Mending project, Korjausprojekti Kiasmassa

Värejä, lankoja, tekstiilejä, kohtaamisia.

The Mending Project, Lee Mingwei, Kiasmassa

Viime vuoden Venetsian taidebiennaalissa ilahdutti yleisöä Lee Mingwein ”Korjausprojekti”, jonka puitteissa oli järjestetty mahdolisuuksia yllättäviin kohtaamisiin. Toisilleen täysin vieraat ihmiset tapaavat yhteisen asian merkeissä, tässä vaatteen korjaaminen. Tänä vuonna sama teos on meille esillä nähtävänä ja koettavana Helsingissä Kiasmassa, Helsingin nykytaiteen museossa, (Kiasma Contemporary art museum.)

Teoksessa on mukana joukko ihmisiä jotka ovat oikeastaan osa teosta. Teoksessa on Kiasman aukioloaikoina tavattavissa aina elävä ihminen, jolle voi antaa jonkun mukanaan tuoman vaatteen tai muun tekstiilin korjattavaksi. Tärkeintä asiassa ei kuitenkaan ole korjaaminen joten korjausjälki voi olla hyvinkin ”taiteellinen” sillä kyseessä on taidetyö, vaan kahden toisilleen tuntemattoman henkilön kohtaaminen.

Korjaajan kanssa voi keskustella mukanaan tuomasta tekstiilistä tai siihen liittyvistä muistosta tai vaikkapa Kiasman näyttelyihin liittyvistä asioista. ilmoittauduin myös mukaan Lee Mingwein projektiin korjaajaksi ja jännittyneenä odotankin omaa vuoroani.

Kiasmassa neljännen kerroksen Mending Projectin näyttelysalissa olin osana teosta koko torstai-iltapäivän. Asiakkaita riitti koko ajaksi, Aasiasta, USA:sta sekä Keski-Euroopasta, Venäjältä ja myös suomalaisia, kaiken ikäisiä;  monilla oli kysyttävää teoksesta, Kiasmasta, taiteesta yleensä tai suomalaisuudesta ja Suomesta. Joillakin oli kysyttävää minultakin mutta se oli mekosta joka oli ylläni. Se tunnistettiin Afrikka-vaatteeksi joka se onkin. Hain sen postista, se on himmeänkiiltävää vahattua puuvillakangasta. Korjasin kolmelle asiakkaalle heidän tuomaa vaatetta. Monia asiakkaita mietitytti se että heillä ei ollut mukana korjautettavaa, ja kertoivat että palaavat asiaan uudelleen. Kiasman näyttelyiden teema jollain tavalla sivuaa ympäristövastuullisuutta ja ilmaston lämpenemistä. Elämme kuudetta sukupuuttojen aikakautta ja olisi tärkeää ajatella luontoa, ja mitä luontoon jätämme. vaatteita voi pestä ja käyttää useita kertoja. Vaatteita voi niiden rikkoonnuttua korjata tai niitä voi tuunata uusiokäyttöön. Jokainen voi omalla osuudellaan osallistua, pienistä puroista jokikin koostuu ja muuttuu rannikolla mereksi.

 

 

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply