Eurooppa Suomi

Helsingin salaiset saaret – Kuivasaari

7.8.2016

Vuosikausia perheemme parissa puhuttu päiväretki Kuivasaareen alkoi olla jo lähellä, edellisenä iltana Kympin uutisissa ollut juttu nosti ”matkakuumetta” entisestään, kohta pääsisin saarelle, jossa äitini ja tätini ovat lapsuudessaan asuneet ja monet tarinat tältä saarelta kuultu jo omassa lapsuudessa.

Kuivasaari Helsinki
Ihalines Merisaukko
Kuivasaaren linnake

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

 

Kuivasaari sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä Helsingistä Harmajan länsipuolella. Saari on yhä puolustusvoimien hallussa ja sinne pääsee ainoastaan opastetuilla retkillä, joita järjestää Suomenlinnan rannikkotykistökilta yhteistyössä Ihalinesin kanssa.

Venematka Kaivopuiston rannasta perille kestää noin puolisen tuntia ja matkan aikana saa ihastella Suomenlinnaa sen ”toiselta puolelta”. Saari on tunnettu erityisesti kahdesta asiasta, sen luonnosta ja maailman ainoasta jäljellä olevasta toimivasta Durlacher-tykistä.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

 

 

 

 

12" tykki Kuivasaari

 

HISTORIAA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuivasaari oli kalastajien käytössä 1700-luvulla ja perimätieto kertoo saaren olleen yksityisomistuksessa 1800-luvulla.Vuonna 1896 se pakkolunastettiin ”Korkealle Kruunulle sotilaallista käyttöä varten” mutta sitä ei vielä silloin linnoitettu. Vuonna 1911 linnake liitettiin Viapori linnoitukseen, mutta Kuivasaaren linnoittamista aloitettiin suunnittelemaan vasta ensimmäisen maailmansodan aattona keväällä 1914, kun sinne päätettii rakentaa neljän tykin patteri. Rakennustöitä ei tuolloin kuitenkaan vielä aloitettu.

Sodan sytyttyä kuitekin Kuivasaaressa aloitettiin rakennustyöt, saaren pohjoispäähän rakennettii kaksoislaituri sekä Kuivasaaren että Pikku Kuivasaaren väliin tehtiin aallonmurtaja. Tykkiasemat rakennettiin vanhan linnoitusperiaatteen mukaisesti siten, että tykkirintama oli kohtisuoraa pääampumasuuntaa vastaan.

 

Kuivasaari torni

 

Kuivasaari torni

 

kasarmi kerrossängyt
Kasarmin kerrossänkyjä

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saareen rakennettiin kasarmit ja asunnot henkilökunnalle sekä parakit työmiehille. Pystytetyistä rakennuksista osa on vielä tallella.

 

Kuivasaari Helsinki

 

Kuivasaaren 12" tykki

 

Kuivasaari päällikkö
Linnakkeen päällikön asunto

 

Eino Halmetojan jälkeläisiä kolmessa polvessa sekä isäni

 

Kuivasaari Helsinki
Samaiset koristeet löytyivät jo 40-luvun lopun valokuvasta

 

 

 

Äitini lapsuuskotinsa eteisessä

Ylläolevat kuvat ovat linnakkeen päällikön käyttöön rakennettusta talosta, jossa äitini sisaruksineen asuivat -40 luvun lopulla ja 50-luvun alussa isoisäni Einon työskennellessä saarella. Monia lapsuusmuistoja tuli äidilleni ja tädilleni mieleen ja ehkäpä näistä jotain olisi voinut jättää kertomatta. Toivottavasti veljentyttöni ei koskaan saa päähänsä kokeilla, miten hyvin makaronikeitosta saa makaronit tarttumaan eteisen oven lasi-ikkunoihin.

 

 

 

Kuivasaari

Suosittelen lämpimästi vierailua Kuivasaarella, ennenkuin se kokee saman kohtalon kuin Vartiosaari. Luonto täällä on vielä lähes koskematonta ja jos Senaattikiinteistöt saaresta luopuvat jonain päivänä, saattaa olla että tästäkin saaresta tulee yksityisaluetta tai massojen talloma piknik-alue, jolloin herkästä luonnosta ei jää jäljelle kuin rippeet.

Kiitos Rannikkotykistökillan henkilökunnalle kierroksesta saarella ja pääsystä päällikön asuntoon. Perimätieto kulki taas muutaman sukupolven eteenpäin.

 

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka 8.8.2016 at 08:37

  En ole käynyt – itse asiassa täytyy tunnustaa, etten ole koskaan tällaisesta kuullutkaan. Mutta kuvistasi (ja tykistä) päätellen tässä on paljon samaa kuin Örössä, jossa sentään olen käynyt 🙂

  • Reply Tanja 9.8.2016 at 07:01

   Kuivasaaren tykki on tunnettu mm. Raid elokuvista ja tänä kesänä saarelle pääsee tutustumaan vielä ensi viikonloppuna. Tykillä ammutaan noin kerran pariin vuoteen ja ensi vuonna itsenäisyyspäivänä Rannikkotykistökillalla olisi tarkoitus ampua kunnianlaukaukset Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

 • Reply Heli 8.8.2016 at 09:48

  Kiitos vinkistä. Niin monta mielenkiintoista saarta Helsingin edustalla. Tämä vähän "eksoottisempi" kuin moni muu, historiansa takia.

  • Reply Tanja 9.8.2016 at 07:03

   Onneksi näille saarille järjestetään edes muutaman kerran vuodessa reissuja, sillä niitä saadaan tunnetuiksi ja samalla myös kerättyä varoja ylläpitoon. Kuivasaaressa rakennusten korjaukset ovat olleet tärkeysjärjestyksessä kakkosena, mikä valitettavasti näkyy jo rakennusten kunnossa.

 • Reply Jenna 9.8.2016 at 11:09

  Täytyy kyllä tosiaan tunnustaa, etten ole paikasta ennen kuullutkaan. Tuolla pitäisi juurikin käydä nyt, kun se on vielä niin rauhallinen ja koskematon.

  • Reply Tanja 9.8.2016 at 12:47

   Jenna, tulevana viikonloppuna on tämän kesän viimeinen mahdollisuus. Puolisen tuntia suuntaansa kestää venematka ja saarella opastettu kierros on noin 2,5h. Ja retkestä perittävät maksut menevät saaren kunnossapitoon. Suosittelen lämpimästi, ennenkuin saarelle käy sama kohtalo kuin Vallisaarelle, saaren herkkä luonto ei tule kestämään tuhansia kävijöitä ilman tuhoa 🙁

 • Reply Veera 9.8.2016 at 12:56

  Haluisin käydä tuolla joskus! Muutenkin noita Helsingin saaria olis kiva kiertää enempi, ehkä sitten ensi kesänä.

  • Reply Tanja 9.8.2016 at 16:38

   Nyt alkoi soimaan biisi päässä: "Vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä!" 🙂

 • Reply Emma / Mutkia Matkassa 11.8.2016 at 13:26

  Onpa makeeta, että teidän perheellä on historiaa tuolla, tekee varmaan turistikierroksesta vähän omakohtaisemman 🙂

  • Reply Tanja 14.8.2016 at 20:58

   Joo, normaalisti kierroksella ei pääse käymään tuolla päällikön talossa sisällä, mutta tällä kertaa Rannikkotykistökillan jäseniä muutama halusi kuulla tarkempia muistoja, joten äitini sisarineen pääsivät siellä käymään.

 • Reply Hoo 11.8.2016 at 15:30

  Mullekin tuli ihan uutena tietona tällainen saari. 🙂

  • Reply Tanja 14.8.2016 at 20:59

   Puolustusvoimilla on muutamia saaria Helsingin edustalla, mistä ei olla hirvästi julkisuudessa huudeltu, mutta aina välillä näille saarille on mahdollista päästä. Ensi kesänä taas Kuivasaaren reissuja luvassa.

 • Reply Lotta | Watia.fi 13.8.2016 at 08:36

  Taas jäi tänä kesänä nämä Helsingin edustan saaret käymättä. Viime kesänä oli silleen että "joo, ens kesänä!". Mihin tää kesä taas meni? Mielenkiintoiselta tosiaan vaikuttaa. Ensi kesänä sitten? :-p

  • Reply Tanja 14.8.2016 at 21:00

   Toivottavasti ensi kesänä pääset saariretkille. Mua vaan pelottaa se, että jos Senaattikiinteistöt tuon saaren myyvät niin mitä käy herkälle luonnolle? Sama kohtalo edessä kuin Vallisaaressa?

 • Reply Outi // Maa Quzuu 13.8.2016 at 14:48

  Enpä ole kuullutkaan Kuivasaarsta. Täytyy pistää listalle!

  • Reply Tanja 14.8.2016 at 21:00

   Mites Isosaari? Kuuluu kanssa puolustusvoimien hallintaan ja sinnekin on joskus retkiä tehty.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 14.8.2016 at 11:06

  Mietin otsikon luettuani, että en ole tuolla ollut. No sitten kun näin ekat pari kuvaa, niin muistinkin tuolla olleeni muutamia vuosia takaperin 😀 Vietettiin joskus firman virkistyspäivä tuolla ja oli kiva tutustua maanpuolustuksenkin näkökulmasta saareen. Kuvia tuli otettua tuolla reissulla paljon 🙂

  • Reply Tanja 14.8.2016 at 21:01

   Joku saattaa paikan tunnistaa myös Raid elokuvista. Haluaisin olla paikalla 6.12.2017 kun Suomi täyttää 100v ja tykki on taas käytössä 🙂

 • Reply Sanna I Siveltimellä 17.8.2016 at 15:11

  Tämä olikin vieraampi tuttavuus, vaikka olen aloittanut kiertämään Helsingin edustan saaria veneellä. Kiitos siis tästä vinkistä 🙂

  • Reply Tanja 17.8.2016 at 16:37

   Muistathan sen, että Kuivasaareen kuten muihinkaan Puolustusvoimien hallinnassa olevalle saarelle EI saa rantautua ilman lupaa. Kuivasaareen pääsee ainoastaan Rannikkotykistökillan järjestämillä retkillä ja mukana tulee olla henkilöllisyystodistus. Muut kuin Suomen kansalaiset pääsevät saareen vain tiettyinä ajankohtina.

 • Reply Anu Vuorinen 9.7.2019 at 12:46

  Pieni korjaus tekstiisi. Durlacher on ainutlaatuinen maailmassa mutta ei toimiva. Sitä vastoin saaren suurin tykki Obuhov 305 mm / 12” on käyttökuntoinen ja tunnettu mm. Raid- elokuvasta.

 • Leave a Reply