Haaveissa Venetsia

Lähtisitkö Venetsiaan ? Taideretkelle.

 

Venetsia, romanttinen mielikuva osittain veden varaan rakennetusta kaupungista, joka pursuaa historiaa ja taidetta houkuttelee yhä. Myös Italia on muutenkin mielenkiintoinen lomamaa. Jo nuorena seikkailin Italian Riminille kahden viikon seuramatkalle. Asuttiin vanhassa vähän nuhjuisessa täysihoitolassa merenrannan tuntumassa lähellä lentokenttää. Lämmin sää ja mahtavat retket ympäröiviin kaupunkeihin, Firentseen, Venetsiaan ja Roomaankin saivat ajan kulumaan. Muistan ihailleeni päivällis-illanvietossa illallisen ohjelmanumerona kiemurrellutta käärmenaista. Ja ne notkuvat jälkiruokapöydät, jonne puolihoitoasiakkaalla ei ollut asiaa. Piti tyytyä keittoon ja pasta-annokseen, kerran meille tarjottiin jopa jauhelihapihvi. Meillä oli suomalaiset oppaat, ja bussimatkoille oli järjestetty pikku ajanvietettä ja tietokilpailujakin. voitin minäkin palkinnon: renessanssi-ajan taidetietokilpailussa voitin pienen kuvakirjan Michelangelo Merisi da Caravaggio- nimisen keskiaikaisen maalarin tauluista, se on minulla vieläkin tallessa. Caravaggio maalasi enimmäkseen ikoneja.  Venetsiassa ihailin San Marcon torin pulujen ruokintaa, kirkkoja ja palatseja, pääsin gondoliajelullekin: viemärimäisissä kanaaleissa kakkakikkareitten joukossa gondolieeri tasapainoili kapean veneen perässä kiroillen.  Istuin nenästä kiinni pitäen gondolissa ja ihailin puolilahoja vanhoja palatseja joita oli sadoittain kanaalien varsilla. Haluan päästä näkemään miten Venetsian kaupunki on muuttunut ja haistelemaan onko kanaaleissa yhä sama haju. Samalla voisin käydä taidetapahtumissa kun niitä on.

Paljon oli nähtävää Gondolieeri Venetsiassa.

Tänä vuonna järjestetään Venetsian biennali 58:tta kertaa. Biennaali (ital. biennale) tarkoittaa joka toinen vuosi järjestettävää tapahtumaa. Termiä käytetään erityisesti taidemaailmassa, jossa sillä usein tarkoitetaan vuorovuosittain järjestettävää kansainvälistä nykytaiteen näyttelyä. Näistä tapahtumista vanhin on Venetsian biennaali, jota on pidetty vuodesta 1895 lähtien. Termiä on käytetty sittemmin myös muista taiteellisista tapahtumista, esim. Riikan biennaali jossa kävin viime kesänä avomiehen kanssa, se oli myös omatoimimatka. Turhaa se olisi ollut maksaa siitä tuhansia kun matkan taidesaanto oli aika plääh, kivaa oli etsiä kartasta tapahtumapaikkoja ja kävimme myös ArtDeco-museossa ja taidemuseossa.

Järjestetyt retket Venetsiaan ovat järkyn hintavia, kun mukana on matkanjohtaja sekä erikoisoppaita. Olisi se tietenkin helppoa, mennä vaan mukana, ja pitää myös muistaa seuramatkojen sosiaalinen puoli (että voi jakaa kokemuksena muitten saman asian harrastajien kanssa.) Tällaisia retkiä järjestetään Suomesta. Mutta on se jännittävää mennä omatoimimatkalle, voi valita itse matkan ajankohdan ja hotellin sekä voi suunnitella itse matkansa ohjelman ja voi syödä missä haluaa tai vaikkapa olla syömättä.

Tänä vuonna kuin niin monena vuonna ennenkin on myös suomalaisilla edustus Venetsian biennaalessa. Suomea edustaa Pohjoismaisessa paviljongissa pohjalainen taiteilijakaksikko ”nabbteeri” . Kiasman kuratoima näyttely Weather Report: Forecasting Future  on osana Kiasman ilamastonmuutokseen kantaaottavaa esitystä. Vuoden 2019 Venetsian biennaali järjestetään 11.5.–24.11.2019, joten aikaa on käydä tsekkaamassa paikan päällä että mitä siellä oikein on. Pääsisinpä sinne Venetsiaan.  Suomalaisten osuutta olen useana vuonna saanut ihastella Kiasmassa , mutta onhan biennaalessa muutakin nähtävää ja Venetsiassakin.

Suunnittelenkin matkaa jo, ajankohtaa, lentoja ja majoitusta. Lentoja on runsaasti tarjolla samaten majoituksia kaikenlaisissa hotelleissa, laivoissa ja veneissäkin. Jos olisin nuori voisin kokeilla myös bed and breakfast-tyyppisiä kotimajoituksia. Vielä sinne Venetsiaan minäkin pääsen, ihan varmasti.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like