Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ensimmäiset päivät Serbiassa

perjantai, helmikuu 3, 2017

Kun sain tietää, että lähtö Belgradiin tulee olemaan edessä, hermoilin loppuun asti, että jotain menee kaikessa siinä paperisodassa pieleen ja jostain syystä mahdollisuus jää toteutumatta. Kun Lufthansan renkaat sitten tömähtivät Serbian maaperälle, mulla meinasi nousta pala kurkkuun – siis silkasta ilosta. Jälleen kerran uudessa maassa uusien haasteiden edessä.

IMG_0125IMG_0080IMG_0066

Seuraavan kerran pala meinasi nousta ja nousikin kurkkuun ensimmäisenä aamuna, kun olin astumassa suihkuun, ja sain juuri ja juuri ajoissa vedettyä jalkani takaisin torakoiden aamiasbuffetista, joka sijaitsi suihkusyvennyksessäni. Mun asunto on muutoin niin hieno ja uusi (jos ei tuota kommunismin rapauttamaa rappukäytävää oteta huomioon), että torakat ottivat kyllä erävoiton tässä matsissa yllättämällä mut täydellisesti. Hyi hittolainen.

Pienen pakokauhun laannuttelun jälkeen liiskasin ne paholaiset ja mietin, että se vanha väittämä siitä, kuinka jokaisella eliöllä on ekosysteemissä oma tärkeä tarkoituksensa, on varmasti maailman suurin vale. Kuka senkin on keksinyt. Tappourakan suorittaminen toi pieniä paineita aikatauluun, joka aamulla ei muutenkaan mulla yleensä sisällä turhia minuutteja. Töihin ehdin silti onneksi ajoissa.

Viestitin asiasta vuokraemännälleni ja odotin vähintään Walter Whiten kaltaista keltaiseen suojapukuun pukeutunutta tuholaistorjujaa saapumaan kiireellisenä hälytyksenä paikalle. Korva ikkunassa kiinni kuulostelin sireenin ääniä, mutta mitään ei kuulunut. Vuokraemäntä kuittasi tekstarilla ”go buy Raid” ja asia oli loppuun käsitelty.

Raid-pullo on koko ajan käden ulottuvilla, mutta ötökät ovat pysyneet ensikohtaamisemme jälkeen piilossa.

IMG_0116

Ensimmäiset päivät ovat muilta osin menneet ihan hyvin. Hienoista reissuväsymys on ilmassa, eikä Belgrad tosiaan ole se perinteisellä tavalla kaunein kaupunki. Ei tämä ainakaan värikkäimmän kaupunkikuvan titteliä voita, kuten kuvat kertovat. Mutta sitäkin mielenkiintoisempaa täällä on. Joka puolella vastaan tuleva katutaide sekä tämä järjetön määrä kahviloita, ravintoloita, leipomoita ja muita palveluja vaikuttaisi tekevän kaupungista miellyttävän paikan elää. Ja rappioromantiikkaa ja kommunismin havinaahan täältä löytyy yllin kyllin.

Ja hei, eipä tällainen nollakeli ja kevättalven harmaus päästä kyllä muitakaan kaupunkeja oikeuksiinsa.

IMG_0087 IMG_0093 IMG_0097 IMG_0101IMG_0107

Asuntoni on ihan keskustassa, ja ajelen trollikalla töihin noin vartissa, minkä lisäksi on muutama minuutti kävelyä molemmissa päissä.

Ekan työpäivän jälkeen lähdettiin vähän erilaiselle after workille: menimme erään paikallisen naisen luokse, joka valmistaa käsityönä nahkakenkiä. Sovitettavana oli varmaan sata kenkäparia. Niistä sai päättää mallin mielensä mukaan, korkoja, koristeita, värejä ja materiaaleja muunnellen.

Tilasin yhdet korkokengät, jotka ainakin tuossa kokeiluvaiheessa tuntuivat äärettömän mukavilta. 80 euroa ei liene paha hinta käsin valmistetuista nahkakengistä, jotka saat viikossa tilauksesta.

IMG_0085 IMG_0074 IMG_0128

Jos palaan sumopainijana kotiin, niin se johtuu sitten serbialaista ruoasta.

