Suomen suurin matkablogiyhteisö

Thaimaan saarihyppely: Koh Kradan, salainen paratiisisaari

torstai, tammikuu 4, 2018

Kun speedboat Koh Lipeltä kurvasi Koh Kradanin rantaan, tiesin olevani niin lähellä paratiisia kuin Thaimaassa nykyään on mahdollista.

Koh Kradan on pieni pala täydellisyyttä turismista pullottavassa Thaimaassa.

Pitkällä hiekkarannalla näkyi kourallinen ihmisiä, eikä juuri muuta sitten näkynytkään. No palmuja ja hiekkaa tietenkin, ja täydellisen turkoosia vettä. Yksinäinen kookos lillumassa rantavedessä.

Siinä oikeastaan onkin Kradanin meininki tiivistettynä. Jos olet kaltaiseni epäilevä einari ja luulit, että Thaimaan paratiisisaaret olivat vakavasti uhanalainen laji, niin yksi yksilö nyt on ainakin todistetusti jäljellä. Itse liityin salametsästäjien armottomaan joukkoon ja tulin osaltani turistisoimaan tätäkin paikkaa.

Koh Kradan on pieni. Ja tarkoitan mitä sanon.

Sen majoituspaikat voi laskea kahden käden sormilla ja nekin, joilla on pari sormea jäänyt sirkkeliin halkohommia tehdessä, pysyvät laskuissa mukana.

Me majoituimme Sevenseas Resortissa. Sevenseas on yksi saaren kalleimmista ja hienoimmista majoitusvaihtoehdoista, mutta koska olin vieläkin shokissa siitä mitä Lipellä tapahtui, halusin vain jonnekin, missä on kunnon lukot ovissa ja lasit ikkunoissa. Siispä hirveä pamaus reissubudjetilla ja rahat haisemaan, ja saaren hienoimpaan vapaaseen paikkaan yöksi.

Luulen että esittelen Sevenseasin tarkemmin toisessa postauksessa, mutta kerrottakoon, että ”hienoin ja kallein” ei Kradanin kaltaisella saarella kuitenkaan tarkoita mitään Mandarin Orientalia. Helsingin Stadion Hostel lienee lähempänä totuutta.

No ei! Aivan ihana majoitushan se oli, jos ei häiriinny ulkoilmakylppärin valtaavista muurahaisista (löysivät tiensä myös sänkyymme ja yhdessä vaiheessa jopa suuhuni) tai muista pikku seikoista, joita et tämän hintaiselle majoitukselle muualla antaisi anteeksi. Mutta Kradanilla annat, sillä tällä saarella ei voi olla vihainen millekään tai kellekään. Täällä ollaan vain hyvällä tuulella.

Kradanin muiden majoitusten taso vaihtelee, mutta edullisimpien kohdalla saa varautua jopa melko alkeelliseen meininkiin. Jopa telttailu on mahdollista!

Kiva kuitenkin, että pieneltä saarelta löytyy majoitusta moneen makuun. Kaikki bungalowit ja talot sijaitsevat rannalla, koska saaren keskiosa on pelkkää viidakkoa.

Koh Kradan Thaimaa

Yksi aktiviteeteista saarella onkin kävellä viiden minuutin viidakkopolku saaren toisella puolella olevalle pienelle rannalle. Sieltä näkee kauniin auringonlaskun, jos ei pelkää kävellä pimeän viidakon läpi takaisin päärannalle.

Ja kun tämä on yksi aktiviteeteista, niin päätelkää siitä, miten paljon Kradanilla on tekemistä. Mutta sehän koko paikan idea toisaalta onkin! Ei tänne mitään Pattayan syntejä tultu hakemaan, niille on sitten ihan omat lomansa. Täällä rentoudutaan, eikä tehdä yhtään mitään.

Mathias tosin repäisi, ja joi yhtenä iltana kaljan. Muutenhan me streitattiin lähes koko reissu, muutamaa suomalaistapaamista lukuun ottamatta. Villi Thaimaan matka!

Kyseisen köyhän miehen viidakkotrekin lisäksi Kradanilla voi snorklata, vuokrata pienen kajakin ja maata auringossa. Voi lukea kirjoja, tai ihan vaan odottaa, että päivä lipuu ohi, ja aloittaa seuraavana päivänä alusta.

Sevenseas Resortin huoneissa ei ollut edes nettiä, mutta respasta löytyi valikoima huonoja ja vielä huonompia DVD-elokuvia (DVD:t, niin 2005), joita oli oikeastaan hiton tunnelmallista tuijotella öisin hyttysverkon alla huoneessa.

