Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sinunkin pitäisi matkustaa Sarajevoon

maanantai, maaliskuu 27, 2017

P3180689P3180825P3180742

Sarajevo, Bosnia-Hertsegovina.

Sarajevo kalskahtaa heti korvaan vähän karuna nimenä, eikö teilläkin? Sotahan siitä tulee mieleen.

Jugoslavian hajoamissotien aikaan Sarajevo, Bosnia-Hertsegovinan pääkaupunki, oli bosnialaisten serbien piirittämänä 1425 päivää vuosina 1992 – 1996 ja kärsi vuosien aikana tietenkin hirveää tuhoa. Sarajevoa asuttivat pääasiassa Bosnian toinen suuri etninen ryhmä, bosniakit, jotka ovat muslimeja. Serbithän ovat ortodokseja.

Sarajevon piiritys on nykyaikaisen sodankäynnin pisin piiritys. Yli 11 000 ihmistä kuoli ja 50 000 haavoittui. Kaupunkia ammuttiin muun muassa kranaatinheittimin, ja serbijoukkojen tarkka-ampujat lahtasivat ihmisiä kaduille. Sarajevosta löytyykin Sniper Alleyna tunnettu katu, nimen alkuperää ei tarvinne sen enempää selitellä. Kaupunkia ympäröiviltä kukkuloilta serbien oli helppo jatkaa piiritystään, eikä sarajevolaisilla ollut pakokeinoa.

P3180851

Ajoimme Mathiaksen kanssa vuokra-autolla Belgradista Sarajevoon. Google Maps valehteli iloisesti matkan kestoksi viisi tuntia. Meillä meni seitsemän, ainakin.

Meistä myös melkein tuli sellainen uutiskynnyksen ylittänyt pariskunta. Tiedättehän: ”Nainen oli matkalla Saksaan, päätyi  Timbuktun kautta Kiinaan noudatettuaan sokeasti navigaattorin ohjeita”.

Yhdessäkin vaiheessa huomasimme olevamme pikkutiellä, jota ei päässyt enää autolla etenemään. Kun lammaslauma ja hampaaton maajussi alkoivat piirittää autoamme ja edessä näkyi vain mutainen ja kuoppainen polku, oli aika ymmärtää sisäisten hälytyskellojen soineen jo kilometrejä sitten ihan hyvästä syystä ja kaasuttaa toisille reiteille.

Löytyi se Sarajevokin sitten lopulta.

P3180830

Sodan jäljet näkyvät edelleen Sarajevossa. Ne myös kuuluvat ihmisten puheissa. Rakennuksissa on edelleen tulituksen jättämiä luodinreikiä. Ja niitä reikiä on paljon. Osa rakennuksista on luhistunut taistelujen seurauksena, eikä niitä ole tähän päivään mennessä korjattu. Kauniit valkoiset hautausmaat täplittävät Sarajevon kukkuloita.

Minun päässäni Sarajevon yllä on aina leijunut jokin mystinen utu, jonka sisään olen halunnut päästä kurkistamaan. Ehkä siksi, että olin kuullut paikasta niin paljon lapsena, asuihan isäni sodan aikaan läheisessä Palen pikkukaupungissa.

P3180735

Kaupunkina Sarajevolle omaleimaisen tunnelmansa antavat sitä ympäröivät kukkulat. Heti kaupunkiin saapuessa ihastuin niihin. Kaupunki oikeastaan paljastuu autolla saapuessa aika yllättäen kukkuloiden takaa.

Iltaisin alas vanhankaupungin kaduille tuikkivat rinteille rakennettujen talojen valot. Minareeteista kuuluvat rukouskutsut.

P3180675 P3180787 P3180821

Niin, minareetit. Sarajevossa asuu edelleenkin pääasiassa bosniakkeja, eli muslimeja. Bosnian serbit asuttavat pääasiassa Bosnia-Hertsegovinaan kuuluvaa Serbitasavaltaa, jonka pääkaupunki on Banja Luka. Toki serbejä asuu Sarajevossakin. Serbien ja bosniakkien välit vaikuttavat olevan päällisin puolin kunnossa, mutta pinnan alla Bosnian ja Serbitasavallan välillä kiehuu.

Sarajevossa murehtimisen voi kuitenkin hetkeksi lopettaa. Rukouskutsut, minareetit, baklava-kauppiaat ja huivipäiset naiset tuovat mieleen Istanbulin. Tai siis minähän en ole Istanbulissa koskaan käynyt, mutta näin kuvittelisin. Ottomaanien vaikutus näkyy edelleen (myös hotellin tv-kanavavalikoimassa, 200 turkkilaista kanavaa).

P3180864 (1)P3180849

Vanhakaupunki on Sarajevon sydän. Se on kunnostettu lähivuosina ja on oikein siistin näköinen. Ehkä aavistuksen liiankin moderni ja laitettu? Tykkäsin silti.

P3180644P3180637

Ravintoloita on mielettömästi. Suurimmassa osassa tarjoillaan burekia (voitaikinaan leivottu piirakka liha- tai juustotäytteellä), cevapia (jauhelihapötkylöitä raa’an sipulin kanssa) ja baklavaa.

Hotel Old Sarajevo oli erittäin hyvä valinta: 70 euron hintaan sai siistin huoneen aamupaloineen uudessa hotellissa, jonka pienistä ikkunoista sai kurkkia Sarajevon tunnelmallisesti hämärtyvää iltaa.

P3170528P3170529 P3170533

Vanhankaupungin ulkopuolella on sitten niitä luodinreikätaloja ja muuten vain ankeampaa meininkiä. Meidän Insider Toursin kierrosopas sanoi, että Sarajevo on todella harmaa kaupunki. Ei ole vissiin koskaan käynyt Belgradissa.

Tunnel of Hope oli tunneli, jonka sarajevolaiset kaivoivat sodan aikana huoltokäytäväkseen. Sarajevossa oli mieletön pula kaikesta, mutta salaisen tunnelin kautta saatiin kuljetettua peruselintarvikkeita ja muuta välttämätöntä piirityksen keskelle. Nykyään tunnelin yhteydessä oleva museo on yksi suosituimpia nähtävyyksiä Sarajevossa. Se sijaitsee keskustan ulkopuolella, mutta on matkan arvoinen.

Kuvassa on se omakotitalo, jossa tunnelin salainen uloskäynti sijaitsi.

P3180761

Sarajevon nähtävyyksiin kuuluu myös silta, jolla Itävallan arkkiherttua Frans Ferdinand ammuttiin vuonna 1914 lähtölaukauksena ensimmäiselle maailmansodalle. Mutta nämä te löydätte opaskirjoista itsekin.

P3180575P3180588 P3180580

Shoppailemaan Sarajevoon ei kannata lähteä. Oletko joskus ollut pääkaupungissa, jossa ei ole Hennes&Mauritzia? Tervetuloa Bosniaan. Sivistyksen mittari McDonald’s löysi tiensä tänne niinkin myöhään kuin vuonna 2010.

Toisaalta, mihin sitä Mäkkäriä tarvitaan, kun on ravintoloita tällaisilla näköaloilla?

IMG_0920

Tykkäsin monella tapaa Sarajevosta Belgradia enemmän. Belgradissa on omat hyvät puolensa, ja kyllä se päihittää Sarajevon monilla mittareilla. Mutta Sarajevossa oli jotain sellaista taikaa. Historia on vielä niin vahvasti läsnä. Siksi sinunkin pitäisi matkustaa Sarajevoon.

Lähtisitkö?

