Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kannattaako Brysseliin lähteä kaupunkilomalle?

perjantai, lokakuu 6, 2017

Bryssel-raukka. Parjattu kaupunki, jonne kenelläkään ei tunnu olevan mielenkiintoa matkustaa. EU-virkamiehet lähtevät Brysseliin pakon edessä, mutta tavallisia lomalaisia sinne ei tunnu saavan kirveelläkään.

Kun pari viikkoa ehdin kylillä kailotella lähteväni Brysseliin, oli ensimmäinen reaktio ihmisiltä kulmien alta katsominen, pieni hörähdys ja sitten kysymys, että miksi. No siksi, kun kaveri on siellä töissä.

Jaa, no siinä tapauksessa ihan ymmärrettävää. Ajattelinkin, että reissuusi täytyy olla joku syy.

Miksi Brysseliin matkustamiseen tarvitsee syyn? Jumaliste, eurooppalainen pääkaupunki siinä missä muutkin. Jos jotain lomailijaa kiinnostavaa löytyy niistä muista, niin kai sitä nyt löytyy sitten Brysselistäkin? Vai?

Bryssel kaupunkilomakohteena

Mitä kaupunkilomalta etsitään? Nähtävyyksiä, shoppailua, ruokapaikkoja, kivoja kaupunginosia, yöelämää, päiväretkiä?

Nähtävyyksiä Brysselissä ei ole kovinkaan paljon. Grand-Place-aukion hulppeat rakennukset ja pikkuruinen Manneken Pis -patsas on nopeasti katsastettu, ja sen jälkeen mitään kovin tärkeää ei ole.

Mutta hei, toisaalta vapauttavaa – kerrankin saa ihan hyvällä omallatunnolla istahtaa vaikka oluselle, eikä tarvitse pää kolmantena jalkana säntäillä aina yhtä kiinnostavien kirkkojen ja aukioiden perässä.

Brysselin kaupunkikuva itsessään on todella kiva, kunhan ohittaa ne tylsät EU-virastorakennukset.

Söpöt talot ja lukuisien taitelijoiden jälkeensä jättämät katutaideteokset tekivät Brysselistä mielestäni todella miellyttävän paikan, jossa on poliittisesti suuresta statuksestaan huolimatta hyvin pikkukaupunkimainen fiilis.

Shoppailukin Brysselissä onnistuu. Ei Bryssel mikään Lontoo ole, mutta keskusta pullistelee kauppoja ihan kuten mikä tahansa muukin pienehkö pääkaupunki. Brysselissä on esimerkiksi Uniqlo, Kiinasta ensimmäisen kerran bongaamani suosikki, jota ei Suomesta löydy.

Ruokamatkailija ei Brysselissä pety, joten se ei ainakaan ole syy jättää lähtemättä. Kadut ovat täynnä symppiksiä kahviloita, leipomoita, suklaakauppoja ja ravintoloita. Tässä postauksessa kerron, mitä et missään nimessä saa jättää syömättä.

Brysselin kaupunginosat jäivät itselleni hiukan mysteeriksi. Minulle jäi kuitenkin sellainen mielikuva, ettei Brysselissä kaupunginosilla ole samanlaista erittäin vahvaa omaa identiteettiä, mikä monissa muissa kaupungeissa naapurustoille on ominaista.

Missä on Brysselin Kallio?

Päiväretkelle Brysselistä voi lähteä esimerkiksi Belgian toiseksi suurimpaan kaupunkiin Antwerpeniin tai pittoreskiin Bruggeen. Pieni maa tarkoittaa lyhyitä etäisyyksiä.

Ja yöelämää Brysselissa on, sen takaavat virastojen kaupunkiin vetämät nuoret harjoittelijat.

Mutta kannattaako Brysseliin lähteä?

Suurin yksittäinen ongelma Brysselin kanssa on se, että lennot Helsingistä ovat yleensä hyvin kalliita, sillä matkustajista iso osa on virkamiehiä. Valtio maksaa, hinnat kattoon! Et tule näkemään Norwegianilla kahdenkympin tarjouksia Brysseliin.

Kalliit lennot ja monille melko tuntematon kaupunki eivät ole hyvä yhdistelmä uusien matkailijoiden houkuttelemiseksi.

Toinen ongelma on se, että Brysselin hintataso ei ole mainittavan edullinen, vaan monissa asioissa melko lähellä Suomen hintoja. Tämäkin karsii pois joukon matkailijoita.

Verratkaapa Brysseliä esimerkiksi Gdanskiin tai Riikaan – kaupungit ovat periaatteen tasolla (siis nähtävyyksiä ja niin edelleen vertailtaessa) jopa oudompia kohdevalintoja kuin Bryssel, mutta niiden äärimmäisen edullinen hintataso tekee niistä silti erittäin houkuttelevan vaihtoehdon kaupunkikohteeksi.