Öisin oli sentään hiljaistakin: niin kovaa sirittäviä heinäsirkkoja emme ole koskaan kuulleet kuin Koh Kradanilla. Kun ne ensimmäisen kerran aloittivat konserttinsa, luulimme ihan tosissaan, että hotellilla soivat sireenit palohälytyksen merkiksi.

Jostain luin, että Koh Kradan on ”Thaimaan salaisuus, josta kaikki tietävät”. Siltä minustakin alkoi tuntua. Se on tarpeeksi salainen ja pieni, ettei siitä mitenkään voi tulla massojen paikkaa. Toisaalta monet kuitenkin tietävät paikasta.

Muutamia meidänkin ystäviä ja tuttavia oli saarella vieraillut, ja heiltä saimme tietoa. Mutta edes minä, joka kuvittelen lukevani paljon matkajuttuja, en muista lukeneeni Kradanista juuri mistään.

Veneetkin kulkevat monta kertaa päivässä, mutta mitään ruuhkaa saarelle ei synny. Ihmiset pyyhältävät Koh Lipelle tai Lantalle, ja Kradanille taitavat jäädä vain harvat ja valitut. Majoituspaikkojen vähäinen määräkin tietenkin karsii porukkaa.

Mondo-lehti tituleerasi marraskuun numerossaan Kradanin rantoja Thaimaan kauneimmiksi. Vastaan on hirveän hankala väittää.

Saaren tunnelma on ainutlaatuinen. Paikallisasutusta ei ole, ja monet hotellityöntekijät tulevat saarelle vasta aamulla veneellä. Yöelämää ei ole, ravintolat (ne kaikki viisi) menevät kiinni yhdeksän aikaan. Kalume Villagessa taisi saada yhteentoista asti juotavaa. Herra varjele!

Jokaisessa paratiisissa on myös käärmeensä. Kradanilla ne ovat onneksi pieniä, sellaisia hyvin syöneen kastemadon kokoisia.

Hintataso: se on tietenkin korkeahko, pieni saari kun on kyseessä. Aivan kaikki täytyy roudata muualta. Sevenseas Resortin ravintola on erityisen kallis, mutta on se ruoka kyllä hyvääkin. Ja erityisen kalliilla tarkoitan nyt sitä, että ruoka-annos voi maksaa esimerkiksi seitsemän tai kymmenen euroa.

Me laiskistuimme aivan äärimmäisiksi laiskamadoiksi Kradanilla, ja taisimme jokaisena iltana syödä illallista resortissa. Lounaalla raahauduimme väkipakolla johonkin viereiseen paikkaan, ihan vaan periaatteen vuoksi. Muista ravintoloista perustason thai-ruokaa kun saa huomattavasti edullisemman.

Majoituspaikkojen ulkopuolisia ravintoloita Kradanilla ei ole.

Koh Kradan Thaimaa

Se toinen kastemato on sitten rantojen ajoittain huono kunto.

Etenkin Sevenseasin lähistöllä ranta oli pääasiassa puhdas, mutta muualla saarella meri oli paikoin kuljettanut jonkun verran roskaa rannalle. Ihan siis sellaista merilevää ja muuta luonnollista, mutta kyllähän ne levä- ja roskakasat vähän ärsyttävät vaativaa lomailijaa. Hittoako se luontoäiti alkaa mun lomaani tuollaisilla pilaamaan?!

Thaimaalaiseen tapaan myös muutamia epämääräisiä roskakasoja näkyi siellä täällä. Enimmäkseen oli kuitenkin kauniin roskatonta.

Koh Kradan Thaimaa Koh Kradan Thaimaa

Mutta kun tätä tasoa on ongelmat, niin voitaneen yksimielisesti todeta, ettei ongelmia oikeastaan edes ole.

Koh Kradan on yksi Thaimaan paratiisisaarista, ja olen niin iloinen, että löysimme sinne.

Houkuttelisiko Koh Kradan sinua, tai oletko löytänyt paratiisin muualta Thaimaasta?

Seuraathan jo blogiani? 

Instagram

Facebook

Blogit.fi

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Merjaana perjantai, tammikuu 5, 2018 at 08:35

  Vaikutat jotenkin väsyneeltä ja kyllästyneeltä tähän Kradaniin kuitenkin …. se kuuluu tekstin läpi. Ehkä syynä on se Lipen tapahtuma? Pilvistä taisi olla.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, tammikuu 5, 2018 at 11:41

   Harmi, jos vaikuttaa siltä. Ehkä vika on kirjoitustaidoissani? Olin nimittäin kaikkea muuta kuin väsynyt ja kyllästynyt Koh Kradanilla.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com perjantai, tammikuu 5, 2018 at 11:29

  No nyt! Kuulun siihen joukkoon joka uskoo Thaimaan paratiisisaarten olevan vaarantunut ellei uhanalainen laji, todellakin. :) Tosin tykkäsin kovasti Koh Yao Yaista, ei ollut sielläkään liikaa turankeja tönimässä. <3 Tänä vuonna taas Thaimaahan, tämä vois olla yksi varteenotettava kohde!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, tammikuu 5, 2018 at 11:42

   Eli en ole ainoa, joka ajattelee noin!

