5 x Pakko syödä Brysselissä

lauantai, syyskuu 30, 2017

Karppaajan ei kannata lähteä Brysseliin. Kaupunki on täynnä toinen toistaan hiilaripitoisempia houkutuksia, ja hatunnosto sille, joka niistä pystyisi kieltäytymään. Kulman takaa löytyy aina uusi tuoksu, herkkupuoti tai ruokakoju.

Onneksi meillä on mahdollisuus asua Suomessa, jossa tee tarjotaan vain pussimuodossa, kahviloissa myydään pakastekakkua ja liian houkuttelevana kaduille leijailevat ruoan tuoksut varmaan kiellettäisiin Sääntö-Suomen hengen mukaisesti.

Kun matkustat Brysseliin, ainakaan näitä viittä herkkua et saa jättää siellä syömättä.

1. Juustopalat sinappiin ja suolaan dipattuna

Belgiassa voi tilata oluen kanssa naposteltavaksi lautasellinen juustopaloja, joita sitten syödään sinappiin ja yrttisuolaan dipattuna. Saattaa kuulostaa ällöttävältä, mutta toimii yllättävän hyvin.

2. Ranskalaiset perunat, tai siis belgialaiset

Belgialaisten mukaan ”ranskalaiset” perunat ovat todellisuudessa lähtöisin Belgiasta. Ranska tietenkin kiistää kaiken. Belgia on jopa hakenut perunoidensa listaamasta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Ja jestas, ovathan ne hyviä. Tietenkin siksi, että ne uppopaistetaan useamman kerran, usein ihrassa. Nam, ihraa. Perunat eivät ole mitään mäkkitikkuja, vaan noin sentin leveitä paksukaisia.

Perunoiden kanssa ei kuulu syödä ketsuppia (Brysselin Jodelin mukaan vain suomijuntit tekevät niin), vaan erilaisia kastikkeita. Andalouse-kastike on paikallinen klassikko, joten siitä on hyvä lähteä liikkeelle. Ranskiskojun etsimisenkään ei pitäisi olla kovin vaikeaa: niitä on Belgiassa yli 4000.

3. Vohvelit

Vohvelikojuja on joka kulmalla, ja sen kyllä haistaa. Vastustamaton tuoksu. Yksinkertaisesta ulkonäöstään huolimatta vohvelit ovat ällistyttävän herkullisia.

Turistikaduilta vohveleita saa kaikenlaisilla sörsseleillä sotkettuna, mutta tämä simppelein versio ihan tällaisenaan tai kuumalla suklaakastikkeella on kuulemma se oikea tapa nauttia Bryssel-vohvelinsa.

4. Simpukat ja muut merenelävät

Bryssel on maailmankuulu simpukoistaan. Tottahan mekin nautimme moules marinières yhdessä keskustan ravintoloista. Herkkua!

Ravintoloiden lisäksi Brysselin markkinat ovat hyvä paikka syödä simpukoiden lisäksi muita mereneläviä.

Nämä mustekalarenkaat nauroivat suomalaisille pakasteallasserkuilleen matkalla suuhumme.

5. Belgialainen Kriek-olut

Vaikka normaalin oluen maku laittaisi sinulla hissipojan liikkeelle, on Brysselissä juotava belgialaista kirsikkaolutta Kriekia. Se maistuu enemmän kirsikkalimulle kuin oluelle, ja singahtikin siitä syystä suoraan lempioluekseni.

Lindemans Kriek -olutta saa myös Alkosta, mutta se maistuu taatusti paremmalta aurinkoisena syyspäivänä brysseliläisillä terasseilla nautittuna.

Seuraathan jo blogiani? 

Instagram

Facebook

Blogit.fi

You Might Also Like

25 Comments

  • Reply Kati / Lähinnä Kauempana sunnuntai, lokakuu 1, 2017 at 16:43

    Mä voisin ihan hyvin lähteä Belgiaan syömään ja juomaan vaikka tältä istumalta. En ole koskaan käynyt, mutta tässä tuli nyt 5 hyvää syytä lähteä! Okei, sinappi kuulostaa omituiselta juuston kanssa, mutta ehkä mä voisin kokeilla… :)

    Mutta hei, missä oli suklaa? Eikös belgialainen suklaakin ole jollain tasolla käsite?

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, lokakuu 3, 2017 at 11:12

      Totta, suklaa! Se taisi jäädä listalta pois siksi, ettei tullut itse siellä suklaata syötyä. Mutta kyllä se tähän ehdottomasti kuuluisi!

  • Reply Anna | Tämä matka -blogi sunnuntai, lokakuu 1, 2017 at 21:36

    Kyllä! Simpukat ja osterit. Ihan parasta

    Olen myös syönyt Brysselissä erittäin hyvän Steck de Cheval in eli hevospihvin. Ymmärrän, että ei uppoa kaikille. Mutta yleisesti hevosenlihaa saa harvoin, joten jos se listalle osuu, niin kannattaa maistaa.

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, lokakuu 3, 2017 at 11:12

      Voisin hyvin suoda hevosta, mutta ei ole tullut missään vastaan. Ostereistakaan en ole vielä oppinut nauttimaan. Mutta simpukat, nam!

  • Reply Sofia maanantai, lokakuu 2, 2017 at 12:38

    Oi, tätä ei olisi kannattanut lukea nälkäisenä! :) Vierailin Brysselissä yhden päivän verran pari vuotta sitten, ja silloin tuli testattua niin ranut kuin vohvelitkin. Seafoodin välttelijänä simpukat ja mustekalat jäi ainakin toistaiseksi välistä :)

  • Reply Katariina / Lomaluumu maanantai, lokakuu 2, 2017 at 12:42

    Huh, mitkä kimpaleet juustoa! Tuosta sinapin kanssa syömisestä en olisi niin varma… :D

    Ja suklaa ehdottomasti listalle. Pihistelijänä kävin Godivan tehtaanmyymälässä keskustan ulkopuolella, ja voi jumpe miten hyvää voi suklaa olla!

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, lokakuu 3, 2017 at 11:14

      Tässä on nyt selkästi käynyt bloggaajalla virhe, kun se suklaa ei päässyt mukaan. Mutta sen sanon, että juusto ja sinappi on yllättävän hyvä makupari.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA maanantai, lokakuu 2, 2017 at 13:39

    Huhhuh, kuulostaa kyllä sellaisilta ruuilta että pieni turvotus saattaisi olla itsellä Brysselin reissun jälkeen :’D Kuulostaapa jännältä noi juustot, erikoinen yhdistelmä. Pitää ehkä testata kotona niin voi tehdä mielikuvitusmatkan Brysseliin.

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, lokakuu 3, 2017 at 11:15

      Ei nämä mitään terveysruokia tosiaan ole, haha…

      • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA keskiviikko, lokakuu 11, 2017 at 20:39

        Mikähän siinä on, että jotenkin reissussa ainakin itse unohdan lähes tyystin ruuan terveellisyyden. Suomessa sitä kotona miettii, mutta matkoilla ei jaksa välittää. Paitsi yhden pakollisen kiintiösalaatin verran. :D

        • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, lokakuu 12, 2017 at 15:19

          Sitä ei vaan malta olla syömättä kaikkia niitä herkkuja, mitä on tarjolla! Onneksi arkena ehtii miettiä totakin ihan tarpeeksi, niin reissussa voi sitten huoletta relata. :)

  • Reply Suunnaton maanantai, lokakuu 2, 2017 at 15:10

    Ah, Belgiassa opittu ranskikset ja majoneesi on nam!

    Käypä muuten tsekkaamassa haaste entisille ulkosuomalaisille: http://suunnatonmatkablogi.pallontallaajat.net/2017/10/02/kokemuksia-espanjassa-asumisesta/
    Saat päättää, valitsetko Serbian vai Kiinan (vai molemmat). Haastoin nimittäin sut! :)

  • Reply Terhi | VAGABONDA tiistai, lokakuu 3, 2017 at 10:05

    Hmm, juustoa ja sinappia? Kuulostaa erikoiselta yhdistelmältä, mutta pitääpä seuraavalla kerralla Belgiassa testata!
    Kävin Brysselissä pikareissulla keväällä, ja ehdin nauttia näistä ranskalaiset ja vohvelin. Molemmat oli niin suurta herkkua, että voisin palata kaupunkiin ihan vain niiden vuoksi :)

  • Reply Pir tiistai, lokakuu 3, 2017 at 12:57

    Kiitos vinkeistä. Maaliskuussa tarkoitus suunnata Brysseliin:)

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, lokakuu 3, 2017 at 13:03

      Ihanaa! Siellä on silloin varmasti jo ihana kevätsää. Nytkin siellä oli vielä tosi kesäistä.

  • Reply Katariina perjantai, lokakuu 6, 2017 at 20:00

    Juustosettiä lukuunottamatta nuo muut on tullutkin joskus Brysselissä testattua. Onneksi siellä tulee käytyä tasaisen säännöllisesti, joten juusto sinapilla pistetään muistiin seuraavan (tammikuisen) matkan varalle :)

  • Reply Rosa perjantai, lokakuu 6, 2017 at 22:00

    Belgiaan kanattaa matkustaa jo pelkästään oluen perässä, mutta hyvä listaus niistä must-jutuista, jotka ehtii testata lyhyelläkin matkslla.

  • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, lokakuu 7, 2017 at 18:55

    Kaveri muutti muutamaksi kuukaudeksi Brysseliin ja tarkoitus olisi käydä moikkaamassa. Nämä vinkit tulivat siis hyvään saumaan. Seafoodin jätän väliin, koska ei kuulu lemppareihin, mutta kaikkea muuta voisin maistaa. Suklaata minäkin jäin kaipaamaan :)

  • Reply Teija / Lähdetään Taas lauantai, lokakuu 7, 2017 at 21:12

    Oioi! Juusto ja sinappi ei tosiaan kuulosta erityisen hyvältä yhdistelmältä, mutta onhan noita juustoja niin paljon erilaisia, että olisi varmaan testaamisen arvoinen :)

  • Leave a Reply