Suomen suurin matkablogiyhteisö

Gdanskin matkaopas: Päiväretki Malborkin linnaan

sunnuntai, marraskuu 26, 2017

Lyhyen matkan päässä Gdanskista on Malborkin linna, joka on yksi maailman suurimmista linnoista ja Euroopan suurin tiilirakennus.

Saksalainen ritarikunta (ristiretkeläisiä puolustumaan perustettu kristitty ritarikunta) aloitti linnan rakennustyöt 1200-luvun lopussa, ja aikamoinen möhkäle siinä sitten saatiinkin aikaiseksi.

Malborkin linna on klassinen esimerkki keskiaikaisesta linnasta ja hyvä syy lähteä jopa marraskuisen ankeana päivänä vierailemaan Gdanskin ulkopuolella.

Vuonna 1997  linnasta tuli Unescon maailmanperintökohde.

Miten sinne pääsee?

Gdanskin juna-asemalta pääsee pitkän matkan junalla puolessa tunnissa ja paikallisjunalla tunnissa Malborkiin. Lippu maksaa muutamia euroja ja junia menee jatkuvasti.

Malborkin juna-asemalta on noin varttitunnin helppo kävely linnalle.

(Siinä juna-aseman vieressä on muuten myös aivan järkyttävälle haiseva ja synkkää savua piipuistaan tupruttava tehdas, kannattaa varautua kaasunaamarin kanssa. Jos Malborkin kohdalla on muuta Puolaa ohuempi otsonikerros, niin en voi sanoa olevani yllättynyt.)

Linnassa vierailu

Pääsylipun hintaan (7 €) sisältyy audioguide-opas, joka kuljettaa vierailijaa linnassa. En ole itse aikaisemmin käyttänyt audioguideja, mutta ainakin tästä Malborkin versiosta tykkäsin heti.

Opastus oli laadukas ja selkeä, ja ohjasi valtavan linnan läpi huone huoneelta. Reittineuvoja oli helppo seurata ja tylsät kohdat oli mahdollista skipata, joten etenemään pystyi haluamassaan tahdissa.

Linna-alue on valtava. Jokaisen huoneen tutkailemiseen voisi audioguiden kanssa käyttää tuntitolkulla aikaa, mutta itselläni ei ainakaan riitä kärsivällisyys sellaiseen.

Tykkäsinkin kuljeskella audioguide tukenani huoneesta toiseen, mutta kovin yksityiskohtaisesti en jäänyt niitä tutkailemaan.

Marraskuussa olimme lähes ainoat vierailijat, joten linna-aluetta sai tutkiskella omassa rauhassa. Mukavaa.

Kauanko tarvitsee varata aikaa?

Linna aukeaa joka päivä kymmeneltä. Jos haluat enemmänkin fiilistellä kokonaisuutta kuin tihrustella jokaista yksistyiskohtaa, on puolen päivän reissu hyvinkin mahdollinen.

Jos sen sijaan haluat tutkia linnaa tarkemmin, kannattaa reissuun varata yksi kokonainen päivä.

Vierailun arvoinen kohde

Ottaen huomioon Gdanskin pienen koon, on päiväretki sieltä Malborkiin helppo toteuttaa jo viikonloppuloman aikana ilman, että joutuu tinkimään muusta ohjelmasta.

Malborkin linna on historiallisesti mielenkiintoinen kohde, joka on helppo käydä läpi omassa tahdissaan joko muutamassa tunnissa tai pidempänä koko päivän reissuna. Itse tykkäsin siitäkin syystä, etten ole Keski-Euroopan linnoja muuten pahemmin kierrellyt.

Voinkin vilpittömästi suositella retkeä Malborkiin kaikille Gdanskiin matkaaville.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Tanja sunnuntai, marraskuu 26, 2017 at 21:19

  Nyt tuli postaus tismalleen sopivaan aikaan, kiitos! Ollaan Gdanskissa ja parhaillaan mietitään lähdettäisiinkö huomenna tai seuraavana päivänä Malborkiin. Taidetaanpa siis lähteä tuonne seikkailemaan! :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, marraskuu 26, 2017 at 22:43

   No tämähän tuli sitten sopivasti! Oli kiva paikka, hyvät kengät jalkaan niin jaksaa kierrellä linnaa, ja se audioguide oli tosiaan todella hyvä opas. :)

 • Reply Daphnion perjantai, syyskuu 21, 2018 at 10:29

  En osannut yhtään edes ajatella, että tämä on niin lähellä Gdanskia. Lokakuussa tiedossa pidennetty viikonloppu siellä ja voisin kyllä ehdottaa tätä yhdeksi vierailukohteeksi. Olen kyllä valmis lähtemään tuonne vaikka yksin, jos muu matkaseurue ei ole kiinnostunut. :)

 • Leave a Reply