Yleinen

Maailmanympäri? Haaveitako vain?

30.11.2015

Jos nyt odotat matkaraporttia, niin täytyy tuottaa pettymys. Luvassa turhaa höpinää arjen puurtamisesta ja matkasta haaveilusta, ehkäpä myös pienimuotoisesta valmistautumisesta the matkaan.

En taida olla ainoa ihminen, joka haaveilee matkasta maailman ympäri? Haaveitahan saa aina olla, mutta miten niistä voi tehdä totta? Mietittäviä asioita on paljon, ajankäyttö, reitti, budjetti, mitä tehdä asunnolle / omaisuudelle matkan aikana, vakuutukset, kenen kanssa lähtee reissuun, mitä haluaa nähdä ja kokea. Näitä samoja asioita tulee varmaan pohdittua vaikka lähtisin vain yhteen kohteeseen mutta pidemmäksi aikaa.

Olen jo useamman vuoden kokenut ahdistusta joka kerta vinttikomerossa käydessäni tai eteisen vaatekaapin avatessa, tavaraa tursuaa joka paikasta ja suurin osa sellaista millä ei ole itselleni enää käyttöä. Tämähän tarkoittaa sitä, että en voisi jälleenvuokrata asuntoani, koska kukaan ei halua tulla tavarapaljouteen ja toisaalta sitä, että pidemmän matkan koittaessa ja asunnosta luopuessa turhaa rahaa palaa ison varaston vuokraamiseen. Joten alkusyksystä päätin ryhtyä tuumasta toimeen, tavaraa vähemmäksi, jotta mahdollinen maailmanvalloitus olisi joskus mahdollinen.

Laatikoita tyhjennellessäni dollarin kuvat alkoivat pyöriä mielessä, minulle turha tavara voikin olla jollekin toiselle hyödyllinen ja jos pienen avustuksen saisi matkakassaan, mikäpä sen parempi lopputulos.

Kalastusvälineet, joita olen käyttänyt viimeksi yli 10 vuotta sitten. Iso laatikollinen joulukoristeita. Käyttämättömät luistimet. Kaksi erikoiskahvinkeitintä. 15 vuoden ajalta käsityölehtiä. Mitä yhteistä näillä kaikilla on? No se, että minulle tarpeettomalla tavaralla saan hiukan valuuttaa ja joku toinen saa itselleen tarpeellisen tuotteen viemästä tilaa varastossani.

Ja samalla kun tavarat vähenee niin mielikin muuttuu iloisemmaksi, ei se tavaroista luopuminen nyt niin haasteellista ole kuin mitä olin ajatellut. Ja yksi asia pitkän matkan suunnittelulistan asiakohdista on ratkaistu.

Budjetti

Ennen minkäänlaisen budjetin laskemista täytyisi olla tiedossa reitti. Sen jälkeen alkaa lentolippujen, majoitusten ja muun pakollisen metsästys. Minulla ”The matkan” suunnittelu alkoi ex-tempore viime tammikuussa Matkamessuilla. Löysin itseni We Love Cruises-risteilymatkatoimiston osastolta selailemasta kuvastoa ja samana iltana teinkin sitten varauksen matkasta. Tarkemmin kuvastoa kotona tutkiessani tajusin, että voisin samalla reissulla tehdä myös toisen risteilyn. Ja tästä poiki se, että lentolippuja etsiessä huomasin, että saisin samalla kierrettyä koko maapallon hyvin helposti.

Seuraava askel olikin lentolipuista tarjouksen kysyminen muutamasta matkatoimistosta ja myös itsenäisesti lentojen etsiminen hakukoneiden avulla. Loppujen lopuksi lennotkin olivat hommattuna ja noin 2000€ halvemmalla kuin mitä olin saanut tarjouksia. Koska olen oikeasti mukavuudenhaluinen, niin yritin löytää mahdollisimman halpoja suoria lentoja välttäen niitä kaikkein riskialtteimpia lentoyhtiöitä. Tarkemmin kerron lennoista ja matkan reitityksestä kevään aikana.

Haaste 2 oli majoitukset. Käytin jälleen kerran tunnettuja hotellien varaussivustoja ja tyrmistyin hinnoista. Lopulta majoitukset tuli varattua AirBnb:n kautta.

Haasteita on vielä jäljellä. Kuinka paljon varaan rahaa elämiseen maailman suurkaupungeissa? Kuinka paljon haluan retkeillä ja otanko retket laivalta vai maista? Mistä otan matkavakuutuksen? Mitä kaikkea pakkaan mukaan? Mitä teen lopuille tavaroille tai asunnolle?

Onneksi lähtöön on vielä yli kolme kuukautta. Toisaalta päivät menevät kuin siivillä. Tänään vinttiä siivotessa löysin ison kassillisen lukemista, Matkaopas-lehtiä, Matkalehtiä ja Mondoja. Taidankin keittää ison kupillisen teetä ja painun sohvannurkkaan lukemaan ja hakemaan vinkkejä loppuihin mielessä pyöriviin asioihin.

Parasta mitä voi matkaa odotellessa tehdä, on sohvamatkailla 🙂

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Susanna 14.1.2016 at 20:18

  Kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta!
  minäkin harkitsen laivareissua maailman ympäri, tai sitten lyhyempää laivareissua. Löysin yhden todella mielenkiintoisen laivamatkan maailman ympäri joka olisi alkanut nyt tammikuussa Euroopasta. En vaan voinut lähteä kun reittiin sisältyy myös Kiina jossa on runsaasti ilmansaasteita joita en kestä. Nyt vaan pitäisi löytää jokin suurempi reissu ilman Kiinaa.

 • Reply Ananas2go / Popot pogoillen 23.1.2016 at 20:06

  Hep, olen täällä samoissa tavarankarsimismietteissä! Aika kaukana vielä siitä, että elämä mahtuisi kahteen matkalaukkuun… Käteviksi olen havainnut mm. oman paikkakunnan/seudun nettikirppisryhmät. Tästä varmaan postaan jompaan kumpaan blogiin, kunhan etenee.

  Iloa ja intoa matkavalmisteluihin!

 • Leave a Reply