Suomen suurin matkablogiyhteisö

Thaimaan saarihyppely: Koh Lipe, kaukana kaikesta

lauantai, tammikuu 13, 2018

Vielä kymmenisen vuotta sitten Koh Lipe oli kuulemma yksi Thaimaan salaisuuksista. Pienehkö saari avomerellä, kaukana kaikesta.

Sitten suosio räjähti ja saaren valtasivat ensin reppureissaajat. Ja sehän tiedetään, mitä tapahtuu, kun joku paikka nousee omatoimimatkailijoiden suosioon: pian Peräkylän Pekkasmatkojen bussi kaartaa kolmesti viikossa paikalle ja lastaa lapsiperheet ja matamimassat ulos, ja kohta Suomi Baarissa ovatkin jo Danny ja Erika esiintymässä.

Koh Lipe Thaimaa kokemuksiaKoh Lipe Thaimaa kokemuksia

Vielä tilanne Koh Lipellä ei kuitenkaan ole näin paha, vaikka muutama blogituttavakin on harmitellut Lipen muuttumista. Minähän olen nähnyt vain tämän jo muuttuneen Lipen, joten en osaa harmitella niin paljon. Monien mielestä Koh Lipe on kehittymisestään huolimatta edelleen Thaimaan paras ja rennoin saari.

Thaimaan paras? Sitä olen väärä ihminen arvioimaan, kun en Thaimaata niin hyvin tunne.

Mutta rento? Ehdottomasti! Joulukuun alku oli täydellinen aika Lipelle matkustamiseen. Säät olivat loistavat, mutta saari ei ollut vielä aivan tupaten täynnä ihmisiä. Itse asiassa oli yllättävän hiljaista, ja ruotsalaisetkin olivat kai vielä valmistautumassa kansankodin joulunviettoon.

Koh Lipe Thaimaa kokemuksia

Lipeä voisi pitää turistirysänä siksi, ettei siellä ole juurikaan paikallisasutusta. Tosin joidenkin lähteiden mukaan paikallisasutusta on jopa tuhat henkilöä, mutta minun on vähän vaikea uskoa sitä. Kaikki on rakennettu turisteille, ja miksipä tuolla kukaan pysyvästi asuisikaan, kun on vähän niin kuin jumalan selän takana koko paikka.

Tästä huolimatta Lipellä ei ollut liiallista turretunnelmaa, jota minä niin kovasti Thaimaassa pelkäsin näkeväni. Kyllä, rannat ovat täynnä resortteja ja walking streetiltä saat ostettua sitä samaa rihkamaa kuin mistä tahansa muualta. Silti Lipessä on jotain rentoutta ja aitoutta, mikä viehätti minua. Totesin, että tännehän voisi tulla uudestaankin. Täällä on sopivasti vähän kaikkea.

Meillähän kävi tämä meidän perinteinen tuurimme majoituksen kanssa: olimme varanneet hyvissä ajoin ihanan näköisen bungalowin The Cliff Lipe -nimisestä paikasta saaren rauhallisemmalta puolelta. Hotellin henkilökunta tuli hakemaan meidät päärannalta. Järkytys oli Mount Everestin kokoluokkaa (ehkä vähän suurempikin), kun pääsimme unelmien hotellillemme.

Rakennustyömaa.

Kyllä. Koko paikka oli maan tasalla. Siellä olivat kaapelit rullissa ja jätenuotiot roihusivat pihassa. Betonipora pauhasi ja työmiehiä ramppasi ympäriinsä. Aluetta ei tunnistanut hotellin pihamaaksi.

”Your bungalow is the first one that is ready.” Ei helevetti.

Pitkä päivä matkustusta takana myöhästyneine lentoineen ja nihkeine sillipurkkivenematkoineen. Alkoi olla usko koetuksella. Silmäkulmastani tipahtaneesta kiukkukyyneleestä (okei, parista) sisuuntuneena vaadimme itsellemme rahat takaisin ja suuntasimme ihanan näköiseen Mali Resortiin. Esittelen majoituksemme myöhemmässä postauksessa!

Jos Koh Lipellä jotain tekemistä pitäisi suositella, niin perus rennosti ottamisen lisäksi snorklausretkillä pääsee hillittömiin paratiisimaisemiin.

Me sovimme yhteisestä snorklausretkestä erään hauskan suomalaiskaksikon kanssa (terveisiä!) ja vuokrasimme todella kohtuulliseen hintaan oman pitkähäntäveneen meille neljälle. Mali Resort hoiti meille veneen, ja resortin ravintola toimitti valitsemamme ruoat kylmälaukuissa mukaan. Ja juomat tietty myös!

