Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa Suomi

Gluteenittomalla makumatkalla ympäri Suomea

11.2.2016

Mulla todettiin viime syksynä yliherkistyminen gluteenille ja koska reumakin oli päässyt villiintymään, joten tulimme lääkärin kanssa siihen tulokseen, että ruokavalioon olisi syytä tehdä remonttia. No, tämä muutama kuukausi onkin sitten ollut yhtä seikkailua ja tässä postauksessa muutamia toppeja ja floppeja matkan varrelta.

Mulla on ihan mieletön ikävä äidin leipomia pullia ja koska olin jo tottunut hyvään, niin gluteenittomien suhteen odotukset ovat olleet korkealla, mutta todellisuus ei ole aina vastannut odotuksia. Varsinkin pastaa ja leivonnaisia tää pullahiiri kaipaa…

Hard Rock Cafe Helsinki

Hard Rock on sellainen ravintola, johon tekee mieli päästä silloin tällöin hyvän ja ruokaisan salaatin perässä tai yhdelle drinkille. Alkupaloista lempparini oli aiemmin wingsit, mutta niiden kastike ei mulle enää käy, joten nykyään alkuun tulee otettua nachot ilman papuja. Ihan ok annos ja riittää kahdelle 🙂

 

 

Viime käynnillä kaverini kanssa päädyimme syömään salaattia, ylempi annos on grilled chicken aragula salad, joka pitää sisällään rucolaa, grillattua kanaa ohuina suikaleina, mausteisia pekaanipähkinöitä kuivattua karpaloa, tuoretta appelsiinia ja päällä fetamurua. Kastikkeena sitrusbalsamiviinietikkaa.

Alempi annos on mun lempisaattini Cobb salaatti. Siinä on pohjalla jäävuorisalaattia ja päällä kuutioitua avokadoa, cheddarjuustoa, tomaattia, broileria, punasipulia, kananmunaa ja pekonia. Ja tuolla annoksella muute lähtee isompikin nälkä.

Cafe Makiata

Helsingissä Haagassa sijaitseva Makiata on kovasti mainostellut facebookin gluteenittomia ruokapaikkoja ryhmässä gluteenittomia leivonnaisiaan ja pitihän sitä sitten yhtenä päivänä lähteä seikkailemaan. Suuri yllätys oli se, että kaikkia kahvilan ruoka-annoksia saa gluteenittomina ja paikan päällä leivotaan parina päivänä viikossa myös makeita herkkuja. Talon leipäkin oli oikein makoisaa.

Tällä kertaa lautaselle päätyi salaattia ja jälkiruuaksi laskiaispulla hillolla. Tähän mennessä paras gluteeniton pulla mitä olen syönyt. Se oli sopivan kuohkea ja maistui muultakin kuin pahvilta, taitaa salaisuutena olla itse sekoitettu jauhoseos. Kannattaa poiketa, jos liikutte sillä suunnalla.

Ravintola Torre

Ravintola Torrea Turun Linnankadulla oli kehuttu ja kun kyselin kavereilta suosituksia, niin tämä nimi ponnahti esille ja olihan se käytävä kokeilemassa. Alkuruokapöytä oli hieman pettymys, sieltä löytyi makuuni vain monikokoisia maustekurkkuja, joten kuvaa alkuruuista en ottanut. Keittiöstä kyllä tuotiin leipää mutta sitäkin joutui erikseen pyytämään ja voitte kuvitella, ettei ruokahalua herätä missään tapauksessa leipä, joka on mikron jäljiltä tulikuuma ja aivan märkä… Tämä ei ole yksin Torren ongelma vaan samaan ilmiöön törmää lähes aina kun tilaa gluteenitonta leipää.

Pääruokana otin listalta pippuripihvi a´la Torren, josta löytyi kaksi vaihtoehtoa koon puolesta 180g/240g. Annoksessa listan mukaan piti olla kymppikastiketta ja kermaperunoita. Tilatessa hieman kritisoin alkuruokapöydän antimia sanomalla, että eipä ollut paljoa vaihtoehtoja kun ei voi sietää SIENIÄ eikä syödä gluteenia, joten yllätys oli suuri, kun pääruoka tuotiin pöytään.

Annoksessa oli huimat 13 kpl kasviksia, joista 10 purkkiherkkusientä 🙂 Muutenkin annos oli todella sekavan näköinen neljän erivärisen kastikkeen ansiosta, mutta täytyy myöntää, että tuo kermainen pippurikastike oli aivan taivaallisen hyvää ja pihvin kypsyysaste ei olisi voinut olla parempi. Tää olis ollut kympin annos, jos kasvislisäke olisi ollut muuta kuin sientä.

Jälkiruokana tällä kertaa Crema catalana, johon listan mukaan olisi kuulunut appelsiinikeksimurut, mutta mun annoksessa se oli korvattu suklaakakun lisukkeena normaalisti tulevana hedelmäsalsalla. Annos oli todella herkullisen näköinen, mutta tuon salsan tilalle olisin mieluummin ottanut jotain tuoretta. Mielestäni mansikat ja chili ei oikein sovi yhteen. Juu, tiedän että saatan kuullostaa nirsolta, mutta yleensä olen hyvin kaikkiruokainen, on vain muutamia juttuja joita en pysty syömään.

