”NERVESCAPE VIII” ja ”Astu lavalle!” KIASMAssa

KIASMA Kansallisgalleria Nykytaiteen museo

Nyt pitää käydä Helsingissä kauempaakin koska

on kaksi uutta näyttelyä, Hrafnhildur Arnadottirin eli shoplifterin näyttelyn ”NERVESCAPE VII”I ja ”Astu lavalle!” -ryhmänäyttelyn. Käy itse tai jos on tuttavia käymässä ulkomailta tai Sisä-Suomesta, kannattaa vieraat viedä viihtymään KIASMAan, sillä näyttelyissä on osastoja joissa pääsee itse tekemään asioita, eli ne ovat interaktiivisia teoksia. 

Lee Mingwayn korjaamo.

Meitä kokoontui iso ryhmä luentosaliin pari viikkoa sitten, Kiasma-klubilaisia, ryhmiä oli useampia. Kokoontuminen liittyi alkaneeseen uuteen näyttelyyn, ”Astu lavalle!” näyttelyn Lee Mingwayn  korjaamo. Korjaamo-osastolla on mahdollisuus korjauttaa jokin vaatekappale samalla kun käy taidenäyttelyssä, saimme viedä mukana näyttelyyn vaatekappaleita joita voi korjata tai käyttää teoksen osana. Näyttelysaliin on sijoitettu työpöytä, jonka takana istuu näyttelyyn liittyen korjaaja, joka pitää hallussaan tekstiilien korjaamiselle tarpeellisia neulaa, lankaa, saksia ym. Voit mennä työpöydän luo ja pyytää sen takana istuvaa korjaajaa muokkaamaan tuomasi asian, tai voit mennä muuten vain juttelemaan. 

Avajaisissa

Pääsin hienon uuden näyttelyn avajaisiin, koska ilmoittauduin yhdeksi korjaajaksi. Laitoin päälle turkoosin trikoomekon, mustan Muotitorpan jakun, nilkkurit ja mekon väriin sopivan pasmina-huivin, joka herätti huomiota. Se olen ostanut Kyprokselta. Asun Porvoossa ja sieltä pääsee sujuvasti linja-autolla Helsinkiin. Sisään pääsin näyttämällä saamaani kutsua. Sukelsin KIASMA:n ovesta avajaisten musiikin säestämään tunnelsmaan.  Avomieheni A. on usein ollut kanssani kaikenlaisissa tapahtumissa, nyt oli samaan aikaan kokous jonne hän katsoi asiakseen mennä mieluummin. Niin että olen edelleen parisuhteinen hetero. Vaikka menin itsekseni näyttelyyn, minulla oli siellä mukana paljon tuttuja ihmisiä, tuttuja Kiasman ystävistä. Taidenäyttelyyn voi mennä yksin tai yhdessä, tai käy ensin yksin ja sitten yhdessä tai päinvastoin.

Kiasman ystävät ry:n lopettaminen

Ennen näyttelyn avajaisia pidettiin Kiasman ystävät ry:n viimeinen kokoontuminen jossa koko järjestö haudattiin. K.Y. ry toimi aktiivisesti Kiasman avaamisesta alkaen, nyt se sitten haudattiin. Yhdistystä hautaamassa olivat yhdistyksen merkkihenkilöt jotka joivat lasilliset kuohujuomaa lopetetun järjestön muistolle. Kaikella on aikansa. En mennyt sinne hautajaisiin. Sen sijaan kävin ennen avajaisten alkua shoppailemassa koska kaupungilla on mahtavia alennusmyyntejä. Alennusmyynneissä käydään niin että selataan tavaratalojen alennustankoja ja hyllyjä, tehdään mahdollisesti heräteostoja jos löydetään jotain mieleistä ostettavaa.  Joskus löytyy, joskus ei löydy. Tavallaan tavaratalojen alennusmyynnitkin ovat eräänlainen näyttely.

Näyttelyssä

Hius-installaation osa heijastuneena ikkunalasista.

