Suomen suurin matkablogiyhteisö

Änge, tunge ja suorita: Balkan Road Trip starttaamassa

tiistai, huhtikuu 25, 2017

Jossain toisessa perheessä oltaisiin ehkä ajateltu, että neljässä kokonaisessa päivässä ehtii juuri sopivasti matkustaa yhteen kohteeseen, rauhoittua siellä lomaillen ja palata sitten virkeänä kotiin.

Minun ja Mathiaksen kaksihenkisessä pikkuperheessä sattuu olemaan eräs sen verran topakka matkanjohtaja, että reissut tulee välillä tungettua vähän liiankin täyteen ja melko tiukille aikatauluille.

Niin kävi nytkin. (Vannon, se oli vahinko!)

Neljä päivää yhdessä kohteessa tuntuu pieneltä ikuisuudelta. Äkkiäkös siinä ajassa starttaa yhdestä maasta ja vierailee kahdessa muussa, ja yhteensä ainakin neljässä eri kohteessa. Mihin sitä koira karvoistaan pääsisi: kun maailmassa on liikaa upeita paikkoja, on välillä pakko tunkea ja änkeä ja vähän suorittaakin, jotta ehtii nähdä ja kokea kaiken.


Koko homma on vähän kuin mun matkalaukku, jota piti tänäkin aamuna hiki hatussa survoa ja runnoa, jotta sen sai lopulta napsahtamaan lukkoon: liika on liikaa, mutta jos se juuri ja juuri menee kiinni (olkoonkin räjähtämispisteessä), niin hyvinhän sitä silloin loppujen lopuksi mahtui.

Tuleepa tälläkin road tripillä totutettua itseään aikaisiin aamuherätyksiin, kun päivittäisiä välimatkoja tulee sen verran, että saa olla kukonlaulun aikaan auton ratissa, jos mielii perille seuraavaan kohteeseen järkevään aikaan. Ja pienet riskit sen suhteen, ehditäänkö vikana aamuna Kroatiasta ajoissa Serbian puolelle Saksaan lähtevälle lennolle, antavat matkalle vain sopivan lisävivahteen (kuten se lompakkoon syntyvä lovikin siinä tapauksessa, että ei ehditä, se se vasta vivahdetta antaakin).

Pieniä uhrauksia sen rinnalla, mitä kokemuksia matkailusta saa? Vai olisiko vain pitänyt mennä yhteen kohteeseen, rentoutua, nauttia ja vain olla? Ehkä sitten joskus.

Tänään siis startataan Belgradista vuokra-autolla heti, kun Mathiaksen kone saapuu Saksasta. Ajetaan Sloveniaan Boveciin, sieltä Piraniin, sieltä Goriska Brdan viinialueelle, sieltä Kroatiaan Plitvice-järville ja sieltä takaisin Belgradiin, josta lähtee lento Saksan kautta Suomeen. Ei edes kuulosta pahalta, mutta kyllä tähän kilometrejä mahtuu.

Bovecissa on tiedossa ainakin koskeanlaskua Soca-joen maisemissa. Soca-joki ympäristöineen pitäisi olla luontonsa puolesta kauneinta Sloveniaa. Kristallinkirkasta vettä ja komeita vuoria. Kivana pikku bonuksena säätiedote näytti vielä muutama päivä sitten lumisadetta… Tuota joo. Ei ihan se, mitä tilasin. En ole uskaltanut enää katsoa ennusteita, joten ei tietoa ajantasaisesta tilanteesta.

Piranissa käymme ihmettelemässä Slovenian rannikkoelämää, ja Goriska Brdassa varmaan lähinnä juodaan viiniä. Plitvicen upeassa luonnonpuistossa ihaillaan vesiputouksia ja luontoa ja suoritetaan reissun pakollinen patikointiosuus.

Neljä kokonaista päivää aikaa. Nukkua ehtii kotonakin.

Löytyykö sielunkumppaneita, joilla pukkaa samaa ongelmaa?

Instagram 

Facebook

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Laura / Irtiottoja maailmalle torstai, huhtikuu 27, 2017 at 13:47

  Hehe, täällä ihan sama vaiva, lähes aina! Nytkin käydään vääntöä kesän roadtripistä (eihän 90h ajoa kahteen viikkoon voi mitenkään olla paljoa, eihän? :D )

  Ihania paikkoja teillä kuitenkin on edessä. Mulla on just lähtö Zagrebiin edessä ja lauantaina sit Plitviceen, taidetaan just mennä ristiin?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, huhtikuu 27, 2017 at 13:52

   No joo mennään, me ollaan Plitvicessä vasta maanantaina, kun se on meidän vika kohde. Höh! :) Mistä me voidaan hankkia apua tähän meidän vaivaan?! 90 tuntiahan kuulostaa ihan kohtuulliselta… :’D

 • Reply Ella - Matkalla kaiken aikaa torstai, huhtikuu 27, 2017 at 13:52

  Mä reissasin ennen näin, mutta nykyään en enää pysty – paitsi työreissuilla on välillä pakko.

  Käykää Koperissa matkalla Piraniin ja ota mulle kuva sieltä rannasta tai Titov Trg:lta. Olin nimittäin Koperissa vaihdossa :D Kannattaa pysähtyä myös Izolassa – rannikko haltuun.

  En tiedä mitä reittiä ajatte Plitviceen, mutta Istrian niemimaalla Kroatian puolella on paljon ihania kyliä, esim. Motovun ja Buje. Nauttikaa!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, huhtikuu 29, 2017 at 20:55

   Ai säkin oot ollut Sloveniassa vaihdossa, aiemmin tiesin vaan Pöndekengissä-Miran olleen siellä. Me täällä kyllä nautitaan täysin rinnoin, oon ihan rakastanut Sloveniaan!