Lapland Hotel Oulu

Pääsin vihdoinkin käymään Oulussa elämäni ensimmäistä kertaa ja koska lentoni oli perillä jo aamuvarhaisella, niin päätin suunnata aamupalalle Lapland Hotel Ouluun. Halusin testata millaisen aamupalan siellä saisi, osassa Lapland Hotellin kohteista kun aamupala on ollut gluteenittomien tuotteiden osalta surkea. Mutta Oulu yllätti positiivisesti. Parasta täällä oli kokki, joka paistoi asiakkaan toiveiden mukaisen munakkaan tai paistetut munat. Gluteeniton leipä oli tuoretta ja pakattu kelmuun, pyydettäessä sai myös voita. Mysliä, muroja ja gluteenittomia keksejä löytyi niille erikseen varatusta paikasta ja tuotteet olivat pakattu umpiotölkkeihin. Tuoreita hedelmiä, maistuvaa munakasta, hyvää kahvia ja viihtyisä ympäristö, mitä voisi enää toivoa muuta? Hintakin aamupalalle kohtuullinen 17€

 

Grill It

Oulun reissulla tuntui nälkä vaivaavan koko ajan, joten lihan himoa tyydyttämään suuntasin Grill It:iin. Kyseessä on osuuskauppa Arinan ravintola ja toimipisteitä Oulun lisäksi mm. Espoossa ja Helsingissä. Ravintolaketjun erikoisuutena on puuhiiligrilli, jossa pihvit paistetaan. Tällä kertaa valitsin taas pippuripihvin härän sisäfileestä, grillimestarin pippurikastikkeella ja lisäkkeenä kasvisten lisäksi Västerbottensost-perunagratiinia. Annos oli ihan mielettömän hyvä, pihvi paistettu just sopivan kypsyiseksi ja perunalisäke oli makoisaa.

Jälkiruokalistalta tällä kertaa valikoitui Créme brulée ja sitruunakreemiä. Nyt ei sitten löydy tarpeeksi ylistäviä sanoja kehumaan tätä annosta… NAM!!!!

Nyt kun on hehkutettu hyviä annoksia niin otettaisko niitä häntäpään esityksiä seuraavaksi?

Sokeri-Jussin Kievari

Oulun Pikisaaressa sijaitsevaa Sokeri-Jussin kievariakin suositeltiin, kun kyselin Ouluun suosituksia. Ravintola sijaitsee vanhassa punaisessa hirsirakennuksessa, jossa aikoinaan on rakennettu laivoja.

”Sokeri-Jussin nimi juontaa vuorineuvos Johan Grunströmiin (1877 – 1953)
ja hänen tilaamaansa höyrylaivaan. Sokeri-Jussi oli kuulu oululainen
alus, vaikkei se koskaan meriä seilannut tällä nimellä. Marraskuussa
1939 Grunströmin johtama Suomen Sokeri tilasi paatin Oulun Konepajalta.
Sota viivästytti rautalaivan valmistumista Pikisaaren rannassa syksyyn
1945. Laiva päätyi lopulta Välimeren pohjaan karilleajossa Algerian
rannikolla 1969.”
Ravintolan sisustus henkii vanhoja aikoja ja kyllähän se viihtyisä paikka olikin.

 

 

Alkuruuan valinta meni tällä kertaa nappiin. Lautaselle päätyi savuporo-korvasienikeittoa, joka tuotiin tarjolle lämpimän, hyvänmakuisen gluteenittoman leivän kera.

Mutta pääruuan valinta ei sitten tässä bingossa tuottanut voittoa… Sinihomejuustolla kuorrutettu härän sisäfileepihvi, tummaa madeirakastiketta, paahdettuun pekoniin käärittyjä vihreitä papuja ja kermaisia valkosipuliperunoita. Hyi tuota rasvan määrää ja makujen epäsopivuutta toisiinsa. Toi keltainen pallero kuvassa on muute paistettu aprikoosinpuolikas… Pihvi oli kyllä hyvin paistunut, mutta tässä annoksessa oli yksinkertaisesti liian paljon makuja jotka eivät sopineet yhteen. Annoksesta sain syötyä noin neljäsosan, ennenkuin paha olo ja turvotus iski.

Suosittelen vain ja ainoastaan homejuustoa ja rasvaa rakastaville, itse olisin kaivannut jotain raikasta tähän.

Ja seuraava floppi olikin sitten burgeribaari Kauppuri 5

Sekavalta listalta ja töykeäkäytöksisen tarjoilijan ”avustuksella” päätin kokeilla nimikkoburgeria. En vieläkään tiedä mitä burgerin piti pitää sisällään ja kotisivujen ruokalistalla ei kyseistä annosta ole. Kuvittelin todellakin että 11€ annokseen kuuluvat ranskikset, mutta …

Tälläinen kääpiökokoinen burgeri sitten pöytään tuli. Ja hintaa tälle annokselle tuli huimat 14€, koska gluteenittomasta sämpylästä veloitetaan 3€ lisämaksu. Lisäksi ranskalaiset eivät kuulu annokseen vaan ne pitävät tilata erikseen, mutta… Ravintolassa paistetaan ranet samassa rasvassa kuin friteeratut tuotteet, joten niitä ei saa gluteenittomina.

Annos oli aivan liian pieni ja mut tuntevat tietävät sen, että jos en saa tarpeeksi ruokaa, musta tulee kiukkuinen. Tää mesta ei ollut mielestäni hintansa väärti, tuolla 14€ olisin saanut Burger Kingissä kaksi ateriaa samalla sämpylällä.

 

Onneksi Oulusta löytyi pelastus nälkääni, lentokentällä turvatarkastuksen jälkeen sijaitseva Oluthuone Toppila. Tällä annoksella lähti nälkä ja tyytyväisenä saattoi suunnata kotimatkalle. Ja hintakin gluteenittomalle annokselle oli täysin sama kuin listalla.

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Susanna 14.2.2016 at 00:18

    Hyvältä näyttää. Hard Rock kahviloita olen käynyt katsomassa mutta en ole (vielä) ostanut niistä mitään. Voisi vaikka joskus majoittua Hard Rock hotelliin

  • Leave a Reply