Suomen suurin matkablogiyhteisö

Koiran kanssa Finnairin matkustamossa

lauantai, heinäkuu 29, 2017

Kun lähdin viime viikolla Lappiin, oli aika selvää, että koiranpentumme Into lähtisi mukaani. Mathiaksella oli viikolla erityisen pitkiä työpäiviä yrittäjän jo muutenkin kiireisessä arjessa, ja toisaalta koira olisi kiva viedä pohjoiseen nauttimaan luonnosta ja vapaudesta.

Oli vain yksi mutta: koira täytyisi ottaa lentokoneeseen.

Ruumaankin olisi voinut laittaa, mutta pentuna oli mielestäni mukavampi vaihtoehto ottaa karvaturri matkustamoon. Mutta hitto, että voikin yksi lentomatka jännittää. Puolitoista tuntia on pitkä aika, jos asiat menevät pieleen.

Koira Finnairin matkustamoon

Koira matkustamoon

Kaikki lentoyhtiöt eivät suostu ottamaan koiria matkustamoon. Finnairilla koiran kanssa lentäminen kuitenkin onnistuu.

Koiran tuomisesta lennolle on ilmoitettava Finnairin asiakaspalveluun. Lentoliput kannattaa ostaa ensin netistä, sillä mikäli ostat ne puhelinpalvelun kautta, maksavat ne enemmän. Osta siis lippu, jonka jälkeen asiakaspalveluun soittamalla sovitaan koiran tuomisesta lennolle.

Asiakaspalvelussa ei voida luvata koiralle paikkaa koneesta. He kyllä näkevät, onko muita koiravarauksia tehty (lennolle pääsee vain tietty määrä koiria), mutta lopullinen päätös tehdään vasta muutaman päivän kuluessa Finnairilla toisten tahojen toimesta.

Minulle kerrottiin asiakaspalvelusta, että mikäli koira ei matkustamoon mahtuisikaan, olisi lippujen peruuttaminen mahdollista. Kotimaan lennoilla matkustamoon otettavasta koirasta veloitetaan 40 euroa per suunta. Lisää koiran kanssa lentämisestä voi lukea Finnairin sivuilta.

Allergikot

Yksi syy, jonka takia vahvistusta koiran pääsemisestä lennolle joutuu odottamaan, ovat eläinallergikot.

Nopeat syövät hitaat: mikäli pahasti allerginen henkilö on ilmoittanut Finnairille allergiastaan, ei koiria oteta lennolle. Jos taas koiranomistaja on ostanut lippunsa ensin, joutuu allergikko etsimään toisen lennon itselleen.

Jos allergikko ei ole ilmoittanut lentoyhtiölle mitään, voidaan koira ja allerginen henkilö sijoittaa koneessa mahdollisimman kauas toisistaan. Itse istuimme joka tapauksessa koneen viimeisellä rivillä mennessä ja tullessa.

Koira Finnairin matkustamoon

Kuljetus

Koiran ja kuljetuslaukun yhteispaino saa olla enintään kahdeksan kiloa. Laukulle on tarkat mitat, mutta käytännössä se saa olla normaalin käsimatkatavaran kokoinen, kunhan se joustaa jalkatilan mukaisesti. Pehmeä kantokassi lienee siis kätevin.

Kannattaa huomioida, että mitat ovat vähän pienemmät, mikäli Norra operoi jonkun lennoista.

Lentokoneessa

Koira tulee pitää kuljetuslaukussaan jalkatilassa koko lennon ajan (tosin kuulemani mukaan lentoemännät voivat joskus antaa luvan ottaa koira syliin lennon aikana).

Lentoemäntä huomautti minulle, että laukun luukut on suljettava nousun ja laskun ajaksi, ettei koira pääse sieltä ulos. Tämä oli vähän hämmentävää, sillä missään vaiheessa aiemmin ei ollut tullut ilmi, että kantokassin tulisi ylipäänsä olla kokonaan suljettavaa mallia.

Miten meillä meni?

Loistavasti! Into on niin reipas pieni matkustaja, että villistä luonteestaan huolimatta nukkui melkein koko lennot molempiin suuntiin. Ja kun ei nukkunut, niin ihmetteli vain ja katseli ympärilleen.