Kuunneltiin avajaisjuhlan juhlapuheet ja taiteilijoitten esittelyt. Samat esittelyt voit nähdä Kiasman näyttelysaleissa teosten yhteydessä. Saimme myös kerrankin osallistua performanssiin, jonka ohjasi performanssitaiteilija RICE. Hän villitsi suomalaisen jähmeän juhlayleisön villisti liikkumaan ja huutamaan. Se tuntui huikealta elämykseltä. Yhteen saliin on sijoitettu valtavan kokoinen mallinukke, ainakin kolme metriä korkea. Nuken ympärille on sijoitettu maalaustelineitä ja tuoleja. Otin paperin ja värikyniä ja aloin piirtää mallia.

Nopea piirustus on nimeltään ”CROQUIS”-piirustustekniikka. 

Täytin paperin piirustuksella ja väritin sen. Valmiin työn kiinnitin salin seinälle nastalla, seinä on täynnä piirustuksia mutta lisää mahtuu. Vaikka piirtäisit monta kuvaa, siirtymällä aina eri kohtaan niin saat aina uudenlaisen kuvan, edestä, sivusta ja takaa. jonkin ajan kuluttua käyn katsomassa minkälaisia piirustuksia seinälle on ilmaantunut.

Päivälehdissä on kuvattu Spotfiren keinohiusperuukeista tekemää hauskaa värikästä ja pörröistä, pehmeää instalaatiota ”Nervescape VIII”, joka saa ihmiset hyvälle tuulelle. Teosta voi hellästi koskettaa ja halata, tietenkin katsoa. Iso teos kuitenkin jotenkin pienenee isossa näyttelysalissa. Näyttelyn muissa saleissa on tekemistä yleisölle. Voit osallistua performanssiin sille varatulle lavalle, voit leikkiä peltipurkkipuhelimilla. On myös videoita sekä edellä mainitsemani korjaamo.

Näyttely sopii kaiken ikäisille kokeilunhaluisille ja niin, oikeastaan se sopii kelle vain myös lapsille ja lapsenmielisille. Näyttelytalon alakerrassa on taidekauppa jossa on myytävänä taidekirjoja ja monenlaista matkamuistoa ja lahjatavaraa, sekä julisteita ym.  Kiasman ravintolassa voi näyttelyn lomassa poiketa syömään tai kahville. Avajaisten aikana Kiasman ravintola oli täynnä ihmisiä. Yleisön turvallisuudesta huolehtii vartiointiliike. Ravintolassa oli tarjolla pieniä leivoksia sekä suolaista purtavaa. Suosittua oli lasillinen Cavaa joka on kuohuviiniä. Maistoin uutta Helsinki-juomaa, veriappelsiininmakuista. Se oli hyvää. 

Lapsille näyttely on ilmainen ja joka kuukausi 1. perjantai on kaikille avoin. Myös Museokortilla pääsee sisään. 

Minullakin on Museokortti ja sitä näyttämällä olen käynyt maksullisissa näyttelyissä vain vilauttamalla korttia. Museokortin voit ostaa myös KIASMA:sta. Pienestä asti olen viihtynyt museoissa ja taidenäyttelyissä. Koulussa opimme mitä taide merkitsee. Kävin Tammerkosken tyttölyseota Tampereella ja se oli osittain taide- ja taito-painotteinen koulu. Piirrän ja maalaan itsekin, kirjoittelen ja valokuvaan asioita muun muassa. Myös teen käsitöitä ja rakastan puutarhanhoitoa. Kasvatan iloksemme kukkia ja mm. ruusuja. Joka vuosi olen lisännyt ruusutarhaani uuden ruusulajin. Ja kasvimaa, se on tärkeä. Meillä on vieläkin säilöttynä pakastimeen omassa puutarhassa kasvanutta kesäkurpitsaa ja marjoja. Asumme Porvoossa, melkein maalla ja on aina hienoa välillä käydä Helsingin melskeessä.

Kiasman ikkuna.

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply