Suomen suurin matkablogiyhteisö

Syksyn tuoksu ilmassa

Kiasmassa Mendingprojektin korjaajana 3. ja 4.8.2018;

Sokos Hotelli Helsinki;

Asuntomessut 2019 Kouvolassa;

Hirvenlihapatapaistia

Sokos Hotell Helsinki, Solohuoneessa

Sokos Hotell Helsinki Kluuvikadulla, solohuoneessa.

Viime viikolla alkoi selkeästi olla syksyn kolea tuoksu ilmassa. Se tuntuu syvällä sinuksissa ja se muistuttaa vaihtuvista vuodenajoista. Syksyn väreistä kaupungissa näkyy vain häivähdys puitten lehdissä ja ruohikossa, maaseudulle kun ajelee niin havaitsee viljapeltojen tuleentuneet makeatuoksuiset ruudukot vihreän maiseman keskellä. Puutarhassa on marjat kypsyneet ja poimittu, säilöttykin ja valkosipulinvarret vihannesmaassa ovat kuivahtaneet ja ilmaisevat siten että korjaa meidät. Selasin nettiä ja kaikkia seuraamiani sivustoja. huomasin että Kiasmassa oli vielä vapaita ”korjaaja-vuoroja Lee Mingwein ”Mending” -projektissa. Alkukesästä tein muutaman vuoron ja kokemus oli mielenkiintoinen. Varasin siis kaksi vuoroa viikon lopulle internetissä olevaan varauskalenteriin ja sain idean että voisin olla vuorojen välisen yön Helsingissä. Avomiehellä oli sattumalta viikonlopulla urheiluleiri ja hän oli myötämielinen Kiasma-projektiin osallistumiseen. Mutta uhhh, koko Helsingin majoituspaikoita edullisemmat olikin täyteen buukattu. Kokeilin sitten Sokos-hotelli Helsinkiä ja sieltä löytyi yllättäen solo-majoitushuone. Mitä siinä sitten, pakkasin matkalaukkuun vaihtovaatteet yöpymisvälttämättömyydet ja lähdin Porvoon linja-autoasemalta kohti pääkaupunkia. Ei se sujunut ihan ongelmitta. Matkustaakseen linja-autolla eläkeläisalennuksella pitää olla mukana työeläkekortti, henkilötodistus ja pankkikortti maksamista varten. En enää ole ostanut lippuja netinkautta koska paras maksaa lippu siihen vuoroon johon ehtii ja pääsee. Mutta, ensimmäisen bussin matkapääte ei toiminut ja lähdinkin sitten automaatilta nostamaan käteistä, jota ei tietenkään ollut mukana. Automaatti syölsi toivomani setelit uumenistaan ja sillä välin oli bussi mennyt ja odottelin sitten vain rauhallisesti seuraavaa vuoroa. Seuraavan linja-auton maksupääte toimi hyvin. Helsingissä olin ajoissa vapaaehtoistyövuorooni Kiasmassa ”Korjaajana”.

Taideteos Kiasman kolmannessa kerroksessa.

Päivä sujui sukkelaan, välillä kävin ravintolassa syömässä Kiasman tarjoaman ruuan joka oli ribbiporsaskeittoa. Mitä on ribbiporsaskeitto? Se sisälsi ribbiporsasta, lientä ja vähän porkkananpaloja.

Korjausmalliliina.

Asiakkaita kävi ”Korjaajan” luona runsaasti, luppoaikaa ei juuri jäänyt. Kun työvuoro päättyi keräsin kimpsuni ja kampsuni reseptionista ja raahasin matkalaukkuni Hotelli Helsinkiin Kluuvikadulla. Hotelli Helsinki on hyvällä paikalla ihan pääkaupunkimme keskustassa, sieltä on lyhyt matka Rautatieasemalle ja Kiasmaankin. Hotellin reseptioni oli ripeä ja kohtelias, ystävällinenkin. Majoituin ja vaihdoin päälle vapaa-ajanvaatteet. Lepäsin tunnin verran ja katselin hyvintoimivasta taulutelevisiosta uutisia. Huoneessa oli vedenkeitin ja pikakahvia ja kaakaojauhetta tarjolla. Join mukillisen kuumaa kaakaota, se maistui hyvältä. Kävin kävelyllä Töölönlahdella koska oli hyvä ilma. Helsinkiä täytti Point-tapahtuma, se oli pääosin suunnattu lapsille. Illalla vaihtauduin matkalaukustani rypistymättömään mustaan trikoomekkoon ja kävin päivällisellä alakerran ravintolassa. Hotellin hintaan kuului juoma tai jälkiruoka ruokailun yhteydessä sekä aamiainen. Ravintolassa oli tilaa, vaikka hotelli oli täysi, saksalainen turistiryhmä huomasi minut ja alkoi kysellä mustan pukuni syytä, surenkokentiesjotain? Kenties BinLadenia, ehdotti seurueen huuliveikko. Olimme kuulleet että BinLadenin poika oli kuollut. Kerroin että mekkoni on tavallinen puku. Is it your nightdress? Kuului myös kysymys ja myösin että yöpukuhan se. Oli kivaa syödä päivälli stä kun oli juttuseuraakin. Söin listalla olleen edullisen tarjousmenun johon sisältyi pikkelöityjä kantarelleja sekä kalakeittoa minulle uudessa muodossa ja otin alkuruuan kanssa hotellin tarjoaman lasillisen kuoharia. Kalakeiton kalakuutio oli sijoitettu kermaliemessä olevien varhaisperunoitten päälle. Jälkiruokana oli mansikoita ja kermavaahtoa. Hotellin hintaan kuului myös saunomismahdollisuus, mutta tyydyin lämpöiseen kylpyyn hotellihuoneen puhtaassa kylpyammeessa.  Hotellihuone oli kuin miniswiitti, se oli jaettu väliseinällä jonka keskustassa oli aukko televisiota varten. Makuuosan täytti kohtalainen vuode jonka osapäiväpeite oli kerniä. Hotellin kerrokset oli nimetty Helsingin kaupunginosan nimien mukaan ja yläkerran kadunpuoleiseen huoneeseeni ei kantautunut edes liikenteenmelu ja naapurit olivat ihanan hiljaisia joten nukuin hyvin. Aamulla kävin aamiaisella taas mustassa yöpuvussani, aamiaishuone oli hektinen ja tarjolla oli yllättävän runsas ja monipuolinen aamiaistarjonta. Melkein kaikki vieraat olivat ulkomaalaisia suomalainen perhe pienine lapsineen oli samaan aikaan aamukahvilla ja nuori rouva yllättyi kun ymmärsin suomea. Illallisella tapaamani hotellivieraat utelivat nimeäni ja koettivat saada selville asioitani, kerroin että olen Kiasmassa päivällä ja toivoin että tavataan siellä. Vaihdoin päälleni edustusvaatteet, tummanvihreän liivihame-jakkuyhdistelmäpuvun ja Riekerin mukavuuskengät ja kävelin kolmensadan metrin matkan Kiasmalle.

Kiasmanpäivä ”Korjaajana meni sujuvasti, taidesalin valvonta ja asiakkaiden kanssa keskusteleminen ja mahdollinen vaatteitten pikkuvikojen korjaaminen ja pikku kirjomuksien tekeminen täyttivät päivän hyvin. Olin vähän yliaikaakin kun nuori nainen pyysi korjaamaan ulkoilutakin taskun jonka alareunasta oli sauma auennut. Välillä söin Kiasman ravintolassa salaattilautasen jolle keräsin kanakuutioita ja vihanneksia. Pääsin hyvin bussilla kotiin, menin vain ensimmäiseen bussiin joka meni Porvoota kohti ja ihana avomieheni haki autolla Porvoon torilta kotiin, onneksi koska minulla oli matkalaukkukin mukana. Pyörällinen matkalaukku on kätevä mutta sorateillä se on raskasvetoinen. Nukuin yöni hyvin omassa sängyssä, aamulla olimme sopineet lähdön asuntomessuille. Kouvolaan omalla autolla. Jätimme auton noin kilometrin päähän messualueesta ilmaiselle parkkipaikalle. Oli hyvä ilma niin se kannatti, parkkimaksu lähempänä messualuetta on 10€. Messut oli aika vaatimattomat, päivä meni mukavasti. Messukohteena oli tavanomainen uusi asumalähiö. Mielenkiintoinen on vanhaan kasarmirakennukseen remontoitu lasten päiväkoti. Messuvieraita oli aika paljon huolimatta että oli maanantaipäivä ja messut on jo jatkuneet hyvän tovin. Keskiviikkona oli sitten vuorossa kotipihan ruohon leikkuu ja hirvenpaistin valmistus. Pakastimessa oli avomiehen saama hirvenpaistinkappale, vähän toista kiloa. Se oli hyvin jäässä. Otin isomman keramiikkapadan, pohjalle sivelin ensin ruokaöljyä. Pilkoin sipulin ja lisäsin viimevuotisia syysrouskuja pakastimesta. lihaliemikuutio ja yrttikuutio sekä ahvenanmaalaiset katajanmarjat hoitivat maustamisen. paistin pinnan peitin ananasrenkailla, kiinnitin ne hammastikuilla. Lisäsin pataan mustaherukkamehua ja vettä ja jätin jäisen paistin hautumaan uuninlämpöiseen pariksi tunniksi. Sillä välin kerkisin hyvin leikata ruohikon ennen sadetta. Söimme hirvenlihapatapaistin keitetyn kukkakaalin, valkosipuliperunoitten ja sokeriherneenpalkojen ja vihreän salaatin kanssa. Ruuan kanssa joimme Mustilan kartanosta asuntomatkamessulta hommattua kotimaista luomuviiniä: Karvajalka-viiniä joka oli yllättävän hyvää. Näin sujui elokuun alku Tähtisadetikulla. Hotelli Helsingin maksoin Sokoshotellin lahjakortilla, muut kustannettiin itse. Avomieheni käy töissä ja minulla on pieni KEVA-eläke jolla pärjäilen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like