 • Reply Kari / Oman elämänsä optimisti torstai, huhtikuu 27, 2017 at 14:01

  Mulla ei oo ollu koskaan ollut tuota tautia :-) Sopiva ohjelma niin ei oo kiire ja aina on ajoissa paikalla!

 • Reply Jenni / Unelmatrippi torstai, huhtikuu 27, 2017 at 14:07

  Heh, välillä tulee tehtyä juuri näin! Okei, myönnän: useimmiten. Paikoillaan olemisen taito jäi jakamatta just mun kohdalla. Satunnaisesti sekin on silti onnistunut (mutta mulla on ollut silloin ennemmin tai myöhemmin tylsää). Niin nopeasti me ei sentään paremman puoliskon kanssa paikasta toiseen liikuta, etteikö siinä ehtisi omasta mielestä yleensä nähdä ihan kivasti kaikenlaista. Ei joka paikassa tarvitse niin kauan ollakaan. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, huhtikuu 29, 2017 at 20:58

   Kyllä mäkin oon yleensä omasta mielestäni nähnyt useimmista paikoista juuri sopivasti, vaikka vähän kiireellä edennytkin. Mulla on toisaalta myös se kaksi viikko samassa paikassa löhöämisen taito, mutta jotenkin viime aikoina se on ollut jossain piilossa. Ja joihinkin paikkoihin tosiaan riittää päiväkin, tai kaksi, tai jopa puolikas!

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa torstai, huhtikuu 27, 2017 at 14:48

  Haha no juurikin näin! Kolme viikkoa Uudessa-Seelannissa meni aika lailla niin, että joka aamu heräsi uudesta paikasta ja ajokilometrejä kertyi tuhansia :) Mun mielestä tuntuu ihan haaskaukselta matkustaa Suomesta asti vain yhteen kohteeseen, ellei se ole joku Pariisin tai Lontoon tapainen suurkaupunki. Samalla vaivallahan sitä nyt vierailee useammassa paikassa ja näkee vähän laajemmin kohdemaan (ja naapurimaiden) tarjontaa :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, huhtikuu 29, 2017 at 21:00

   Ja nälkä kasvaa syödessä: eka sitä suunnittelee vaan näkevänsä muutaman (ja sitten useamman…) paikan yhdessä maassa, ja kohta jo huomaakin suunnittelemansa reitin vetelevän juurikin siellä naapurimaissa… :D

 • Reply Susanna / Matkapatonki torstai, huhtikuu 27, 2017 at 19:14

  Ennen mulle ei tuottanut mitään ongelmia olla viikkoa aloillaan ja vain maata rannalla. Nyt kun on tullut karavaanailtua, jo päivässä ehtii ”kyllästymään” silloiseen sijaintiin ja suunnittelee vain seuraavaa kohdetta – oli se sitten kymmenen tai sadan kilometrin päässä. Ehkä tuo autolla liikkumisen helppous aiheuttaa tämän ongelman; kun se auto on, miksei sitä käyttäisi uusien paikkojen tutkimiseen?
  Siitä päästäänkin aiheeseen, onko lomailu oikeasti lomailua kun on koko aika mentävä jonnekin? :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, huhtikuu 29, 2017 at 21:03

   En tiedä voiko tätä enää lomailuksi kutsua, tuskin! Lomasta tulee mieleen juuri se samalla rannalla kaksi viikkoa makaaminen. Autolla on kyllä vähän liiankin helppo vain jatkaa matkaa. Matkailuautosta nyt puhumattakaan! Täytyy varmaan varoa, ettei joudu tuolla karavaanariuden kiusauksia täynnä olevalle tielle…

 • Reply Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia torstai, huhtikuu 27, 2017 at 23:52

  Viime kevään roadtripillä ajettiin noin 9500 km 30 vuorokaudessa, kun käytiin Suomesta käsin Espanjassa kääntymässä. Meillä on ollut tyylinä ajaa muutamana päivänä urakalla kilometrejä pois että saa sitten olla useamman päivän paikallaan. Esim tuolloin kun kähdettiin iltalaivalla Hesasta, herättiin ensimmäisenä aamuna Tukholmassa, toisena Lyypekissä, kolmantena Strasbourgissa, sitten mentiinkin Sveitsin läpi useammilla stopeilla niin että oltiin seuraava yö Annecyssa, mutta siitä huolimatta viidentenä aamuna herättiin jo Barcelonassa. Syksyllä Baltian ja Itävallan & Unkarin suuntaan ajettiin jo suhteessa vähemmän.

  Välttämättä ei Espanjaan asti enää omalla autolla lähdetä, mutta Ranska ja Italia olisi kyllä suunnitteilla. Lentäen ei oikein hotsita lähteä kuin Euroopan ulkopuolelle, kun Euroopan lomia lentäen suunnitellessa tulee heti se fiilis, että mitäs jos haluaisi kuitenkin lähteä käymään vähän kauempana?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, huhtikuu 29, 2017 at 21:06

   No huh huh, kunnioitettava matkatahti teillä ollut! Ei tuohon hommaan ihan jokainen lähtisi. Itse ihan tykkään siitä autossa istumisestakin, siinäkin kuitenkin näkee paljon, ellei nyt aja jotain tylsiä moottoriteitä pelkästään. Mutta Espanjaan asti, tai edes Ranskaan… En ehkä pystyisi!

  Leave a Reply