Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kaunis Plitvice Kroatiassa + käytännön vinkit puistoon

torstai, kesäkuu 22, 2017

Plitvicen kansallispuistoon matkustaminen on ollut bucket listillani aina lapsuudesta asti, jolloin olen Kroatian luontonähtävyyksien kruununjalokivessä viimeksi vieraillut.

Ja kun saan jonkun päähänpinttymän, se ei sieltä helpolla lähde. Niinpä mekin sitten päädyimme Serbian ja Slovenian jälkeen Plitviceen, vaikkei meillä mitään muuta asiaa Kroatiaan ollutkaan. Kymmenen ylimääräistä ajotuntia ja tuhat kilometriä lisää mittariin – sivuseikkoja.

Listasin muutaman käytännön vinkin Plitvicen matkan suunnittelun avuksi.

Plitvicen kansallispuisto Kroatiassa

Puistoon saapuminen ja parkkipaikat

Plitviceen on helpointa lähteä vuokra-autolla. Karlovacin kaupungin kautta ajaessa tiet ovat erinomaisessa kunnossa.

Plitvicessa on kaksi sisäänkäyntiä ja niiden yhteydessä parkkipaikat. Kummalta tahansa sisäänkäynniltä voi aloittaa kierroksensa puistoon, eikä valinnalla ole puiston kiertämisen kannalta ymmärtääkseni mitään merkitystä.

Parkkipaikat ovat oikeastaan vain metsään levittäytynyttä aluetta, joten varaudu ruuhka-aikoina pieneen etsiskelyyn. Kumpikaan parkkipaikka ei lukemani mukaan ole toista parempi (lue: molemmat ovat aina yhtä täynnä). Parkkimaksu on noin euron tunnilta, ja se maksetaan lähtiessä pieneen kioskiin sisäänkäynnin liepeillä.

Plitviceen saa muuten ottaa koirat mukaan, mikäli joku koiran kanssa matkustaa.

Paljonko aikaa Plitviceen on varattava?

Normaalitahtiin liikkuvat ihmiset ehtivät nähdä kaiken yhdessä päivässä. Jos olet oikein tehokas ja ripeä liikkeissäsi, riittää lyhyempikin aika. Kahta päivää en Plitviceen varaisi.

Me saavuimme Plitviceen iltapäivällä, kun suurin osa ihmisistä oli jo poistunut paikalta. Uhkarohkeina valitsimme toiseksi pisimmän reitin, koska halusimme kiertää koko puiston. Reitin pituudeksi oli merkitty 4 – 6 tuntia. Meillä meni vähän yli kolme, eikä tarvinnut edes juosta.

Yöypyminen

Plitvicen puistossa on muutamia hotelleja, mutta edullisemmalla pääset yöpymällä jossain Plitvicen ja Karlovacin välillä. Paikkojen välisen tien varrella on kymmeniä (tai varmaankin satoja) paikallisten perheiden ylläpitämiä loma-asuntoja, ja monet niistä löytyvät esimerkiksi Airbnb:stä.

Pukeutuminen

Me tunsimme itsemme lähes liian sporttisiksi lenkkareissamme ja urheiluvaatteissamme. Puistoa kiertävät reitit eivät ole vaativia, ja useimmat olivatkin pukeutuneet farkkuihin ja tennareihin. Vettä ja aurinkorasvaa mukaan!

Opasteet ja liikkuminen

Isot kartat sisäänkäyntien luona opastavat puistoon saapujia. Reitit on merkitty eri värein ja kirjaimin, ja matkan varrella selkeät opasteet kertovat oikean suunnan. Puiston yksinkertainen kartta löytyy myös pääsylipusta. Käytännössä puistoon eksyminen on mahdotonta, jo pelkästään siellä liikkuvien väkimassojen takia.

Plitvicen reitit ovat helppokulkuista maastoa, ja jotkut osuudet ylitetään lautalla. Shuttle-bussit kuljettavat tiettyjen reittien alkuun ja niiden lopusta taas takaisin lähtöpaikalle.

Ruokailu

Voit tietenkin ottaa omat eväät mukaan, mutta puistossa on mahdollista ruokailla myös muutamissa siellä sijaitsevissa ravintoloissa. Mielestäni paras vaihtoehto on kuitenkin ennen ja/tai jälkeen puistoreissun pysähtyä jossain automatkan varrella olevista lukuisista ravintoloista syömään.

Vessat

Vinkki vitonen: kannattaa käydä vessassa ennen reiteille lähtemistä. Puistossa on kyllä vessoja, muttei jokaisen mutkan takana.

Antoisia Plitvicen reissuja kaikille!

Seuraa blogia myös

Blogit.fi

Instagram

Facebook

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply JohannaK/haaveena matka sunnuntai, kesäkuu 25, 2017 at 22:47

  Hyviä vinkkejä ja hienot kuvat! Kroatian reissu odottaa syyskuussa, mutta itse olemme suunnitelleet matkaa Kravicen vesiputouksille Mostarin yhteydessä. Katsotaan onko siellä yhtä hienot maisemat :)

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures maanantai, kesäkuu 26, 2017 at 07:30

  Kroatiassa on tullut pari kertaa käytyä, mutta kummallakaan reissulla en ole päässyt tuonne! Ja ehdottomasti sinne on vielä joskus päästävä, sen verran olen paikasta valokuvia kuolannut. Vaikuttaa olevan varsin taianomainen paikka, tosin turisteja siellä taitaa riittää varsinkin kesäkaudella…

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, kesäkuu 27, 2017 at 11:13

   Kyllähän turistit kieltämättä syövät sitä taianomaisuutta, mutta upea paikka on silti kyseessä.