Lentoemokaverini vinkkasikin etukäteen, että koneiden moottorin hyrinä on melko tehokas koiran nukuttaja. Piti paikkansa! Ilmakuopista tai laskusta ja noususta pikkukaveri ei välittänyt mitään.

Koira Finnairin matkustamoon

Vinkit onnistuneeseen lentomatkaan koiran kanssa
→ Hanki kunnollinen kuljetuskassi, jota on helppo kantaa.
→ Älä syötä tai juota koiraa ennen lentoa, itse pidin 8 – 12 tunnin tauon pennun ruokkimisesta. Väsytä koira leikkimällä ja ulkoilemalla ennen koneeseen menoa.
→ Jätä lentokentällä oleskeluaika minimiin.
→ Ota koneeseen mukaan koiralle jotain tekemistä, esimerkiksi siankorva nakerreltavaksi.
→ Mikäli matkustat yksin, pakkaa mahdolliset käsimatkatavarat niin, että nesteet ja läppäri on mahdollisimman helppo purkaa ja pakata turvatarkastuksessa. Läpivalaisussa koira tulee ottaa pois kassista ja sen panta ja hihna irrottaa.

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA lauantai, heinäkuu 29, 2017 at 21:29

  Voihan Into mikä söpöläinen! Aiheena tää ei oo ajankohtainen valitettavasti ollenkaan, mutta oli silti mielenkiintoinen lukea. Onks teillä suunnitteilla matkaa Inton kanssa kauemmaksi seuraavaksi? :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, heinäkuu 29, 2017 at 23:08

   Ei oikeastaan, varmaan lähinnä Lappiin tulee koiran kanssa reissattua, jos tulee. :) Nyt oli ensimmäinen ja viimeinen kerta kun pääsi matkustamoon, ensi kerralla on jo liian iso. Ulkomaille lähtiessä saa sitten jäädä jonkun hoitotädin luokse.

 • Reply Virpi/Täynnä tie on tarinoita sunnuntai, heinäkuu 30, 2017 at 14:28

  Siis niin ihana matkakaveri sulla että jos olisin sattunut samalle lennolle niin olisin pussannut tuon söpöläisen puhki! :D Itselläni on koira myös, mutta ei olla liiemmälti matkusteltu sen kanssa muutoin kuin omalla autolla. Mielenkiintoista silti lukea mitä tälläisillä hiukan suuremmilla matkoilla sitten tulisi ottaa huomioon.

 • Reply Terhi | VAGABONDA maanantai, heinäkuu 31, 2017 at 10:32

  Voi, mikä söpöläinen! ? Mä oon joskus ihmetellyt näin allergisena tätä, että koirat saa olla matkustamossa. Mutta käy järkeen, että jos oot kunnolla allerginen, niin kyllähän sä siitä sitten informoit lentoyhtiötä. Mä tuskin pystyisin istumaan lähellä koiraa (ainakaan ilman hyvissä ajoin otettua allergialääkettä), mutta vähän kauempana tuskin olisi mitään ongelmaa. En kyllä ilmoittelisi lentoyhtiölle allergiasta, sillä olisi kamalaa jos mun takia ei koira pääsisi kyytiin tai joutuisi matkustamaan ruumassa! Eiköhän sitä kuitenkin aina toinen paikka minulle järjestyisi :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, heinäkuu 31, 2017 at 14:32

   Niillä, jotka joutuvat lentoyhtiölle asiasta ilmoittamaan, on kyllä varmasti sitten todella paha allergia. Lentokoneessa on kuitenkin sen verran tehokas ilmanvaihto, että eri päädyssä istuva koira tuskin voi haitata ketään ”normiallergikkoa”. Ainakin näin kuvittelisin tällaisena ei-allergikkona. :) Minusta on reilu tuo systeemi, että se kumpi ensin itsestään ilmoittaa, saa tulla lennolle. Pisteet myös Finnairille siitä, että tällainen mahdollisuus on ylipäänsä olemassa!