Ja Koh Lipeltähän saa myös siideriä (jumalalle kiitos ruotsalaisista… vai suomalaisista?), joten tietenkin ostin. Kylmä Strongbow, aurinko, turkoosi vesi ja hyvä seura. Täydellinen snorklauspäivä!

Koh Lipe Thaimaa Koh Lipe Thaimaa Koh Lipe Thaimaa Koh Lipe Thaimaa

Koh Lipen rannoista suurin on Pattaya Beach. Se on pääranta, jolta walking street kauppoineen alkaa.

Toisella puolella saarta, pienen kävelyn päässä, on Sunset Beach. Se ei ole yhtä turkoosivetinen kuin Pattaya Beach, mutta rauhallisempi ja omalla tavallaan tunnelmallisempi. Kannattaa tulla tänne nauttimaan ainakin yksi kookosvesi auringonlaskun aikaan. Sunset Beachin puolella on myös majoitusta. Kävely rantojen välillä kestää karkeasti arvioituna vartin.

Kolmantena rantana Lipeltä löytyy vielä pieni Sunrise Beach.

Suurin osa Koh Lipen ravintoloista sijaitsee walking streetin varrella eli aivan Pattaya Beachin tuntumassa. Walking streetin ravintoloista ainakin Nee Papayasta sai autenttista ja halpaa thairuokaa.

Yksi ravintolasuositus walking streetin ulkopuolelta on pakko antaa: Forever Restaurant sijaitsee lähempänä Sunset Beachiä. Hyvin vaatimattoman näköinen paikka, mutta burmalaismummeli vääntää niin uskomattoman hyvää kotisafkaa, ettei paremmasta väliä. Suositus! Ehkä jopa parasta ruokaa koko reissulla.

Oletteko käyneet Koh Lipellä? Onko kehitys kehittynyt jo liikaakin, vai vieläkö tykkäät paikasta? Minä vähän jopa yllätin itseni ihastumalla Koh Lipeen kovin paljon, ja suosittelen saarta ehdottomasti kohteeksi muillekin. Mutta toisenlaisiakin näkemyksiä olen kuullut.

Loppuun vielä varoitus: vaikka paikka onkin pieni paratiisi kaukana kaikesta, muista laittaa ovet lukkoon ja noudattaa muutenkin varovaisuutta. Muutama vuosi sitten uutisoitiin suomalaistytön raiskauksesta saarella, ja tiedättekin jo, mitä meille siellä tapahtui. Nämä olivat vain tosi huonoa tuuria, mutta hyvä muistutus siitä, ettei kannata antaa turvallisuudentunteen Lipen kaltaisella pienelläkään saarella päästä normaalin varovaisuuden edelle.

Seuraathan jo blogiani? 

Instagram

Facebook

Blogit.fi

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Jenna / Enemmän kuin äiti sunnuntai, tammikuu 14, 2018 at 16:34

  Oi vitsi mua houkuttelee nyt niin paljon rantaloma palmun alla! Meillä on mennyt aikalailla niin, että vuorotellen on kaupunkilomaa ja rantalomaa, nyt olisi New Yorkin reissun jälkeen vuorossa palmuja 8) Matkakohde on vielä pimennossa, mutta varmaan Euroopan sisällä pysytellään ajankohdan vuoksi. Ensi talvena voisi määränpää ollakin vaikkapa Thaimaa :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, tammikuu 14, 2018 at 17:25

   Onneksi palmuja on Euroopassakin! Aasiassa Thaimaa on siitä mukava kohde, että siellä on helppo matkustaa lapsenkin kanssa. Näin ainakin oletan.

 • Reply Anna-Maria K sunnuntai, tammikuu 14, 2018 at 20:55

  Heii mä ymmärrän hyvin mitä tarkoitit että on jotain rentoa ja aitoa, vaikka olisikin turistipalveluita. Mä tykkään sellaisesta. En liian vilkasta ja teennäistä, mutta koska olen turisti enkä paikallinen, tarvitsen tietyt turistipalvelut :D Ja voihan rakennustyömaa. Voi paska. Onneksi saitte rahat takaisin.

 • Reply Suunnaton maanantai, tammikuu 15, 2018 at 07:49

  Koh Lipe kuulostaa mukavalta. Oli niin hilkulla, etten päätynyt sinne tänä keväänä. Vaikka matkakohde valikoituikin ihan muulta, täytyy myöntää, että nuo turkoosit rannat edelleen vähän houkuttelisivat.

