Suomen suurin matkablogiyhteisö

Thaimaan saarihyppely: Koh Lanta ei ole unelmien paratiisi, mutta

sunnuntai, tammikuu 28, 2018

Koh Lanta on tunnetusti ruotsalaisten suosikkisaari Thaimaassa. Minä halusin tietää, mikä naapurikansaamme saarelle oikein vetää, ja niinpä se lisättiin joulukuisen Thaimaan kierroksemme kohdelistalle.

Kyllä Koh Lantasta tykkäävät ihan suomalaisetkin, itse asiassa todella paljon. Olen nimittäin kuullut useammankin Thaimaan matkailijan nimeävän Koh Lantan jopa omaksi suosikkipaikakseen Thaimaassa. Sinne palataan kerta toisensa jälkeen. Yksi syy lisää koukata Lantan kautta, siellä päin kun joka tapauksessa oltiin.

Koh Lanta

Minun ensivaikutelmani Koh Lantasta ei kuitenkaan ollut kummoinen.

Ei turkoosina hohtavaa merta, ei valkoisena hohtavaa rantaa. Ei unelmabungaloweja veden äärellä. Tajusin juuri, että kuviakin on koko saarelta kovin vähän, koska pölyiset tiet ja niitä reunustavat hökkelit eivät olleet hirveän kuvauksellisia.

Mikä ihme saa ihmiset tulemaan tänne yhä uudestaan, mietin aluksi.

Minulle Koh Lanta näytti ensi silmäyksellä sellaiselta saarelta, jossa ei ole oikein mitään erikoista. Se ei näyttänyt miltään unelmien Thaimaa-paratiisilta, ei todellakaan. Itse toki yleensä tykkäänkin sellaisesta vähän räjähtäneestä ja karusta meiningistä, mutta ihmetytti, mikä saa kaikki muut Koh Lantaa niin kovasti kehumaan. Ja jollain tasolla kai kuitenkin odotin Lantan olevan sellainen postikorttimaisemaparatiisi.

Lantalla viettämiemme päivien aikana minäkin kuitenkin ymmärsin tämän saaren syvimmän olemuksen: Koh Lanta ei ehkä ole Thaimaan kaunein saari, mutta sillä on lukuisia muita hyviä puolia. Niin hyviä, että sinne todella kannattaa matkustaa. Me olimme neljä päivää, mutta mielellämme olisimme jääneet vielä hetkeksi. Koh Lantalla on helppo viihtyä.

Koh Lanta Thaimaa

Ensinnäkin, Koh Lantalla on runsaasti tekemistä. Lanta ei ole mikään pieni saari, vaan muodoltaan pitkä ja kapea ja pituudeltaan noin kolmisenkymmentä kilometriä. Saaren molemmin puolin kulkee isot tiet, joita pitkin voi liikkua skootterilla tai tuktukilla.

Skootterilla ajelu onkin paras tapa nähdä Lantaa. Ainakin joulukuun alussa liikenne oli rauhallista, ja kaltaiseni mopoaloittelijakin uskalsi lähteä arvokas lasti (poikaystävä) kyydissään päristelemään.

Koh Lantan itäpuoli on turistipuoli, jonne lähes kaikki saaren äksöni on keskittynyt. Länsipuolella on huomattavasti hiljaisempaa ja lähes pelkästään paikallisasutusta. Isot tiet kulkevat saaren läpi pituussuunnassa.

Skootterilla voi suunnata esimerkiksi Koh Lantan vesiputoukselle, jonne tosin on mopoparkista vielä muutaman kilometrin kävelymatka. Kyseinen reitti ei sovi kaikkein pelokkaimmille: mitään kunnollista tietä ei ole, vaan välillä kahlataan viidakkopurossa, välillä väistellään tappelevia apinoita ja välillä ryömitään piikikkäiden kasvien alta polvet maata hipoen. Ollaan ihan rehellisesti viidakossa, joten tänne suunnatessaan kannattaa kaivaa sisäinen eräjorma esiin. Kantapään kautta opittua: älä lähde flipflopeilla liikenteeseen.

