Suomen suurin matkablogiyhteisö

Viinimatkalle Sloveniaan? Goriska Brda on köyhän miehen Toscana

tiistai, toukokuu 16, 2017

Muutamasta suomalaisesta matkablogista olin lukenut Brdan viinialueesta Sloveniassa. Jostain takaraivosta se nimi sitten putkahti mieleen, kun hätäpäissäni yritin keksiä meille matkakohteita alkuperäisen Montenegro-suunnitelman osoittauduttua aikatauluiltaan liian haastavaksi (kyllä, jopa survomisen mestarille).

Slovenian viinialue Goriska Brda

Olen haaveillut viinimatkasta Toscanaan, ja tämä oli jo aika lähellä sitä. Köyhän miehen Toscana, sanoisinko. Kenties oikea Toscana voittaa piirun verran maisemissa, eikä slovenialainen viini ole aivan yhtä tunnettua – mutta kaikkihan tietää, mitä se tarkoittaa: edullisempaa hintatasoa.

Italialaisten määrästä päätellen muutamakin luigi pakkaa etenkin viikonloppuisin perheensä autoon ja hurauttaa Slovenian puolelle nauttimaan seitinohuet. Ja jos Brda viineineen kelpaa italialaisille, niin kelpaa se sitten minullekin!

Slovenian viinialue Goriska Brda

Goriska Brdan alue koostuu pienistä kylistä ja niitä ympäröivistä viinitiloista. Me majoituimme Medanan kylässä tunnelmallisessa Belicassa. Hinta oli 80 euroa yöltä sisältäen aamiaisen. Voin suositella!

Ainoa takaisku oli se, ettei kukkulan päällä sijaitsevan majatalon ihanan näköinen uima-allas ollut vielä tässä vaiheessa kevättä auki, vaikka sää olisi sen sallinutkin.

Slovenian viinialue Goriska BrdaSlovenian viinialue Goriska BrdaSlovenian viinialue Goriska BrdaSlovenian viinialue Goriska BrdaSlovenian viinialue Goriska Brda

Ei tosiaan ollut valitukselle sijaa, kun aamulla tämä näkymä otti vastaan huoneemme ikkunasta.

Slovenian viinialue Goriska Brda

Majatalon illallista en voi suositella. Otimme valmiin menun ja odotimme hyviä, italialaistyyppisiä annoksia. Sen sijaan eteemme kannettiin viisi ruokalajia omituisia makuyhdistelmiä ja mössömäisiä pöperöitä.

Ehkä valitsimme vahingossa hampaattomien menun – majatalossa yöpyi melko paljon vanhempia ihmisiä, joten ehkä menu oli tekareita varten suunniteltu. Hukutimme pettymyksemme litraan naurettavan halpaa viiniä.

Slovenian viinialue Goriska Brda

Brdan viinialueella juodaan viiniä (yllätys!), syödään juustoja ja nautitaan maisemista.

Aloita vaikka Vinoteka Brdasta Dobrovon linnalla!

Slovenian viinialue Goriska Brda Slovenian viinialue Goriska Brda

Muutkin kylät ovat tutustumisen arvoisia, erityisesti Smartno.

Slovenian viinialue Goriska BrdaSlovenian viinialue Goriska Brda Slovenian viinialue Goriska BrdaSlovenian viinialue Goriska BrdaSlovenian viinialue Goriska Brda

Brdan tiet kuhisevat pyöräilijöitä. Myös autolla liikkuu kätevästi paikasta toiseen, tosin silloin seitinohuen pitää tosiaan pysyä seitinohuena. Tai en minä tiedä, onko se täällä niin nuukaa. Serbiassa ei ainakaan.

Brdan alueella vuokrataan myös sähköskoottereita. Meidän majatalolta ne sai käyttöön ilmaiseksi! Ja mäkin pääsin ajamaan skootteria ensimmäistä kertaa 27 vuoteen.

Slovenian viinialue Goriska Brda Slovenian viinialue Goriska Brda Slovenian viinialue Goriska BrdaSlovenian viinialue Goriska Brda

Brda vei sydämen ja viinintäyteiset päivät ajantajun. Pari päivää oli ainakin meille sopiva aika tutustua alueeseen, jota uskallan lämpimästi suositella kaikille matkailijoille.

Muista varata majoitus ajoissa, sillä vaikka Goriska Brda tai slovenialaiset viinit eivät ole Suomessa kovin tunnettuja, niin viime hetken varaaja saattaa jäädä nuolemaan näppejään. Muu Eurooppa on nimittäin jo löytänyt Brdan.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista tiistai, toukokuu 16, 2017 at 19:07

  Kiitos vinkistä. Slovenia kyllä kiinnostaa nyt kovasti. Ja vielä enemmän kun viinimaasta puhutaan :)

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY keskiviikko, toukokuu 17, 2017 at 17:41

  Alkaa kyllä vahvasti vaikuttaa siltä, että Sloveniaan täytyy suunnitella matka mahdollisimman pian! :) Ei ollenkaan huono köyhän miehen Toscana, vaikka täytyy kyllä silti käydä myös siellä ainoassa oikeassa.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi keskiviikko, toukokuu 24, 2017 at 12:49

  Olen miettinyt, että kauankohan menee kun Sloveniassa alkaa olla Italian hinnat. Maisemat siellä ovat upeat, viini mielestäni erinomaista ja muutenkin homma toimii – mutta toistaiseksi on suht edullista. Tämä Goriska Brda ilman muuta kiinnostaisi, koska tykkäsin Sloveniasta tosi paljon, kun viime kesänä kävimme.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, toukokuu 24, 2017 at 13:02

   No niinpä! Ei siellä nytkään mitenkään sairaan halpaa ollut. Tai no viini oli, mutta ruokailu ei. Vähän yllätyinkin hintatasosta. Tosin kaiketi mun ajatuksiin vaikutti Serbian oleskelu, siellä kun mikään ei maksanut mitään. Mutta veikkaanpa, että hinnat hiljalleen kohoavat… Kuten kaikkialla. Serbian viinialueiden nousua odotellessa. :D

  Leave a Reply