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, tammikuu 15, 2018 at 16:13

  Thaimaa on mulle vielä aivan tuntematon, toki monta kertaa on tullut mietittyä sitä vaihtoehtona. Nämä sun tekstit on niin hauskoja, päivän piristys! :D

 • Reply Reason for Season maanantai, tammikuu 15, 2018 at 17:54

  Minä kävin pari vuotta sitten Lipellä ja oli se kyllä silloin aivan tukossa ihmisiä (ja veneitä). Tykkäsin silti paikasta, koska meininki oli leppoisa, vedet turkooseja ja siellä oli helppo liikkua kaikkialle. Näin kyllä aika paljon sitä paikallistakin asutusta, että kyllä siellä selkeästi jonkun verran sitä paikallista väkeäkin on. Minulle kävi säiden suhteen vähän huono tuuri ja esim. snorklausreissumme oli kokonaan ihan pilvinen, ei edes tehnyt mieli snorklata, kun ei nähnyt mitään kivaa. Se oli vielä synttäripäiväni ja mökötin lähinnä koko reissun, joka kesti 8 tuntia ilman yhtään vessataukoa. Huh, onneksi ei ollut vatsa sekaisin :D. Voisin palata uudelleenkin Lipelle, mutta ehkä haluaisin samalla sitten nähdä myös niitä alueen hiukan rauhallisempia saaria. Vähän pelottaa kyllä Lipen kohtalo tulevaisuudessa, koska noin pienen saaren kapasiteetti ei vain kestä loputtomasti. Toivottavasti sitä ei jouduta jossain vaiheessa sulkemaan turismilta kokonaan.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, tammikuu 22, 2018 at 13:54

   Toisaalta ei sinne majoitustakaan mahduta kyllä kovin paljoa enää rakentamaan (kai?), joten ehkä se hillitsee väkisinkin turistien määrää. Mutta kyllähän se huolettaa.

   Varmaan vuodenaika tosiaan sitten vaikuttaa radikaalisti siihen, paljonko Lipellä on turisteja. Kevät varmasti ruuhkaisempaa!

 • Reply Katariina / Lomaluumu maanantai, tammikuu 15, 2018 at 21:48

  Teillä on kyllä ollut niin paljon epäonnea matkassa! Onneksi Lipe onnistui silti hurmaamaan. Mulla on vähän samat ennakkoluulot Thaimaasta kuin sulla, mutta ehkä vielä sinne löydän tieni. Kiitos thaikkuvinkeistä :)

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA tiistai, tammikuu 16, 2018 at 16:32

  Eikää, voin kuvitella mikä pettymys on ollut edessä rakennustyömaalla. :’D Ei paljoa lohduta, että teidän bungalowi olisi ensimmäisenä valmiina.

  Lipehän näyttää vallan mainiolta, voisin kuvitella hyvin itsenikin tuolla viihtymässä Dannyn ja Erikan tahdissa.

 • Reply Travelloverin Annika keskiviikko, tammikuu 17, 2018 at 17:07

  Kiva kuulla rehellinen mielipide saaresta. Olen vähän miettinyt ensi kesänä Thaimaan saaria. Yhtä ja toista olen maasta jo nähnyt, mutta nämä pikkusaaret kokonaan kokematta. Ai turreltahan tuo meno vaikuttaa, mutta kuten sanoit, ei se aina ole edes pahasta.

 • Reply Sofia / Project Forever torstai, tammikuu 18, 2018 at 10:51

  Kauniita kuvia joista välittyy tosi ihana tunnelma! Ensi talven reppureissulla viimeinen kohde saattaa olla Thaimaa, ja olen leikitellyt saarihyppely-ajatuksella Trangin saarilla, jossa tuo Lipe olisi myös suhteellisen lähellä. Miten teidän reitti kulki?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, tammikuu 22, 2018 at 13:59

   Kiitos! Menimme Bangkokista lentäen Hat Yaihin, sieltä Lipelle, Kradanilla ja Koh Lantalle, ja sieltä sitten Krabilta lento takaisin Bangkokiin.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com lauantai, tammikuu 20, 2018 at 03:36

  Meillä on tänä vuonna taas suuntana Thaimaa, ja ollaan yritetty arpoa, minne sitä suuntaisi. Näyttää kyllä rennolta, mutta silti pahasti pelkään varsinkin Mirkan kommentin perusteella, että tää olisi kuitenkin liian turistinen meille. Meistä on tullut aika nirsoja rantsujen suhteen, mikään muun kuin rauhallinen hiljainen paratiisi ei kelpaa :D Ja en tiedä, onko Thaimaassa enää sellaisia… Kai niitä on, mutta vaikea löytää. Ennakkoluulot on meilläkin kovat :) Koh Yao Yai oli erittäin positiivinen yllätys sinne lähtisin uudestaankin!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, tammikuu 22, 2018 at 14:01

   Joo, eihän Koh Lipe tosiaan mikään autio paratiisi ole, jos sellaista etsii. Kradan oli meidän reissulla lähinnä sellaista!

