Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kotor, Montenegron alamaailman näyttämö

keskiviikko, maaliskuu 1, 2017

Kotor ei ole pelkästään nätti vanhakaupunki, loistoristeilijöiden satama ja kiva kesälomakohde suomalaisturisteille.

Kotor on tällä hetkellä myös yksi Montenegron alamaailman keskuksista.

Kaupungin väkivaltaiset rikollisjengit ovat herättäneet viime aikoina paljon huomiota kansainvälisessä mediassa. Kotorissa erityisesti huumekauppa hiertää jengien välejä. Oletko joskus kuullut Montenegron mafiasta? Huumeiden lisäksi Montenegron erityisosaaminen kulminoituu ihmiskauppaan sen kaikissa ikävissä muodoissa sekä aseiden ja savukkeiden laajamittaiseen salakuljetukseen.

P2150184

Kotorin kauniilla kujilla erityisesti huumerikollisuuden sivuilmiöt ovat siis alkaneet aiheuttaa ongelmia. Ihmisiä on jopa tapettu kadulle keskellä kirkasta päivää. Montenegron mafia hallitsee osaa klubeista, hotelleista ja ravintoloista – tavallinen turistihan ei voi tietää, mitä niistä.

Montenegro on pieni maa, vain vähän yli 600 000 asukasta. Suurimpia ongelmia ovat tietenkin äärimmäisen syvälle juurtunut korruptio, mikä on ongelma koko Länsi-Balkanilla. Ja se on tietenkin yksi syy sille, miksi muita rikollisuuden muotoja kuten huume- tai ihmiskauppaa ei saada kitkettyä.

Tässä Ylen uutisessa kerrotaan, kuinka järjestäytynyttä rikollisuutta ja korruptiota tutkivien toimittajien järjestö valitsi vuoden 2015 rikolliseksi Montenegron silloisen pääministerin Milo Djukanovicin, mikä kertonee asioiden tilasta kaiken oleellisen.

Valintakriteerit tälle kyseenalaiselle kunnialle:

”Kukaan Putinin lisäksi ei johda maataan niin raskaasti korruptioon, järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja likaiseen politikointiin turvaten. Se on läpikotaisin mätää juureen asti.”

P2150176

Olin hyvin tietoinen Kotorin tilanteesta sinne matkustaessani. Paikan päällä oli outoa ajatella, että noin pieni ja herttainen kaupunki kauniissa Montenegrossa kätkee sisälleen niin paljon rikollisuutta. Tai että siellä olisi jotain jengejä.

Järjestäytynyt rikollisuus ja sen kitkemisen epäonnistuminen on yksi asia, joka jarruttaa Montenegron liittymistä EU:n jäseneksi, vaikka maa kovasti liittymistä odottaakin. Rikollisuutta ei olla kuitenkaan saatu kitkettyä pois sillä tavoin, kuin tulevalta EU-valtiolta sopii edellyttää. Järjestäytynyt rikollisuus Montenegrossa vahvistui Jugoslavian sodan aikana 90-luvulla, joten mikään uusi ilmiö se ei ole.

Yksi Montenegron huumekaupan tunnetuimmista ja pelätyimmistä henkilöistä on ollut ”kokaiinikuningas” Darko Sarcic, joka noin vuosikymmen sitten alkoi sijoittaa suuria rahasummia nimenomaan Kotorin turismibisnekseen. Rahat oli saatu rahanpesulla ja salakuljettamalla tuhansia kiloja kokaiinia latinalaisesta Amerikasta Eurooppaan Montenegron kautta.

Sarcicin ja hänen partnereidensa loppu ei ollut ruusuinen: vuonna 2010 hänen lähipiirinsä kuulunut Zoran Fric Dudic ammuttiin keskellä kirkasta päivää kuoliaaksi Kotorin vanhankaupungin pääaukiolla, ja vuonna 2015 Sarcic itse tuomittiin 20 vuodeksi vankeuteen tekemistään rikoksista.

P2150183

Eri lähteiden mukaan väkivallan aalto jengien välillä Kotorissa lähti liikkeelle siitä, kun 200 kiloa kokaiinia katosi Valenciassa epäselvissä olosuhteissa. Kotorin turismiviranomaisten mukaan viime vuosina huumeiden salakuljetus Kotorin kautta muualle Eurooppaan ei ole ainakaan vähentynyt, päinvastoin.

