Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mitä ihmettä tapahtui Tallinnan venäläiselle torille?

sunnuntai, elokuu 6, 2017

Rupisammakko on muuttunut prinssiksi.

Tallinnan kaupungin suudelma muutti harmaan, limaisen ja halveksitun venäläisen torin moderniksi ja värikkääksi turistien ja hipsterien kohtaamispaikaksi.

Kerrataanpas: vieraillessani pari vuotta sitten  Tallinnan juna-aseman takana sijaitsevalla torilla (vironkielinen nimi Balti Jaama Turg) se oli harmaa ja ankea. Mummot möivät itse purkittamiaan pikkelivihanneksia, papat jotain metalliroinaa ja hallissa lihakauppiaat hakkasivat haisevia ruhoja kappaleiksi.

Paikka oli tuulahdus vanhaa neuvostoaikaa, ja juuri siksi niin mielenkiintoinen ja kiehtova. Turisteja ei näkynyt, harva edes tiesi koko paikasta.

Toisin on nyt. Vanhan torin ja hökkeleiden tilalle on rakennettu uusi, lähes kauppakeskusmainen rakennus. Liukuportaat kuljettavat ihmisiä parin kerroksen välillä.

Löytyy vihanneskojuja, pieniä ruokapaikkoja, designia, supermarket, käsityötä ja antiikkia. Poissa ovat pikkelimummot ja romunrassaajasedät. Lihatiski sentään vielä löytyy, sellaisena vähän kiillotettuna versiona.

Ikävöi vanhaa toria tai ei, niin on myönnettävä, että uusi Balti Jaama Turg on todella viihtyisä kokonaisuus.

Me söimme pientä välipalaa Ukraina Kitchen -nimisessä paikassa. Todella edullista kotiruokamaista sapuskaa ja ukrainalaisia leivoksia. Voin suositella! Ravintola sijaitsee vihanneskojujen takana, lähellä torin sisäänkäyntiä.

Lisäksi Balti Jaama Turgin yläkerrasta löytyy ihan oikea food court, jossa on useita pieniä ravintoloita. Kokeilemisen arvoinen lounasvaihtoehto Tallinnassa.

Balti Jaama Turgin ja Telliskiven väliselle alueelle on nyt muuten avattu liuta kahviloita ja ravintoloita, jotka näyttivät todella viihtyisiltä. Lisäksi alueella olevissa halleissa on kirpputoreja. Kiva tapa viettää aikaa Tallinnassa onkin kävellä vanhan kaupungin kautta uudelle venäläiselle torille, ja jatkaa siitä kahviloiden läpi Telliskiveen.

Uudella Balti Jaama -torilla on tietenkin myös nettisivut. Löydät ne täältä.

Mitä mieltä olette: oliko vanhan torin tuhoaminen väärin, vai pitäisikö Helsingin ottaa mallia Tallinnasta ja rohkeasti uudistaa perinteisiäkin kohteita?

Seuraathan jo blogiani? 

Instagram

Facebook

Blogit.fi

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Tappu sunnuntai, elokuu 6, 2017 at 20:05

  Kyllähän se outo oli, kun kesäkuussa käväisin. Kestää vähän aikaa tottua kai. Minäkin tykkäsin siitä neukkuromatiikasta kyllä.
  Onko Keskturg vielä Keskturg vai onko sekin vaihdettu johonkin juttuun. Siis se, joka on Bussiaseman lähellä? Siellä oli juuri tuota samaa aiemmin. En ole käynyt kai vuoteen ihmettelemässä.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, elokuu 7, 2017 at 19:52

   En ole koskaan käynyt Keskturgilla! Ehkä sinne sitten seuraavaksi? Tykkään uudesta Balti Jaamasta, mutta onhan se nyt kuitenkin ihan eri asia…

 • Reply Sandra maanantai, elokuu 7, 2017 at 19:35

  Ihan todella mielenkiintoisen näköinen paikka enkä ole koskaan kuullutkaan paikasta. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä tuo neukkuhenkisenä, mutta toisaalta luulen, että jotain vähän vastaavaa olen ehtinyt nähdä Itä-Virossa. Katsastan tuon paikan ehdottomasti, kun olen seuraavan kerran Tallinnassa.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, elokuu 7, 2017 at 19:54

   Tämä uusittu paikka on kyllä tosi miellyttävä ja kyllä sen huomasi myös siitä turistien virrasta, joka sinne rautatieasemalta lipui. :)

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi tiistai, elokuu 8, 2017 at 07:31

  Viroa, Latvia ja Liettuaa kierrellessä on näitä ”neukkutoreja” tullut paljonkin vastaan. Tätä sinun mainitsemaasi en ole varmaankaan koskaan nähnyt, mutta muotoillaan nyt niin, että eivät ne ”neukkutorit” ihan heti tuolta lopu ; – ) – eli muutos on hyvä asia.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, elokuu 8, 2017 at 09:55

   Tämä kyseinen on varmasti ollut suomalaisille se tutuin, enkä tiedä, onko se ollut peräti Tallinnan ainoa vastaava.

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, elokuu 8, 2017 at 10:35

  Toisaalta tuollaisessa vanhassa rosoisuudessa on jotain omaleimaista. Kauniita kukkia, söpöjä leivoksia ja käsityömyymälöitä on niin joka paikassa … Tämäkin kesänä olen välillä miettinyt sitä, että tuollaisilla kauniita asioita myyvillä toreilla tai kauppahalleissa on kiva hetki kierrellä, mutten koskaan kuitenkaan osta mitään, jos en nyt sitten satu olemaan vaikka vesipullon tarpeessa.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, elokuu 12, 2017 at 17:25

   Vähän sama juttu mulla. Ja kyllä, tällaisia miellyttäviä mutta ei niin persoonallisia paikkoja on maailma täynnä.

 • Reply Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia tiistai, elokuu 8, 2017 at 21:29

  En ollut kuullutkaan tästä paikasta aiemmin. Pitää laittaa harkintaan ensi viikon reissulle, joten kiitos vinkistä!

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty torstai, elokuu 10, 2017 at 22:55

  Mielenkiintoista, että uudistus on tehty parin vuoden sisällä – minusta uusi tori istuu maisemaan niin hyvin. Kävin vanhalla torilla joskus yli kymmenen vuotta sitten, enkä todellakaan jäänyt kaipaamaan sitä. Vaikka vanhassa neuvosto-nostalgiassa on jotain söpöäkin, ei Tallinnan keskusta minun mielestäni niitä prenikoita ja suolakurkkuja kaipaa. Osuimme alkukesästä paikalliselle ruokatorille, kun olimme matkalla Kadriorgin puistoon. Siellä oli myynnissä vihanneksia ja hedelmiä ja muitakin torituotteita. Minusta se oli erittäin miellyttävä paikallinen tori – kuitenkin ilman sitä vanhaa nostalgiaa. Se tuntui perinteiseltä, mutta samalla hyvin nykyaikaiselta.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, elokuu 12, 2017 at 17:36

   Mä en ole oikein millään muilla toreilla Tallinnassa käynyt. Mutta on hauska, miten tästä voi tosiaan ajatella niin eri tavoin… Toisaalta tallinnalaisille itselleen ehkä kiva, että tori uudistui. Tosin hinnat varmaan nousivat samalla.

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures lauantai, elokuu 12, 2017 at 08:47

  Tallinna muuttuu kyllä vauhdilla, joka vuosi huomaa sinne tulleen jotain uutta ja kiinnostavaa. Ja juuri tällä tavoin, että suunnittelijat eivät pelkää laittaa koko hommaa aivan kokonaan uusiksi. Toki vanhaa täytyy myös osata kunnioittaa ja säilyttää, mutta ilahduttavaa on, että elämää syntyy tällaisiin aiemmin vähän ankeampiinkin paikkoihin. Vähän kuin paikat saisivat uuden elämän. :) Ja kiitos muuten vinkistä, Tallinnan matkaa tässä juuri suunnittelen. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, elokuu 12, 2017 at 17:39

   Tallinna tosiaan muuttuu! Meillä vatvotaan kauppatorin ”pakolaistelttojen kanssa”, kun Tallinnassa ei tosiaan pelätä muutosta. Hyvä niin.

 • Reply Anna K. lauantai, elokuu 12, 2017 at 21:02

  Ihan uusi paikka mulle, mutta kivan näköinen modernina versiona. Ymmärtäähän sen, miksi virolaiset haluavat neuvostoajan paikoistaan eroon, vaikka ne meille onkin eksoottisen erilaisia. Pitääpä käydä täällä joku kerta!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, elokuu 13, 2017 at 10:20

   Sepä se, turistina sitä haluaisi tietyn rosoisuuden säilyvän, mutta paikallisilla on varmasti vähän eri näkökulma asiaan.

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, elokuu 13, 2017 at 10:09

  Puolensa ja puolensa tällaisessa muutoksessa, mutta pitkässä juoksussa varmasti parempi näin. En ole tuolla vielä käynyt, mutta seuraavalla reissulla voisi kohteeksi ottaa. Alkuviikosta olinkin Tallinnassa ja aloin suunnittelemaan sinne heti uutta reissua syksylle, mutta ilman muksuja.:-)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, elokuu 13, 2017 at 10:21

   Uusi tori on kyllä rakennettu hienosti turisteja silmällä pitäen. Miellyttävä paikka kokonaisuudessaan!

 • Reply Liza in London maanantai, elokuu 14, 2017 at 19:15

  Apua! Tori on hyvinkin tuttu, mutta en tiennyt, että sitä kutsutaan venäläiseksi toriksi tai että sitä on viime vuosina uudistettu :D Mun pitäisi käydä Tallinassa (paljon) nykyistä useammin. Uusi tori näyttää tosi kivalta, mutta mun mielestä suolakurkut kyllä kuuluu kaikkialle, myös Tallinnan keskustaan. ;)

 • Reply Essi torstai, syyskuu 7, 2017 at 15:06

  Moikka! Oletko syönyt tuolla Balti Jaama Turgilla hyviä blinejä? Tai kenties löytänyt tätä herkkua hyvin tehtynä muualta Tallinnasta? ??

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, syyskuu 7, 2017 at 19:12

   En syönyt tuolla blinejä, enkä muista kyllä nähneeni saisiko niitä sieltä mistään. En ole syönyt blinejä Tallinnassa koskaan, joten jos löydät hyvän paikan, niin palaahan kertomaan! :)

  Leave a Reply