Ensinnäkin se on aivan naurettavan halpaa, jopa hienoissa ravintoloissa. Kotikadulleni sijaitsee italialais-ranskalainen Casa Nova -ravintola, joka näyttää äärimmäisen tunnelmalliselta ja komeilee TripAdvisorin ykkösenä kaikista Belgradin yli tuhannesta ravintolasta. Valkoiset pöytäliinat löytyy, kyseessä ei ole mikään muovituolikuppila. Ja mitä maksaa talon kallein annos? 13 euroa. Jälkiruoat 2,80 euroa. Pastat ja risotot vitosen ja niin edelleen.

Toisekseen ruoka on raskasta eikä hiilareissa säästellä. On tullut maisteltua perinteisistä serbialaisista ruoista burekia (liha- tai juustotäytteinen filotaikinaan leivottu pasteija erilaisissa muodoissa, tihkuu rasvaa) sekä pleskavicaa eli paikallista hampparia. Yksi kuuluisimmasta pleskavijca-paikoista, Loki, on muuten sekin samalla kadulla mun asunnon kanssa. Ei tarvii nälkää alkaa näkemään.

Yksi onnellisuudeen muoto on myös tämä: kaupasta saa kahdella eurolla tötsän valmiiksi siistittyjä granaattiomenan siemeniä.

IMG_0111

En kehtaa edes sanoa, montako rasiallista olen jo parin päivän aikana syönyt.

Itapala (5 €) näytti eilen tältä. Hyvää viiniä, vielä parempaa ananassmoothieta ja tuoretta focacciaa juuston ja aurinkokuivatun tomaatin kanssa.

IMG_0110

Kävin juuri manikyyrissä (4 € – myönnän, aika ällössä kynsihoitolassa) ja pian pitäisi lähteä tutustumaan toisiin samoissa hommissa oleviin harjoittelijoihin täällä. Ehkä pääsee kurkkaamaan myös Belgradin yöelämään.

Hyvää viikonloppua kaikille!

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa perjantai, helmikuu 3, 2017 at 21:06

  Belgrad ei tosiaan mikään kaupunkien kaunotar vaikuta olevan, mutta tykkään siitä rouheudesta, joka kuvista välillä pilkahtaa. Joskus haluan kyllä tuollakin käymään! Haha, mun pitää varmaan vinkata noista granaattiomenan siemenistä yhdelle kaverille. Istanbulissa se uskaltautui ostamaan kokonaisen granaattiomenan ja puuhasteli sen kimpussa ainakin puoli tuntia, että sai syötävää :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, helmikuu 3, 2017 at 21:26

   Mullakin on keittiö ollut kuin teurastuksen jäljiltä niinä harvoina kertoina, kun oon granaattiomenan parissa itse yrittänyt ähertää. Ja kyllä, rouheutta täältä nimenomaan löytyy! Keskustassa on jopa ihan nättiä, mutta sieltä on noi pimeällä otetut kuvat, niin ei oikein erotu. Tosi erilainen kohde Euroopan kaupunkeja vertaillessa kuin mikään muut pitkään aikaan. Piristävää. :)

 • Reply Pirkko / Schildt perjantai, helmikuu 3, 2017 at 21:32

  Ehkä Belgradkaan ei ole ihan edukseen tammikuussa – olen nähnyt sen vain kesällä ja silloin, myös rosoisuudessaan, kaupunki oli mielestäni monelta laidalta kaunis! Noista granaattiomenansiemenistä moni puhuu nykyisin, mistähän niitä täällä pohjoisilla kulmilla saisi noin valmiina ”testattaviksi” :-)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, helmikuu 4, 2017 at 12:51

   No jos niitä jostain saan, niin veikkaanpa, että ovat hirveän hintaisia! Eipä ole kyllä tullut vastaan missään Suomessa. Ihan mainio välipala ja lisuke jugurtteihin ja muuhun. Tammikuu ei kyllä kaupunkilomailun kannalta ole oikeastaan missään sitä kuvauksellisinta aikaa. Ehkä Lapissa!