Kesäkuussa 2016 uutisoitiin, että viimeisen kolmen kuukauden aikana kaupungissa oli tapahtunut kuusi rikollisjengien aseellista välienselvittelyä kuten ammuskeluja ja jopa yksi murha, minkä seurauksena Montenegron poliisi lähetti terrorismin vastaisen yksikön turvaamaan Kotoria. Se ei kuitenkaan auttanut, sillä syyskuussa pommiräjähdys tappoi kaksi miestä, jotka olivat oletetusti rikollisjengin jäseniä.

Tässä on aika paljon tapahtumia lyhyelle ajalle, kun huomioi, että Kotorissa asuu alle 30 000 ihmistä.

P2150152

Mutta miten tämä kaikki sitten vaikuttaa tavalliseen turistiin? Käytännössä ei mitenkään.

Jengit käyttävät väkivaltaa toisiaan vastaan, eivätkä teot ole millään tavalla kohdistuneet satunnaisiin turisteihin. Tavallinen lomailija ei todellakaan huomaa käytännön tasolla mitään tässä postauksessa tai alla listaamissani artikkeleissa kerrottuja asioita.

Kotorin kadut tuntuvat aivan yhtä turvallisilta kuin missä tahansa muuallakin. Kauniista kaupungista saa nauttia aivan rauhassa, vaikka pinnan alla kytee. Toistaiseksi turistin ei siitä tarvitse välittää. Se tulee tietenkin tiedostaa, että osa ravintoloissa ja hotelleissa käyttämistäsi rahoista valuu vähän epämiellyttäviin taskuihin. Mutta kuten sanottu, turistina on mahdoton tietää, miten taustakuviot menevät. Ja syötävä ja nukuttava on joka tapauksessa.

P2150161

On ymmärrettävää, että Montenegron turismiviranomaiset ovat huolissaan. Jo nyt kansainvälinen lehdistö on uutisoinut Kotorin ongelmista, eivätkä Montenegron (korruptoituneet) viranomaiset ole saaneet alueen rikollisuutta kitkettyä. Osa on varmaan toiminnassa itse mukana.

TripAdvisorin keskustelupalstalla amerikkalaiset kyselevät, onko Kotor turvallinen lomakohde, kun uutisissa sanottiin sitä ja tätä. Vai pitäisikö vaihtaa kohdetta ja mennä jonnekin turvallisempaan paikkaan.

Kotorissa vierailee 850 000 turistia vuosittain ja se on Montenegron suosituin turistikohde. Kotoriin ei kannata jättää missään nimessä menemättä, eikä rikollisuus näy siellä päälle päin millään tavalla.

Mutta vain aika näyttää, mihin suuntaan asiat menevät. Eräässä artikkelissa esiintyneen nimettömän diplomaattilähteen mukaan mitään ei oikeasti tulla tekemään, ennen kuin jollekin epäonniselle turistille käy huonosti. Turismi on Montenegron suurimpia elinkeinoja, eikä maalla ole varaa menettää sitä. Mutta löytyykö tahtoa, halua ja osaamista rikollisuuden kitkemiseen? Vai syökö syvällä systeemissä oleva korruptio mahdollisuudet? Halu Euroopan unioniin liittymiselle on kova, joten toivoa sopii, että sen eteen olla valmiita myös työskentelemään.

Miksi kirjoitin tämän kaiken? Itselleni Balkanin korruptiotilanne ei ollut tänne tullessa mitään uutta tietoa. Mutta mitä pidempään alueella oleskelee ja mitä enemmän oppii… No, tieto lisää tuskaa. Aina välillä on hyvä herätellä itseään siihen, että kaikki ei aina ole sitä miltä näyttää. Vaikka kuinka olisi palmuja, auringonpaistetta ja kaunista vuoristoa.

Jos asia kiinnostaa enemmän, kannattaa lukea esimerkiksi seuraavat artikkelit: The Guardian, Balkan Insight, Balkan InsightThe Telegraph, New York Times.

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Laura / Irtiottoja maailmalle torstai, maaliskuu 2, 2017 at 06:56

  Itsekin tuon tilanteen tiedostin jo ennen viime kesän matkaa ja vähän samasta aiheesta kirjoittelin sen jälkeen, että ei ole Kotor pelkästään kehujen arvoinen. Paikan päällä tuota rikollisuutta on todellakin vaikea huomata, enkä tavallaan ihmettelekään että moni estoitta Kotoria kehuu jos ei näihin uutisiin ole törmännyt. Jos ne ongelmat sivuuttaa, niin onhan kaupunki valtavan kaunis. Varmasti vielä näin sesongin ulkopuolella se ilman niitä tuhansia risteily-turisteja on vielä upeampi!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, maaliskuu 2, 2017 at 17:25

   Kaupunki itsessään oli kyllä upea. On jotenkin masentava ajatus, että omalla toiminnallaan todennäköisesti syytää ainakin jonkun verran rahaa järjestäytyneelle rikollisuudelle. Toivottavasti uudet sukupolvet toisivat Montenegroon uusia tuulia ja kaikkea tätä saataisiin vähennettyä. Itselle nimenomaan Kotorin maine ei ollut tuttu ennen tänne Serbiaan tulin.

 • Reply Anna torstai, maaliskuu 2, 2017 at 07:14

  Kirjoitin viime syksystä Kotorista oman Balkanin kierroksen yhteydessä. Silloin nostin esiin esim. rahanpesun. Jos 80€ saa keskeltä vanhaa kaupunkia luksus kämpän johon kuuluu viinit ja syötävät päälle, niin ei se puhdasta businesta ole. Sama homma toistui läpi koko Montenegron.

  Toisaalta. Turistina en valita…

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, maaliskuu 2, 2017 at 17:33

   Montenegrossa on kyllä todella halpaa. Kyllä, kivahan se on meille turisteille! Muttta juurikin se asian kääntöpuoli…

 • Reply Pixie torstai, maaliskuu 2, 2017 at 07:18

  Jotenkin pelottava ajatus, että taustalla on noin paljon rikollisuutta, mutta kuten kirjoititkin, koskaan ei voi tietää, mitä minkäkin taustalla on. Kotor kuulostaa kaikesta huolimatta viihtyisältä kaupungilta.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, maaliskuu 2, 2017 at 17:34

   Ja kyllä se olikin viihtyisä! Montenegro on kaunis maa ja täynnä mukavia ihmisiä. Mutta paljon on ongelmiakin, jotka esimerkiksi tällä tavalla sitten tulevat esille. Harmi.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY torstai, maaliskuu 2, 2017 at 09:58

  Mitä? Pikkuruisessa ja nukkekotimaisessa Kotorissa? Ajatus pääaukiolle ammutusta huumeparonista kuulostaa ihan jännitysromaanilta! :D Mutta toisaalta tämä ei kyllä yllätä, kun ottaa huomioon Montenegron ja muiden Balkaninmaiden historian.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, maaliskuu 2, 2017 at 17:36

   No niinpä! Se kuulostaa juuri siltä. En olisi siellä kävellessäni uskonut tätä todeksi, jos en paremmin tietäisi. Kotor on viimeinen paikka, joka sopisi tällaisten tapahtumien tapahtumapaikaksi!

 • Reply Miia torstai, maaliskuu 2, 2017 at 11:15

  Aivan älyttömän hyvä ja mielenkiintoinen postaus! :) Toki itsekin tiedän, että korruptiota tuolla alueella on, mutta en ajatellut sen olevan jotenkin noin laajaa. Pitää kyllä tutkailla noita listaamiasi artikkeleita myös, alkoi tämä aihe nyt kiinnostaa enemmmänkin.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, maaliskuu 2, 2017 at 17:37

   Kiitos! :) Vaikka minä olen sen tiennyt, niin silti täällä lähietäisyydellä asiaa tarkastellessa ja paikallisten kanssa puhuessa rikollisuuden ja korruption laajuus iskee kyllä päin kasvoja.

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas perjantai, maaliskuu 3, 2017 at 09:01

  Tämä asia on kyllä hyvä tietää sinne aikovien. Kiitos tästä.

 • Reply Sunna perjantai, maaliskuu 3, 2017 at 17:23

  Enpä tiennyt taas tätäkään! Kiitos ihan älyttömän mielenkiintoisesti (ja oikislaisen tarkasti taustoitetusta) postauksesta, pitääpä ryhtyä nyt tonkimaan tätä ilmiötä enemmän. Ehkä tuolla matkailu on kuitenkin pitkässä juoksussa rikollisuuden torjumista, vaikka matkailun avulla rahoja pestäänkin: tarjotaan realistinen, aina vain vakaampi toinen tulonlähde.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, maaliskuu 6, 2017 at 14:55

   Kiitos kehuista Sunna. :) Ja kyllä, mäkin uskon siihen, että matkailu tällaisiin tai muihin tavalla tai toisella epävakaassa tilassa oleviin maihin loppujen lopuksi vain parantaa asioita, nimenomaan pitkällä tähtäimellä.

  Leave a Reply