Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: Ronda ja viinitila

torstai, helmikuu 2, 2017

Ronda on pieni vuoristokaupunki Andalusiassa, reilun tunnin ajomatkan päässä Marbellasta.

Rondaan vievä reitti vaatii kokeneeltakin kuskilta tiukkaa keskittymistä. Serpentiinitie saa herkimmät puklaamaan, mutta perille päästyä pienet yrjötahrat rinnuksilla eivät haittaa. Maisemat korvaavat!

PC290245 PC290248 PC290269PC290292

Rondan valkoisten talojen vanhassa kaupungissa kävelee ilokseen muuten vaan, mutta koko kaupungin keskikohta on Puento Nuevon vanha silta, joka ylittää 170 metriä korkean rotkon.

Aina sitä hämmästyy, kun saa kuulla jotain tällaista rakennetun tuohon aikaan, 1700-luvulla. Ja sitten ei edelleenkään osata rakentaa kouluja tai kunnantaloja (Kirkkonummi ohoi), jotka eivät homehdu pystyyn vuoden sisällä valmistumisestaan.

PC290299 PC290318 PC290324PC290312

Kuvassa koko Rondassa vieraillut konkkaronkka Mathiaksen isoäitiä lukuun ottamatta.

PC290345PC290347

Ja vaikka siltamaisemat ovat kivat, löytyy hyviä spotteja muualtakin: rotkon pohjalle pääsee napsimaan kuvia ihan toisesta kuvakulmasta, jos muutaman euron pääsymaksu ja hikeä pukkaava portaidennousu ei pelota.

PC290414 PC290413

Oma suosikkipaikkana Rondassa löytyi Alameldo de Tajo -puistosta, josta aukesi kauniit näkymät sekä rotkolle että Rondaa ympäröiville kukkuloille.

PC290435PC290433

Me saimme Mathiaksen isoäidin Aurinkorannikolla viihtyvältä serkulta vinkin viinitilasta, jonka voisimme katsastaa Rondassa. Viinitilakierros olikin ollut mielessä (kelläpä ei), joten kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Kyseessä oli Descalzos Viejosin viinitila aivan Rondan kupeessa. Tilaa pitävistä henkilöistä meille paikkaa esitteli viineistä innostunut, alun perin Argentiinasta kotoisin oleva arkkitehti. He olivat muiden kanssa porukalla ostanut tämän vanhan rakennuksen, kunnostaneet sen näin kauniiksi ja alkaneet viljelemään tilalla viiniä.

PC290463PC290458

Varsinaisia viiniköynnöksiä ei tällä kierroksella päästy näkemään. Onko niitä edes tähän aikaan vuodesta? Sen sijaan kierrettiin vähän tilaa, juteltiin viineistä ja saatiin selville, että täällä tehdään viiniä rennolla otteella eikä hampaat irvessä. Ja että samaa toivotaan sen juojilta. Turha hienostelu pois. Viini on vain viiniä, vaikka sitä pitääkin arvostaa.

PC290484PC290482

Saimme maistella lukuisia eri punaviinejä ja syödä vähän pientä suolaista niiden kanssa. Täällä korostettiin todella paljon sitä, etteivät he halua tehdä viinistään eksklusiivista tuotetta, jota voi sitten ostaa kalliilla hienoissa ravintoloissa. Vaan että heidän viininsä kuuluu kaikille.

Tämä tosin tuntui vähän hassulta siinä vaiheessa, kun kierroksen lopuksi paljastui, että heidän viinipullojensa hinnat alkavat 35 eurosta (terveisin Alkon alahyllyjen vakioasiakas). No, kerrankos sitä Espanjassa viinejä maistellaan!

Ehkä hinnoissa oli pientä maisemalisää.

PC290478PC290530

Mikäli ette muuten tienneet, niin minä olen koiraihminen henkeen ja vereen, ja… Sanotaanko näin, etten kauheasti välitä kissoista. Yritimme Mathiaksen siskon kanssa sitten kuitenkin kaveerata tämän kuvassa näkyvän kollin kanssa. Tulokset jäivät laihoiksi, kun se pirulainen puri Mathildaa ja painoi kyntensä mun reiteen. Kuvan tilanteessa se änkesi syliini istumaan, enkä torahampaiden valtimoon iskeytymisen pelossa uskaltanut ajaa sitä poiskaan. Hymyni on hyvin pakotettua laatua.