Viidakkopolulla vastaan tullut mies muuten kertoi, että oli joutunut apinan puremaksi Phi Phillä. Juuri siitä syystä itse vältän kaikkea mahdollista kontaktia apinoiden kanssa, vaikka ne söpöjä ovatkin. Suosittelen lämpimästi sinullekin.

Ja pieni spoileri: se vesiputous ei ole mitään kovin ihmeellistä, mutta kuumottava viidakkoreitti on silti kokemisen arvoinen.

Lantalla on mopoilun ja viidakkoseikkailujen lisäksi jos jonkin sorttista aktiviteettia kokkauskursseista alkaen, joten tylsää saarella ei pitäisi kenellekään tulla.

Koh Lantan toinen hyvä puoli on se, että toisin kuin esim. Kradanilla tai Lipellä, Lantan saarella on merkittävissä määrin paikallisasutusta. Tunnet muista turisteista huolimatta olevasi Thaimaassa, etkä saarella, joka voisi olla missä tahansa muualla maailmassa.

On hyvä muistaa, että paikallisista suurin osa on muslimeita, ja omaa käyttäytymistä esimerkiksi alkoholin kanssa voi miettiä hiukan sen mukaan. Ei välttämättä tarvitse lähteä julkisille paikoille pussikaljoittelemaan. Alkoholia on normaalisti saatavissa, mutta esimerkiksi joissain muslimien omistamista ravintoloista sitä ei välttämättä myydä.

Kolmanneksi Koh Lantalla hyvää on se, että siellä on liuta kivoja ravintoloita.

Me söimme tietenkin monessa niistä, ja voisin kirjoittaa ravintoloista vielä erikseen. Unohdetaan nyt se kampylobakteeri, jonka me jostain näistä hehkuttamistani ravintoloista nappasimme. Tekevälle sattuu.

Koh Lantan neljäs hyvä puoli on saaren helppo saavutettavuus. Esimerkiksi Bangkokista voi lentää Krabille, josta pääsee alle kahdessa tunnissa hyväkuntoisia teitä pitkin Lantalle. Helppoa kuin heinänteko!

Hyvä puoli numero viisi: kapitalismin pisimmät lonkerot eivät olet vielä saavuttaneet Koh Lantaa isoista turistimääristä huolimatta. Koh Lantalta et löydä McDonald’sia, Hiltoneita tai Marriotteja. Kaikki on vielä jotenkin mukavan epäkaupallista.

Kuudenneksi, majoitusta yleisesti ottaen on suhteellisen edullista ja saarella on mistä valita.

Jos haluat olla menon ja meiningin keskellä, jää pohjoisosaan. Jos oma rauha kiinnostaa, tee kuten me, ja ota majoitus etelästä. Alama Sea Village oli meidän valintamme, eikä juuri tyytyväisempi olisi voinut olla. No okei, aamiainen ja hotellin ravintola muutenkin oli aika surkea esitys, mutta muuten kaikki oli enemmän kuin jees.

Hotelli sijaitsi saaren eteläpuolen viimeisessä pienessä turistikeskittymässä. Sen jälkeen etelästä löytyy enää luonnonpuistoalue.

Eikö näytäkin ihanalta?

Vaikka Lanta ei mikään biletyskohde olekaan, näkyi teiden varsilla paljon mainoksia reggaebileistä ja -baareista. Yksi rento paikka oli saaren eteläosassa aivan majoituksemme kulmilla: Why Not Bar. Aasialaisilla baareilla on aina parhaat nimet… Koska why not?

Live-musaa, hauskaa porukkaa töissä, rentoa oleskelua. Pari olutta ja omat toivebiisit bändille tietoon, niin ai että. Hyvä ilta tuli sielläkin vietettyä. Läheisen ravintolan, Pad Thai Rock’n’Rollin, omistaja on bändinsä kanssa iltaisin Why Not Barissa soittamassa. Tulevat tutuiksi, jos satut majoittumaan samoilla kulmilla.

Koh Lanta on rento, monipuolinen ja helppo saari. Juuri sellainen, että siellä on jokaiselle jotakin.

Niitä unelmarantoja ei minun makuuni tosin löytynyt, mutta kaiken muun hyvän takia ihastuin minäkin Lantaan. Enpä olisi ensi hetkinäni siellä uskonut.

Kiinnostavatko muut Thaimaa-juttuni?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply