Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mikset lähtisi Skåneen? Se on helpompaa ja halvempaa, kuin luulet

lauantai, lokakuu 21, 2017

Skåne, Ruotsin eteläisin maakunta, on aivan liian tuntematonta seutua suomalaisille. Tukholmassa kyllä ravataan pää kolmantena jalkana, mutta koko muu Ruotsi on unohdettu matkailumielessä.

Kun minä näin kahden Ystadin vierailun jälkeen olen tällainen puolikas vadelmavenepakolainen, niin liehutan nyt raivokkaasti sinikeltaista lippua ja kerron teille, että Skåneen todellakin kannattaa lähteä – etenkin, koska se on paljon helpompaa ja halvempaa, kuin moni kuvittelee. Ei paljonkaan monimutkaisempaa kuin Tukholmaan matkustaminen.

Skänessa sinua odottaa liuta paikkoja ja tekemistä: on Malmön kaupunki, Wallanderin Ystad, yli 1000 kilometriä vaellettavaa Skåneleden-reitillä, on hiekkarantoja ja ihana Saltsjöbad, vaikuttava Öresundin silta, kourallinen historiallisia linnoja ja vaikka mitä muuta.

Skånen nähtävyyksistä ja mahdollisuuksista lisää Visit Skånen sivuilta.

Laivalla Tukholmaan, autolla tai junalla Skåneen

Ensimmäinen ja huonoin vaihtoehto on matkustaa Skåneen on mennä laivalla Tukholmaan ja jatkaa siitä autolla tai junalla etelään. En suosittele, ellet tykkää puuduttaa persustasi oikein olan takaa. Matkanteko vie myös aikaa, eivätkä ne moottoritiet Ruotsissa sen mielenkiintoisempia ole kuin muuallakaan.

Lento Malmöön

Toinen vaihtoehto matkustaa Skåneen on ottaa lento Malmöön. Suoria lentoja Helsingistä ei ole, joten konetta joutuu vaihtamaan Tukholmassa.

Lentojen hinnat vaihtelevat: sattumanvaraisesti katsomilleni ajankohdille lennot olisi saanut edullisimmillaan 155 eurolla, toisille päiville 190 eurolla. Nopeimmillaan Malmöön voi lentää SAS:lla ajassa 2h 40min (270 e), halvimmilla yhteyksillä aika nousee helposti jopa yli kahdeksaan tuntiin vaihtoineen.

Lento Kööpenhaminaan, junalla Ruotsiin

Järkevin vaihtoehto onkin tehdä kuten me: lentää Kööpenhaminaan ja jatkaa siitä junalla Ruotsiin. Kastrupin lentokentältä lähtee juna, jolla pääsee suoraan Ruotsin puolelle.

Kohteesta riippuen junaa voi joutua vaihtamaan. Ystadin mennessä junaa vaihdetaan Ruotsin puolella Hylliessä. Junamatka Kööpenhaminan lentokentältä Hyllieen kestää vartin, ja Hylliestä Ystadiin reilun puoli tuntia. Helppoa kuin heinänteko.

Kööpenhaminaan löytää lähes aina halpoja suoria lentoja – me maksoimme viimeksi alle satasen. Junalippu Skåneen maksaa muutaman kympin.

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Katriina sunnuntai, lokakuu 22, 2017 at 00:51

  Joo, menkää ihmeessä lomallee Skåneen. Puhun kokemuksen syvällä rintaäänellä. Tuo lentovinkki Köpenhaminaan on mainio lyhyelle lomalle, mutta kannattaa viettää pitkälläkin lomaa. Pitää paikkansa, että uusi E4 moottoritie metsiä pitkin Jönköpingistä etelään on kuolettavan tylsä vanhaan E4:ään verrattuna, mutta lyhentää matkaa tunnilla. Vanha E 4 luikertelee uuden viressä asutuskeskusten ja kuniimpien kautta. Kannattaa kääntyä Norrköpingistä E 22:lle ja ajella kaunista itärannikkoa pitkin etelään päin. Kannattaa käydä Oskarshamnissa ja vaikka lähteä Gotlannissa käymään, tai tutustua historialliseen Kalmariin ja viettää päiviä Ölannissa, ennen kuin jatkaa Ystadiin ja siitä eteenpäin. Etelä-Ruotsi ja sen itärannikko ovat automatkailijan paratiisi. Tukholmasta/Nynäshamnista pääsee kivasti myös laivalla Visbyhyn ja sieltä edelleen Oskarshamnin kautta etelään. Ei peppu puudu autossa istumisesta.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 22, 2017 at 11:38

   Kiitos Katriina vinkeistä! Toki jos aikaa on, niin minäkin voisin harkita autolla lähtemistä. Ehkä se ison perheen kanssa tulee jopa edullisemmaksi? En ollut kuullutkaan tuosta Tukholma-Visby-laivasta, joten kiitos kun kerroit. Voisi olla hauska tapa matkustaa Skåneen.

 • Reply Marjo-Riitta sunnuntai, lokakuu 22, 2017 at 11:49

  Skåne ja Ystad on <3 Todellakin Skåneen kannattaa matkustaa – itsekin haaveilen uudesta reissusta vielä joskus Ystadiin :)

  Bloggasin Ystadista omassa blogissanikin: http://www.kasintehtyajakaunista.fi/2017/02/128-ystadissa.html

 • Reply Tanja sunnuntai, lokakuu 22, 2017 at 12:53

  kiva vinkki, fiilistelen ajatuksella tutustua muuhunkin Ruotsiin kuin Tukholmaan. Sillä onhan Ruotsi iso ja mielenkiintoinen maa, ja niin lähellä. Mutta kuvaava kyllä tuo että lentäen Kööpenhaminaan on helpointa ja halvinta matkustaa eteläiseen Ruotsiin. Nuo Kööpenhaminan lennot kun on puoli-ilmaisia, joten olisi ihan kiva yhdistää Köpis ja vaikka Malmö tai Ystad, jossa kyllä taitaa tapahtua liian paljon rikoksia niin pieneksi kaupungiksi :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 22, 2017 at 20:34

   Lennot Köpikseen on tosiaan usein todella halpoja, joten ainakaan sitä ei voi käyttää tekosyynä olla tutustumatta Skåneen. Mä en itse asiassa ole vielä Malmössä, enkä kyllä Kööpenhaminassakaan, käynyt. Mutta ne olisi todella kätevä yhdistää esimerkiksi Ystadin kanssa.

 • Reply Liisa sunnuntai, lokakuu 22, 2017 at 18:48

  Hei, olen asunut melkein 10-vuotta Skånessa. Sekä länsi-että itäpuolella on kivoja kaupunkeja ja kyliä. Länsipuolella on Helsinborg ympäristöineen. Helsingborg on kaunis kaupunki varsinkin kun rhodot kukkivat toukokuun lopussa. Lähellä on paljon kivoja pikkukyliä. Esim. Arild valittiin jossain äänestyksessä Euroopan kivoimpien pikkukylien joukkoon, sen vieressä on merestä nouseva Möllen kylä. Keskellä Skånea on Lundin ihana ja vanha yliopistokaupunki. Itäistä puolta kutsutaan Österleniksi. Siellä on myös kivoja, vanhoja kyliä. Tukholmalaisetkin on löytäneet sen loma-aikaan. Suosittelen roadtrippiä!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 22, 2017 at 20:40

   Kiitos mahtavista vinkeistä, Liisa! Alue todella vaikuttaisi ihanteelliselta automatkailuun. Minä laitan nämä vinkit korvan taakse ja toivon, että pääsen ne jossain vaiheessa katsastamaan.

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA sunnuntai, lokakuu 22, 2017 at 20:15

  Ehkä mä voisin seuraavaksi tutustua Skåneen Ruotsissa! Olin viime kuussa ekaa kertaa Ruotsissa (yllätys, yllätys Tukholmassa) ensimmäistä kertaa – voisin jatkaa Skånella naapurimaan valloitusta. Aika harvoin sitä tulee kuultua muita matkatarinoita Ruotsista kuin Tukholmasta tai jostain nuuskanhakureissusta Haaparantaan. :’D Mukavaa vaihtelua!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 22, 2017 at 20:41

   Ruotsi on kai perinteisesti liian lähellä, ja siksi sinne ei tule lähdettyä. Ja onhan hintataso tietty vähän kallis, jopa Suomeen verrattuna… Mutta kyllä se silti vähän enemmän tunnettavuutta ansaitsisi, siis muutkin kohteet kuin Tukholma!

 • Reply Liisa maanantai, lokakuu 23, 2017 at 00:08

  Vielä minulle rakkaasta Skånesta: Unohtui mainita länsipuolella oleva pohjoisempi niemi, missä on Båstadin tenniskaupunki. Itse pidän paljon pienestä Torekovin kylästä . Ängelholmissa on hieno uimaranta. Sitten sieltä löytyy ihan yllättävistä kylistä ihania kahviloita ja ruokapaikkoja. Yksi erittäin tunnettu Ruotsissa on Flickorna Lundgren pä Skäret mutta tuntemattomampia ja halvempia löytyy. Jos pidät vanhasta tavarasta, ne ovat yleensä Ruotsissa, Skånessakin, halvempia kuin Suomessa. Olen esim. ostanut vanhasta kasvihuoneesta vanhaa tavaraa. Paikkaan oli pieni kyltti tien poskessa. Österlenissä mainitsen vielä Kivik:n omenakylän, Simrishamnin ja Skillingen. Mutta monia muita kyliä löytyy sekä idässä että lännessä, joista yhdessä minulla oli onni asua. Hauskoja löytöretkiä Skåneen!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, lokakuu 23, 2017 at 08:37

   Kiitos näistäkin vinkeistä. Olemme muuten useasti juoneet Kivikin kuplivaa omenajuomaa eri tilaisuuksissa.

 • Reply Kaisa perjantai, lokakuu 27, 2017 at 23:16

  On testattu lento Kööpenhaminaan ja juna Lundiin/Malmöön, todella kätevää! Nyt Silta-ohjelmaa kattoneena Malmö ja Juutinrauman silta saa ihan uusia ulottuvuuksia :D

  • Reply Kaisa perjantai, lokakuu 27, 2017 at 23:20

   Ja lisäyksenä vielä, että jos valitsee kulkuvälineeksi auton Tukholma-Skåne välille, hyvin puolimatkassa on Vättern-järvi, jossa on kiva pysähtyä. Hienot maisemat ja suloinen Grännan kylä tien ja järven rannassa :)

 • Reply Emilia/Matkan varrella lauantai, lokakuu 28, 2017 at 10:42

  Hehheh, täälläkin yksi jonka Ruotsin kokemukset rajoittuvat risteilyn jälkeisiin darraburgereihin keskustassa… Ollaan kyllä suunniteltu vaihtokavereiden kanssa ensi keväälle reunionia Lundiin, jossa yksi tekee maisteria. Olisi kiva tutustua näihin maisemiin ja kerrankin viettää Ruotsissa pidempään kuin yksi päivä.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, lokakuu 28, 2017 at 20:06

   Haha, noi darraburgerit on kyllä klassikko! Toivottavasti pääset Lundiin, kuulemma kiva kaupunki.

 • Reply Kati Suomalainen im Allgäu lauantai, lokakuu 28, 2017 at 23:03

  Kiitos vinkistä, meillä on joku kerta suunitteilla ajaa Etelä-Saksasta Suomeen ja tarkoitus olisi ajaa Ruotsin kautta. Ja mikäs siinä matkalla yöpyä jossain ihanassa paikassa. Ja voi itse lukeudun myös noihin kuuluisiin darraburgereihin.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 29, 2017 at 10:56

   Jos tuolta kautta ajaa, on esimerkiksi juuri Ystad tai joku lähialueen paikoista mainio pysähdyspaikka.

  Leave a Reply