Suomen suurin matkablogiyhteisö

Legendaarisen Hotelli Tornin Jugend-sviitti – hitti vai huti?

keskiviikko, elokuu 16, 2017

Sokos Hotel Torni on legenda keskellä Helsinkiä. Hotellin perinteet ulottuvat 1930-luvulle asti ja Torni olikin avautuessaan vuonna 1931 Suomen korkein rakennus. Jos Sokos Hotelleista sitä ylellisintä pitäisi etsiä, niin ainakin omissa mielikuvissani Torni on hyvin vahvoilla.

Voitin taannoin kirjoittamallani eettistä matkailua koskeneella postauksella kilpailun, jonka palkintona oli yö valitsemani Sokos Hotellin sviitissä. Torni oli heti melko selvä valinta, ja uteliaana lähdimmekin ottamaan selvää, millainen hotellin Jugend Suite oikein on.

Sijainti

Hotelli Tornin sijainti on täydellinen: se on aivan keskellä Helsinkiä, muttei kuitenkaan ruuhkaisen Mannerheimintien varrella. Yönsä saa siis nukkua varmasti pääosin melulta rauhassa, mutta keskeinen sijainti mahdollistaa nopean sukkuloinnin kaupungilla. Ei julkisilla sähläämistä!

Yleisvaikutelma

Olen kuullut ja lukenut Tornin palvelusta paljon hyvää. Me emme nopeaa respa-asiointia enempää henkilökunnan kanssa olleet tekemisissä, joten jäävään itseni sanomasta asiasta muuta kuin sen, että meille palvelu oli perusystävällistä ja nopeaa.

Hotelli Tornissa kunnioitetaan perinteitä, mikä näkyy monessa asiassa, mutta etenkin hotellin ulkomuodossa. Ei glamouria tai kiiltäviä pintoja, ennemminkin vanhaa ja tunnelmallista. Ei ehkä kaikkien juttu, mutta toisille uppoaa. Esimerkiksi vanhat hissit olivat ihana yksityiskohta.

Huoneisiin vievistä käytävistä en voi sanoa pitäneeni: voimakkaat värit (sinapinkeltainen…) toivat mieleen ruotsinlaivan, eikä vaikutelmaa poistanut käytävällä melko vahvana leijuva tupakanhaju. Siitähän ei tosin voi hotellia syyttää, jos joku urpo turisti vetää röökiä sisätiloissa.

Sviitti

Huoneemme oli numero 325, Jugend Suite, jossa nimensä mukaisesti on haettu jugendtyylistä kansallisromanttista tunnelmaa. Jugendin lisäksi Tornin muista sviiteistä löytää art deco -tyylisuuntauksen mukaista sisustusta.

Oven avatessamme huomasimme heti hurmaavan huonekorkeuden. Tätä rakastan Helsingin vanhoissa taloissa! Avara ja valoisa, ne sanat tulivat Tornin sviittiä katsellessa mieleen. Kaunis vanha kakluuni ja isot ikkunat saivat nekin tämän bloggaajan hymyilemään. Sviitti on kooltaan 40 neliömetriä.

Sviittimme sijaitsi Tornin kolmannessa kerroksessa, näköala Kalevankadulle päin. Näkymät eivät ole mitkään huikeimmat, joten jos se on kriteerisi huonevalinnalle, Tornin ylemmistä kerroksista löytyy varmasti parempi huone sinulle.

Seuraavaksi katseemme kiinnittyi ikkunoiden edessä olevaan sänkyyn – ihanan leveä. Leveät sängyt ovat kyllä puhdasta parhautta. Voi sitten tarpeen vaatiessa pakoilla toista puoliskoaan, jos sviittiyö sattuu keikahtamaan parisuhdekriisin puolelle.

Meille ei onneksi niin käynyt, vaikka ravintolavalinta hermoja kiristelikin. Yrittäkääpä itse löytää edes keskitasoista illallispaikkaa sunnuntai-iltana Helsingissä.

Hymymme huoneen suhteen kuitenkin hyytyi siinä vaiheessa, kun katse pysähtyi sviitin sohvaryhmään. Kuin suoraan vanhimman Viking Linen kulahtaneimmasta kuppilasta. Tuon tyylin sohvat hotellissa eivät vain iske minuun, eivätkä mielestäni sopineet huoneen kokonaisuuteen. Niistä tulee jotenkin liian ketjuhotellimainen fiilis. Tai vaihtoehtoisesti se ruotsinlaiva.

Mitä te olette mieltä? Olenko minä pikkumainen näiden sohvanipotusteni kanssa?

Sviitin kylppäristä löytyi kullatut (antakaa mun pitää unelmani) hanat ja tassukylpyamme. Meillä oli liian kiire syödä Makuunista roudattua karkkisäkkiä ja katsoa Everest-leffaa C Morelta, joten kylvyt jäivät nyt seuraavaan kertaan.

Meitä jäi ihmetyttämään käsisaippuan puute neljän tähden hotellin sviitin kylpyhuoneessa. Suihkuverhon takaa löytyi toki annosteltava suihkusaippua, mutta kyllä minä ainakin haluaisin, että saippuaa olisi näppärästi käden ulottuvilla muutenkin kuin sieltä suihkusta kurottelemalla.

Sviitistä on kapselikahvikone, ja hintaan kuuluu kaksi virvoitusjuomaa minibaarista.

Sviitistä löytyy kivoina yksityiskohtina vieraskirja sekä lisäksi Tornin värikkäästä historiasta kertova kirja, joka kannattaa ainakin selata läpi huoneessa yöpyessään.

Kenen kannattaa yöpyä Tornin sviitissä?

Yövy Tornissa, jos etsit suomalaistyylistä, perinteikästä majoitusta erinomaisella keskustasijainnilla. Yövy, jos arvostat historian havinaa ja jättimäisiä sänkyjä ja nautit tilan ja avaruuden tunteesta hotellihuoneessa.

Kenen ei kannata yöpyä Tornin sviitissä?

Jos kaipaat krumeluuriluksusta, modernia tyyliä tai suuren maailman meininkiä, Torni ei ole valintasi.

Älä jätä tätä väliin Tornissa

Nauti cocktail hienoissa näkymissä Tornin tunnetussa Ateljee Barissa.

Hitti vai huti?

Yö Tornin sviitissä maksaa pienen tutkimukseni perusteella yleisimmin jotain 300 ja 400 euron välillä, usein ollaan lähempänä 400 euroa. Joku sinnikäs etsijä saattaa saada sunnuntaiyöpymisen 250 eurolla. Tornissa maksetaan sijainnista ja perinteistä.

Vertailussa muihin Helsingin hotelleihin sviitin hinta tuntuu hiukan korkealta: Esimerkiksi viiden tähden Hotel Havenissa tai Hotel Lilla Robertsissa sviitti voi irrota 300 – 350 eurolla sekä arkiöinä että viikonloppuisin. (Hintatiedot katsottu satunnaisille päiville syys-marraskuussa Booking.comista)

Hotelli Torni on silti klassikko, ja ehdottomasti enemmän hitti kuin huti. Torni on neljän tähden hotelli uskomattomalla sijainnilla, eikä se yritäkään olla yhtään enempää. Omassa kategoriassaan se on miellyttävä vaihtoehto.

You Might Also Like

38 Comments

 • Reply Kthetraveller keskiviikko, elokuu 16, 2017 at 22:34

  65 neliön sviitti Hilton Tallinn Parkissa lähti meille heinäkuussa hintaan 212 euroa/yö. Hintaan sisältyi brekkarin lisäksi Executive Loungen käyttöoikeus, eli naposteltavaa ja juotavaa (alkoholillistakin tiettyyn aikaan) niin paljon kun napa vetää. Kannattaa siis suunnata suosiolla Tallinnaan ?

 • Reply Oman elämänsä optimisti keskiviikko, elokuu 16, 2017 at 22:53

  Tuo sohvakalusto on ihan huippua. Sopii tyyliin.

 • Reply lena / london and beyond torstai, elokuu 17, 2017 at 10:25

  Mielenkiintoinen juttu! Olen käynyt Tornissa drinkeillä (ihan huippu se rooftop-bar), mutten ole yöpynyt. En kyllä varmaankaan 400e tuosta maksaisi – aika perushuoneelta vaikuttaa. Etkä ihan turhaan valita sohvaryhmästä, tuon kauniin kaakeliuunin ja sängyn välissä on potentiaalia vaikka mihin – vaikka kauniille sohvalle. <3 Pienellä skarppauksella tuostakin tulisi tosi kiva hintaansa nähden.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, elokuu 17, 2017 at 10:54

   Olin aika yllättynyt huoneen suhteessa korkeasta hinnasta, vaikka sviitti onkin! Mutta tuo sohvaryhmä kyllä sai inhon väristyksiä aikaan, hehe… Sen muuttamalla huoneeseen saisi rutkasti lisää tunnelmaa!

 • Reply Lotta | Watia.fi torstai, elokuu 17, 2017 at 12:55

  Aivan liian kallis. Sijainti on loistava, mutta ei se neljänsadan euron väärti ole. Pitäisi kyllä tämä sviitti päivittää, niin voisi ollakin hintansa arvoinen. Keskusta-alueelta saa samaan hintaan enemmän arvoa rahoilleen.

  Mutta hyvä käyttää palkinto tällaiseen kohteeseen, jota ei muuten raaskisi kokeilla. ? ?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, elokuu 17, 2017 at 21:24

   Vähän samaa mieltä! Sviitti itsessään oli miellyttävä ja sänky ihana (no joo, ne sohvat voisi uusia), mutta hinta on tosiaan vähän turhan suolas etenkin muihin alueen hotelleihin verratessa!

 • Reply Sateenmuru sunnuntai, elokuu 20, 2017 at 11:52

  Torni on hehkeä! Aika tyyris yhdelle yölle tosin. Vierailin itse myös Jugend-puolen huoneessa, ja se oli ihastuttava – sohvaryhmä oli siinä huoneessa vaalea. Tämä oli pari vuotta sitten, kun muutimme mieheni kanssa Lontoosta Suomeen: muistan vieläkin sen tunnelman aamiaisella, kun aurinko paistoi, kahvi oli hyvää ja tunnelma aamiaissalissa niin ihanan rento. Ajateltiin, no että eihän tämä Suomi nyt niin juro paikka olekaan! :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, elokuu 22, 2017 at 12:06

   Vaalea sohvaryhmä ei kuulosta yhtään hassummalta! Tuo vihreä jotenkin tökki tosi pahasti… Ihana Suomeen palaaminen teillä ollut. <3

 • Reply Niko / Finnoy Travel sunnuntai, elokuu 20, 2017 at 21:42

  Katsoin itse ensi hinnan ja sitten kuvat. Oma päätelmäni tämän jälkeen oli, että huti. Kallis hotelli eikä mielestäni kovin erikoinen kuvissa.

  Toki olen juuri itse enemmän sen modernin hotellityylin kannattaja, eli klassista tyyliä etsivälle saattaa olla hinnan arvoinen. Mutta vähän halvemmalla pitäisi irrota. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, elokuu 22, 2017 at 12:07

   Ymmärrän tämänkin näkökannan! Minä tykkäsin yleisestä tunnelmasta, vaikka itsekin yleensä ehkä olen sinne moderniin päin kallellaan. Ja pysyn kannassani, että hitti tämä pikku puutteista huolimatta oli. ;-)

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi sunnuntai, elokuu 20, 2017 at 21:53

  Hyi kamala mitkä sohvat! :—-D Todellakin suoraan ruotsinlaivan poistomyynnistä. Sanoisin muutenkin, että hinta-laatusuhde ei ole tuossa nyt oikein kohdallaan, edes vaikka huoneen saisi 250 eurolla. Oikeastaan ainoa kiinnostava asia tuolla on hotellin historia, mutta se ei kyllä olisi tarpeeksi että maksaisin tuosta sohvaryhmästä huoneessani. 8-)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, elokuu 22, 2017 at 12:09

   Hehee, hyvä että inholleni löytyi ymmärrystä! Koko huone saisi ihan toisen ilmeen, jos sohvaryhmä olisi jotain muuta. Toi näyttää siltä, että se voisi olla missä tahansa kaikista Sokos Hotelleista. Ja Tornilla on kuitenkin mielestäni enemmän annettavaa tietyssä mielessä, joten miksi tämä sohvaryhmä…

 • Reply Terhi | VAGABONDA maanantai, elokuu 21, 2017 at 00:45

  Holy shmoly noita hintoja! En todellakaan maksaisi tuosta 400 euroa, en ainakaan noilla ysärisohvilla :D Kylpyhuone näyttää ihanalta, mutta miinusta käsisaippuan puutteesta.

  Palkintoyöhön kuitenkin kiva valinta, sillä niin kuin sanoitkin: onhan Torni kuitenkin klassikko!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, elokuu 22, 2017 at 12:09

   Klassikko se on, ja oli ihana käydä kokemassa. Liekö Helsingissä tunkua hotelleihin, kun noin paljon voidaan sviiteistä pyytää.

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta maanantai, elokuu 21, 2017 at 07:08

  Ei se ehkä omaan silmään näyttänyt niin hienolta Sviitiltä, että siitä maksaisin noin paljoa itse :D Tosin, ei saisi ikinä verrata ulkomaiden hintasoihin, mutta jopa Marina Bay Sandsissa Singaporessa yöpyy Kahden huoneen sviitissä tuohon hintaan :D Oon joskus ollut Tornin normaali huoneissa yötä ja ne kyllä oli tosi kivoja :)

 • Reply Tiia/ReiseReise maanantai, elokuu 21, 2017 at 17:55

  Jotenkin luulisi, että kun kyseessä on sviitti, olisi näkymät upeat. Tai ainakin parhaimmasta päästä. Tuo sohvaryhmä on ihan ok, mutta veisin ne verhoomoon kylläkin. :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, elokuu 22, 2017 at 12:11

   Hehe, verhoomo voisi olla hyvä. Tornin ylemmän kerroksen huoneissa on varmasti upeat näkymät, mutta meille sattui nyt vain kolmannen kerroksen huone. Katseltiin ihmisiä syömässä Putte’sin pizzoja ravintolan terassilla. :-D

 • Reply Alisa maanantai, elokuu 21, 2017 at 18:24

  Hmm.. mistä tuollaisen hinnan olet löytänyt? Otetaan muutaman kerran vuodessa Tornin kiinteähintainen sviitti 280€ johon kuuluu myös pullo kuohuvaa, 2x huoneaamiainen ja myöhäinen huoneenluovutus. Kerran saimme sviitin 50€ lisähintaan kun oli jokin kampanja menossa. Emme ole ikinä yli 300 maksaneet.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, elokuu 22, 2017 at 12:18

   Booking.comista tsekkasin. Hotellihinnathan siellä tietty vaihtelee varmaan päivittäin, mutta nytkin kun katsoin muutamat satunnaiset päivät, oli hinta noin 350 euroa. Eli aika hyvän löydän olette tehneet, jos noilla hinnoilla olette kaiken tuon saaneet!

   • Reply Alisa tiistai, elokuu 22, 2017 at 16:57

    Kannattaa varata sokos hotellien omilta sivuilta, siellä tämä sviitti paketti heti tornin etusivulla aina kiinteään hintaan! ? Toivottavasti myös ensi vuonna.

 • Reply Elisa / Eliza Does Oz tiistai, elokuu 22, 2017 at 08:37

  Onnea vielä kirjoituspalkinnosta, aivan mahtava juttu! Todella mielenkiintoinen kirjoitus, majoituimme nimittäin edellisellä Suomen-reissulla pari yötä Hotelli Tornin normaalissa jugend-huoneessa, josta tykkäsimme tosi paljon. Sviitti, erityisesti tuohon hintaan, ei tosin näytä juurikaan paremmalta ja nuo sohvat ovat kyllä aika kamalat. Torni todellakin huokuu ihania perinteitä ja sijainti on aivan täydellinen, aamiainen oli myös tosi monipuolinen. Ihana hotelli, majoittuisin ehdottomasti uudestaan. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, elokuu 22, 2017 at 12:19

   Normaalihuoneita olen kuullut kehuttavan! :) Ehkä niissä saa sitten vähän paremmin vastinetta rahoilleen jossain mielessä. Tornilla on kyllä ihana historia ja on kiva, että sitä tuodaan monilla tavoin esille hotellissa. Sijainti ei oikeasti voisi olla yhtään parempi!

 • Reply Alisa tiistai, elokuu 22, 2017 at 17:01

  Itseasiassa sviitti samana päivänä on sokos hotellien omilla sivulla (256€) 50€ edullisempi kuin momondosta haettaessa (311€) ? Se siitä alhaisimman hinnan takuusta.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, elokuu 22, 2017 at 17:34

   Oho! Hyvä huomio. Mä oon vähän huono varaamaan hotellien omilta sivuilta, kun niin harvoin olen sieltä löytänyt millekään hotelille hyviä tarjouksia. Mutta tuohan on oikeasti hyvä! Eikä enää huono hinta Helsingin mittapuulla.

 • Reply Ne Tammelat tiistai, elokuu 22, 2017 at 18:14

  Ateljee Bar on yksi lempipaikoistani Helsingissä, jonka vuoksi olikin mielenkiintoista nähdä, millaisen sviitin hotelli kätkee sisälleen. Aika pettynyt olisin kuvien perusteella ja etenkin siksi, että sviitti sijaitsee kolmannessa kerroksessa. Tuolla hinnalla odottaisin päräyttävän hienoja maisemia. Leveä sänky saisi minultakin plussaa :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, elokuu 25, 2017 at 23:04

   En tosiaan tiedä, missä kerroksissa muut sviitit ovat. Meitä maisemien puute ei sinänsä haitannut, mutta ymmärrän kyllä ajatuksesi!

 • Reply Terhi/ Fammo matkalla tiistai, elokuu 22, 2017 at 20:18

  Olen yöpynyt Tornin normaalihuoneessa, ei siellä ainakaan tuollaista hienoa kaakeliuunia ollut. Ja tuo sänky on ihanan leveä. Minä arvostan huoneessa tilaa ja viihtyisyyttä. Neljääsataa tuosta sviitistä en kyllä vapaaehtoisesti maksaisi.

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani perjantai, elokuu 25, 2017 at 16:27

  Mullekin olisi pettymys, ettei sviitistä olisi edes näköaloja. Ja en todellakaan maksaisi 400 €, en kyllä edes Alisan mainitsemaa 256 euroakaan tuosta huoneesta. En raaskisi. Käyttäisin rahan johonkin muuhun mieluummin.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, elokuu 25, 2017 at 23:07

   Näköalat on monelle tietenkin tärkeitä. Itse en ollut mitenkään pettynyt, kun ei näitä Tornin sviittejä näköaloilla varsinaisesti mainostetakaan. Ei siis ollut sellaisia odotuksiakaan!

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, elokuu 26, 2017 at 11:25

  Tornin normihuoneessa olen yöpynyt ja se oli muistaakseni ihan ok hinta-laatusuhde, mutta tuosta sviitistä en maksaisi 300-400 euroa. Ja olettaisin, että tuohon hintaan saisi minibaarista myös alkoholia :) Atelje Bar on kyllä huippupaikka näköaloineen.

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi lauantai, elokuu 26, 2017 at 12:16

  Ehkäpä tuo sohvaryhmä ei ihan Art nouveau – jugend – kansallisromanttiseen tyylisuuntaukseen istu :D

  Sinällään koko jugent sanan käyttö Suomessa on vähän hankala, koska meillähän se oli enemmän kansallisromantiikka, joka liittyi kansallisiin itsenäistymispyrkimyksiin, kuin puhdasta jugendia.

  Itselläni on juuri työn alla Geselliuksen, Lindgrenin ja Saarisen Hvitträsk:stä postaus, jossa kansalllisromantiikka todellakin on läsnä.

 • Leave a Reply