 • Reply Johanna Hulda perjantai, helmikuu 3, 2017 at 23:11

  Äääh, torakat! Meillä oli Sambiassa kämpän keittiössä kunnon torakkainvaasio, eikä kolmessakaan kuukaudessa saatu kaikkia hengiltä vaikka suihkuteltiin ties montako pulloa myrkkyä. Kuulemma jos myrkyttää hyvin niin ne muuttaa naapuriin, hah. Afrikassa niitä nyt osasi silti odottaakin, toisin ehkä kuin eurooppalaisessa just rempatussa asunnossa. :D Mun anopilla on joku taikaote granaattiomeniin, se saa ne avattua siisteiksi ja näteiksi lohkoiksi ilman mitään sotkua. Voi kun itekin osais!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, helmikuu 4, 2017 at 12:54

   Joo hyi että… Nyt niitä ei ole onneksi näkynyt, ja toivon, että pysyvätkin poissa. Vähän tietty epäilyttää, hehe. Outoa on se, että tää kämppä löytyy myös Booking.comista, missä tällä on arvosanana yli 9. Eli varmaan mun tuurilla mä olen ensimmäinen, joka sai tehdä tuttavuutta noiden torakoiden kanssa. Yök! Afrikassa tässä ei tosiaan varmaan olisi mitään kummallista. :D

 • Reply Outi perjantai, helmikuu 3, 2017 at 23:50

  Apua, vaikuttaa kyllä niin tällaisen herkkuperseen paratiisilta. Mä olisin syömässä just noita hiilaripommeja ja rasvanyyttejä ihan jatkuvasti. En vois asua tuolla. Tai voisin, mutta kotiin palaisi 20 kiloa enemmän Outia. :D Tsemppiä uusiin haasteisiin!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, helmikuu 4, 2017 at 12:57

   Kiitos. Mä yritän täällä hillitä itseäni. Pari päivää annan armonaikaa itselleni, pitäähän sitä uuteen kulttuuriin tutustua. ;) Mutta sitten vois yrittää vetää vähän terveellisemmällä linjalla, koska täällä jos antautuu kaikille houkutuksille niin se menoa. Kesäkuntoon. :D

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi lauantai, helmikuu 4, 2017 at 10:56

  Mä raskastan rosoa, joten muhun tällainen uppoaa. Ja uskon että mä myös söisin aika useita granaattomenakulhollisia viikossa tuohon hintaan….

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, helmikuu 4, 2017 at 12:58

   Rosoa löytyy! Tässä postauksessa ei ollut edes mitään tunnelmallisimpia rosokuvia, pari kännykkäotosta työmatkan varrelta vaan. Täytyy laitella matkan varrelta lisää. Oon jo nyt alkanut tykkäämään tästä kaupungista!

 • Reply Lasipore lauantai, helmikuu 4, 2017 at 12:33

  Jossain lehdessä oli maininta, että valmiita granuompun siemeniä saa Suomessa pakasteena. En ole muistanut etsiä enkä tiedä hintaa.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, helmikuu 4, 2017 at 13:00

   Kiitos vinkistä! Täähän oli hyödyllinen, pitää kurkata pakastealtaaseen seuraavan kerran Suomessa. Maistuukohan ne yhtä hyvälle… Ehkä granaattiomenan siemenet olis oikeastaan tosi hyviä sellaisena vähän kohmeisena?

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, helmikuu 4, 2017 at 15:17

  Vitsi että oot päässyt mielenkiintoiseen paikkaan, Belgradin-kirjeenvaihtajaksi! :D Tuun kyllä seuraamaan näitä juttuja kieli pitkänä, tossa kommunismirähjäisyydessä ja rosossa on vaan sitä jotain kiintoisaa, jota ei saa eikä tarvitse silottaa. Ja vitsi miten mainio idea nuo valmiiksi esiin kaivetut granaattiomppua!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, helmikuu 5, 2017 at 12:28

   Haha, täältä yritän parhaani mukaan täyttää ulkomaan kirjeenvaihtajan tehtävän. Täällä saa kyllä ihmetellä jokaista korttelia syystä tai toisesta. Palailen uusien juttujen kanssa pian!

 • Reply Terhi/ Fammo matkalla maanantai, helmikuu 20, 2017 at 19:03

  Mielenkiintoinen postaus koska Belgrad on go to-listallani. Aika talvisen näköistä vielä, vähän keväämmällä on varmastikin mukavampaa. Kivan näköisiä nuo asuntoproomut.
  Kävin katsomassa noita muitakin Belgrad-postauksia ja näytti olevan kaikenmoista herkkua tarjolla.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, helmikuu 23, 2017 at 00:55

   Täältä löytyy kyllä jokaiselle jotakin. Ja pian se kevät alkaa onneksi tulla tännekin niin ei ole ihan niin harmaata! Tänään oli 16 astetta jo lämmintä. Lämpötilat tosin heittelee aivan älyttömästi.

  Leave a Reply