Suomen suurin matkablogiyhteisö

Road tripille Balkanilla? Lue vinkit ja vältä vaarat

perjantai, heinäkuu 21, 2017

1 Löydä superhalpa auto

Kun teet pientä taustatyötä, voit saada hyvän auton todella kohtuullisella hinnalla Balkanin road tripillesi. Etenkin Belgradista auton vuokraaminen on halpaa – me maksoimme kahdelle sopivasta uudesta henkilöautosta alle 30 euroa vuorokaudelta.

Kahden vuokrauskerran perusteella ainakin Serbiassa vuokraustilanteessa tulee aina joku ongelma. Varaa siis matkaanlähtöön tarpeeksi aikaa.

2 Maiden rajojen ylittäminen

EU-kansalaiset ovat tottuneita ylittämään maiden rajoja ilman mitään tarkastuksia. Balkanilla kaikki maat eivät kuitenkaan kuulu Euroopan unioniin, joten pyydä green cardin nimellä kulkeva asiakirja autovuokraamosta mukaasi, mikäli suunnittelet ajavasi useammassa maassa.

Meillä oli molemmilla autonvuokrauskerroilla ongelmia saada green card mukaamme – ilmoita siis matkasuunnitelmistasi vuokraamolle etukäteen ja varaudu silti odotteluun. Älä kuitenkaan lähde matkaan ilman green cardia.

Balkan road trip

3 Teiden kunto

Teiden kunto Balkanilla vaihtelee maittain. Sloveniassa tiet ovat erinomaisessa ja Kroatiassakin pääosin hyvässä kunnossa. Bosniassa ja Serbiassa teiden kunto on välttävä ja monin paikoin jopa surkea moottoriteitä lukuunottamatta. Montenegro on jotain näiden väliltä.

Bosniassa me riemuitsimme aina nähdessämme EU-kyltin tienposkessa: EU-rahoilla päällystetyt tienpätkät tuntuivat seitsemänneltä taivaalta kuoppaisten ja mutaisten kyläteiden jälkeen.

4 Turvallisuus

Liikennekulttuuri ei tietenkään ole samanlaista kuin Suomessa. Omaan silmääni se ei kuitenkaan ollut mitenkään äärimmäisen kuumottavaa. Odotin selkeästi pahempaa. Liikennesääntöjä kuitenkin ylenkatsotaan.

Suurin silmään pistänyt ongelma olivat todella vaaralliset ohitukset. Todistin lukuisia tilanteita, joissa edellä ajavaa autoa lähdettiin ohittamaan vuoristoteillä juuri ennen mutkaa. Oma isänikin on ollut Balkanilla auto-onnettomuudessa juuri tällaisen tilanteen takia.

Lisäksi kannattaa pienesti kiinnittää huomiota siihen, mistä maasta vuokratulla autolla kuljet minnekin. Esimerkiksi Serbian ja Kosovon välit ovat niin tulehtuneet, että serbirekkareilla kulkevalla autolla en itse ensisijaisesti lähtisi Kosovoon ajamaan.

5 Majoitus road tripillä

Balkan on täynnä yksityisiä majoittajia, joilla on huone tai pari asunnossaan matkailijoita varten. Osa näistä löytyy Airbnb:stä tai Bookingista, mutta monilla on vain kyltit tien pielessä. Etenkään suosittujen kohteiden lähellä ei tarvitse stressata majoituksen löytymisestä – jos yksinkertainen ja edullinen kotimajoitus kelpaa, sellainen löytyy varmasti.

Seuraathan jo blogiani? 

Instagram

Facebook

Blogit.fi

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA maanantai, elokuu 7, 2017 at 20:38

    Eipä käynyt mielessäkään, että ei kannata lähteä jonkun maan rekkareilla toiseen maahan. Onneksi meillä on Kroatiasta auto, joten saadaan ajaa huoletta varmaankin. Tästä sai monta hyvää vinkkiä reissuun, joka alkaa ensi viikolla – matkakuume on ihan huipussaan! :)

  • Leave a Reply