Tärkeimmät syyt talvimatkailuun

Jäin miettimään sitä ihan todellista, tai ehkä paremminkin sanottuna niitä ihan perimmäisiä syitä sille, miksi olen erityisen mieltynyt matkustamaan talvella. Kyllä siellä taustalla varmaan on Suomen talvinen sää ja sen vaikutukset ihmisiin ja muutenkin asioihin. Vaikka kieltämättä tuon sanominen vähän pahalta tuntuukin, mutta pakkohan se on myöntää kun se melko varmaan kuitenkin niin on.

En siis pidä oikeastaan lainkaan Suomen talvesta. Varsinkin nykyään kun talvet eivät edes ole mitään kunnollisia talvia. On vain loskaa ja mutaa, ja puiston kuolleet lehdet joulukuussa jalkakäytävillä. Marras-joulukuussa on ilman lunta jo niin synkkää, ettei sitä kyllä ainakaan meikäläinen jaksa, ellei sitten siihen jaksamiseen ole jokin ihan pakottava tarve. En myöskään pidä siitä, mitä tuo synkkyys tuntuu tekevän siinä eläville ihmisille. Sen huomaa lokakuussa ja marraskuussa se kiihttyy. Ihmiset ovat väsyneitä ja kiistelevät mitä naurettavimmista asioista. Kaikki sitten purkautuu suomalaiseen tapaan joskus pikkujoulukaudella, jolloin väsyneet ihmiset ovat hetken aikaa ihan hirveä pirteitä ainoastaan siitä syystä, että käyttävät todella hurjia määriä alkoholia.

Siitä se sitten meneekin joulun syöpöttelyn jälkeen elämä kevättä kohti. Toukokuussa ihmiset ovat jo ihan normaaleja, mutta näiden ja muutamien muiden asioiden takia olen ihan mielissäni siitä, että minulla on tarvittaessa mahdollisuus lähteä lokakuussa ja palata huhtikuun lopussa. Sen välisenä aikana en näe Suomea kauheimmillaan, sen sijaan voin kierrellä maailmalla erilaisissa minua kiinnostavissa paikoissa ja palata Suomeen sitten keväällä, kun aurinko paistaa ja kaikki on taas hyvin. Toki nuo on sellaisia asioita että eipä niistä kauhean mielellään mitään kellekään puhu. Ei minulla ole mitään tarvetta haukkua muita ihmisiä.

Lennot talvella

Sen olen kyllä huomannut, että noita lentolippuja kannattaa kytätä etukäteen, jos se vain suinkin on mahdollsita. Jos on mitenkään mahdollsita etukäteen miettiä lomalle tai reissuun lähtemisen ajankohta niin tarkaksi, että olisi mahdollisuus varata lennot vaikka puoli vuotta etukäteen niin tuo todellakin kannattaa. Varsinkin talvella lennettävissä lennoissa nuo hintaerot voi olla aika radikaaleja. Sitä paitsi pitää tässä yhteydessä sanoa, että sillä rahalla joka on mahdollista säästää varaamalla liput reilusti etukäteen keskelle talvea, on mahdollsita elää kohdemaassa melko pitkäänkin, varsinkin jos matka suuntautuu maapallon toiselle puolelle. Käytännössä tilanne on mennyt siihen, että jos on suhteellisen säännölliset kausityöajat ja on mahdollista ennakoida elämää esimerkiksi puoli vuotta etukäteen, on tuolla maailmalla oikeastaan todella edullista reissata. Tietysti hintoihin vaikuttaa ennen pitkää se, että kysyntää ei juurikaan ole. Kysynnän ollessa lähes olematonta koitetaan saada tietysti kaupaksi sitä, mitä ylipäätään on mahdollista johonkin hintaan myydä. Tuo on ihan perusasioita jossain markkinataloudessa, mutta sitä on mahdollsuus hyödyntää, mikäli oma elämäntilanne sen vain sallii.

Lentoja kannattaa myös hakea ilman, että sivustolla on mahdollisuus tunnistaa sitä, mistä maasta surffaat. Sillä saattaa myöskin olla melko rajukin vaikutus hintoihin. Rikkaampien maiden ihmisiltä kun on helpompi pyytää isompaa hintaa. Joskus olen koittanut myös väijyä erilaisista vertaishuutokaupoista jo varattuja tai lahjaksi saatuja matkoja. Silläkin tavalla saattaa tehdä hyviä löytöjä, mutta silloin matkan päämäärää ei ole itse niin mahdollista suunnitella. Toisaalta joskus on ihan mukavaakin mennä paikkaan, jota ei ole itse valinnut. Toki se on hieman erilaista, mutta luulen että sellainen tekee toisinaan ihmiselle hyvää.

Espanjaan talvella

Oikeestaanhan se meni vähän silleen, että mun ensimmäinen reissu suuntautu aikanaan Espanjaan. Mä ajattelin sillon vähä nuorempana ku nyt, että mä jätän kaiken ja lähen rahojeni turvin Espanjaan. Sanoin periaatteessa työnantajalle, että mä en tuu enää takasin. Onneks se sit kuitenki alko kysellä mun perään hyvissä ajoin ennen seuraavaa kesää. Mutta kuitenki, se oli sellanen parin kuukauden Espanjassa tehty reissu, jonka myötä mä oikeestaan hiffasin sen, että munhan kannattaa matkustella talvisin.

Ensinnäkin, siinä näkee ihan hemmetisti uusia paikkoja ja turistikausien ulkopuolella eri paikoissa on ihan erilaista. Siinä saa tavallaan ihan erilaisen käsityksen niistä paikoista. Noilla matkoilla voi jopa tutustua uusiin ihmisiin ja ainakin näkee niistä paikoista ehkä jotain vähän todellisempaa. Tietysti mun on tavallaan vähä tyhmää mainostaa näitä asioita, koska ei varmaan kovinkaan monella liene realistisesti kovinkaan mahdollista tehdä elämänsä suhteen niin miten teen, mutta kuitenkin. Mä oon myös jotenkin samalla oivaltanu sen että on aika fiksuakin ajottaa lomat ja mahdolliset matkat sellasiin ajankohtiin, jolloin ei oo ihan hirveästi ihmisiä liikkeellä. Yösijat on edullisia mutta tosi laadukkaita. Asiakaspalvelu tosi hyvää koska ovat aina tyytyväisiä että edes joku tuli käymään ja muuta vastaavaa.

Mä suosittelen turistikausien ulkopuolella varsinkin tota Espanjan ja Portugalin akselia, se ilmasto on mun  mielestä tosi siedettävä esimerkiks marraskuussa. Siel on paljon esimerkiks upeita, hiljasia ja autioita rantoja, joissa vaan näkyy jotku menneen kesän jäljet. Sellasilla on kyl hyvä sitten kävellä, jos haluu vaikka miettiä jotain maailman menoa tai muuta vastaavaa. Keski-Euroopasta mä en kyllä oikeen osaa sanoa tässä yhteydessä mitään, se ei oikeen kyl kuulu silleen mun repertuaariin. Tai ei oo oikeen siis ainakaan vielä tähän mennessä kuulunu, mutta mistäpä sitä koskaan tietää…

Tervetuloa matkalle

Nimittäin mun reissujen mukaan. Oon tyyppi jolla on ollu jo useamman vuoden ajan tapana reissata iso osa vuodesta. Mä sain tossa sellasen, en nyt mitään hirveän isoa, mutta perinnön kuitenkin. Siitä on jotain 5-6 vuotta aikaa. Mun vaari, jolta se oli, oli jättäny sellasen kirjeen, jossa se toivo että mä käyttäisin ne rahat uusien asioiden näkemiseen, josta mä sit vedin sellaset johtopäätökset, että vaari halus antaa ne rahat siks, että mä voisin matkustella.

No oon mä sen kuullu, että vaari oli ollu nuorempana melko kova kiertämään maailmaa. Sehän oli ollu jopa merillä ja kaikkee muuta vastaavaa. Se oli nuorempana vissiin muutenki melko hulttio. Noh, mullahan on se tilanne sit, että mä teen kesäsin asfalttihommia ja niinku varmaa tiedätte, niin se on melko sesonkeihin keskittynyttä hommaa, toisin sanoen mä oon sulan maan ajan hommissa ja sit muuten en oo lainkaan. Se on tavallaan hauskaa, toki siitä voi ajatella, että noilla jätkillä se ei ole kesä koskaan, mutta mun pitää sanoa, että meillähän se kesä vasta on.

Ajatelkaas nyt. Oot ensinnäkin koko Suomen kesän ulkona. Oot siellä päivittäin säiden armoilla, ihan sama kuinka paljon sataa tai paistaa, siellä ollaan ja hommat tehdään koska talvella ei voi. No kuitenkin hommasta saa asiallista korvausta ja siinä on sitten koko Suomen pitkä talvi aikaa viettää periaatteessa vapaa-aikaa. Tai ei kaikki vietä, jotkut tekee jotain muita hommia talvisin. Mutta mä oon pitäny itteni poikamiehenä (ainakin toistaseks) ja sit mun kulut on aika pieniä, joten mulla on tuosta syystä ja perinnön ansiosta hyvinkin aikaa ja rahaa olla talvet reissussa. Miettikää sitä.