Suomen suurin matkablogiyhteisö

Timisoara, Romania (osa 2)

sunnuntai, huhtikuu 23, 2017

300 000 asukkaan kaupunkina Timisoara on muutakin kuin se kunnostettu vanha keskusta. Harrastan reissuilla päämäärätöntä harhailua kaupungilla, mutta Timisoarassa tein sitä erityisen paljon. Eipä ollut juuri muutakaan tekemistä, kun kaikki oli suljettu.

Kävi selväksi, että puistoista tässä kaupungissa ei ole pulaa. Mihin tahansa käveli, oli joku puisto nurkan takana kurkkimassa. Vastakohta kaupungin pientä pintaremonttia kaipaavalle yleiskuvalle.

Mulla ei tietenkään ole pienintäkään hajua siitä, missä mä varsinaisesti olen kävellyt, joten kauhean informatiivista mene-tänne-Timisoarassa -postausta tästä ei nyt tule.

Otat jalat alle ja lähdet käpystelemään, eiköhän sieltä jotain mielenkiintoista löydy.

Karmivat rakennukset

Minulle jäi Timisoarasta parhaiten mieleen rakennukset.

(Okei, vielä paremmin jäi mieleen Starbucksissa juomani kahvi – ensimmäinen kahvinjuonnin aloittamisen jälkeen kyseisestä puljusta ostamani kahvi ja herra mun varjele se cappuccino oli taivaallista!)

Ehkä mulla on joku Dracula-fiksaatio, mutta neukkukuutioita lukuun ottamatta lähes kaikki Timisoarassa näkemäni rakennukset toivat pientä karmintaa selkäpiihin. Kattojen muoto, rapistunut maali, noi parvekkeet… Tykkäsin karmivasta olosta ja se saikin mut ajattelemaan, että paluu Romaniaan on ehkä sittenkin joskus mahdollinen. Ehkä. Mutta silloin kyllä pitää vähintään kaivaa se Dracula haudastaan.

Pieni Dracula-tietoisku: Dracula on irlantilaiskirjailija Bram Stokerin 1800-luvun lopussa luoma vampyyrihahmo.  Dracula on kreivi, joka asuu linnassa Romanian Transilvaniassa. Elää ihmisverellä, eikä kestä päivänvaloa.

Mutta ei Dracula ihan pelkkää fiktiota ole. 1400-luvulla nykyisen Romanian alueella Valakiassa eli julmana hallitsijana mainetta niittänyt ruhtinas Vlad III, tunnettiin myös Vlad Seivästäjänä (herttainen kutsumanimi) ja Vlad Draculana. Vlad III toimi inspiraationa Stokerin romaanille.

Romaniassa sijaitseva Branin linna tunnetaan yleisesti Draculan linnana, vaikka Stoker ei koskaan ollut edes käynyt Romaniassa. Vlad Seivästäjälläkin oli oma linnansa ihan muualla. Ilmeisesti Branin Linna on ainoa linna Romaniassa, joka sopi Dracula-romaanin kuvauksiin, ja niinpä sitä alettiin pitää Draculan linnana (turistien vedättämisen jalo taito!).

Museum of Communist Consumer

Usein lompsin sinänsä päämäärättömästi, mutta kuitenkin suunnaten jotain (yleensä vähäpätöistä) kohdetta kohti. Timisoarassa tällainen kohde voi olla esimerkiksi Museum of Communist Consumer, joka on juuri sopivasti keskustan ulkopuolella ja mielenkiintoisella alueella.

Museo on ehkä vähän väärä sana. Ei kannata odottaa upeaa näytteillepanoa, opastusta, suuria elämyksiä tai mitään muutakaan. Mutta eipä ole sisäänpääsymaksuakaan!

”Museo” eli pari huonetta lattiasta kattoon täynnä kommunismiajan tavaraa löytyy kellarikerroksesta, jonne vievät portaat ovat heti sisäänkäynnin oikealla puolella.

Museon yhteydessä on myös aika omituinen kahvila/baari ja sisäpiha, joka on varmasti kesällä elementissään.

Timisoaraan kannattaa siis ehdottomasti pakata lenkkarit matkaan ja lähteä viipottamaan teille tuntemattomille. Minä ihastuin nimenomaan keskustan ulkopuoliseen Timisoaraan kaikessa tavanomaisuudessaan. Kaikki on jotenkin niin tavallista, mutta sitten ei kuitenkaan. Kaikessa on pieni Dracula-lisä.

Minulla on viimeinen viikko Serbiassa meneillään, ja tuntuu kuin tästäkin Romanian matkasta olisi jo ikuisuus. Eihän siitä ole kuin viikko. Aika rientää!

Facebook

Instagram 

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, huhtikuu 23, 2017 at 18:15

  Tuollaiseen kommunismimuseoon päädyimme melko äskettäin myös Varsovassa. VisitPolandin meille järjestämä opas päätyi jonnekin varastoalueelle, jossa ko. toimisto ilmeisesti piti päämajaansa ja siellä oli muutama huoneellinen saman näköistä tavaraa. Ja ainakin 50-luvulla syntyneelle nuo pari museohuonetta olivat ihan mielenkiintoisia sikäli, että kyllä osa samantyyppisistä tavaroista 60- ja vielä 70-luvullakin oli tiensä Suomeenkin löytänyt, joten osittain siinä oli ihan omaakin historiaa esillä!
  http://meriharakka.net/2016/10/23/tarinoita-varsovasta/

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, huhtikuu 24, 2017 at 11:43

   No joo, tuollakin jotkut tavarat näyttivät minulle mummolatutuilta. Ihan mielenkiintoinen paikka!

 • Reply Anni maanantai, huhtikuu 24, 2017 at 11:27

  Siis ainakin nää sun kuvat näyttää kaikkea mun silmää hivelevää, eli edelleen haaveilen siis Timisoarasta! :D Jos nyt edes kävisi niin että aamusta lähtö ja illalla paluu Belgradiin (jos mahd.), mutta mielelläni olisin yötäkin. Kiinnostaa kuitenkin aina sellainen vertailu naapurimaiden kaupunkien kesken, heh.
  Ehkä tuo pääsiäinen tosiaan pisti kaupungin hiljentymään…

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, huhtikuu 24, 2017 at 11:50

   Siis kyllä siellä hienon näköistä oli! :) Aika kultaa muistot (nopeasti) ja nyt oon jo vähän enemmän positiivisen puolella koko kaupungista. :D Ehdottomasti menet käymään, ja oo ainakin yksi yö! Matkoihin menee kuitenkin sen verran aikaa.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää maanantai, huhtikuu 24, 2017 at 19:12

  Minua on alkanut kiinnostamaan visiitti Romaniaan romanialaisen työkaverini tiimoilta. Me ystävystyimme ja on jotenkin ollut kivaa seurata heidän perinteitä, ja katsella kuvia hänen matkoiltaan kotiin käymään. Ja hauskasti, hänenkin miehen nimi on Vlad.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, huhtikuu 26, 2017 at 00:08

   Noinhan monesti käy, maakin alkaa vaikuttaa mielenkiintoisemmalta, jos kulttuurin tutustuu vaikka sitten ystävän kautta. Hassua, että Romania on oikeasti tosi iso maa, mutta itse en muista koskaan edes jutelleeni kellekään romanialaiselle koskaan tätä reissua ennen. Tietenkin tulotaso maassa on sitä luokkaa, ettei suurella osalla ole varmaan ollut mahdollisuuksia matkustella. Toisaalta yllättävän moni tuttu on kertonut tutustuneensa tavalla tai toisella romanialaisiin ja kiinnostuneensa maasta juurikin sitä kautta.

 • Reply Susannastravels torstai, huhtikuu 27, 2017 at 23:15

  Olen jotenkin aina ajatellut että Romaniassa olisi jotain samaa kuin Italiassa, ehkä talojen kunto ja jotkin muut kulttuuriasiat

 • Reply Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia tiistai, toukokuu 16, 2017 at 16:47

  Kyllä mä voisin tuolla käydä ja puistoissa kuljeskella :-) Nuo talot on oikeastaan aika hienoja, pikkasen rapistuneinakin ja omalla tavallaan just siksi. Kiitos näistä postauksista!

 • Leave a Reply