Yleinen

Upea matkakuva

23.1.2016

Millainen on upea matkakuva? Vaatiiko hyvän kuvan saaminen viimeisen päälle olevan järjestelmäkameran objektiiveineen vai riittääkö taskuun mahtuva pokkari? Mondon kirjoittajakoulutuksessa Matkamessuilla puhuttiin tänään myös kuvaamisesta kirjoittamisen ohella ja tiivistettynä päivän opin voi käydä katsomassa tuosta alla olevasta videosta:

Ajattelin kaivaa muutamia reissukuvia vuosien varrelta kansiosta ja laittaa ne esille. Otan mielelläni kommentteja vastaan mitä olisin voinut tehdä toisin. Virheistä oppii ja kuvaamaan oppii vain kuvaamallla. Harmi, että osa matkakohteista on sellaisia, minne ei tule enää matkustettua ja tietyt tilanteetkin ovat olleet ainutkertaisia, mutta kuten tämän päivän koulutuksessa Archie gone Lebanon blogia kirjoittava Inka sanoi, välillä voi julkaista niitä huonompiakin otoksia. Vain näin näkee vuosien päästä oman kehityksensä.

Ja tulihan sitten samalla huomattua kaappia siivotessa, että onneksi on digikameroiden aikakausi. 15 vuotta sitten otetut paperikuvat alkavat olla jo keltaisia ja ainakin yksi kansio on kokonaan hukassa. Digikuviakin mulla taitaa olla vielä vanhan pöytäkoneen syövereissä ja vanhassa kannettavassani, ulkoisen kovalevyn osto meneekin sitten seuraavaksi ostoslistalle.

Tämä kuva on Ras Muhamedin kansallispuistosta Siinain eteläkärjessä. Kuvassa on maanjäristyksen aiheuttama railo, jonne merivesi kaloineen on päässyt. Horisontissa siintää autiomaa. Hyvää mielestäni kuvassa on railon aiheuttama luontainen katseen suunta ja valo.

Pieni poika kuvattuna Luxorin länsirannalla keväällä 2001. Tuon pojan ilme vangitsi mut ihan täysin. Olisiko kuvasta kenties tullut parempi, jos olisin laskeutunut hänen tasolleen ottamaan kuvan?

Keväällä 2001, auringonpaiste häikäisi tuona päivänä ja myös tässä kuvassa, kuten alempana olevassa pyramidikuvassa aurinko tekee tepposiaan. Peruskuva, josta ei saa mitään uutta irti, tää on jo niin nähty 😉

 Mr. Banana, Luxor 2001. Tähän otokseen olen itse tyytyväinen.

Luxorin temppeli, keväällä 2001. Filmikameralla kuvattu yöllä ilman jalkaa. Tämä kuva minulta löytyy kotoani kehystettynä ja suurennettuna. Jotenkin sitä vaan tuntee olonsa pieneksi välillä.

Tästä pyramidikuvasta täytyy sen verran sanoa, että harvoin olen ottanut tälläistä kuvaa, missä ei ole juuri muuta kuin se kuvattava kohde. Ja jostain syystä auringonvalo on osunut kuvaan hassusti. Itse en tästä tykkää, liian pliisut värit ja muutenkin kuvan asettelu on huono. Mutta onpahan otettu ja teidän silmille laitettu 🙂

Surullinen aasi Luxorissa keväällä 2001. Yksi niitä kuvia, mitkä ovat mielestäni onnistuneita näin vuosienkin jälkeen. 

Tämä papparainen nojaili tienposkessa useampana päivänä bussimme ajaessa ohi retkellä Katariinan Luostariin ja sen kerran kun rohkenin pyytää lupaa kuvaan, niin eiköhän kohde ole liian kaukana … Noista kasvoista olisi pystynyt lukemaan monta tarinaa.

  Felukkah Niilillä Luxorin kohdilla ja eletään yhä kevättä 2001. Tässä eniten harmittaa se, etten saanut ”kuskin” kasvoja kuvaan. Myöskin kuvan rajaus on huono, taustalla näkyvän matkailijan olisi voinut rajata pois.

Hyväksi kuvaajaksi oppii vain kuvaamalla. Siksipä lähden jatkamaan oppeja Matkamessuille myös tänään 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply