Kuuba

Cuba.

13.1.2018

10 päivää Kuubassa takana. Mikä maa!

Kuuba oli maa täynnä musiikkia, historiaa, kulttuuria, arkkitehtuuria, kaupunkia, luontoa, rantoja, maailman parhaita mojitoja, aurinkoa ja Karibian merta. Mitä muuta lomalta kaipaisikaan? Aika täydellinen lomakohde!

Matkan aikana vietimme 4 yötä Havannassa, 3 yötä Trinidadissa ja 3 yötä Varaderossa.

29.12. lähdimme matkaan Finnarin suoralla lennolla. Melkein tuli kiire kun alla oli vielä työpäivä Mäntsälässä, mutta onneksi pääsin lähtemään ajoissa kentälle. Lentokoneessa törmäsin vanhaan opiskelukaveriini, mikä sattuma! Lento kesti 11h 40min, mutta olen aina viihtynyt hyvin koneissa, aika menee nopeasti lukemalla ja katsomalla elokuvia. Mikä hyvä syy vain laiskotella.

Aikaero Suomen ja Kuuban välillä on -7h, ja se myös tuntui. Havannaan saavuttiin paikallista aikaa n klo 21 illalla ja menimme samantien nukkumaan. Tottakai heräsimme aamulla kukonlaulun aikaan ja jouduimmekin hieman odotteleemaan, että hostimme tulisi laittamaan aamupalaa klo 8.30. Kuubalaiseen tapaan tietysti vähän myöhässä vielä ;).

Kuubassa paras tapa majoittua on AirBnb/Casa Particular. Majoitutaan siis paikallisten taloissa, joko heidän kotonaan tai heidän vuokraamassaan asunnossa. Havanassa meillä oma asunto maksoi n. 50e/yö, ja matkustimme siis todella ultra high seasonin aikaan uuden vuoden tienoilla. Useat majapaikat tarjoavat myös itsetehtyä aamupalaa n. 4-5e hintaan. Tämä on mielestäni erittäin kiva tapa majoittua, näkee vähän paikallista asumiskulttuuria ja parhaimmillaan tutustuu myös paikallisiin. Meillä oli Havannassa tosi mukava host Gemma, joka ensimmäisenä aamuna kertoi Havannasta vinkkejä ja auttoi mm. bussilippujen hankinnassa.

Ensimmäisen aamun orientoitumista kaupunkiin. Alla asuntomme olohuone. Lonely Planet oli kyllä ihan ehdoton matkalla, juuri lokakuussa 2017 päivitetty, joten ajantasaiset tiedot löytyi. Ja koska Kuubassa netin käyttö oli hyvin rajoitettua niin vanha kunnon matkaopas kirja oli kultaakin kalliimpi! Ja vaikka Lonely Planet onkin joka toisella matkaajalla ja ohjaa turistisimpiin kohteisiin, niin tykkään kirjasta myös sen sisältämän lisäinfon vuoksi – kirjassa oli laaja katsaus Kuuban historiaan, luontoon, ruokaan, kulttuurin – just name it! Money well spent. 🙂

Havannassa ei erityisen toimivaa tai ainakaan turistien laajassa käytössä olevaa julkista liikennettä ole, mutta onneksi siellä pystyy hyvin kävelemään ympäriinsä. Kuuba oli turvallinen maa, rikollisuutta on vähän eikä turistien tarvinnut pelätä sen enempää kuin vaikka Suomessa, pimeällä uskalsi liikkua hyvin ja kunhan piti maalaisjärjen mukana niin hyvin pärjäsi. Turisteimmilla alueilla esim. vanhassa Havannassa toki perinteisiä turistihuijauksia on, ja esimerkiksi kannattaa olla tarkkana vaihtorahojen saamisen kanssa esim. ravintoloissa, mutta muuten koin oloni erittäin turvalliseksi koko matkan ajan.

Havannassa liikuimme kolmella alueella – Havana Vieja, Havana Centro ja Vedado. Asuntomme oli Havana Centrossa, joka oli paikallisten asuttamaa, hieman rähjäisempää aluetta. Asuntomme oli San Lazaro tiellä, ihan Maleconin eli kuuluisan rantabulevardin vieressä ja samoin myös lyhyt matkal Havana Viejaan. Havana Vieja oli siis vanha Havanna, jossa oli pieniä kujia, paljon ravintoloita, aukioita ja hienoja vanhoja rakennuksia ja museoita. Vedado oli vähän kauempana keskustasta ja siellä oli kauniimpia rakennuksia, myös paljon ravintoloita ja hotelleja, mm. kuuluisa Hotel Nacionale, jossa jokaisen Havannan turistin tulee käydä mojitoilla ;).

Tämä kahviaddikti löysi myös maailman parasta kahvia, vahvaa ja tummapaahteista, just mun makuun!

Plaza Revolucion ja Fidel Castro.

 

Havanna Centro.

Perinteistä näkymää Havannassa. Ovenraossa vanhat herrat ja rouvat katselemassa kadun vilinää, sikari huulessa, milloin lehteä lukien tai keinutuolissa istuen, rommi kädessä, mutta ehdottomasti musiikki soiden! Mitä kovempaa ja isommista kajareista, sitä parempi.

Leikkipuisto Havannassa. Fudis ja baseball oli kova juttu lasten keskuudessa!

Niin ja ne vanhat autot. Niitähän näkyi. Hienoja värikkäitä ja hyvin pidettyjä Amerikanrautoja ja elämää nähneet Ladat myös oli suosittuja. Pitihän niilläkin käydä kruisailemassa.

Paikallinen apteekki. Erityisesti Havanna oli mielenkiintoinen pääkaupunki – ei ollut kauppoja, ei pikaruokalaketjuja, ei valomainoksia, ei brändejä… Marketteja ei juurikaan ollut ja jos sellaisen sattui löytämään, niin sieltä sai lähinnä rommia ja Vietnamista/Kiinasta tuotuja säilykkeitä. Luin, että Casa Particular hostit saattavat metsästää vierailleen aamupalatarvikkeita aamuisin usean tunnin ajan, joten kyllä osasi arvostaa aamupalaa ihan eri tavalla.

Esimerkki Havannan taloista. Vieri vieressä erilaisia taloja, osa remontoitu hienoiksi ja värikkäiksi, osa aivan sortumisen partaalla. Tämäkin talo näytti siltä, että voisi romahtaa hetkenä minä hyvänsä, silti ylimmän kerroksen kulmassa liehui pyykit, eli sielläkin joku asui.

Kuuluisa Malecon.

Havannassa vietetyt 3 päivää olivat riittävät! Siinä samassa juhlittiin myös uutta vuotta, lentokoneessa törmänneen opiskelukaverini kanssa. Käytiin syömässä ja kuuntelemassa jazzia, oli mukava ilta. Kuubalaisille uusi vuosi on iso perhejuhla, joten kaduilla juhlintaa ja raketteja ei samaan tapaan näkynyt kuin Suomessa. Ihan hyvä, en tykkää raketeista.

Havannasta jatkettiin reissua Trinidadiin, pieneen Unescon maailmaperintökohde kylään, toisella puolella saarta. Menimme Cubacanan-bussilla, joka haki meidät läheisestä hotellista. Viazul on toinen bussiyhtiö, joka on suosittu turistien keskuudessa, luotettava, mutta usein täyteen varattu.

Bussimatka olisi pitänyt kestää 6h, mutta rengas puhkesi, niin matka venyi 8-9h. Itsellä matka sujui tästä huolimatta mukavasti kirjan parissa. Tällä kertaa matkalla oli kevyemmäksi luettavaksi Miika Nousiaisen Juurihoito, ihan viihdyttävä ja hauska kirja, jonka luki nopeasti bussimatkan aikana. Sen jälkeen siirryin lukupiirikirjaan ja joululahjaksi saamaani Yuval Noah Hararin Homo Sapiens-kirjaan, joka on kyllä ollut todella mielenkiintoinen!

Trinidad oli vastakohta Havannalle. Pienempi, siistimpi, kauniita värikkäitä taloja, paljon hevosia ja cowboyita. Kuin suoraan 1850-luvulta. Tosin täpötäynnä turisteja… Mikäpä paikka ei olisi.

Alla oleva kuva on kotikadultamme. Vuokrasimme AirBnb:n kautta aivan ihanan huoneen omalla kylpyhuoneella, ihan Trinidadin keskustasta, mutta rauhalliselta kadulta. Taloa piti paikallinen perhe, jotka olivat niin sydämellisiä. Vanhemmat eivät puhuneet englantia, joten yritin kommunikoida ja harjoitella hieman ruostunutta espanjan kielen taitoani. Voi kun joskus osaisin puhua sitä sujuvasti! Perheen poika osasi englantia ja auttoi meitä järjestämään retkiä ja matkoja. Ja niin hyvää aamupalaa taas :).

Tässä huoneemme edusta ja patio.

Musiikkia kuului kaikkialla.

Trinidad.

Paikallinen juoma – rommia, hunajaa, limeä.

Tehtiin retki läheiseen paikallisten suosimaan rantakohteeseen, kalastajakylä La Bocaan. Tuulinen, suloinen  pieni paikka. Alla paikallinen kauppa. Laaja valikoima, vai mitä?

Tässä baarissa juotiin parit mojitot katsellen kitesurffareita.

Meidän talomme edustalla oli eläinlääkäriasema ja joka ilta kokoontui useita koiria kadulle odottamaan hoitoon pääsyä. Tämä koira taisi kuitenkin olla asukki, joka tervehti joka päivä meitä lempipaikastaan katolta.

Parturi. Old school.

Tehtiin Trinidadille tyypillinen ratsastusretki(sic!) vesiputoukselle. Pysähdyttiin maatilalla, jossa maisteltiin sokeriruokosta puristettua juomaa. Hyvää ja makeaa!

Meidän hepat ja opas.

Tänne ratsastettiin ja oli muuten kylmää vettä!

Trinidadin keskusaukio(täynnä turisteja mojito huulessa) ja tuolla ylhäällä oli kuuluisa Casa de la Musica, jossa joka ilta soi salsa, rumba yms.

Best mojitos in Cuba?

Trinidadista suunnattiin vikoiksi kolmeksi yöksi överituristikohteeseen Varaderoon. Rantaa, palmuja, turkoosia vettä, hyvä kirja – ihan iisiä ennen kotiinpaluuta.

Tälläisiä meduusoja näkyi rannalla. Niin kauniit värit!

Hotellissamme oli japanilaisen ravintola, jossa itsekin pääsin hetkeksi kokin paikalle. Oli muuten 5/5.

Käytiin myös pelaamassa tennistä. Ihan parasta auringon paistaessa ja lempeä tuulen ympäröidessä. Alla oleva paita on ainut mitä ostin reissulta, se on Clandestina-kaupasta Havannasta, paikallisten nuorten suunnitelijoiden putiikki. Suosittelen käymään!

Turistirysämeiningistä huolimatta Varaderosta löytyi upeat rannat.

10 päivää Kuubassa oli mieletön alku vuodelle 2018!

 

Katsottiin nyt matkan jälkeen Kuubasta kertova dokumentti Cuba and the Cameraman, voin todellakin suositella! Löytyy Netflixistä. Kertoo neljän vuosikymmenen ajalta kuubasta ja kolmesta eri perheestä. Oli mielenkiintoista katsoa dokumentti näin matkan jälkeen, tunnisti tuttuja paikkoja ja heräsi todellisuuteen, kun luuli, että Kuuba olisi edelleen alkuperäinen, mutta dokumentin myötä huomasi, kuinka paljon Kuubassakin monet asiat ovat muuttuneet pikkuhiljaa avautuneen turismin myötä. Haluaisin kyllä uudestaan joskus Kuubaan ja kiertäisin nämä turistikohteet, suuntautuisin enemmän maaseudulle ja muihin pikkukyliin. Until next time…

 

Vinkkejä Kuubaan:

-varaudu somelakkoon! tekee kyllä hyvää.

