Suomen suurin matkablogiyhteisö

Muutto ulkomaille, osa kaksi: Serbia

tiistai, tammikuu 31, 2017

Tasan vuosi on kulunut siitä, kun palasin Kiinasta takaisin. Nyt on taas aika lähteä hetkeksi muualle – tällä kertaa vähän lähemmäs ja vähän lyhyemmäksi aikaa.

Muutan nimittäin kolmeksi kuukaudeksi Belgradiin, Serbiaan!

Kyse on korkeakouluharjoittelusta, mutta kaipa kolme kuukautta on jo sellainen aika, että voi puhua muutosta. Ainakin jos haluaa, että homma kuulostaa fancylta?

Belgrad on sinänsä minulle sopiva paikka, että taustaa Balkanilta on lapsuudelta ja nuoruudelta melko paljon. Kirjoitinhan myös oikiksen notaarityöni Jugoslavian sotarikostuomioistuimen toiminnasta. On tullut kierrettyä oikeastaan kaikissa Balkanin maissa Bulgariaa lukuun ottamatta, mutta viimeisimmästä käynnistä on jo aikaa.

Tästä alla olevasta kuvastakin on saattanut muutama vuosi vierähtää.

balkan2

Minkälainen paikka Belgrad sitten nykyään on? Toiset ovat sanoneet sitä Euroopan rumimmaksi kaupungiksi, ja toiset taas kehuneet sitä Berliinin manttelinperijäksi. Kaikki, joiden kanssa olen asiasta henkilökohtaisesti puhunut, ovat kuitenkin kehuneet Belgradia kovasti (tai sitten eivät vain säälimälleen raukalle kehdanneet muuta sanoa?). Halpaa siellä ainakin on, pääsee taas opiskelijakin viikoittaisten manikyyrien äärelle, heh.

Istun parhaillaan Helsinki-Vantaalla. Belgradiin ei ole suoria lentoja. Oli itse asiassa yllättävän vaikeaa ja suhteessa kallista päästä Suomesta Serbiaan näin nopealla aikataululla, tämä koko juttu kun varmistui lopullisesti vasta kaksi viikkoa sitten. Mullahan on tunnetusti omat rajoitteeni lentoyhtiöiden kanssa (Aeroflotin kyydissä ette tule mua näkemään ikinä), ja halusinkin päästä perille asti tutulla Lufthansalla Air Serbian sijaan. Olisitko lähtenyt Air Serbian kyytiin?

Tuo Luffen yhteys nyt oli kaikista vaihtoehdoista muutenkin aikaisimmin perillä, joten ihan hyvä näin. Jää sitten puoli päivää aikaa tutustua uuteen väliaikaiseen kotikaupunkiin ennen töiden aloittamista, heh.

Ja mitä kuvaan tulee: onpas mulla ollut simpsakka äiti! Erityispisteet silloisen ysäriotsatukkamuodin noudattamisesta.

Balkan

Ainoa ongelma on se, että matkalla tulee olemaan KAKSI välilaskua Saksassa, joista molemmissa vaihtoaika on ruhtinaalliset 50 minuuttia. Ensin Munchenissa, sitten Frankfurtissa. Saa nähdä miten tytön käy! Ja vaikka mä pääsisin perille ajoissa ja saavuttaisin Belgradin kello 12:15, niin jotenkin mä epäilen, että matkatavaroille ei käy yhtä hyvin. Se selviää pian. Asunto mulla onneksi on jo, ja kiva onkin, jos kuvat pitävät paikkansa.

Mikään muu ei lähdössä harmita sekuntiakaan, mutta ovathan nämä tällaiset katkot parisuhteelle aina vähän hankalia. Me ollaan onneksi jo selvitty Kiinastakin, ja nyt mä olen kuitenkin vain Euroopassa. Lentoliput pyörii noin 250 euron ympärillä, joten halvempaakin se on kuin Aasian lentäminen. Ja toisaalta Mathiaksella on nyt niin kiire duunissa, että saapahan rauhassa keskittyä työntekoon kevään ajan. Netti Serbiassa toimii toivottavasti paremmin kuin Kiinassa, eikä aikaerokaan vaikeuta tällä kertaa yhteydenpitoa. Kaksi reissua Mathias onkin jo varannut mun luokse. Mä vähän mietin, että pitäsikö sen tulla vielä kolmannenkin kerran, niin voitaisiin mennä vaikka Kopaonikiin laskettelemaan. Lasketteluloma Serbiassa, mitäs siihen sanotte?

