Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 syytä matkustaa Belgradiin NYT

lauantai, heinäkuu 1, 2017

1. Belgrad on uusi Berliini

Eikö Berliini alakin olla jo vähän liian main stream? Lähde etsimään Berliini-tunnelmaa Belgradista. Kommunismi, sota ja katutaiteilijat ovat jättäneet jälkensä molempiin kaupunkeihin, eivätkä Belgradin Berliini-vertaukset ole tuulesta temmattuja. Jotain samaa tunnelmaa kaupungeissa on.

Mutta siinä missä Berliinin matkustavat nykyään kaikki, ei Belgradiin ole eksynyt vielä kovinkaan moni.

2. Ihania kahviloita joka kulmalla

Serbialaiset rakastavat kahvia ja Belgrad on kahvilaparatiisi. Halusit sitten super foodia tai hengen salpaavaa turkkilaista sumppia, niin Belgradista löytyy. Kahviloita on valehtelematta jokaisessa kadunkulmassa, ja ne kilpailevat omaperäisyydellään.

Mitä Belgradista sitten puuttuu? Isot kahvilakejut. Ja hyvä niin.

3. Ravintolat ja liharuoat

Uskotko jos sanon, että Belgradissa voit halutessasi syödä illallisen reilusti alle kymmenellä eurolla? Kyllä, juomat mukaan lukien. Ravintoloita on tarjolla vähintään yhtä hyvä kattaus kuin kahviloita. Italialaisia ja serbialaisia ravintoloita on eniten.

Kokeile perinteisiä kafanoiksi kutsuttuja ravintoloita livemusiikkiesityksineen tai joenvarren uusia trendipaikkoja Beton Halassa.

Varoituksen sana: Serbiassa rasvassa tirisevä liha on elämän tarkoitus.

4. Lähes liian halvat taksit

Missään Euroopassa eivät ole taksit olleet yhtä halpoja kuin Belgradissa. Aloitusmaksu on alle kaksi euroa, eivätkä kilometrit paljon mittaria heilauta. Saatoin ajella muutamanakin aamuna taksilla töihin ihan vain siitä halpuuden ilosta…

Luotettavia taksiyhtiöitä Belgradissa ovat muun muassa Pink Taxi, Naxis Taxi ja Lux Taxi.

5. Belgrad ei ole massakohde – vielä

Mitä jos tekisit kerrankin jotain erilaista, etkä menisi sinne, minne kaikki muutkin aina menevät?

Uskalla lähteä Belgradin kaltaiseen tuntemattomaan kohteeseen, vaikka saatatkin saada kummaksuvia katseita tuttavilta osaksesi. Kun itse kerroin lähteväni Belgradiin, monet luulivat sen olevan Venäjällä ja minulta kysyttiin muun muassa sitä, että eikös alueella ole sota meneillään…

Belgradissa turistien määrä on vielä hyvin maltillinen, mutta nousee koko ajan. Euroopassa on jo tajuttu Belgradin potentiaali kaupunkilomakohteena.

6. Yöelämä

Pubeja riittää. Toiset äkkäät heti kaduilta, toisista kuulet vain puskaradion kautta. Ne paikat ovat piilossa kellareissa tai asuinrakennusten sisäpihoilla.

Belgradilaiset rakastavat myös klubeilla käymistä. Savamalasta on hyvä aloittaa, mutta klubeja löytyy ympäri kaupunkia erilaisilla musakattauksilla.

Rauhallisempaa menoa etsiville löytyy esimerkiksi jazzia ja cocktailbaareja.

7. Pommitetut rakennukset muistuttavat Jugoslavian historiasta

Osa Belgradin viehätystä on alueen karu historia, jonka tapahtumissa serbit silloinen johtajansa Slobodan Milosevic etunenässään olivat suuressa roolissa.

Belgradissa voit edelleen bongata rakennuksia, jotka NATO pommitti sodan aikana serbihallinnon kukistamiseksi. Luo aika mielenkiintoista tunnelmaa kaupunkiin ja saa varmasti kiinnostumaan alueen historiasta.

Ja muista: Balkanilla on vähän sellainen kaikki vihaavat kaikkia -meininki. Älä niele purematta mitään, mitä joku paikallinen sinulle alueen historiasta kertoo. Koskee myös opastettuja kierroksia, nimimerkillä kokemusta on.

8. Ei liikaa nähtävyyksiä

Kun varsinaisia nähtävyyksiä on vähän, tai voisi sanoa sopivasti, jää aikaa normaalin serbialaiselämän ihastelulle. Ja kahviloissa istuskelulle. Ja syömiselle.

Katsasta nähtävyyksistä silti ainakin Kalemegdanin linnoitus, Nikola Teslan museo ja Jugoslavia-museo.