   Täytyypä tsekata toi Yao Yai, uusi tuttavuus minulle. Ja Kradan on todellakin harkitsemisen arvoinen! Ihana pieni paikka. Mutta pari päivää siellä on kyllä tarpeeksi, sen jälkeen voi tulla tylsää.

 • Reply Letti- Leena perjantai, tammikuu 5, 2018 at 14:02

  Ihana kuvaileva kirjoitus , josta kuultaa se, että nautit matkasta. Sun blogit ja kuvailut ovat mukavaa luettavaa! Lisää matkoja ja postauksia ?

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA perjantai, tammikuu 5, 2018 at 16:46

  Juuri tuollainen saari Thaimaasta olisi täydellinen, jossa käytännössä ei ole mitään tekemistä. Paitsi pötköttää hyvillä mielin rannalla. Ja nuo rannat, on muuten ihanat! Mä tykkäsin ihan hulluna siitä Koh Koodista, mutta tää vois olla kyllä seuraava pikkuparatiisi Thaimaasta. Henkilökohtaisesti en lämpene Phuketeilla ja vastaaville, niin tää olis nappivalinta. :)

 • Reply Kulkijatar perjantai, tammikuu 5, 2018 at 18:55

  Missä se turkoosi vesi, palmut ja paratiisi on? Ei välity kuvista.

 • Reply Jenna / Huge passion for life perjantai, tammikuu 5, 2018 at 20:31

  Mä pystyisin olemaan tuollaisessa paikassa maksimissaan päivän ja korkeintaan yhden yön. Vaikuttaa kuitenkin sellaiselta paikalta, joka kannattaa käydä tsekkaamassa nyt eikä viiden vuoden päästä. Ihanan rentoa teillä on ainakin ollut :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, tammikuu 7, 2018 at 01:40

   Joo, en mäkään tänne viikoksi tulisi. Meille toi kolme yötä oli sopiva, melkeinpä kaksikin olisi voinut riittää. Mutta tavattiin kyllä porukkaa, joka oli viettämässä tuolla viikonkin! Eli ihan mistä tykkää ja mitä hakee… Mutta itse kyllä tylsistyisin.

 • Reply Turun tyttö perjantai, tammikuu 5, 2018 at 21:10

  Itse en ole edes ajatellut Thaimaata matkavaihtoehtona turistien määrän takia. Luonto ja lämpö kuitenkin houkuttelisivat. Mukava kuitenkin tietää, että jos sinne päin joskus sattuu lähtemään, löytyy sieltä tällaisiakin paikkoja. Pattayaan ja Bangkokiin en astuisi jalallanikaan. Ps. Mahtavia kuvia!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, tammikuu 7, 2018 at 01:41

   Thaimaasta löytyy vielä helmiä, kuten tämä. Minullekin riitti kerta Pattayalla. Bangkokiin sen sijaan koska vain uudestaan!

 • Reply Jenni Pettersson lauantai, tammikuu 6, 2018 at 00:24

  Onko niitä käärmeitä paljon? En nimittäin ole törmännyt ajemmilla thaikku reissuilla vielä käärmeisiin ja en haluisi tulevallakaan :-D tää kuitenki kuulostaa tosi mageelta mestalta! Uskalduitteko kävellä viidakon läpi takas illalla?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, tammikuu 7, 2018 at 01:38

   Siis käärmeet oli tekstissä vain vertauskuva paratiisin pienille huonoille puolille! Sori jos oon ilmaissut itseäni epäselvästi! :-D Oikeita käärmeitä siellä ei siis tarvinnut pelätä, eikä mullakaan ole niitä missään Thaimaassa tullut vastaan.

