Suomen suurin matkablogiyhteisö

Korkeita hintoja pakoon, viinilasillisia kohti

lauantai, huhtikuu 8, 2017

Mua ei haittaa välillä asua yksinkertaisissa, jopa jossain määrin alkeellisissa majoituksissa.

Ensimmäisen Aasian matkan ensimmäisessä bungalowissa Malesiassa vessa huuhdeltiin kaatamalla kauhalla vettä pöntttöön, eikä suihkusta tullut lämmintä vettä. Ai että, hyviä muistoja.

Vietnamissa iso lisko raakkui öisin kylppärissä ja jätti aamuylläreiksi pöntön kannen päälle haisevia jätöksiään mulle yökittäväksi.

Kiinassa asuttiin hotellin virkaa toimittavassa autiotalossa, jossa aamupalaksi tarjoiltiin limaisinta riisivelliä, mitä oon eläissäni nähnyt.

Mutta eivät nämä mua ole niin häirinneet (mitä nyt muistelen niitä näin vuosienkin päästä, haha). Ei ole tarvetta turhaan nirsoiluun, kun hinta on ollut kohdallaan. Jos asun yksinkertaisesti, olkoon hintakin yksinkertainen.

Olemme suunnitelleet Mathiaksen kanssa lähtevämme vapuksi Sloveniaan ja Kroatiaan. Yksi reittimme pysähdyksistä oli tarkoitus olla Piran, rantakaupunki Sloveniassa,  tai sen lähiympäristö. Vaihtoehtona oli ajaa Kroatian puolelle ja yöpyä jossain rannikon näteistä pikkukylistä.

Majoitusta etsiessä kävi kuitenkin ilmi, että Slovenian ja Kroatian rannikolla yksinkertaisenkaan majoituksen hinta ei tosiaan ole yksinkertainen – ennemminkin moninkertainen.

Nythän ollaan Balkanilla. Jumaliste, täällähän pitäisi olla halpaa? Vai onko Serbian ja Bosnian naurettavan edullinen hintataso tehnyt minut krantuksi ja pihiksi, vääristänyt maailmankuvaani?

Esimerkkejä: kulahtaneen näköinen hostellihuone 50 euroa (ilman omaa kylpyhuonetta tai vessaa). Tämän näköisestä asunnosta en millään haluaisi Balkanilla, sesongin ulkopuolla, maksaa 130 euroa kahdelta yöltä, kun aamupalaakaan ei tietenkään ole tarjolla.

Sarajevossa samalla hinnalla sai kauniin huoneen ja aamiaisen juuri uudistetusta hotellista, Zagrebissakin se riittäisi vaikka mihin.

Monet asunnot Piranissa, eivät edes mitkään kummoiset, oli hinnoiteltu pitkälti yli sataan euroon yöltä. Kroatian puolella tilanne ei näyttänyt paljon valoisammalta.

Onko näkemykseni halvasta ja kalliista väärä? Elänkö mä tässä todellisuudessa ollenkaan? Sekin on hyvin mahdollista, että en elä. Tulkaa joku nipistämään.

Isommille porukoille Piranissa sen sijaan tuntui löytyvän paljon suurikokoisia asuntoja, joiden hinta oli suhteessa majoittujien määrään todella kohtuullinen. Kahdestaan etsiessä iski kiukku.

Kysynnän ja tarjonnan laki.

Booking.com väitti yli 80 % ajankohdan majoituksista olevan täynnä. Se tietenkin nostaa hintoja. Suurin osa suomalaisista ei varmaan ole edes kuullut Piranista, mutta se ei kai estä koko muuta maailmaa matkustamasta sinne. Mutta sitten taas toisaalta: eihän tässä olla edes toukokuun puolella vielä!

Pihi sieluni ei yksinkertaisesti pystynyt sulattamaan Piranin tarjontaa, joten käänsin katseeni halvemmille maille. Tai halvempi on kenties väärä sana. Sanotaanko, että enemmän hintansa arvoisille maille.

Äänestin siis jaloillani ja haikeana hyvästelin Istrian rannikkounelmani.

Sitten buukkasin meille kahdeksi yöksi huoneen majatalosta Slovenian kauniilta viininviljelyalueelta Goriska Brdasta, Medanan kylästä.

Upeat maisemat, iso huone, uima-allas, aamupala, majatalon oma viini- ja kinkkukellari. Kaikin puolin hyvän oloinen kokonaisuus 80 euroa yöltä. Kohtuullinen verrattuna siihen, mitä sillä saa. Sillä saa nimenomaan sitä vastinetta käyttämilleen rahoille, tai niin ainakin kuvittelen tässä vaiheessa.

Jos paikanpäällä huomaamme asuvamme likaisessa rotankolossa tyhjän uima-altaan vierellä, niin tiedätte sen siitä, ettei minusta kuulu mitään. Nieleskelen ylpeyttäni siellä rapistuneessa huoneessa mietiskellen niitä Piranin asuntoja.

Rannan sijasta saadaan nyt siis viiniä ja maalaismaisemaa, mutta oikeastaan alan olla tästä enemmän innoissani, kuin alkuperäisestä suunnitelmastamme. Piraniin toivon meidän ehtivän päiväreissulla. Ja hei, ensimmäistä kertaa Sloveniaan!

Onko teillä kokemuksia paikoista, joissa hinta ja laatu eivät kulje käsi kädessä? Tai kokemusta Brdan viinialueelta? Tai soraääniä nuukaksi heittäytyneelle bloggaajalle, joka ei vaan osaa etsiä hotelleja?

PS. Kuvat pikaräpsyjä Belgradista. Instagramissa lisää Belgrad-inspistä! :)

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Tiia(ntai) lauantai, huhtikuu 8, 2017 at 13:05

  Voi harmi! Piran on tosi symppis, mutta enpä toisaalta ole koskaan ns. joutunut siellä majoittumaan, kun olen käynyt vain päiväseltään. Ilmeisesti se kuitenkin on yksi THE turistipaikoista Sloveniassa: viime visiitillä kesällä 2014 sitten taisin parin tunnin sisällä kuulla kolmekin kertaa suomea :O

  Mutta joo, kaikella on tarkoituksensa – Brda ei varmasti ole huono vaihtoehto!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, huhtikuu 8, 2017 at 13:30

   Toivottavasti mekin ehtisimme sinne jonkun pienen mutkan tekemään. Mä elän varmaan jossain kuplassa, kun en ole kenenkään (paitsi parin bloggaajan) koskaan kuullut puhuvan Piranista halaistua sanaa! Mutta joo, suosittu näyttää olevan. :D Ei kyllä Brda paljon vähempää suosittu, viimeisen huoneen nappasin meidän majapaikasta, ja monet muut samoille päiville oli jo loppuunmyyty.

 • Reply Hanneli/ duunireissaaja lauantai, huhtikuu 8, 2017 at 13:21

  Mun kokemuksen mukaan sekä Sloveniassa että Kroatiassa vuokrattavat huoneistot on sisustettu halvalla ja rumalla melamiinikalustuksella, ja muovituolit ovat heidän käsityksensä parvekekalusteista. Kesäkuussa, just high seasonin alla, olen maksanut rannikolla kahden makuuhuoneen kämpistä satasen yöstä.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, huhtikuu 8, 2017 at 13:32

   Mä olen täällä ollessani oikein miettinyt sitä, että onko kauneuden käsitys täällä oikeasti vain niin erilainen, vai onko kyse mahdollisimman halvalla pääsemisestä. Sisustukset loma-asunnoissa ja muissakin asunnoissa on usein jotain hirveää. Ja just sellaisia neonkirkkaita vihreitä, liiloja ja vaaleanpunaisia seiniä. Täällä kotonani parhaillaan tollaista liilaa seinää tuijottelen… Miksi?! :D

   • Reply Hanneli/ duunireissaaja lauantai, huhtikuu 8, 2017 at 19:05

    Luulen, että se on sekä että. Noi mainitsemasi värit on todellakin tulleet siellä suunnalla tutuiksi. Ja viime kesän Izolan kämpässä omistajaparin omakin koti näytti ihan samalta, joten senkin puolesta luulen kauneuskäsityksen todellakin olevan eri. Ei taitais skandinaavinen niukkuus oikein purra siellä suunnalla.

 • Reply Margit lauantai, huhtikuu 8, 2017 at 15:51

  Viime kesäkuussa yövyimme kivassa Villa Borgossa Motovunin kukkulakylässä 65,- /yö sis runsaan aamiaisen (mm joka aamu tryffelillä höystettyä munakasta!) sekä ilmaisen parkkiksen lähes kylän laella – paikka kuulunee B&B-luokkaan, hyvään sellaiseen. Päädyimme sinne samasta syystä eli rannikko on varattu rikkaammalle väelle molemmissa maissa ;) Piran oli meistä jotenkin kolkko, etenkin illalla kun se tyhjeni turreista. Sen sijaan suosittelen valumaan vähän etelämmäksi Rovinjiin saakka, se on rannikon kaupungeita eläväisin (ja ehkä turrein, mutta jotenkin ne vain uppoaa sinne kujille). Jos haluaa yöpyä Piranin huudeilla, Lucija on ihan ok alue, bussilla pääsee kätevästi Piranin keskustaan eikä tarvi maksaa överiä parkkimaksua.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, huhtikuu 8, 2017 at 18:04

   Kuulostaa hyvältä diililtä! Toi parkkipaikkakin on yksi juttu, minkä takia jouduin jotkut majoituksista torppaamaan, autolla kun ollaan mekin liikenteessä.

   Jännä, että sanot Pirania kolkoksi. Tähän asti olen kuullut ja lukenut vain ja ainoastaan kehuja kaupungista. Olisi kyllä kiva päästä itse se näkemään, toivottavasti onnistuu. Vaikka nyt jo viiniviljelmät kutsuvatkin houkuttelevasti luokseen. :)

 • Reply miraorvokki sunnuntai, huhtikuu 9, 2017 at 09:45

  Hahah voi ei, noi asunnot on aivan kamalia! Mikä onni että mulla oli suhteita Sloveniaan jo ennen vaihtoa, meidän apartment oli valkoisilla seinillä, kivilattioilla, uudella keittiöllä ja kylpyhuoneella varustettu iso kaksio. Hintaa pulitettiin 550€ kuukaudessa. Slovenialaiset sanoi että meitä rahastetaan mutta mielestäni tuon asunnon hinta ei ollut yhtään paha kahdelta, siinä eli hyvin 6kk ajan. Mutta sitten taas tuo satunnaisen matkailijan osuus, kyllä, hinnat nousee pilviin. Vaihtarikaverin äiti tuli viikoksi käymään ja vuokrasi oman apartmentin, hinta taisi olla 300€ viikolta, eli siis turisteja viedään näissä ihan 6-0.

  Mulla on Goriska Brdasta postaus:https://www.rantapallo.fi/pondekengissa/2016/06/09/goriska-brda-slovenialaisia-viineja-ja-upeita-maisemia/ ja sinne olen menossa taas parin viikon päästä uudestaan. Ihana Slovenia<3

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, huhtikuu 9, 2017 at 22:40

   Joo mä luinkin sun postauksen, ennen kuin tein tämän suunnitelmien muutoksen. <3 Ja joo, ymmärrän kyllä että vähän korkeampia hintoja aina pitää maksaa, mutta jotenkin tässä tuli raja vastaan. Tai ehkä ne oli vaan ne odotukset. En tiedä. 550e ei tosiaan kuulosta pahalta, varsinkin kun sen jakaa vielä kahdella! Mä maksan Belgradissa 350e vuokraa + 50e sähköstä, vedestä yms. ja tää on kyllä oiekastikin pientä ylihintaa… No, kämppä on siisti ja keskeisellä paikalla, mutta silti.

 • Reply Anni maanantai, huhtikuu 10, 2017 at 10:36

  Voi ällö! Piran on kyllä aivan ihana paikka, mutta ehkä pääsette sitten toiste… :/ Onneksi tuo viinialuekin on varmasti vähintään odotusten veroinen!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, huhtikuu 12, 2017 at 19:58

   No kaiken järjen mukaan! Ja se majapaikan uima-allas näytti ihanalta! Totuus selviää pian…

 • Reply Miia maanantai, huhtikuu 10, 2017 at 12:37

  Mun mielestä kuulostaa kyllä kalliilta. :o Pari vuotta sitten reilatessa maksettiin hostelliyöstä maksimissaan 15€/yö (tosin dormissa, mutta silti). Oltiin reissulla lokakuussa, joten olihan se selkeästi low seasonia, mutta kuitenkin.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, huhtikuu 12, 2017 at 19:59

   Munkin mielestä se oli kallis. Varasin just reissun Romaniaan, jossa dormipaikan sai 12 eurolla. Siinä hintataso mun makuun! :D

  Leave a Reply