Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pariisin taivaan alla, Albert Edelfeldtin jalanjäljissä…

Ateneumin Ystävät ry:n kevätretki Pariisiin houkutteli: taiteenrakastajille räätälöity opastettu reissu toukokuussa 2022.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä palasin kotiin Pariisista Finnairin lentokoneella.  Pandemian loppumaningeista ja sodan uhkasta johtuen Ranskan pääkaupunki oli vähän vaisu. Asiaa korjasi hyvä sää, aurinkoa ja lämpöä riitti jokaiselle neljälle retkipäivälle. Pariisi on niin paljon meidän kotimaatamme Suomea etelämpänä ja puistojen rehevä kukkaloisto antoi maustetta taideretkeen. Hankin etukäteen Albert Edelfeltin elämänkertakirjan nettidivarista ja lueskelin sitä päästäkseni tunnelmaan.

Ranskalainen sipulikeitto.

 

Pariisin Musiikkitalo

Ennen retkeä piti täyttää terveystietolomake ja voimassaoleva koronapassi tietenkin (niitä ei kysytty matkan aikana), vaatteita piti pakata mukaan isoon matkalaukkuun lämpimiä että viileän sään varusteita sekä mukavia kenkiä koska neljään päivään mahdutettu viikon ohjelmaan liittyi paljon kävelyä. Matkan järjesti räätälöidysti matkatoimisto Resvaria Oy, joka käytti järjestelyisin paikallisoppaita. Lennot toteutti Finnair, majoituimme hotelliin AndreLatin, huoneen hintaan sisältyi aamiainen. Kuljimme bussilla sekä metrolla ja linja-autolla, myös jalkaisin. Matkaan sisältyi puolihoito eli aamiainen ja yksi lämmin ateria joka päivä, eri paikoissa. Tutustuminen nähtävyyksiin alkoi heti päästyämme Ranskanmaan kamaralle ja jatkui lentokentälle lähtöön asti sunnuntaina iltapäivällä. Kerkisimme käydä yhdessä Luxemburgin puistossa, konsertissa Philharmonie de Paris: kuulimme Dvozakia ja Sibeliusta, Maison Latiffessa: , Montmarten taiteilijatorilla Place de Tertren aukiolla, Petit Palais-museossa: Albert Edelfeldt-näyttelussä, Musee d’Orsayssa, Musee de l’Orangeriessa, jotkut kävivät Musee Jacquemart-Andre: Gallen-Kallela-näyttelyssä, ja vielä oli retki Giveryyn bussilla, vierailu Monnet’in kotitaloon ja puutarhaan. ja siten kotiin.

Rappuset Monet’n puutarhassa.Saimme matkalta kaiken mitä luvattiin. Negatiivisiakin asioita oli. Heti mennessä kun hotellissa jaettiin huoneita niin nimeni puuttui osallistujaluettelosta ja jäin aulaan viimeiseksi ihmettelemään että mitä mitä se sitten kekee kun… Selvitin reseptioniin että minulla myös on huonevaraus ja se on maksettu etukäteen niin myös minulle kuuluu huone ja se järjestyi. Hotellin hissi toimi huonosti ja jouduin kantamaan matkalaukun neljänteen kerrokseen, onneksi joku hyvä henki auttoi kantamisessa pari viimeistä kerrosta. Kun koitti ensimmäinen aamiainen, tarjoilu takkuili ja jouduinne odottelemaan aamiaishuoneen pöytien vapautumista ja näin lähtö päivän ohjelmaan tapahtui myöhässä ja meiltä kerättiin rahaa että saatiin maksettua bussille lisäajasta aiheutunut maksu. Muut aamiaiset oli OK.  

Maisemaa ison kellon takaa sisällä museossa. Näkymä Seine-joelle. Matkaohjelman alettua pariisinopas  jakoi meille kuulokkeet josta saimme seurata opastusta jonka hän jupisi kuulokkeeseen. Ensimmäiset päivät hän luki sanasta sanaan samaa A.E.:n elämänkertakirjaa joka minulla oli mukana reissussa. Myös informaatiopuoli takkuili, kaikki asiat olisi voinut olla paperilla kirjoitettuna, koska ryhmä 30 henkeä oli suuri ja osittain jäi kuulematta asiaa, ja osittain en jaksanut kuunnella kun ne tiedot tuli samaan syssyyn kuin jo lukemani kirjanteksti. Säilyin ehjin nahoin kaikista asioista, muutama matkalainen sairastui ja jotkut kaatuilivat ja olivat loppumatkan naamat mustelmilla. 

Kirjoittaja Montmartrella.

Previous Post Next Post