   Kradan oli tosi kiva paikka, mutta en viipyis kauempaa kuin 2-3 yötä. Saattaa muuten tekeminen loppua kesken, vaikka ei-minkään tekeminen ihanaa onkin! :-D

   Me itse asiassa mentiin sen viidakkopolun läpi katsomaan auringonlaskua sinne toiselle rannalle, mutta ei sitten jaksettu odottaa ihan auringon täyteen laskemiseen saakka, kun oli vähän pilvistä… Joten päästiin kävelemään vielä valoisan aikaan pois! Mutta kyllä sinne rannalle paljon porukkaa jäi, ja koska siitä rannalta ei pääse mihinkään eikä siellä puolen saarta ole mitään, niin kaikki on varmasti kävelleet sitä samaa reittiä takaisin pimeällä. Se on siis oikeasti suht lyhyt matka ja suurin osa tietä on tosi leveää polkua, joka on valaistu (se sama reitti on myös evakuointireitti tsunamin varalta), joten kyllä sieltä varmasti elävänä pois pääsee! Ehkä hyttysmyrkkyä kannattaa ottaa mukaan. :)

 • Reply Sari | SariKoo.fi tiistai, tammikuu 9, 2018 at 14:00

  Koh Kradan vaikuttaa siltä, mitä Lipe oli 10 vuotta sitten. Samanlaisia bambumajoja ja pelkkiä viidakkopolkuja ilman mitään erityistä tekemistä. Toivotaan, että Kradan saa pysyä tuollaisena, eikä koe Lipen kohtaloa!

 • Reply K keskiviikko, tammikuu 17, 2018 at 12:47

  Ihanalta kuulostaa, just tuommosta paikkaa etsiskelen! Yksi kysymys olis.. Onko Kradanilla huonokuntoisia kulkukoiria /-kissoja? Oon hieman mielensäpahottaja niiden suhteen, enkä lomalla haluais katsella surkuja elukoita.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, tammikuu 22, 2018 at 13:57

   Moikka! Sori, että vastaus on viipynyt. Eipä näkynyt juuri eläimiä Kradanilla, yksi kissa taisi hotellilla loikoilla, mutta kyseessä on niin pieni saari, ettei siellä tosiaan montaa elukkaa ole.

 • Reply Kallio Päivi lauantai, marraskuu 17, 2018 at 17:51

  Muutamia vuosia sitten ( taitaa olla jo 5) olin Kradanilla 2 viikkoa.Rakas läheiseni oli kuollut ja olin aivan uupunut ja neuvoton.Mutta Kradanilla sain pysähtyä arjen kiireistä ja rauhassa surra ja toipua.Viisaammin en olisi koskaan voinut tehdä.Kun hyppäsin läpikuultavan turkoosiin veteen veneestä,se oli kuin hyppy paratiisiin.Kradan oli vielä nykyistäkin hiljaisempi.Saaren keskelle mentiin syömään taskulampun valossa ja vatsat täynnä hyvää ruokaa ja ystävällistä palvelua tultiin takaisin.Silloin kyseisen ravintolan omistaja eli vielä ja jaksoi jutella meidän kanssa pitkään mm. Rugbysta,jota yhdessä katseltiin keskellä viidakkoa.Seven Seas on ihana hotelli ja siellä oli elämäni ensimmäinen ulkokylpyhuone ja kaunis sellainen.Sänky kuin valtamerilaiva.Ja ne kalat ja ne muut kauniin veden alaiset näkymät.Tietenkin kolusin koko saaren läpikotaisin ja istuin välillä iltaa Reefhotellin baarissa ja nousuvesi huuhteli varpaitani jo loppuillasta.Kradanista pääsee poiskin.Retkille.Mook, Ngai ja Rok ovat lähellä ja Lantallekin toisella viikolla pistäydyin.Mutta Koh Kradan vei sydämeni.Lantalle palasin parin vuoden kuluttua ja sieltä tietenkin Kradanille 4 yöksi.Paratiisi oli siellä edelleen,vaikka joitain muutoksiakin oli tullut.Viidakon ”valtatie” oli valaistu ja vähän enemmän oli päiväturisteja,mutta edelleen saari on kaunis ja rauhallinen ja rakas.Tällä kertaa näin muuten myös murenan,jota olin ensimmäisellä kerralla jahdannut.Talvella olen lähdössä Trangiin muutamaksi viikoksi saarille ja Kradania on jo ikävä.Vielä kerron että Balin kyljessä on Kradanin pikkuserkku,Gili Meno.joka paikkasi hienosti Kradanin kaipuutani viime talvena.Toivottavasti eivät järistyksen kohdelleet tänä vuonna Menoa kovin pahasti,sillä sitä eivät saaren ystävällinen väki ansaitse.

 • Reply Maria sunnuntai, helmikuu 24, 2019 at 15:13

  Me oltiin 6 vuotta sitten Kradanilla. Näyttää siltä, ettei se onneksi ole muuttunut! Jos snorklauksesta tykkää niin siihen siellä on hieno mahdollisuus oman pikku riutan ansiosta. Meidän päivät koostui juurikin snorklauksesta. Kerran taidettiin vierailla naapurisaarella Mookilla.

 • Leave a Reply