9. Helppo yhdistää muuhun Balkanin reissuun

Moni reissaa Kroatiassa ja Montenegrossa, mutta jättää Serbian väliin. Kannattaa kuitenkin harkita mutkaa Belgradin kautta.

Junat ovat armottoman hitaita, mutta Belgradista on edullisia bussi- ja lentoyhteyksiä muualle Balkanille.

Bussiyhtiöistä GEA Tours on hyväksi  havaittu ja kuljettaa ovelta ovelle lukuisissa Balkanin kaupungeissa.

10. Koe jotain aitoa

Jos Belgrad pitäisi tiivistää yhteen sanaan, olisi se sana varmasti aito. Käy itse kokemassa.

Seuraathan jo blogiani? 

Instagram

Facebook

Blogit.fi

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Jaakko / Lomalla Viimeinkin sunnuntai, heinäkuu 2, 2017 at 17:19

  Vaikuttaapa kivalta paikalta ?Kuulostaa kivalta että ei ole turisteja vielä paljon. Olisi mielenkiintoista kuulla ja ymmärtää enemmän tuosta ”kaikki vihaa kaikkia” kulttuurista ?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, heinäkuu 3, 2017 at 09:14

   Heh, sitä oppii ymmärtämään vain paikan päällä, paikallisten kanssa juttelemalla ja alueen mediaa seuraamalla. :-)

 • Reply Emma sunnuntai, heinäkuu 2, 2017 at 18:27

  Belgrad on kiehtonut mua jo jonkin aikaa! Joskaan rasvassa tirisevä liha ei ehkä ole se houkutin, joka saa mut tekemään lopullisen matkustuspäätöksen ? Kiitos silti vinkeistä!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, heinäkuu 3, 2017 at 09:15

   Mä kun ajattelin, että se olisi jollekin ollut se viimeinen niitti lentolipun varaamiseen! :-D

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta maanantai, heinäkuu 3, 2017 at 09:24

  Hyvä juttu, heti googlasin, paljonko maksais lennot Belgradiin :-D Lento täältä kestäis vain 1,5 tuntia. Pitää laittaa harkintaan!

 • Reply Panu / Panun matkat maanantai, heinäkuu 3, 2017 at 09:58

  Jes, hyvää settiä! Belgrad ansaitsee mainosta.

 • Reply Outi keskiviikko, heinäkuu 5, 2017 at 21:29

  Kuullostaa oikeasti mielenkiintoiselta paikalta. Muutenkin Balkanin suuntaan täytyisi vihdoin ja viimein päästä. Tänä vuonna tuskin tulee enää lähdettyä mutta ehkä ensi vuonna eikä Belgrad olisi varmasti ollenkaan huono vaihtoehto!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, heinäkuu 6, 2017 at 11:46

   Ja Belgradista pääsee kuitenkin melko pienellä vaivalla jatkamaan muuallekin! Kyllä se on jo historiansakin takia kaupunki, jossa kaikkien tulisi ainakin kerran vierailla.

 • Reply Emilia keskiviikko, heinäkuu 5, 2017 at 22:03

  Mulle tuli jo sun ensimmäisistä Belgrad-postauksista fiilis, että matkaa sinne voisi alkaa suunnittelemaan. Nyt viimeistään olen vakuuttunut että Belgradiin on pakko päästä! Ainut miinus ettei lentoja löydä kovin halvalla :(

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, heinäkuu 6, 2017 at 11:49

   Joo, yllättävän kallista sinne on lentää. Mutta kyllä parhaimmillaan Mathias taisi lentää sinne noin 200 e maksaneilla lennoilla, se on jo siedettävä. Monesti liput kuitenkin lähentelivät 300 euron luokkaa, mikä on mielestäni kyllä jo liikaa Euroopan sisäisillä lennoilla.

 • Reply Teija / Lähdetään Taas torstai, heinäkuu 6, 2017 at 14:24

  Kuulostaa paljon paremmalta, kuin mitä ajattelin ennen tämän lukemista! Varsinkin ruuat, juomat, kahviloissa istuskelu – ne on juuri kaupunkilomien parhautta! :) Täytyy ehdottomasti laittaa tämä muistiin!

 • Reply Martta / Martan Matkassa perjantai, heinäkuu 7, 2017 at 15:05

  Ihanan rosoisia kuvia! Mielenkiintoinen kohde, pistän ehdottomasti harkintaan ja varmasti mikäli noilla nurkilla tulee pyörittyä!

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, heinäkuu 8, 2017 at 11:39

  No hitto miksei :) Kuulostaa hyvältä, varsinkin jos kahvia on tarjolla joka nurkan takana. Pääseekö Suomesta siis suoralla lennolla Belgradiin?

 • Leave a Reply