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, kesäkuu 26, 2017 at 14:44

  Meitä ovat tänä kesänä houkuttaneet suorat lennot Zagrebiin ja saattaa olla, että sinne vielä tänä kesänä päädymme. Samaan yhteyteen olen ajatellut retkeä tänne – Zagrebista ei kilometrejäkään nyt ihan niin hirveästi tulisi – joten otetaan ”talteen” vinkkisi – kiitos!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, kesäkuu 27, 2017 at 11:14

   Mekin ajoimme Plitvicestä Zagrebin kautta Belgradiin, eikä matka Zagrebiin tosiaan ole mikään mahdoton. Parin tunnin luokkaa.

 • Reply Anna K. - Kaukaa haettua maanantai, kesäkuu 26, 2017 at 19:12

  Tää on ollut myös pitkään mun haavekohteena! Kroatiassa olen kyllä aika paljon matkustanut, mutta tuo ei ole osunut mitenkään järkevästi reitin varrelle. (Enkä oo itse ollut valmis 1000 km mutkaan. ) :-)
  Ihania kuvia, kyllä tuolla on joskus vielä käytävä!

 • Reply Travelloverin Annika maanantai, kesäkuu 26, 2017 at 19:12

  Olin itse viime kesänä ja asuin melkein puiston sisäänkäynnillä. Se oli myös näppärää, kun pääsi sitten ilman ajelua reippailun (?) jälkeen kämpille suoraan. Ja saattoi pitää matkajuomana vähän viiniä. Samanlaisiin asioihin ollaan kiinnitetty huomiota. Kokosin omaan vinkkipostaukseeni melkeinpä identtiset jutut: ruoka, varusteet, vessat… :) http://www.travelloverblogi.fi/plitvicen-satumainen-luonto/

  Mutta joo, Plitvice on niin kaunis! Jos uudelleen menisin, valitisin ajoituksen toisin. Toisaalta ehkä Plitvice on kerran nähty, se riittää -kohde. Muuttuuhan se koko ajan, kun vesi virtaa eri kohdista, mutta ehkä sen taianomaisuus säilyy parhaiten, kun on kokenut wau-hetket kerran. Tuntuisiko toisella kerralla enää samalta?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, kesäkuu 27, 2017 at 11:20

   En kyllä itse varmaan tule enää Plitviceen menemään. Toisaalta olisi hieno kokea puisto aivan aamutuimaan, kun muita ihmisiä ei vielä olisi. Silloin se varmasti olisi parhaimmillaan.

   Ja kiitos linkistä, auttaa varmasti, jos joku tänne eksyy vinkkejä hakemaan! Samoista jutuista ollaan näemmä kirjoitettu, mutta onneksi vähän eri asioista ja näkökulmista. :)

 • Reply Kohteena maailma / Rami keskiviikko, kesäkuu 28, 2017 at 09:27

  Kuuluu niihin kohteisiin, joissa ehdottomasti haluan käydä! Olisin oikeastaan voinut vaikka mennä tänä kesänä, mutta heräsin hieman myöhään ja nuo lennot tahtoo olla tuohon lähimaastoon turhan kalliita tällä hetkellä. Josko sitten ensi kesänä tuonne – hyvät vinkit keräsit!

 • Reply Susanna lauantai, heinäkuu 1, 2017 at 02:14

  Hyvät vinkit ja hieno kohde

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, heinäkuu 1, 2017 at 12:31

  Tuonne minäkin haluaisin päästä. Nyt on tullut luettua paljon Kroatia postauksia ja melkein aloin suunnitella uutta matkaa sinne. Dubrovnik on nähty mutta Kroatiaan hienot luontokohteet odottavat.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, heinäkuu 1, 2017 at 23:02

   Kroatiassa on kyllä niin hyviä ja erilaisia kohteita, ettei lopu useammankaan käyntikerran jälkeen kesken.

 • Reply Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia lauantai, heinäkuu 1, 2017 at 21:07

  Mulla on näköjään sama historia Plitvicen kanssa kuin sullakin, olen nimittäin käynyt siellä 11-vuotiaana, kun se oli vielä Jugoslaviaa. Oltiin äidin kanssa lomalla Opatijassa ja käytiin myös Postojnan tippukiviluolilla. Olisi hienoa käydä Kroatiassa uudestaan ja se onkin ollut haaveenani jo muutaman vuoden!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, heinäkuu 1, 2017 at 23:03

   Joo, tutulta tosiaan kuulostaa. Kyllä Plitvicenkin näkee ihan eri tavalla nyt kuin lapsena.

 • Reply Eevi / Rento matkablogi lauantai, heinäkuu 1, 2017 at 22:12

  Allekirjoitan kyllä kaikki nämä vinkit! Upea paikka ja ansaitsee mielestäni toisenkin visiitin joku kerta.

 • Reply Plitvice - luonnonpuisto Kroatiassa - Meriharakka.net perjantai, syyskuu 21, 2018 at 19:38

  […] Kaunis Plitvice Kroatiassa + käytännön vinkit puistoon […]

 • Leave a Reply