 • Reply Sandra maanantai, heinäkuu 31, 2017 at 19:00

  Ihana pikku nössökkä ja niin hienosti näyttää olevan. Ei ole aihe itselleni ajankohtainen, mutta silti juttu oli kiva lukea ja jos joskus tulee vastaava tilanne eteen, niin tässä oli kyllä niin kattavat vinkit kuin olla ja voi. Itse en uskaltaisi laittaa koiraa ruumaan, kun miettisin koko ajan, että miten se pieni rassukka siellä peloissaan pärjää.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, elokuu 3, 2017 at 00:45

   Mä taas uskon, että koirat pärjää ruumassa paremmin kuin ihmiset kuvitteleekaan. :) Itse ainakin laitan koiran sinne jatkossa ihan hyvillä mielin! Tämä oli rohkaiseva kokemus.

 • Reply Emma tiistai, elokuu 1, 2017 at 10:45

  Mää en voi kestää miten suloinen Into on!! Kirjoitathan lisää Into-aiheisia juttuja? Jooko? Paljon ja tosi pian? <3 <3 <3

 • Reply Ne Tammelat tiistai, elokuu 1, 2017 at 14:00

  Koiramaisia matkustuskokemuksia on aina kiva lukea. Kiva, että Into oli reipas ja lentomatka positiivinen kokemus. Olen ollut kaksi kertaa mukana tuomassa koiranpentua Tanskasta ja useita kertoja kentällä vastassa. Jonkun verran kokemusta ruumassa kuljettelusta löytyy siis, jos joku sellaista vaihtoehtoa joskus pohtii. Oma koira (60 kg) jää kyllä aina myös hoitoon reissujen ajaksi, mikäli ei olla autolla liikenteessä.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, elokuu 3, 2017 at 00:46

   No sullahan on tosiaan sitten kokemusta kertynyt! Kyllä tää ensimmäinen kerta jännitti, mutta tästä lähtien helpompi varmasti rentoutua, vaikka koira menisi ruumaan.

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta tiistai, elokuu 1, 2017 at 20:58

  Enpäs oo ikinä edes ajatellut, että koirat voivat tulla matkustamoon mukaan :D Tosi hyödyllinen postaus varmasti monelle ja vaikkei mulla oo koiraa niin luin tän kyllä tosi mielenkiinnolla!

 • Reply Emilia tiistai, elokuu 1, 2017 at 22:37

  Kiva että matkustus koiran kanssa meni hyvin eikä sille tullut mitään traumoja tms! Ihana nimi hänellä ja aika valloittavan oloinen tapaus muutenkin! :—-)

 • Reply Suunnaton torstai, elokuu 3, 2017 at 15:43

  Onpa jännittävää odotella, että pääseekö koira mukaan koneeseen. Mä joskus selvittelin noita asioita, kun yhtenä vaihtoehtona oli kuljettaa pentu koneella (ei toteutunut), mutta tässä tuli silti kivasti uutta asiaa.

 • Reply Elina torstai, elokuu 3, 2017 at 16:57

  Mä lisäisin vielä pari huomiota eläinten kanssa lentämiseen. 1. Lähes kaikilla yhtiöillä eläimestä menee myös palvelumaksu (Finnairista en tiedä). 2. Ulkomaille lennettäessä pitää eläimellä olla mukana passi, josta käy ilmi rabies-rokotus. 3. Liian isoa eläintä ei kannata edes yrittää kuljettaa matkustamossa. Jos lähtöselvityksessä katsotaan, että eläin ei kunnolla mahdu kuljetuskassiin ja/tai paino on yli sallitun, voi matka tyssätä tähän. 4. Eläimen kanssa pitää aina käydä lähtöselvityksen kautta, eli ei voi mennä suoraan portille pelkällä boardingpassilla vaikkei olisikaan ruumaan matkatavaraa. Nimimerkillä Terveisiä tiskin takaa. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, elokuu 4, 2017 at 22:17

   Joo, Finnairin kotimaan lennolle maksu eläimestä matkustamossa on 40 euroa / suunta. Kiitos Elina hyödyllisistä vinkeistä, tätä postausta on jo nyt luettu paljon. On varmasti hyötyä monille!

