Suomen suurin matkablogiyhteisö

Syysmatkalla Venetsiassa

Matkalla Venetsiaan

Edellisestä Venetsian vierailusta on aikaa vuosia, ja nyt oli aika lähteä uudelleen. Muistoissani Venetsia oli meluinen ja vähän likainenkin vanha muinaisjäänne, mutta nyt vuosien päästä yllätyin positiivisesti, kaupunki on vuosien kuluessa puhdistunut ja se outo haju, sitä ei tuntunut enää. Ja kanaalien vesi oli kirkkaampaa. Jätehuolto on uudistettu ja roskat lajitellaan tarkkaan, ne viedään varta vasten järjestetylle jäteveneelle kanaalin varrella. Valituksia oli suurista risteilyaluksista, mutta vierailumme aikana niitä ei ollut. Ja juomavesi nykyään tulee vesijohdoista joten muovipulloroska on loppunut.

Saarille perustettu kaupunki, Unescon Maailmanperintökohde, on aina ollut matkailijoitten suosima retkikohde. Tavoite vierailulla oli osallistua Venetsian 58:teen (Olen syntynyt 1958) nykytaiteen biennaaleen, vierailla Peggy Guggenheim-museossa ja käynti Lidossa sekä Muranon saarella. Loppuaika käytettäisiin kaupungin tutkimiseen kävellen.

Venetsian Biennaale 2019

Venetsian Biennaale Frame

Venetsian Biennaale, You May Liva In Intresting Time

Omatoimimatka tuntui sopivimmalta vaihtoehdolta, matkapäivät piti sijoittaa avomieheni työvuorojen väliin. Matkatoimistot tarjoavat erilaisia matkoja, niistä ei taaskaan ollut lähtöjä sopivana päivänä. Käytin matkaan Norwegianin lentoja ja Hotels.com :in majoitusvälitystä.

Lennot Venetsiaan ovat aika hintavia, erikoistarjouksia tuskin löytää joten päädyin ostamaan sopivimmat budjettilentoliput, joihin kuului lentomatka ja 10kg käsimatkatavarat. Ja niillä siten oli pärjättävä. Ja miksi ei olisi pärjännyt, olihan kyseessä vain neljän yön vierailu. Piti vain ottaa mukaan välttämättömimmät asiat ja se onnistui.

Venetsiassa

Päästiin kunnialla Venetsian lentokentälle illalla seitsemältä. Lentokentältä etsimme toimiston josta ostimme bussilipun Roma:n torille sekä kolmen päivän vesibussikortin. Express-bussin pysäkki oli lentokentän ovea vastapäätä ja helppo löytää. Bussimatka kesti aikansa, Roman torin tienoilta etsimme vesibussipysäkin Google mapsin suunnistajalla ja kohta olimmekin matkalaukkuinemme SanMarcon torin laidassa josta piti suunnistaa hotellille joka oli Venice Villasin apt. Armonie de Casa. Osoite oli pienelle kujalle puolen pienen matkan päässä SanMarcon torilta. Sitten oikeaa kadun numeroa ei ollut, oli pienempi numero ja isompi numero, mutta se oikea numero…?missä???. Etsimme aikamme, kyselimme ihmisiltä ja kysyimme läheisestä baarista. Ei tietoa ja meille tarjottiin mahdollisuutta bedandbreakfast-huoneeseen lähettyvillä.

No tajusin sitten soittaa Villasin numeroon joka viidennellä soittokerralla vastasi. Numerosta tuli kujalle nuori nainen joka näytti miten oikea ovi oli pienellä kujalla soitteen mukaisesti. Kuja johti pienelle kanaalille ja meidät ohjattiin ikivanhan rakennuksen uumeniin kapeita jyrkkiä portaita pitkin neljänteen kerrokseen. Portaat jatkuivat asunnon sisälle ja niiden ylääässä oli tasanne ja kaksi huonetta, kylpyhuone ja niiden välissä minikeittiö. Sekä parveke.