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply Terhi / Muru Mou tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 07:16

  Jos shoppailla haluaa, kannattaa mennä City Center -ostoskeskukseen, sieltä kyllä löytyy hirveä määrä kansainvälisiä vaatekauppoja! Olen käynyt Sarajevossa pari kertaa, ja onhan se aivan mahtava kaupunki. Uudestaan voisin lähteä milloni vain :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 08:59

   Näinkin tuon ostoskeskuksen, sieltä varmasti löytyy jotain. Mutta varsinaisena shoppailukohteena silti ei kenenkään kannattane erehtyä Sarajevoa pitämään. ;D Minäkin lähtisin uudestaan vaikka heti! Enpä tiennytkään, että oot siellä käynyt, ja peräti useamman kerran. :)

 • Reply Miia tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 11:19

  Sarajevo kiehtoo mua aivan mielettömästi! On jo parina vuonna pitänyt sinne lähteä, mutta silti olen aina päätynyt jonnekin muualle. Mun mielikuvissa kaupunki näyttäytyy myös vähän mystisenä. Sinne on kyllä pakko joskus päästä. Eli todellakin lähtisin! :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 11:39

   Mäkin tiesin heti tänne Belgradiin tullessani, että Sarajevossa nyt vähintään on käytävä täällä oleskelun aikana. Yllättävän moni (matkabloggaaja ainakin) on Sarajevossa muuten piipahtanut, mitä nyt googlailin etukäteen. Jotenkin ajattelin, ettei sinne niin moni eksyisi. Useimmat tuntuivat tykänneen! :)

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 14:43

  No miksikäs ei! Vaikuttaa kivalta kaupungilta ja kun hintatasokin on vielä lompakolle sopiva, niin ehdottomasti pitää tuolla joskus päästä pyörähtämään.

 • Reply Johanna Hulda / Vida de Estrada tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 15:30

  Sarajevo on todellakin ihana! Upeita kuvia oot ottanut tuolta kukkuloilta. Ei ihme että 200 turkkilaista kanavaa löytyy, kaupungissahan asuu paljon turkkilaisia. Sohvasurffasin yhden luona omalla visiitilläni. Mä olisin kyllä voinut lähteä shoppailemaan noita ihania koriste-esineitä, mutta olin rinkan kanssa matkassa niin ei pystynyt. Ei kai kukaan ulkomailla H&M:ää edes kaipaa kun sinne pääsee kotonakin – mäkkärillä vielä voikin olla aikansa ja paikkansa, mutta toisaalta, jos burekkia on tarjolla niin ei. Hitsi mikä ikävä mulla onkin kunnon burekkia, sitä missä on juustoa ja pinaattia täytteenä!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 19:55

   Burek on kyllä hyvää! Ei täällä tosiaan Mäkkiin tarvitse mennä, hyvää ja halpaa ruokaa saa jokaisesta kadunkulmasta muutenkin. Mun ainoa toive olisi, ettei burek olisi niin rasvaista, voisin paremmalla omallatunnolla niitä mussuttaa.

 • Reply Pirkko tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 18:26

  Toukokuussa vihdoin matkustamme Sarajevoon viimeisenä Euroopan pääkaupunkinamme muttei kaiketi vähäisimpänä.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 19:57

   Ei, en usko, että vähäisimpänä! Hieno lista kaupunkeja kerättynä, jos Sarajevo on viimeinen.

 • Reply Reissu-Jani tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 19:06

  Kävin Sarajevossa kuusi vuotta sitten. Vanha kaupunki, 1800-luvun kaupunki ja uusi kaupunki ovat kaikki hienoja paikkoja – erityisesti vanha kaupunki. Ihmiset olivat tällöin todella uteliaita turisteista ja olivat hyvillään siitä että olimme tulleet heidän kaupunkiin. Vietin kolme päivää kaupungissa – ruoka oli erinomaista, ihmiset ystävällisiä, hienot näkymät kukkulalta kaupunkiin – tosin paljon oli taloja vielä sodan jäljiltä. Suosittelen matkustamista! Kävimme myös Banja Lukassa – Serbien BH:ssa. Siellä tunnelma oli aidosti sykempin ja serbien nationalismi näkyi erittäin vahvasti. Autolla pääsi ajamaan ilman isompia vaikeuksia BH:ssa alueelta toiselle.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 20:00

   Mä taas olen käynyt juurikin Banja Lukassa noin kuutisen vuotta sitten. Silloin en tosin osannut vielä arvioida kaupungin tunnelmaa muuhun Bosniaan verrattuna. Haluaisin kyllä päästä käymään uudelleenkin! Mullakin jäi hyvä fiilis bosnialaisista (bosniakeista), kaikki olivat avuliaita ja ystävällisiä ja oma-aloitteisesti auttoivat meitä esimerkiksi auton kanssa johonkin tiukkaan paikkaan jouduttuamme. Kylläpä moni tuntuu tykästyneen Sarajevoon. Eikä syyttä!