 • Reply Sara|Sara's Fab Life perjantai, elokuu 4, 2017 at 05:48

  Ihana karvapallo ? Meijän pallo painaa just 8kg, joten joutu ruumaan Wienin lennolla. Näytti ihan tyytyväiseltä kyllä lennon jälkeen ? Tosin saikin ison koiran kuljetusboxin kun itsekkin mahduin sinne ? (Sheltti siis kyseessä) pienempi olis ollu liian pieni. Sloveniassa tippukiviluolilla (olikohan joku postojna cave) niin jätettiin koira kuljetusboxiin ja tiskin työntekijöille. Kun palattiin kierrokselta, työntekijät oli päästäny vapaasti juoksentelee sinne huoneeseen ? Niin ei tarvinnu tuntia/kahta kököttää boksissa ?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, elokuu 4, 2017 at 22:18

   Haha, olipa kivoja työntekijöitä! Mäkin jotenkin uskon, että yleensä omistajat on enemmän huolissaan kuin koira tuosta lentomatkustamisesta. Koira ei osaa jännittää lentämistä, tietty ruumassa olo voi olla epämukavaa… Mutta lähinnä hyviä kokemuksia mäkin kuullut!

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi perjantai, elokuu 4, 2017 at 08:06

  Mun vieressä, onneksi tosin oli käytävä välissä, matkusti joitakin viikkoja sitten nainen kissan kanssa. Kantokassi piti olla nousun ja laskujen suljettuna. Siitä sanottiin tälle matkustajalle moneen kertaan. Kuitenkin jostain syystä nainen avasi luukkua aina nousu ja lähtövalmisteluiden aikana ja kissa tietenkin punkesi sieltä syliin. No tästä tuli todella kipakka huomautus. Muutenkaan nainen ei uskonut sitä, että sen katin piti olla siellä laukussa, vaan otti sen syliinsä aina kun lentoemännän silmä vältti.

  Mulla ei siis ole mitään kissoja vastaan, mutta tämän naisen välinpitämättömyys henkilökunnan ohjeita kohtaan ärsytti.

 • Reply Sanna I Siveltimellä lauantai, elokuu 5, 2017 at 10:20

  Ihanan reipas reissaaja sulla <3 Kiitos postauksesta! Tää oli supermielenkiintoinen, koska koirahaave on ollut mielessä vuosia ja juurikin niin, että sen saisi sitten koneeseen mukaan jos aikoo viettää pidempiä aikoja kohteessa.

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, elokuu 5, 2017 at 18:54

  Ihana Into <3 Olen kerran ollut samalla lennolla koiran kanssa. Lensimme Norskilla Ouluun ja käytävän toisella puolella matkusti nainen koiran kanssa. Jäin nyt tämän postauksen luettuani miettimään, että miten se koira oli päässyt matkustamon puolelle, koska oli iso (taisi olla labbis ellen väärin muista). Sen kokoisen olisi kait pitänyt mennä jo ruumaan. Ehkä se oli opaskoira tms. Meillä on kaksi tipsua, mutta tuskin niiden kanssa tulee koskaan lennettyä minnekään. Toinen saisi sydänhalvauksen (autossa ja veneessä matkustaminen on jo riittävän pelottavaa toiselle) ja toinen riiviö keksisi jotain sellaista mikä tuottaisi meille takuuvarmasti harmaita hiuksia :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, elokuu 7, 2017 at 19:51

   Oho, elleivät säännöt nyt sitten ole viime vuosina kovasti muuttuneet, niin kenties se tosiaan oli opaskoira tai jotain. Olisihan se koiranomistajalle kiva, jos isommatkin rontit saisi viedä matkustamoon… Mutta pärjäävätpä ne ruumassakin.

 • Reply Christina maanantai, elokuu 14, 2017 at 19:40

  Mistä olet hommannut tuon kantokassin? Kivan näköinen!

 • Reply Ison Koiran Ruokinta – MILKGO tiistai, lokakuu 23, 2018 at 22:50

  […] Koiran kanssa Finnairin matkustamossa – Syö Matkusta Rakasta […]

 • Reply Linda lauantai, tammikuu 5, 2019 at 13:33

  Hei! Saattaa olla että vanhaan postaukseen ei enää kovasti vastauksia tule mutta kysyn silti; pitääkö kassin siis olla jalkatilassa vai edessä olevan istuimen alla? Tämä jää joka lentoyhtiön sivuilla epäselväksi. Penkin alle ja ei mahdu yhtään mitään :( Tää saattaa olla edessä elokuussa ja vähän kauhulla mietin, sitäkin jos vaikka pieni pentu kasvaa viikossa niin paljon ettei mahdukaan enää mukaan takaisinmatkalle!

 • Leave a Reply