#Leonardo da Vinci -Kuopio

Viimeksi mökillä käydessä marraskuun alkupuolella oli kerrankin aikaa  ja mahdollisuus poiketa Kuopioon tapaamaan Leonardo da Vinciä. Kuka hän mahtaa olla? Tarkemmin asiaa kun tutkit muistat hänet koulun historiantunnilta ja kenties kuvaamataidon taidehistorian tunneilta ja myös televisiosarjasta. Leonardo on maailmanluokan taiteilija ja keksijä, nero jonka teoksia ei voi edes kuvitella että koskaan näkisimme aitoina pohjoisessa Suomenmaassa. Nyt kuitenkin Kuopion taidemuseossa hänet oli mahdollista tavata, virtuaalisti tosin. Näyttelyn viimeisellä viikolla ennen sulkemista ennätimme tutustumaan Leonardoon jonka tekemisistä on jäänyt jälki maailmamme aikakirjoihin.

Leonardo oli nero, moniosaaja, jonka nykytiede on analysoinut ADHD-tapaukseksi, joka teki taiteestakin tiedettä ja hänellä riitti ideoita joka lähtöön. Ikiliikkuja, jota hän koetti kehitellä ei valmistunut koskaan. (Tiede3/2020) Mitä opin tästä: Ei kannata lannistua, ei pidä vaipua synkkyyteen,

Mona Lisa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tunnetuin taulunsa on Pariisin Louvressa nähtävillä oleva ”Gioconda o Monna Lisa”, eli tutummin Mona-Lisa.  Kuuluisa fresco Viimeinen ehtoollinen.

Viimeinen ehtoollinen, kas Tähtisadekin pääsi mukaan viimeisten joukossa. Kuvassa on pahvinen valokuvausta varten valmistettu kehys ja Tähtisadetikku-blogin kirjoittaja Tähtisade.

Näyttely oli toteutettu huolellisesti kiinnostamaan kaikenikäisiä. Kahteen museoon jaettu näyttely antoi ajattelemisen aihetta monenlaisista asioista, miten paljon onkaan tutkimisen aiheita, kun vain huomaa niitten olemassaolon, kuten kidemuodot. Mielenkiintoinen kidemuoto on dodekaedri jonka havaitsin koristavan Helsingissä ostoskadun kivetystä.

Olisi varmaankin mahdollista tehdä tunnettujen taiteilijoiden töistä virtuaalisia videokokoelmanäyttelyitä, näin ei tarvitsisi kuljetella kallisarvoisia tauluja sinne tänne, vain hyvät videokuvat niistä. Eikö sitten kiinnostaisi oikeasti nähdä se Mona-Lisa-taulu? Onhan se nyt ihan eri kuin noi sun hölmöt videot? Olen nähnyt aidon Mona-Lisan Louvressa Pariisissa muutama vuosi sitten. Onnistuin pääsemään saliin jossa taulu on seinällä, tosin sitä täytyi ihailla aika kaukaa edessä vellovan tiiviin ihmismassan takaa. ”Paljon melua melkein tyhjästä” väitti tiellemme osunut Louvren taideopas. ”Muissa saleissa on tuhansia paljon hienompia ja parempia teoksia ja taulukokoelmia ja kaikki vaan haluavat Mona-Lisaa.”

En ollut ennen käynyt Kuopion taidemuseoissa. Leonardo näyttelyn viimeinen aaukiolopäivä oli isäinpäivänä 14.11.2021. Museokortti on antanut mahdollisuuden saada tietoja olevista näyttelyistä. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Previous Post Next Post