 • Reply Tia tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 19:52

  Onpa kivan näköinen paikka, pieni matkakärpänen puraisi kyllä tätä lukiessa! Tuo osa itä-Eurooppaa (vai voiko tuota itä-Euroopaksi edes sanoa….x)) kiehtoo minuakin! Ymmärsin, että olet lapsena oleskellut paljon tuolla suunnalla, onko isäsi tuolta kotoisin vai mistä yhteys? :)
  Tia

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 20:02

   Blogi on tehnyt tehtävänsä, jos matkakärpänen puraisee. ;) Balkan on kyllä alue, joka kannattaa kokea! Ja minäkin puhun aina Itä-Euroopasta, mutta oikeampaa olisi kai puhua Kaakkois-Euroopasta tai vaan Balkanista. Mutta Itä-Eurooppa on jotenkin juurtunut mun suuhun! Isäni oli töissä Balkanilla sodan aikana ja sen jälkeen lähemmäs 20 vuotta, minkä takia lapsena ja nuorena vietimme tosiaan paljon aikaa alueella, yleensä tietenkin kesälomilla. :)

 • Reply Tiia(ntai) tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 20:43

  Oo, lähtisin kyllä! Sinne Belgradiin myös, ja lukemattomiin muihinkin paikkoihin Balkanilla. Moni juttu on tuttu Sloveniasta (esim. burek ja lihapötikät :)), mutta tuntuu, että se on maana kuitenkin huomattavasti keskieurooppalaisempi – ja sikäli vähemmän eksoottinen. Täytyy tunnustaa, että loput entisen Jugoslavian maista meneekin mulla usein iloisesti sekaisin. Sitä suuremmalla syyllä täytyisi tutustua niihin paremmin ja käydä alueella vaikka reilaamassa. Mielenkiintoisen oloista seutua!

  Käsittämätön tuo piiritys. Toisaalta siitä ei ehkä loppujen lopuksi ole maailmassa hirveästi opittu. :/

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 21:51

   Joo, kuten FB-postauksessa sanoinkin, niin eri lähteiden mukaan poliittinen tilanne alueella on kireämpi kuin aikoihin. :( Puhumattakaan kaikesta siitä, mitä muualla maailmassa tapahtuu. Surullista. Minulla on Sloveniasta muistoja vain lapsuudessa, mutta nyt olisi mahdollisesti tarkoitus päästä käymään siellä tämän reissun aikana. Jotenkin en edes osaa hahmottaa sitä osaksi Balkania, se kun selvisi sodastakin kaikista helpoimmalla ja on siellä vauraiden rajanaapureidensa huomassa… Voin siis uskoa, että meininki on keskieurooppalaisempi! Ja älä huoli, sekaisin nämä maat ja kaupungit, politiikat ja etniset ryhmittymät menevät muillakin – paikallisetkin lohduttelevat mua, etteivät hekään meinaa välillä pysyä kaiken täällä tapahtuvan perässä. :-)

 • Reply Marjukka Katariina tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 21:47

  Kävin Sarajevossa kesällä 2014, ja täytyy sanoa, että se on kyllä yksi parhaista kohteista, missä oon käynyt! Todella mielenkiintoinen kaupunki. Siitä reissusta asti on ollut kova palo päästä Sarajevoon uudestaan :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 21:53

   Jotenkin ihanaa kuulla, että Sarajevo on tehnyt niin hyvän vaikutuksen moneen! Ja itse olen myös vähän yllättynyt, että näinkin paljon ihmisiä tuntuu siellä vierailleen. Hyvä niin! Bosnia ansaitsee kyllä kaikki turistinsa. Toivon itsekin vielä joskus palaavani Sarajevoon, vaikka olenkin vähän huono palaamaan samoihin kohteisiin uudestaan.

 • Reply Panu / Panun matkat tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 23:12

  Hyviä havaintoja Sarajevosta ja hienosti summattu!

  Sarajevo on vaikuttavimpia kaupunkeja, joissa olen käynyt. Vietin siellä kesällä 2010 hyvän tovin kansainvälisen AEGEE-opiskelijajärjestön kulttuurisessa vaihdossa (”kesäyliopistossa”). Kaupunki jätti ikuisen jäljen, ja yhä tuntuu, että jotakin minusta jäi Sarajevoon.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, maaliskuu 28, 2017 at 23:20

   Oi, saispa viettää kesää Sarajevossa. Kuulostaa ihanalta. Kaupunki aukeaisi varmasti vielä aivan uudella tavalla, kun siellä oleskelisi vähän pidempään.

 • Reply Nomadi keskiviikko, maaliskuu 29, 2017 at 09:49

  Mahtavaa, kiitos tästä reissuinspiksestä! Itseltäni on jotenkin jäänyt lähes kaikki Itä-Euroopan (tai Balkanin, miten sen nyt ilmaiseekaan) maat väliin ja kiinnostaisi kovasti tehdä jonkinlainen Balkanin kierros. Täällä Maltalla asuu paljon serbialaisia ja on minulla yksi bosnialainenkin ystävä, jotka ovat kertoneet minulle paljon noista alueista. Pakkohan sinne on jossain vaiheessa päästä! Ei muuten Maltallakaan ole H&M-liikeitä ollenkaan :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, maaliskuu 29, 2017 at 10:29

   Ai ei ole? Oho, en olis uskonut! Täällä kannattaa tosiaan kiertää ainakin pari maata kerralla, jos näille suunnille eksyy. Itsellä olisi tarkoitus päästä vielä kuukauden sisällä Romaniaan, Kroatiaan ja ehkä Sloveniaankin. :) En tiennyt, että Maltalla on paljon serbejä! Täällä tulee aina esille Saksa ja Ruotsi, kun puhutaan siitä, minne serbit ovat täältä lähtiessään asettuneet.

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, maaliskuu 30, 2017 at 22:31

  Niin pitäisi, listalla on, kuten Podriga ja Zagrebkin. Tulisi näiden kolmen myötä lähes ”valmiiksi” Euroopan pääkaupungit. Moskovan jätämme toistaiseksi odottamaan aikoja parempia (vaikka tuleekohan niitä koskaan?).

 • Reply Anni tiistai, huhtikuu 4, 2017 at 16:49

  Haaveilen Sarajevossa piipahtamisesta Serbian tripin aikana kyllä niin paljon että se on varmaan ihan pakko toteuttaa, kävi miten kävi. Myös Romanian Timisoara olis vissiin ihan sopivan junailun päässä, eli jompi kumpi tai tietysti mielellään molemmat pitää kokea.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, huhtikuu 4, 2017 at 18:40

   Ehdottomasti käyt Sarajevossa! Mä oon näillä näkymin menossa pääsiäiseksi Timisoaraan, jos kyydit järjestyy. Pääsiäinen in vähän hankala ajankohta matkailulle enkä oo saanut bussiyhtiöltä mitään varmistusta vielä… :/ Mut jos pääsen sinne nii pystyn sitten siitäkin kaupungista kertomaan jotain! :)

 • Reply Anni keskiviikko, huhtikuu 5, 2017 at 16:35

  Uijui, voi kun pääsis mukaan… ;) Kerrohan sitten täällä (tai jossain) Timisoarasta! Tänään mä mietiskelin jos menisin sinne vaikka yhdeksi yöksi ja tulomatkalla olisi siinä Vrsacissa vielä jonkun aikaa ennen kuin junailis Belgradiin… Suunnitelmia riittää!

 • Leave a Reply