 • Reply Emilia lauantai, tammikuu 20, 2018 at 12:48

  Hahah, vitsi Meri sulla on hauskoja juttuja, nauroin ääneen tolle alotukselle :D peilasin tätä tekstöä lukiessani sun kokemuksia meidän epäonniseen visiittiin Vietnamin Phu Quocille. Toki kyseessä on ihan erilainen kohde, saari on iso ja paikallisiakin taitaa asua rapiat 100 000 , mutta turistien löytämä sekin on. Pohjoismaalaiset ovat vallanneet rannat ja skandibaareja on paljon. Onneksi sieltä kuitenkin löytyi myös rauhallisempia spotteja, jossa pääsi näkemään vielä pienen palan sitä paratiisisaaren charmia.

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures sunnuntai, tammikuu 21, 2018 at 10:23

  Nyt alkuvuodesta on blogeissa kyllä näkynyt juttuja Thaimaasta aika paljon. :) Juuri itse eilen mietin, että ehkä pitäisi antaa Thaimaalle uusi mahdollisuus ja matkata sinne joskus takaisin ajan kanssa, reissaten läpi myös niitä ei niin tuttuja paikkoja. Koh Lipe oli kyllä suosikkini aiemmalla saarihyppelymatkallani, niin ihana pieni paikka, ja niin rento tunnelma. Tosin sekin taitaa vuosi vuodelta vetää puoleensa yhä enemmän turisteja.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, tammikuu 22, 2018 at 14:01

   Niinhän se varmasti on! Toistaiseksi näin joulukuun alussa tilanne oli kuitenkin mielestäni siedettävä, mitä turistimääriin tulee. :)

 • Reply Mira maanantai, helmikuu 12, 2018 at 09:35

  Aivan ihanan näköistä! Heh ja kerrot tapahtuneista niin hauskalla tavalla :D

  Sitten täytyy vähän poiketa postauksen aiheesta.. Blogia lukeneena muistin, että olit opiskellut Shanghaissa ja luinkin vanhoja postauksiasi sieltä. Itseä olen alkanut harkitsemaan vaihtoa Shanghaissa. Asia Exchangen kautta pääsisis University of Shanghaihin. Ehkä tyhmää, mutta mietin sitä, kun olen ”jo” 28-vuotias. Millaisia kokemuksia sinulla oli, olivatko muut opiskelijat noin parikymppisiä?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, helmikuu 12, 2018 at 10:53

   Koh Lipe oli kyllä kiva! :)

   Ja kyllä, olin puoli vuotta Shanghaissa, tosin Fudan Universityssa. Kaupunkia ja maata voin todella suositella vaihtokohteena, on se jotain niin erilaista. Oli hienoa päästä näkemään Kiinaa, koska ei sinne välttämättä muuten olisi vieläkään tullut mentyä.

   Fudanin oikiksessa oli positiivinen yllätys se, että iso osa länsimaisista opiskelijoista oli saman ikäisiä kuin itse silloin olin, eli 25. Ryhmässä oli myös muutamia vanhempia, mutta toki myös useampia nuorempia opiskelijoita. Vanhemmat tyypit olivat sekä vaihtareita että sellaisia opiskelijoita, jotka olivat tulleet suorittamaan koko (maisteri)tutkinnon Kiinaan. Mutta meininki oli taatusti erilainen kuin esim. Erasmus-vaihdoissa, joissa ainakin yleisen käsityksen mukaan on yleensä mukana todella nuorta porukkaa Euroopan yliopistoista, juurikin noita parikymppisiä.

   Suosittelisin kyllä lähtemään, vaikka sitten muita vähän vanhempi omassa opinahjossasi olisitkin. Vaihdon aikana kuitenkin tutustuu muuhunkin porukkaan kuin siihen omaan opiskeluryhmäänsä ja Shanghaissa on paljon suomalaisiakin, joiden kanssa voi olla tekemisissä. :)

 • Reply Mira maanantai, helmikuu 12, 2018 at 18:56

  Kiitos paljon vastauksesta! <3 Niin ajattelinkin, että Kiinassa meininki ei välttämättä olisi sama kuin Erasmus-vaihdoissa, joissa olisi jatkuvasti juhlimista ja rellestämistä :D Ja totta kai Kiina kiehtoo ihan hurjasti!

  Itse suoritan tällä hetkellä toista tutkintoani ja vaikka muuten olenkin matkustellut (pois lukien Aasia, vain Balilla olen kerran käynyt), jäi vaihto aikanaan kokematta. Vaihto nimenomaan olis hyvä mahdollisuus päästä pitemmäksi aikaa Kiinaan, jonne ei välttämättä tulisi muuten mentyä, kuten sanoit :) Ei kun vain hakemusta täyttämään.

 • Leave a Reply