Suomen suurin matkablogiyhteisö

Novi Sad

sunnuntai, syyskuu 10, 2017

Zemunin minä teille jo esittelinkin, ja nyt kerron toisesta Belgradista käsin saavutettavasta päiväretkikohteesta. Novi Sad ei tosin ole huono kohde pidemmällekään vierailulle.

Novi Sad on Belgradin toiseksi suurin kaupunki, ja sinne pääsee Belgradista vaivattomasti reilussa tunnissa joko junalla tai bussilla. Kaupunkina Novi Sad on aivan erilainen kuin ruma ja ränsistynyt Belgrad. (Älä Belgrad loukkaannu, rakastan sinua silti.)

Novi Sadissa asuu yli 250 000 ihmistä ja se sijaitsee Tonavan rannalla Vojvodinan provinssissa Pohjois-Serbiassa. 1694 perustettu kaupunki on aina ollut tunnettu kulttuuristaan, ja se onkin yksi Euroopan vuoden 2021 kulttuurikaupungeista. Siinä missä Belgradin harmaus saa miettimään, että tältäkö maailma ilman värejä näyttäisi, Novi Sadin vanha osa on kuin mistä tahansa värikkäästä Keski-Eurooppalaisesta kaupungista. Unohdetaan nyt iloisesti ne kaupungin muut, sanoisinko kauniisti että periserbialaisen näköiset, korttelit.

Novi Sadin nähtävyydet on nopeasti lueteltu, mutta päiväreissulla ehdit hyvin katsastaa ainakin kaksi tärkeintä: Petrovaradinin linnoituksen ja vanhan kaupungin.

Petrovaradin itsessään on itse asiassa Novi Sadin kaupunginosa. Linnoituksen rakennus aloitettiin 1600-luvun lopussa, mutta balkanilaiseen tyyliin urakka hieman venähti, ja viimeisen silauksensa se sai vasta vuonna 1780. Lopputuloksena on uhkea rakennelma ja yli 16 kilometriä tähän päivään asti säilyneitä maanalaisia käytäviä.

Yllä näkyvä linnoituksen kellotorni on Novi Sadissa kuuluisa maamerkki. Tässä kellossa isot viisarit näyttävät tunteja ja pienet minuutteja – näin haluttiin aikoinaan tehdä siksi, että Tonavan kalastajat näkisivät ajankulun paremmin raihnaisilla silmillään.

Henkilökohtaisesti linnoituksen lempinimi ”Gibraltar of Danube” tuntuu hienoiselta liioittelulta, ja apinoiden sijastakin joutuu pällistelemään suomalaisia turisteja. Sillä mitäpä muutakaan tuttua kieltä kuulin viereisestä pöydästä, kun istuimme linnoituksen kahvilaan cokikselle. Miksei missään olla rauhassa?

Toinen katsauksen arvoinen paikka Novi Sadissa on vanha kaupunki, joka hurmaa satunnaisen vierailijan värikkyydellään ja pikkusievällä tunnelmallaan. Tämähän voisi olla vaikka Itävallasta! Shoppaile, syö, juo ja ihmettele serbialaista elämänmenoa. Näin hyväkuntoisia ja etenkään raikkaan värisiä rakennuksia ei Belgradista löydy.

Älä kuitenkaan missään nimessä varaa Novi Sadiin yhtä kokonaista päivää enempää, tai tekeminen saattaa loppua. Kauniin keskustan ja linnoituksen lisäksi nähtävä rajoittuu lähinnä muutamaan museoon.

Novi Sadissa on kuitenkin kiva tunnelma, ja ehkäpä se onkin enemmän fiilistely- kuin suorituskaupunki. Voisi tulla mulle itse asiassa tarpeeseen pieni pakkoloma Novi Sadissa – eipä saisi ainakaan tehtyä minuuttiaikataulua kaikesta, mitä pitää reissun aikana nähdä, kokea ja syödä.

Ja olethan kuullut EXIT-festareista, jotka järjestetään kesäisin Petrovaradinin linnoituksella? Pikkulinnut ovat laulaneet, että siinä on festarit, joille todella kannattaa matkustaa. Eikä Novi Sad edes ole vaikeasti saavutettavissa, vaikka se useimmille teistä lukijoista tuntematon paikka lieneekin.

Vai olitteko kuulleet Novi Sadista aikaisemmin?

Seuraathan jo blogiani? 

Instagram

Facebook

Blogit.fi

 

 

 

 

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Terhi | VAGABONDA maanantai, syyskuu 11, 2017 at 10:51

  Suomalaisia on ihan kaikkialla! :D Mä mietin Belgradiin mennessä, että voisi tehdä päiväretkin Novi Sadiin. Kun bussi pysähtyi Novi Sadin asemalla ennen Belgradiin jatkamista, päätin, että en sittenkään taida tehdä sinne päiväretkeä. Se aseman ympäristö kun ei tosiaankaan antanut viitteitä kivasta kaupungista! Mutta olisihan tuo ollut ihan kiva nähdä… No, seuraavalla kerralla sitten :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, syyskuu 11, 2017 at 17:10

   Apua, ei mitään hajua Novi Sadin bussiasemasta, mutta ei sitten vissiin tuon vanhan kaupungin liepeillä ole… ;) Mä en lyhyellä visiitilläni ehtinyt nähdä kuin nämä parhaat palat, mutta ehkä ihan hyvä niin.

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana maanantai, syyskuu 11, 2017 at 23:13

  Kiitos tästä, Novi Sad lisätty mahdollisten kohteiden listalle ensi kesän reissulle! Ehkäpä voitaisiin toteuttaa päiväretkenä Belgradista. Serbia kiinnostaa kyllä paljon ja Belgrad on yhtenä pääkohteena . Mun naapureilla asuu kavereita Belgradissa ja ne jaksaa aina kehua sitä. Me tykättiin kovasti Romaniastakin, jotenkin itä-Eurooppalainen meininki iskee meihin.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, syyskuu 12, 2017 at 21:49

   Jes! Novi Sadille riittää kyllä se päiväretkikin ihan hyvin, ja vaikka Belgrad ehkä rumempi onkin, on se silti mielenkiintoisempi matkakohde.

 • Reply Oman elämäni suurin optimisti tiistai, syyskuu 12, 2017 at 00:19

  Olit varmaan kiireinen kun et ehtinyt pieniin kahviloihin, ravintoloihin, klubeille käymään. Olen asunut siellä jonkin aikaa eikä käynyt aika pitkäksi.

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA tiistai, syyskuu 12, 2017 at 17:05

  Novi Sad oli ihan täysin uusi tuttavuus! Nää sun postaukset on kyllä aina niin kivoja lukea, aiva saan uusia ideoita uusista matkakohteista ja pääsen joka kerta pienellä virtuaalimatkalle sun kautta – kiitti siitä Meri.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, syyskuu 12, 2017 at 21:52

   Kiitos! :) Novi Sadista ei kovin moni varmaan olekaan kuullut, jos ei ole sattunut esimerkiksi noille festareille osallistumaan.

 • Reply Höpöhöpö maanantai, heinäkuu 23, 2018 at 13:26

  ”Novi Sad on Belgradin toiseksi suurin kaupunki”. Novi Sad ei todellakaan ole Belgradin toiseksi suurin kaupunki. Se on kyllä Serbian toiseksi suurin kaupunki.

 • Leave a Reply