Suomen suurin matkablogiyhteisö

Bovec on sohvaperunan helvetti mutta aktiivisen paratiisi

keskiviikko, toukokuu 24, 2017

”Tässä kylässä jokainen näyttää siltä, että on kiivennyt vähintään kerran Mount Everestille”, totesi matkakumppani, kun odottelimme minibussikuljetusta koskenlaskuretkelle.

Oikeassa oli. Kaikki kylässä havaitut miehet näyttivät hiihtopummeilta, jotka ovat joukkopaenneet Alpeilta kesäksi muiden lajien pariin: pieni skägän tynkä, pipo tai lippis, Oakleyn peililasit, roikkuvat housut, kukkakeppivarsi ja syvälle palanut bruna ympärivuotisesta ulkona oleskelusta.

Eivätkä naiset jääneet kakkoseksi: jos vyötäröllä ei roikkuneet kiipeilyvarusteet, niin ainakin kypärä ja maastopyörä kulkivat mukana.

Tervetuloa Boveciin.

Slovenian Bovec on todellinen aktiivilomailijan unelma: lajit eivät loput kesken ja maisemat huikaisevat upeudellaan.

Sohvaperunoiden sen sijaan kannattaa suunnata muualle, saattaa nimittäin tulla hiukan tylsä reissu näillä kulmilla. Ja huono omatunto, sillä kaikki muut ovat tulleet tänne vain yhden asian takia: ulkoilma-aktiviteettien. Täällä ei ole aktiivilomailun lisäksi oikeastaan mitään tekemistä.

Bovecissa ja sen lähiseuduilla voi harrastaa muun muassa patikointia, koskenlaskua, vuorikiipeilyä, maastopyöräilyä, melontaa, riippuliitoa ja perhokalastusta. Rotkoja voi ylittää zip linella ja luoliakin löytyy niistä kiinnostuneille. Mahdollisuudet eivät ihan heti lopu.

Älä siis turhaan pakkaa korkkareita ja  sitä Nakedin luomiväripalettia mukaan. Yöelämää löytyy muutaman pubin verran, ja nekin taitavat olla aika hiihtopummisettiä.

Päivä 1: Kaatosadetta ja vesiputouksia

Meidän ajomatkamme Belgradista Boveciin oli yhtä helvettiä. Silmät ristissä saavuimme keskiyöllä Hostel Soca Rocksiin ajettuamme rankkasateessa, ukkosessa ja paksussa sumussa pieniä ja jyrkkämutkaisia vuoristoteitä Italian ja Slovenian rajaseuduilla hengenlähtöä peläten. Näkyvyys oli noin kahden metrin luokkaa ja meidän henkilökohtainen sytytyslankamme alkoi käydä sitäkin lyhyemmäksi. Aika hiljaista oli autossa.

Pettymyksen karvas pala nousi kurkkuuni seuraavana aamuna, kun kurkistin ikkunasta ulos: sade ja sumu peittivät meitä ympäröivät upeat maisemat. Ainakin kuvittelin ne upeiksi, sillä en pystynyt nähdä niitä sumun takia.

Rafting eli koskenlaskukin oli tänään peruttu sään vuoksi, liian vaarallista.

Turhaanko tänne oli tultu?

Lähdimme sitten tekemään pienen patikan lähistön vesiputoukselle, joka hostellin työntekijöiden mukaan olisi saavutettavissa rankkasateesta huolimatta.

Sataa sataa ropisee…

Luulimme olevamme litimärkiä putoukselle päästyämme, mutta sen lähettyville mentyämme vasta märkiä olimmekin. Kuin suihkussa olisi käynyt. Reppu kastui, kamera kastui, meikit valuivat pois, vaatteet liimautuivat ihoon kiinni.

Kirjaimellisesti vettä valuvina palasimme hostellille. Kuuma suihku, vaatteiden vaihto, tavaroiden ripustaminen kuivumaan. Huoneemmekin oli niin hemmetin askeettinen, että mielikuvitusta sai käyttää, jotta kaikki vaatteet saatiin roikkumaan jonnekin.

Päätimme lähteä loppupäiväksi tutkimaan ympäristöä autoillen.

Koska kuivumaan jätetyt ulkoiluvaatteet estivät autosta nousemisen kaatosateen jatkuessa, jäi kuvien otto niukaksi. Mutta uskokaa kun sanon, että maisemat olivat upeat.

Ajoimme Soca-jokea seuraillen ja näimme kymmeniä vesiputouksia, pieniä ja suuria. Jylhät vuorenseinämät ja pauhaavat kosket olivat upeita.

Päivä 2: Koskenlaskua

Seuraava päivä valkeni onneksi kirkkaana.

Koskenlaskun aika!

Siisti kokemus, vaikka vedenpinnan ollessa sateiden jälkeen korkealla Soca-joki ei näyttänytkään jännittävimpiä puoliaan. Silti reissun kohokohtia!

Sitten olikin jo aika pakata kimpsut ja kampsut ja lähteä kohti Brdan viinitiloja. Matkalla pysähdyimme vielä ihailemaan vesiputouksia ja Soca-joen kauneutta. Narnia-elokuvaahan on kuvattu juuri näissä maisemissa.

Meidän ensimmäinen varsinainen aktiivilomakohdekokemus oli hyvä! Jäi kyllä kipinä päälle, että tätä pitää tehdä useamminkin.

Lisää extremea elämään, kiitos!

Boveciin suunnatessa kannattaa budjettia kasvattaa sen verran, että pääsee tekemään kaikkia haluamiansa aktiviteetteja.  Patikointi on tietenkin ilmaista ja siinäkin pääsee jo tunnelmaan.

Bovecin keskusta on pieni, mutta siellä on muutamia ravintoloita, pari kauppaa ja leipomoa. 2 – 3 päivää lienee useimmille sopiva aika alueella. Siinä ehtii kokea Bovecin ja Soca-joen mahdollisuudet jo melko hyvin.

Sanoinko jo, että talvella tänne voi tulla laskettelemaan?

Mitä maksoi?

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply mummi-56 keskiviikko, toukokuu 24, 2017 at 16:36

    Hhmm, ”meikit valuivat pois”. Sinäkö siis meikkaat ennenkuin lähdet kaatosateessa patikkaretkelle?

  • Reply Välimeren rannalta vuoristoon – kierros kauniissa Sloveniassa – Matkoja, retkiä, hetkiä keskiviikko, helmikuu 14, 2018 at 21:42

    […] Syö, matkusta rakasta -blogissa kerrotaan lisää tästä aktiivilomailijan unelmakohteesta ja koskenlaskusta: Bovec on sohvaperunan helvetti mutta aktiivisen paratiisi […]

  • Leave a Reply