PC290525

Meillä oli onnistunut päivä Rondassa, ja kyllähän tämäkin on taas yksi sellainen kohde, jotka Andalusiassa ollessa vähän niin kuin vain täytyy nähdä.

Oletko käynyt?

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Jenni / Unelmatrippi perjantai, helmikuu 3, 2017 at 11:51

  Olen käynyt, ihan vastikään! Upea paikka. Olisi ollut kiva viipyä pidempäänkin, mutta ehdittiin nyt tällä kertaa olla kolmisen tuntia kiertelemässä. Käytiin kävelemässä rotkon pohjan tuntumaan ilmeisesti jotain vähän toista reittiä (todnäk toisella puolen siltaa kuin te), koska siellä ei mitään maksua ollut. Reittikään ei tosin oikein pysynyt kasassa (hiekkatie täynnä veden uurtamia uria) ja käännyttiin lopulta takaisin just ennen kuin oltaisiin päästy sillan alle. Viinitilavierailu kuulostaa tosi kivalta, vaikka tosiaan aika kalliin kuuloisia nuo pullot!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, helmikuu 3, 2017 at 19:22

   Joo, hiukan yli mun normaalin viinibudjetin… ;) Joo tonne alas taisi tosiaan päästä monestakin kohtaa. Tämä mistä me mentiin oli joku vanha arabirakennus, ei tullut tarkemmin perehdyttyä, että mikä. Hienon näköistä oli kuitenkin sieltäkin, tosin silta ei kovin hyvin näkynyt, mutta rotko ja tuo kauniin värinen vesi.

 • Reply Pirkko / Schildt perjantai, helmikuu 3, 2017 at 22:22

  Taisin juuri Muru Mou -blogin Ronda-juttuun kommentoida, että jäi Costa del Sol -viikollamme joku vuosi sitten väliin, ehdimme ”vain” Marbellaan, Alhambraan (ja Granadaan) ja Mijakseen. Nyt Cadizissa Algarvesta käydessämme Sevilla jäi väliin, joten ehkä se sitten on Sevilla + Rondo tässä vielä joskus :-)

 • Reply susannette sunnuntai, helmikuu 5, 2017 at 17:09

  Oi tutulta näyttää, ihan samanlaisia kuvia tullut otettua tuolta kun joskus vuosia sitten kun käytiin Rondassa :) Upea paikka, harmi ettei käyty itse kuin tuolla päällä ja jäi nuo upeat näkymät rotkon pohjalta näkemättä..

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, helmikuu 5, 2017 at 22:34

   Ronda on kyllä selkeästi suosittu paikka. Hävettää ihan myöntää, etten oikeastaan ollut kuullutkaan sitiä, ennen kuin aloin yhtään tarkemmin tutustua Andalusian kohdetarjontaan… Nyt se on onneksi nähty ja koettu! :)

 • Reply Tarja Jurmu sunnuntai, helmikuu 12, 2017 at 13:09

  2 päivää aurinkoisessa ja marraskuisessa Rondassa muutama vuosi sitten oli niin upea kokemus, että olen paikkaa suositellut kaikille Espanjan kulkijoille. Ehkä hienoin hetki oli aikaisen aamun aurinkoinen näköala laaksoon, kun yöllä kerääntyneet pilvet rakoilivat ja paljastivat näköalaa pikkuhiljaa. Taisin nojailla puolisen tuntia kaiteeseen ihan mykistyneenä, vaikka aamukahvihammasta kovasti kolottikin?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, helmikuu 12, 2017 at 20:26

   Voin oikein kuvitella tuon maiseman, mikä teille on silloin aamun tunteina avautunut! Kyllä siinä saakin kahvihampaan lykätä hetkeksi syrjään, oli varmasti sen verran ainutlaatuinen kokemus. :)

  Leave a Reply