoivuun ja mustikkaan, juolukkaan sekä riekonmarjaan.

Kilpisjärvi saana syksy
Kilpisjärvi ja Saana-tunturi

Saana-tunturi

 Saana kohoaa Kilpisjärven kylän tuntumassa 1029 metrin korkeuteen ja tunturin näkee ja tunnistaa jo ennen Kilpisjärveä etelästä päin saavuttaessa. Kilpisjärven retkeilykeskuksen pihasta lähtee kohti huippua neljän kilometrin mittainen reitti, joka alkumatkasta on kevyesti nousevaa pitkospuista polkua. Noin kilometrin jälkeen koittaakin se hetki, jolloin tulee mieleen kääntyä takaisin kohti retkeilykeskusta, nimittäin Suomen pisimmät portaat. Kohti huippua pääsee lähestymään 740 porrasta pitkin, mutta kiipeäminen ei lopu vielä portaiden yläpäässä. Itseltäni tähän neljän kilometrin kiipeämiseen huipulle meni reumasta kärsivillä jaloilla ja usean juoma/hengähdys/valokuvaustauon takia noin 2 ja puoli tuntia. Ei järin kova matkavauhti, mutta Lapin poluilla harva pääsee samanlaisiin nopeuksiin, kuin kaupungin pururadoilla kävellessä.

 

Mallatunturi Saanatunturi Kilpisjärvi
Näkymä Saanan portaiden juuresta Pikku-Mallalle

 

Huipulla olevaan vieraskirjaan nimen rustaamisen jälkeen voikin katsella kelloa, pilviä ja miettiä meneekö alas samaa reittiä kuin tulikin vai haluaako kiertää Sallan Sallajärven päivätuvan kautta takaisin Retkeilykeskukselle. Valitsin jälkimmäisen reitin ja matkaa tälle koko kierrokselle kertyi noin 16km johon taukojen kanssa sai tuhlattua noin kuutisen tuntia. Tunturia kiertäessä vastaan ei juurikaan ihmisiä tullut, poroja sitäkin enemmän. Matkapuhelinverkot ovat alueella huonot, vaikka tukiasema tunturin huipulta löytyykin. Tästä syystä suosittelen lähtemään joko kaverin kanssa tai siten, että joku tietää minne menet ja monelta tulet takaisin.

 

Saana taukopaikka poro

 

Tämän postauksen ensimmäinen kuva on otettu Saanan huipun eteläpuoliselta rinteeltä matkalla kohti Retkeilykeskusta. Ja täällä oli myös koko pariviikkoisen reissuni paras maaruska. Samainen kuva muuten päätyi Ylen katsojien sääkuviin, se näytettiin kahdesti kuuden uutisissa ja kerran puoli yhdeksän lähetyksessä 😀

 

Kilpisjärvi ruska

 

Pariviikkoisen loman aikana tuli kierrettyä muitakin tuntureita. Ylläksen Kesänkijärven rannassa uteliaat kuukkelit saattavat napata nälkäisen kulkijan eväät, joten vahdithan munkkiasi. Energiaa tulet tarvitsemaan, jos Pirunkurun kiipeäminen on haaveissa.

 

Pirunkuru Kesänki
Pirunkurun kivikkoa
Ylläs Kesänki
Rohkea kulkijan kaveri, Kuukkeli

 

Itselleni tällä reissulla uusi tuttavuus oli Keimiötunturi Muoniossa. Tunturin laelle vievä kolmisen kilometriä pitkä polku oli paikkapaikoin todella jyrkkä, mutta vaikka reittimerkkejä ei ole niin eksymisen vaaraa ei ollut, sen verran hyvin polun erottaa. Huipulle päästyäni olinkin jo 613 metrin korkeudessa pilvien yläpuolella. Hyvällä säällä tunturin laelta näkee pitkälle. Mukaan kannattaa ehdottomasti pakata kiikarit. Polulle löytää kun suunnistaa Tunturikeimiön pihalle ja siellä alueen ihan oikeaan laitaan. Minkäänlaisia opasteita täällä ei ole, mutta blondina minäkään en onnistunut eksymään. Tähän noin kuuden kilometrin reissuun aikaa sai kulumaan taukoineen noin kaksi tuntia. Ja huipulla piti tietysti ottaa myös kuva!

 

 

 

Ja kuten Lapissa on tapana, onnistuneen huiputuksen jälkeen on aika ottaa näkäräiset. Ensi vuoden ruskaa odotellessa.

 

 

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta,
jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA -matkablogi, Travellover ja Muru Mou -matkablogi.

 

 

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply janna 7.10.2016 at 07:34

  Kiitos ennustustuksesta, pistän kalenteriin! 😀

  • Reply Tanja 9.10.2016 at 17:29

   Et sitten suutu, jos se ei osu kohdalleen 🙂

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa 7.10.2016 at 11:21

  Upeita kuvia! 🙂 Oon täällä Espanjassa ihan nostalgisoinut Suomen syksyä ja juuri upeita ruskan värejä, se harmaa ja sateinen todellisuus syksystä on ehtinyt jo unohtua 😀 Ehdottomasti täytyy joku päivä suunnata Lappiin, en ole siellä juurikaan käynyt!

  • Reply Tanja 9.10.2016 at 17:30

   Tänä vuonna ei ole ollut harmaata eikä sateista 😀 Ja ehdottomasti Lappiin, käsivarressa on niin upeat maisemat ettei niitä voi sanoin kuvailla. Onneksi kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 8.10.2016 at 16:56

  Kuksat ja Lappi! Missähän meidän moiset mahtavat olla, jos ovat jäljellä … aikoinaan tuli käytyä Lapissa aika usein asiakkaiden kanssa ja jokaiselta reissulta kulkeutui kotiin yksi moinen.

  • Reply Tanja 9.10.2016 at 17:31

   Toivottavasti löytyvät eivätkä ole kuivuneet halki. Mun kukkat on varastossa eikä ne olleet edes mukana viime reissulla, kuvassa kaverin snapsikokoiset 😀

 • Reply Terhi / Muru Mou 11.10.2016 at 13:46

  Vau, aika hienoa, että kuvasi on päässyt uutisiin saakka! Upea kuva se onkin 🙂

 • Reply Meidän matkassa / Monna 13.10.2016 at 17:13

  Oih, ihana Lappi! Hienoa että myös sinä pääsit fiilistelemään ruskaa sinne 🙂 Kuinka pitkä reissu tuli tehtyä kaiken kaikkiaan? Ja vähänkö kiva tieto tuo sääkuva, onnea! 😀

 • Reply Mia / Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 14.10.2016 at 07:45

  Ruska on syksyn parasta antia, ja tänä syksynä siitä saikin nauttia oikein kunnolla upeiden auringonnousujen ja -laskujen lisäksi. Ja onnittelut kuvasi pääsystä uutisten sääkuvaksi – hieno otos olikin!

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 14.10.2016 at 17:33

  Kaunis Lappi, viime viikonloppuhan siellä tuli vietettyä. Minäkin tähtään kunnon vaellusreissulle, toivottavasti jo ensi kerralla. Kuvat muuten näkyy aika pienenä (vai onko mulla vika selaimessa tai jotain?), olisi kiva nähdä kauniita ruskakuvia isompanakin. 🙂

 • Reply viatourismus 15.10.2016 at 07:52

  Hienoja kuvia & kivoja konkreettisia kommentteja. Katsotaanpa samalla miten eri blogit keskustelevat keskenään, blogger-pohja ei kovin mielellään halua jakaa wordpress- käyttäjän kommentteja.
  Esittelytekstiisi viitaten et ehkä yöpynyt teltassa tai autiotuvissa reissusi aikana, joten tässä on hyviä vinkkejä päivä-vaelluksille!

 • Reply viatourismus 15.10.2016 at 07:55

  Hienoja kuvia ja hyviä vinkkejä! Toivottavasti näitä viestejä ei tule tänne roppakaupalla, jostain syystä blogger- alusta ei helposti suostu julkaisemaan wordpress-bloggaajan kommentteja?

  Esittelytekstiisi viitaten, et ehkä yöpynyt teltassa tai autiomajoissa, joten tästä löytyy hyviä vinkkejä päivävaelluksille!

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar 16.10.2016 at 17:28

  Kuksa on mun suosikkikuppini ja kulkee usein mukana retkillä. Lapin ruskaretki on muuten itselläni edelleenkin tekemättä, ellei Kuusamoa sitten jo lasketa Lapiksi. Oli se niin sanottua "oikeaa Lappia" tai ei, upeat ovat ruskamaisemat Kuusamossakin.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 16.10.2016 at 17:59

  En ole koskaan käynyt ruskan aikaan Lapissa, mutta ensi vuonna voisi siis mennä 14.9 🙂 Kiinnostusta nimittäin olisi nähdä väriloisto omin silmin ja tehdä samalla päivävaelluksia.

 • Reply Annika | Travellover 2.11.2016 at 20:11

  Kuin näin otsikon Lapista, odotin vain, onko jossain poroja. Ja olihan siellä. Haluaisin niin nähdä poron! Minua ruskaretki ei niinkään puhuttele, mutta tykkylumiset puut! Ne ja porot. Joskus vielä!

 • Leave a Reply