Suomen suurin matkablogiyhteisö

Gdanskin matkaopas: Ihana vanhakaupunki haastaa tutun Tallinnan

tiistai, marraskuu 21, 2017

Älkää turhaan synkistelkö Suomen harmaata ja pimeää marraskuuta. Eivät ne asiat ainakaan Puolassa kovin paljon paremmin ole. Marraskuu on sielläkin aivan sitä itseään, harmaata kurjuutta.

Mutta onneksi Gdanskista löytyy ihana väripilkku, joka saa kaiken harmauden unohtumaan. Gdanskin vanhastakaupungista tuli nimittäin välittömästi suosikkini. Kaikista näkemistäni Euroopan vanhoistakaupungeista tykkäsin Gdanskista jostain syystä todella paljon, kenties jopa enemmän kuin ikisuosikistani Tallinnasta.

Oli kyseessä sitten se marraskuun turistikato (vai selvästi suurella rahalla tehty restaurointi) tai jokin muu, niin Gdanskin vanhassakaupungissa oli ihana tunnelma. Värikkäät ja korkeat hansatalot vaikuttivat varmasti asiaan. Ravintolatarjontaa löytyy, mutta kauppiaista vain meripihkamyyjät ovat saaneet liiketiloja vanhastakaupungista. Meripihkaa, jee. Kuulenko jo teidänkin hurraa-huutonne?

Gdankin vanhakaupunki ei ole koolla pilattu. Sen läpi kävelee alle 10 minuutissa, ja ainakin näppituntumalta se on Tallinnan vanhaakaupunkia pienempi. Talojen korkeus saa sen kuitenkin tuntumaan kokoaan suuremmalta.

Tässä vinkkejäni Gdanskin vanhaankaupunkiin:

Amber Sky -maailmanpyörä

Erittäin suositeltavan majoitusvaihtoehdon, Puro Hotelin, nurkalla on Gdanskin maailmanpyörä. Meripihkan mukaan nimetty, kuinkas muutenkaan.

Sen kyydistä aukeaa kivat näkymät vanhaankaupunkiin ja paljon pidemmällekin. Lippu maksaa noin seitsemän euroa, ja kyyti kestää noin vartin. Kyllähän tämä täytyy Gdanskissa kokea.

Dluga-katu

Ulica Dluga on Gdanskin pääkatu. Kauniisti entisöidyt rakennukset tekevät tunnelmasta erityisen. Sen varrella on kahviloita ja ravintoloita. Tunnelma marraskuussa olisi hämyisän miellyttävä, mutta keväällä ja kesällä katu on varmasti loistossaan.

Pyhän Marian kirkko ja Gdanskin parhaimmat näköalat

Maailman suurimpien kivikirkkojen joukkoon kuuluva Pyhän Marian kirkko löytyy kirkkofanien iloksi Gdanskista.

Vaikkei kirkkohistoria kiinnostaisikaan (hep!), niin Marian kirkko on vierailun arvoinen: sen torniin voi kiivetä ihailemaan maailmanpyörääkin hienompia maisemia.

Torniin pääsee pientä sisäänpääsymaksua vastaan. Portaat alkavat inhottavan ahtaina ja kierteisinä, mutta pian matka jatkuu avarassa tornissa, joten ahtaanpaikankammoiset voivat huokaista helpotuksesta. Korkeanpaikankammoisten kannattaa sen sijana miettiä kaksi kertaa, sillä yli 400 porrasta (ja mahdollisesti märkää paitaa ja sydänkohtausta) myöhemmin ollaan korkealla Gdanskin yllä.

Meripihkakatu Mariacka

Vaikka meripihkamuoti ei olisi se sinun juttusi (ei ole minunkaan), kannattaa käppäillä Mariacka-kadulle ihailemaan kauniita rakennuksia ja vanhaa tunnelmaa. Toimii niin päivä- kuin ilta-aikaankin!

Ulica Mariacka on taatusti Gdanskin kaunein ja suosituin katu. Meripihkamyyjät ja kahvilat vuorottelevat vanhojen portaiden ja värikkäiden talojen kanssa sulassa sovussa. Ihastuin!

Piwna-katu

Piwna-kadulla on paljon ravintoloita ja kahviloita ja muutakin elämää, joten tännekin kannattaa eksyä. Erityisesti Piwna47-ravintola jäi houkuttelevan näköisenä mieleen, valitettavasti emme ehtineet testaamaan.

Erinomaisen aamiaisen nautimme Piwna-kadulta jatkuvalla Chlebnicka-kadulla Cafe Libertas -nimisessä kahvilassa. Gdanskin ravintolat kerään vielä erikseen omaan postaukseensa!

Paras tunnelmointipaikka (lue: parhaat kuvat Instagramiin): Green Bridge

Green Bridge -sillasta tuli suokikkini Gdanskin vanhassakaupungissa. Se oli aivan hotelimme vieressä, joten ylitimme sen varmasti kymmeniä kertoja matkamme aikana.

Näillä näkymillä ei haitannut.

Blogin Facebook-sivuilla sain kommentin siitä, että Gdansk on turkulaisten Tallinna. Minusta se oli naurettavan osuva kuvaus Gdanskista. Vaikka Tallinna onkin ikisuosikkini, on turkulaisilla nyt todella kova vastine sille. Gdanskin vanhakaupunki saattaa olla jopa tuttua serkkuaan valloittavampi.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Kirsi tiistai, marraskuu 21, 2017 at 18:45

  Todella käymisen arvoinen paikka. Itse olin toukokuussa 2013. Naapuri Spottiin kannattaa myös mennä. (Ehkä ei näin syksyllä).

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, marraskuu 23, 2017 at 08:50

   Joo, Sopot jäi väliin, mutta lähinnä vuodenajan takia. Kesällä olisimme varmasti menneet!

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA keskiviikko, marraskuu 22, 2017 at 16:25

  Mulla on ollut vuoden pari mielessä tää Gdansk ja nyt viimeistään haluan tuonne! Pakko päästä ostamaan meripihkamuotia. ;)

  Tosi tunnelmallista tuolla, jotenkin yllätyin positiivisesti sun postauksen myötä. En oo ottanut aikaisemmin selvää pahemmin Gdanskista, paitsi 45 euron lentojen verran. Kiva oli kurkistaa astetta syvemmälle. :) Mulle tuli vähän ihana Praha mieleen sun kuvien perusteella.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, marraskuu 23, 2017 at 08:51

   Vanhakaupunki yllätti mutkin! Se oli tosi kiva, ja hienosti restauroitu. Paremmilla säillä varmasti vielä upeampi. Ja mikä tärkeintä, meripihkaa löytyy! :-D

  Leave a Reply