Suomen suurin matkablogiyhteisö

Turvallisuus Balkanilla

lauantai, syyskuu 23, 2017

Kun lähdin Serbiaan asumaan viime keväänä, minulta kysyttiin kysymyksiä, joita aluksi pidin outona. Miten uskallat? Miksi en uskaltaisi. Eikös siellä ole joku sotatila päällä? Spoiler: sota loppui 20 vuotta sitten.

Mutta puhutaan nyt sitten siitä turvallisuudesta, kun se kerran kiinnostaa. Eivätkä nuo minulle esitetyt kysymykset ole edes niin hölmöjä, kuin ehkä aluksi ajattelisi. Jännitteet valtioiden ja etnisten ryhmien välillä eivät ole hävinneet, vaikka varsinainen sota on ohi, eivätkä turvallisuusongelmat Balkanilla siihen lopu. Kaiken kaikkiaan Balkan alueena on kuitenkin varsin turvallinen matkustaa.

Etniset jännitteet

Sota loppui, mutta ihmisten viha toisiaan kohtaan ei. Tavallisen turistin kannattaa kiinnittää huomioita ainakin siihen, millä autolla matkailee minnekin. Kuten automatkailua Balkanilla käsittelleessä postauksessa totesinkin, en itse lähtisi esimerkiksi serbirekkareissa olevalla autolla ajamaan Kosovoon. Maiden välit ovat hyvin tulehtuneet tälläkin hetkellä. Reissusta voi selvitä ongelmitta, osakseen voi saada ihan vain huutelua ja vihaisia katseita, tai pahimmassa tapauksessa voi tapahtua jotain muutakin.

Airbnb-hostini Belgradissa sanoi, ettei serbinä halua enää mennä Kroatiaan lomille, sillä ei tunne oloaan turvalliseksi siellä. Mekin huomasimme pitkät katseet ajellessamme serbikilvissä olevalla autolla Kroatian turistipaikkojen ulkopuolella. No kovaan ääneen sitten kailotimme suomea autosta ulos astuessamme, vaikka tämä minun suomalainen pottunokkani kertookin totuuden niin pitkälle, kuin vastaanottajan näkökyky vain kantaa.

Maamiinat

Jugoslavian sodat jättivät jälkeensä jotain muutakin, mistä alueella kärsitään edelleen: maamiinat. Esimerkiksi Bosnia-Hertsegovinassa maastosta saattaa edelleen löytyä vanhoja miinoja.

Hysteeriseksi ei kannata ryhtyä, mutta ilman osaavaa opasta ei kannattane poiketa teiltä ja poluilta kovin syvälle maastoon.

Taskuvarkaat

Eräänä iltana Belgradin keskustassa kävellessäni huomasin poikajoukon seuraavan minua. Ensin tietysti luulin koko tilannetta mielikuvitukseni tuotokseksi, mutta sitä se ei ollut. Kuljin ison matkalaukun ja repun kanssa, ja kuvittelivat kai pääsevänsä siihen reppuuni käsiksi. Eivät tienneet kenen kanssa olivat tekemisissä, joten yritykseksi jäi.

Vaikka taskuvarkaat eivät olekaan Balkanilla esimerkiksi Rooman tasoinen ongelma, pysy kaupunkien keskustoissa valppaana. Köyhyys riivaa etenki Serbiaa ja ja Bosniaa, ja se tuo mukanaan kaikenlaisia lieveilmiöitä.

Järjestäytynyt rikollisuus

Järjestäytynyt rikollisuus on  Balkanilla kaikkiin yhteiskunnan luokkiin sujuttautunutta toimintaa ja yhtä arkipäivästä kuin cevabcicin käryjen leijaileminen nenään Belgradin kaduilla.

Montenegron Kotor on saanut maineen alamaailman keskuksena (postaukseni aiheesta täällä), mutta osataan sitä muuallakin. Poliitikot ja roistot menevät Balkanilla iloisesti sekaisin – samaa sakkia kaikki. Järjestäytynyt rikollisuus ei kuitenkaan tavan turistille juurikaan näy, mutta tietämättään sitä todennäköisesti valuttaa rahaa mafian taskuihin.

Korruptioon saatta silti törmätä ainakin poliisiasioissa. Kehotan siis välttelemään viimeiseen asti poliisin kanssa tekemisiin joutumista. Paitsi tietenkin siinä tapauksessa, että olet itse paholaisen puolella – kuten minä, kun sain residence permitin kanssa erikoiskohtelua, kun vuokraemäntä sattui tuntemaan poliisisedän.

Tiet

Kirjoitin jo automatkailusta Balkanilla, mutta toistettakoon, että Balkanin tiet sopivat vain adrenaliininarkkareille ja vaarallisista tilanteista nauttiville. Loput voivat sitten keskittyä oksennuspussin pitelyyn ja samalla kaistalla vastaan tulevien raivopääkuskien väistelyyn. Saat itse valita, ajatko vuoren seinään vai rinnettä alas. Balkanin machot eivät väistä.

Balkanilla on turvallista

Oma kolmen kuukauden reissu (ja aiempi yksimatkailu alueella) ovat todistaneet, että Balkan on varsin turvallista seutua matkailuun. Belgradin keskustassa ei tarvinnut pelätä kertaakaan öisin yksin kävellessä, eikä tavallinen turisti helpolla törmää ongelmiin.

Normaalin taskuvarasvarovaisuuden lisäksi pari ylimääräistä ajatusta kannattaa uhrata rajanylityksille ja etenkin Serbian ja Kosovon välillä matkaillessa tulee asiaan kiinnittää erityistä huomiota. Serbit mieltävät Kosovon edelleen osaksi Serbiaa, ja tilanne Kosovon albaanien, Kosovon serbien ja Serbian serbien välillä kiehahtelee jatkuvasti.

Kaiken kaikkiaan voi kuitenkin lähteä hyvillä mielillä matkaan Balkanille, joka on upeaa ja vielä osittain suurille massoille tuntematonta seutua.

Seuraathan jo blogiani? 

Instagram

Facebook

Blogit.fi

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Terhi/ Fammo matkalla maanantai, syyskuu 25, 2017 at 00:49

  Olen viihtynyt yhteensä nelisen viikkoa Balkanin maissa enkä ole tuntenut oloani millään lailla uhatuksi tai turvattomaksi. Kuitenkin nuo maamiinat ovat toki olemassa ja tietysti vaarallisia. Samaten mafia toimii, sen kanssa ei vain välttämättä joudu kosketuksiin.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, syyskuu 27, 2017 at 08:07

   Joo, harvemmin mafia onneksi tavallista turistia liikuttaa, paitsi tietenkin siinä mielessä, että useimmat todennäköisesti tavalla tai toisella antavat rahaa mafian pyörittämälle toiminnalle. Tietämättään. Mutta muuten ennakkoluulot Balkania kohtaan ovat kyllä turhia!

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta maanantai, syyskuu 25, 2017 at 15:21

  Me kierrettiin viime kuussa Macedonia – Montenegro – Bosnia Hertsegovina väli busseilla, eikä mua kertaakaan pelottanut matkata. Etukäteen muakin kuumoteltiin töissä, että miten uskalletaan jne, mutta itse en myöskään osannut ottaa reissua pelolla vaan seikkailuna! Itsehän ne maat olin valinnut, niin miksi pelkäisin :D Bussilla matkaaminen oli tosi kivaa ja siinä kerkesi aina näkemään mukavasti maisemia. Me ylitettiin Kosovon ja Albanian rajat yöaikaan, joten niistä maista ei ole mitään muuta sanottavaa kuin että olipa sottaset vessat ”bussiasemilla” :D Hyvä postaus! Täytyypä linkittää tämä sitten mun vikaan budjetti-postaukseen lisä jutuksi :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, syyskuu 27, 2017 at 08:08

   Haha, joo bussiasemien ja huoltisten vessat ei oo tuolla päin yleensä mitään kovin nautinnollisia kokemuksia… Hyvä kuulla lisää positiivisia kokemuksia alueella. Kai se on ne sodan muistot, jotka on syöpyneet ihmisten mielikuviin ja siksi Balkania usein pidetään jotenkin vaarallisena.

 • Reply Katariina tiistai, syyskuu 26, 2017 at 20:21

  Mä olen aika vähän reissaillut tuolla suunnassa poislukien Kroatian ja Slovenian tyypillisemmät kohteet, joissa näitä mainitsemiasi turvallisuusuhkia ei varmaan pahemmin esiinny. Näiden peruspaikkojen lisäksi olin kaksi vuotta sitten yhden reissun Serbiassa ja Kosovossa, ja toden totta tunnelma näiden maiden välisellä rajalla oli jotenkin jännä. Muistankohan oikein, että passiin ei saanut edes leimaa Serbiasta poistumisesta, kun maasta lähti pois Kosovon suuntaan… Ymmärsin, että se ei ollut sattumaa, vaan ihan selkeä mielipiteen osoitus maiden väliseen poliittiseen tilanteeseen liittyen,

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, syyskuu 27, 2017 at 08:09

   Erittäin hyvin mahdollista! Serbia ei tosiaan edelleenkään ole hyväksynyt Kosovon itsenäistymistä, ja se käy kyllä hyvin selväksi, jos alueen politiikkaa ja tapahtumia seuraa.

 • Reply Travelloverin Annika torstai, syyskuu 28, 2017 at 11:37

  On hyvä ottaa näitäkin asioita esille. Turvallisuusriskit ovat tavalliselle turistille pieniä, mutta olemassaolevia. Siitä on jo jokunen vuosi, kun noilla alueilla pyörittiin, ja silloin piti matkasuunnitelmia muuttaa, kun joitain seutuja ei pidetty turvallisina ajella bussilla. Taisi olla ainoa kerta, kun ollaan soitettu Suomen konsulaattiin joidenkin tietojen varmistamiseksi. Luultavasti tämäkin oli liioittelua, mutta olen aina ajatellut, että turhien riskien ottaminen on joka tapauksessa tyhmää. Nuo ovat niin hienoja maita kuitenkin, että lähtemättä ei kannata jättää. Suomalainen pottunokka on melkolailla turvassa.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, syyskuu 28, 2017 at 21:26

   Ehdottomasti parempi pelata varman päälle, kuin katua sitten myöhemmin. Ja sitähän varten konsulaatit ja suurlähetystöt ovat, että sieltä voi ajankohtaista tilannetta kysäistä!

 • Reply Suunnaton perjantai, syyskuu 29, 2017 at 09:34

  Tää oli oikein hyvä ja asiallinen postaus. Mä olen Balkanilla kokenut uhkaavia tai ahdistavia tilanteita ainoastaan Kroatiassa yöbussissa. Bosniassa, Serbiassa ja Albaniassa on puolestaan ollut melko leppoisaa liikkua. Toki nämä kokemukset ovat niin pienestä kiinni.

  Tuota auton vuokraamista olenkin miettinyt. Seuraavalla Balkanin reissulla saatetaan hyvinkin liikkua autolla, ja etenkin Kosovon rajan ylittäminen on mietityttänyt. Täytynee tosian miettiä, millä autolla mihinkin lähtee. Montenegro taitaa olla aika hyvin näiden kiistojen ulkopuolella..?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, syyskuu 30, 2017 at 08:37

   Joo, Montenegron kohdalla tällaisista ei oikeastaan tarvitse huolehtia. Mitä teille kävi yöbussissa?

 • Reply Johanna / Fin Nomads lauantai, syyskuu 30, 2017 at 02:05

  Mielenkiintoisia ajatuksia ja faktoja. Eurooppa ylipäätään on matkakohteena aika turvallinen, ja suurin riski taitaa olla juuri nuo taskuvarkaat ja liikenne. Me reissattiin Balkanilla pari viikkoa kaksi vuotta sitten ja ei kyllä ollut mitään ongelmia missään. Kulttuuri on kyllä vähän erilaista ja korruptio on edelleen arkipäivää monessa maassa. Yövyttiin jossain Etelä-Montenegrossa ja bookingin kautta varatun majapaikan omistaja lupasi meille ilmaisen kyydin bussiasemalle, jos jätetään hyvä arvostelu majapaikasta… Automatkalla tyyppi kertoi muina miehinä menettäneensä ajokortin aiemmin samana päivänä mutta arveli saavansa sen nopeasti takaisin, kun tunsi oikeita ihmisiä :D

 • Reply Sanna I Siveltimellä lauantai, syyskuu 30, 2017 at 10:09

  Mielenkiintoinen postaus, varsinkin kun Kroatian matka on vielä niin tuoreessa muistissa ja siellä meidän uber-kuski puhui naapurimaiden jännitteistä. Yhteenvetona vaan todettiin, että voi kun viha ei seuraisi sukupolvelta toiselle. Itse olen käynyt vaan Kroatian lisäksi Montenegrossa ja vain bussissa matkannut hetken matkaa Bosnia Hertsegovinassa. Siellä rajalla bussiin tulivat normaalisti passintarkastajat tsekkaamaan passit.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, syyskuu 30, 2017 at 12:32

   On ne jännitteet siellä niin tiukassa, ettei sitä siirtymistä oikein voi estääkään… Ehkä hiljalleen. :(

 • Reply Emilia lauantai, syyskuu 30, 2017 at 11:38

  Kiva, että kaiken Balkanin hehkutuksen lomassa tuodaan myös näitä negatiivisempiakin puolia esiin. Itse en ole käynyt kuin Kroatiassa (ja sielläkin lähinnä turistialueilla), joten ei ole kokemusta tästä. Autoilu ylipäätään Etelä-Euroopan serpentiiniteillä tuntuu aina vähän riskiltä, mutta ei sitä kuitenkaan osaa pelätä. :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, syyskuu 30, 2017 at 12:35

   Yllättävän sutjakkaa se autoilu tuollakin oli, tosin Serbiassa ja Bosniassa tiet on tosi huonossa kunnossa. Ja Balkan on tosiaan älyttömässä nousussa matkailumielessä! Hyvä pitää kuitenkin realiteetitkin mielessä.

 • Reply Reetta / Matkasto sunnuntai, lokakuu 1, 2017 at 00:05

  En ole ollut aikeissa matkustaa Balkanille, ja jutut maamiinoista ei erityisemmin myöskään pistä houkuttelemaan! :D Mutta mielenkiintoinen postaus aluetta tuntemattomallekin. Työkaverini oli juuri kesällä puolitoista kuukautta autoilulomalla ao. maissa, ja kehui alueen maasta taivaaseen, etenkin Albanian. Hänen jutuistaan jäi päällimmäisenä mieleen, että Kosovossa pystyi kuulemma ajamaan moottoritiellä kahtasataa. (Kollega on venäläinen, mikä selittänee hurjastelua… ;))

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 1, 2017 at 09:09

   Hehe, aivan varmasti pystyy. Ja poliisinkin saa tarvittaessa lahjottua! Albania rantoineen on kovassa nousussa sekin matkailumielessä. Ja maamiinoista ei onneksi tarvitse kovin paljon kuitenkaan huolehtia!

  Leave a Reply