Kolmas ongelma on se, ettei ihmisillä yksinkertaisesti tule mieleen lähteä Brysseliin. Siinä missä EU:n lääkeviraston työntekijöistä 70% kertoi eroavansa, mikäli virasto siirtyy Helsinkiin (HS:n uutinen täällä), ei se VisitBrysselkään ole ainakaan skandimarkkinoilla kovin hyvin onnistunut.

Edes minulla, joka skannailen jokaisena valveillaolon minuuttina mielessäni uusia matkakohteita, ei Bryssel ole oikeastaan koskaan ennen ollut mielessä.

Brysseliin kannattaa silti lähteä kaupunkilomalle – tosin tietyin ehdon. Lähde ehdottomasti, jos sinulla on kaupungissa ystävä, tai jokin muu erityinen syy sinne matkustaa. Et kadu! Lähde ilomielin myös siinä tapauksessa, että käy tuuri ja löydät kaupunkiin kohtuuhintaiset lennot. Käy tutustumassa, jos olet ohikulkumatkalla, tai muutoin lähistöllä Euroopassa. Bryssel on viihtyisä keskieurooppalaiskaupunki.

Mutta siinä tapauksessa, että jokin näistä ehdoista ei täyty, voit kenties harkita kahdesti. Asuinkaupunkina Bryssel on varmasti mainio, mutta tavalliselle lomailijalle sille ei kovin moneksi päiväksi riittäne tarjottavaa. Älä siis ainakaan tuhlaa omaisuuttasi lentolippuihin, vaan odottele edullisempia aikoja.

Mutta kun ne tulevat, kannattaa tarttua tarjoukseen ja lähteä tutustumaan Brysseliin.

Oletko sinä käynyt Brysselissä? Mitä mieltä, hitti vai huti?

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Ananas2go / Popot pogoillen perjantai, lokakuu 6, 2017 at 13:49

  Kiitos, kun muistutit! Huomasin taas kerran ajatella, että jonnekin unohduksen uumeniin se Bryssel on taas jäänyt. Olen kauan sitten yöpynyt siellä; kyse oli bussimatkasta pitkin poikin Eurooppaa, ja iltakävelyllä Grand Placella ehti juuri käydä.

  Olisiko kielikylpykohde ranskan harrastajalle?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, lokakuu 6, 2017 at 14:55

   No siinäkin yksi syy lisää lähteä! Bryssel on nimenomaan sellainen vähän unohduksiin painuva kohde, vaikka se päivittäin uutisissa vilahteleekin.

 • Reply Laura /Irtiottoja maailmalle lauantai, lokakuu 7, 2017 at 10:06

  Mä olen Brysselissä käynyt useammankin kerran, mutta aina työmatkalla, ja siellä on aina satanut. Ei siis yllättävää että mun mielikuvissa kaupunki on harmaa ja hallintorakennusten valtaama. Jotenkin on pitkään houkutellut käydä kaupungissa ihan lomallakin että voisi niitä mielikuvia vähän saada erilaisekisi, mutta eipä ole niitä edullisia lentoja tosiaan tullut pahemmin vastaan vielä.. :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 8, 2017 at 17:38

   Joo, niitä saa kyllä odotella jonnekin hamaan loppuun asti. Ja ymmärrän kyllä tuonkin näkökulman kaupunkiin!

 • Reply Sini / Sini matkakuumeessa sunnuntai, lokakuu 8, 2017 at 14:15

  Bryssel oli mulle ehdoton hitti. En tuntenut ketään kaupungista. 250euron menopaluu ei ole niin paha. Jos haluat säästää matkoissa, aina voi ottaa halvat lennot Damiin tai Lontooseen ja mennä sieltä junalla Brysseliin. Onnekseni koko oman 6pv reissun ajan paistoi aurinko. Kiersin ympäri kaupunkia eri lähiöissä ja yksikään ei ollut samanlainen. Löytyi pari suosikkia, minne oli kiva palata; rähjäinen Porte de hal ja rento Saint Catherine. Kun käveli vähän kauemmas ytimestä kadulle nimeltä Romlebeek, löytyi vieri vierestä hyviä rafloja ja kohtuulliseen hintaan. Majoituksen löytää myös kaupungista edullisesti. Viikonloppuisin on jopa edullisempaa, kun virkamiehet menevät koteihinsa. Mutta nämä on näitä iänikuisia mielipidejuttuja. Aina kannattaa kokea asiat itse. Olisin saanut helposti kulumaan parikin viikkoa tuossa eloisassa kaupungissa.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 8, 2017 at 19:37

   Miten kiva kuulla, että Brysselillä löytyy fanejakin. Lentojen suhteen olet sinänsä oikeassa, mutta onhan suora lento aina suora lento. Ja viikonloppuedullisuus on kyllä asia, jota ei kovin monessa kaupungissa tule vastaan.

  Leave a Reply