Matkailu-uutisissa on puhuttu erinäisten majoitusvälittäjien asiakkailtaan nyysimistä lisämaksuista, niistä emme välttyneet tälläkään kertaa. Tosin ei niitä nyysinyt välityspalvelu vaan majoituspalvelu ja nämä maksut oli ilmoitettu asunnon ilmoituksessa. Maksuja neljältä päivältä sekä myöhäisen saapumisen takia kertyi 250€, jo maksetun asunnon vuokran 330€: n päälle, mutta vaadittua ennakkomaksua 200€ ei mennyt koska heidän maksupääte meni jumiin, mutta meihin luotettiin ja saimme jäädä asuntoon asumaan tilatuksi ajaksi. Sovitun ajan jälkeen menisi päälle asunnon ovien sähkölukko

Aamulla heräsimme pää pyörällä Venetsiassa. Ensiksi tutustuimme paremmin asuntoon, se oli taideasunto: seinillä oli isoja maalauksia ja asetelmia, ja olohuoneessa oli piano. Kylpyhuoneessa oli luvatut kylpyamme ja bide sekä kaksi avattavaa ikkunaa. Terassin pinta oli laattaa ja vähän liukas yöllisen sateen jäljiltä ja antoi sisäpihalle. Keittiön kaapista löysin pikakahvia ja join siitä mukillisen herätäkseni, A. ei suosunut juomaan pikakahvia. Saatuamme vaatteet päälle lähdimme tutkimaan ympäristöä ja tarkoitus oli syödä ensimmäinen Venetsian aamiainen ulkona ja ruokakauppa piti löytyä myös. Tarkoitus oli ostaa asunnolle aamiaistarvikkeet ja välipalaa, muuten nauttisimme Venetsia ravintoloitten ja baarien antimista. Pieni avoin kahvila löytyi ja tilasimme kupit oikeaa kahvia sekä omeletin puoliksi ja siitäkin kertyi laskua 25€. Marketti oli lähistöllä ja sieltä raahasimme tarvikkeemme ja tarpeellisuudet hotellille, onneksi A. on hyvä suunnistamaan.

Venetsian Taidebiennaale sijaitsi lähistöllä, ja tutkimme saman tien sekä seuraavina päivinä lisää paviljonkeja jotka tavoitimme. Sekä poikkesimme myös Peggy Guggenheimin kotimuseoon. Kävimme useissa kirkoissa joita oli avoimina yleisölle, ja tutkimme kauppojen tarjontaa ja teimme pieniä matkamuisto-ostoksia. Söimme joka päivä aamiaisen asunnolla ja yhden lämpöisen ruuan ravintoloista joita Venetsiassa on runsaasti. Kaikki ruoka jota söimme oli hyvää ja palvelu asiallista ja hyväntahtoista. Viinejä oli paljon tarjolla, ruuan kanssa tai ilman ruokaa. Päädyimme maistelemaan talonviinejä joita sai pöytään litran tai puolen litran kannuissa tai  laseittainkin. Hintataso vaihteli, mutta usein hinnat näkösällä joten pystyi valitsemaan syökö kalliilla tai halvalla. Yleensä kahden hengen ruokamme juomineen maksoi noin 50€, havin annos oli pizzanpala kioskista 2.50€.

Venetsian syyssää oli vaihteleva, sateensuojalle oli käyttöä ja myös hellevaatetta tarvittiin yhtenä päivänä. En ottanut mukaan mekkoa iltavaatteeksi mutta olisi sillekin ollut käyttöä. Ruuhkassa mentiin yleensä, sivummalla oli tilaa. Parhaiten Venetsiaan tutustuu kun lähtee vain kävelemään poispäin turistipaikoilta. Kartta on pakollinen varustus, vaikka kaupunki oli yllättävän helppokulkuinen ja Googlemaps toimi ajoittain suuntaa antavana.

Kaupoissa pääosin myytiin matkamuistokrääsää. Naamareita ja lasitavaraa sekä jääkaappimagneetteja ym. Löysimme ihanan kirjakaupan joka oli pullollaan taidekirjoja, ja alennuksella tietekin. Ostin tiiliskiven kokoisen kirjan Leonardo daVincistä ja oli löydöstäni mielissäni. Lidon ja Muranon saarilla kävimme vesibussilla, sateessa, muutoin pysyttelimme Venetsian keskustan tuntumassa. Perinteiset turistikohteet olimme käyneet jo edellisen Venetsia vierailun aikana joten ne jäivät nyt kämättä.

Paluupäivänä asunto piti jättää jo aamulla, lisäpäivä asuntoon olisi tehnyt satasen loven lisää matkabudjettiimme ja päädyimme raahaamaan laukkujamme mukana viimeisenä päivänä. Ja niin kävimme Rialton sillalla ja söimme pastaa sillan kupeen ravintolassa. söimme ulkoterassilla ja taitoni syödä spaghettia kiertäen sen pieniksi keriksi haarukkaan herätti huomiota ja sain yleisöäkin. Lentokentälle matkustimme vesibussilla ja olimmekin hyvin ajoissa ja ehdimme hienosti lennolle ja pian olimmekin jo kotona.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like