-ota mukaan kaikki lääkkeet, hygieniatarvikkeet yms mitä tulet tarvitsemaan! Ei ole varma, että niitä ainakaan helposti löytää.

-ota mukaan välipalakeksejä tms muuta pientä hyvin säilyvää evästä esim. pitkiä bussimatkoja varten! Oli mahdoton tehtävä Havannasta löytää sellaisia, kun olisi kaivannut.

-käteistä mukaan – rahanvaihto onnistuu lentokentällä, pankeissa, hotelleissa tai Cadecoissa. On myös automaatteja.

-on erilaisia ravintoloita – yksityisiä ja valtion omistamia. Valtion omistamat huomaa siitä, että pöytiä on max 12 kpl, enempää ei saa olla. Yksityisistä saa yleensä parempaa ruokaa =)

-varaudu, ettei asiat välttämättä toimi ja joudut odottamaan, se on kuubalainen tapa elää!

-heikkounisille korvatulpat mukaan, musiikki soi ja kovaa 24h!

-maistele erilaisia kuuban makuja ennakkoluulottomasti… banaaniranskalaisia, riisiä papukastikkeella, mereneläviä, jamssia… Tosin kasvissyöjän tai tiukan vegaanin voi olla hankala löytää 100% vegaanista ruokaa.. Monesti kun kysyin että kasvisruokaa niin tuli kalaa, tai vähintään munakasta..

-lähde mukaan tanssin pyörteisiin… jos et ole kuullut musiikkia 10 min kuluttua saapumisesta, olet väärässä paikassa!

-nauti Kuubasta ja eläydy historian havinaan, niin erilainen paikka <3

 

6 Comments

 • Reply Äippä 13.1.2018 at 15:14

  Upea kokemus ja mukava matkakertomus

 • Reply Tiia 13.1.2018 at 17:00

  Vaikuttaa siltä että oli upee ja vähän erilainen matka! ?

 • Reply Jenni 15.1.2018 at 10:11

  Ai että, tämä ei kyllä yhtään helpota mun matkakuumetta! Karibia on aina kiinnostanut, mutta hintatason takia tekemäni reissut ovat suuntautuneet Aasiaan. Nyt oon kuitenkin alkanut toden teolla kiinnostua Kuubasta ja tuntuu, että sinne on päästävä ja pian!

  • Reply hannakatriina 17.1.2018 at 19:12

   Hei, sitten vain Kuubaan! 🙂 mahtava maa ja todella erilainen kuin Aasian maat! Aasiassa ruoka parempaa kyllä 😀

 • Reply Jussi 23.1.2018 at 23:38

  Näyttääpä kivalta paikalta ja matkalta kauttaaltaan! Meidänkin olisi tarkoitus reissata tuolla saarella, mutta tuo matkaaminen mietityttää, jos se bussikyyti kerran voi venähtää noin. Miten bussimatka sujuisi huonovatsaiselta? Oliko bussit ilmastoituja? Kuinka muuten varasit Airbnb:stä yöpymiset, nyt kun pitää huonetta varatessa antaa matkan syy?

  • Reply hannakatriina 5.2.2018 at 19:51

   Hei 🙂 Bussit on ilmastoituja, erittäin hyvin vieläpä, eli kannattaa varata pitkähihaista mukaan. Tiet ovat huonossa kunnossa ja tuskin busseja katsastetaan kovin usein, joten ei ihmekään että rengas puhkesi meidän matkalla.. Itsekin kärsin välillä matkapahoinvoinnista, mutta en kokenut tuolla teitä sen pahemmaksi kuin monissa muissa kohteissakaan.. Pitkiä välimatkat tosiaan on,onneksi ainakin yksi tauko usein kuuluu =)

  Leave a Reply