Belgradin vinkkejä otetaan seuraavan kolmen kuukauden aikana siis vastaan! :) Muistakaa seurata blogia myös Facebookissa ja mut löytää Instagramista uudelle nimellä @vanhameri – siellä tulen varmasti kaikista aktiivisimmin päivittämään kuulumisia.

Ps. On hirveästi Espanja-postauksia vielä purkamatta, mutta voitte kuvitella että oon ollut kaikkien valmistelujen, kesätyöhakujen, tenttien ja muun kanssa super kiireinen viimeiset viikot… Toivottavasti saisin niitä pian ulos, ja sitten pääsisin ajantasaisesti kertomaan elämästä Belgradissa.

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Sari | SariKoo.fi tiistai, tammikuu 31, 2017 at 06:22

  Hei wau! Belgrad kuulostaa kiinnostavalta! Me muuten lennettiin eilen Aeroflotilla Bangkokiin. Eipä ole mitään moitittavaa. Ainut miinus siitä, ettei viihdekeskus toiminut, mutta eipä se (välttämättä) ole yhtiön vika. Tosin jos ne ei toimii paluulennollakaan, alan epäillä että niitä ei olekaan, pelkkä ruutu vain ? Air Serbia kuulostaa ehkä vielä enemmän epäilyttävältä, kuin Aeroflot. Mutta jos päädyt niillä lentämään, niin sitten kokemukset heti jakoon ?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, tammikuu 31, 2017 at 08:54

   Se voi hyvinkin olla, että Air Serbiaankin saa vielä tutustua… Mutta Aeroflot on kyllä multa jo ihan oman mielenrauhani takia pannassa. Vaikka usemmatkin ovat sitä viime aikoina ihan kehuneet. Tai kehuminen on ehkä liioittelua, mutta nimenomaan sanoneet, että ihan hyvä oli. Kummasti mulla Kiinassakin karisi ennakkoluulot kaiken maailman yhtiöitä kohtaan, kun niillä joutui lentelemään. Tosin luotan silti enemmän kiinalaiseen kuin venäläiseen. ;)

 • Reply Maarit Johanna tiistai, tammikuu 31, 2017 at 06:38

  Tulihan se stoori! Kuulostaa kyllä taas kerrassaan niin mielenkiintoiselta. Markku oli pari vuotta takaperin Serbiassa ja vuorilla työmatkalla ja piti myös kovasti pääkaupungista, vaikka se luodinreikineen kummastuttava välillä olikin! Tää on ainoa mitä kaupungista tiedän :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, tammikuu 31, 2017 at 08:55

   Haha, no jotain sai sentään nopeasti näpyteltyä! Kiva kuulla, että Markku oli tykännyt. Ei oo kyllä kukaan uskaltanut mitään negatiivista vielä sanoa Belgradista. Nyt jo Munchenissa, että parin tunnin päästähän se selviää, mitä perillä odottaa. :)

 • Reply Laura / Irtiottoja tiistai, tammikuu 31, 2017 at 08:20

  Oi Wau! Mulle on jäänyt Belgradista myös hurjan hyvä mielikuva toisten kokemuksista, mutta vielä en ole itse sinne asti ennättänyt! Viime kesänä oli jo Air Serbian lippujen hankinta hyvin lähellä, mutta sit lentoajat ei ihan sopineetkaan. Olisin hyvin voinut sillä lentää, jotenkin haluan uskoa että kyllä euroopalaiseen voi hyvin luottaa! Toki, täytyy myöntää että välillä se usko on tällasissa vähän koetuksella, millon mistäkin syystä.. :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, tammikuu 31, 2017 at 08:57

   Hehe! Mä oon jotenkin vähän valikoiva näiden lentoyhtiöiden kanssa, mutta enimmäkseen ne rajoitteet taitaa olla oman pääni sisällä. Mieluiten kuitenkin lennän isoilla, hyvämaineisilla ja turvallisiksi havaituilla yhtiöillä. Mä yritän ehtiä jakamaan mahdollisimman paljon Belgrad-kokemuksia ja tietoa kevään aikana! Tosin saa nähdä mitä työnteolta lopulta ehtii ja jaksaa.

 • Reply Pirkko / Schildt tiistai, tammikuu 31, 2017 at 09:57

  Kolme kuukautta kuullostaa (sitä itse kokematta) kivalta ajalta sikäli, että se ei ole niin pitkä, että sen takia pitäisi laittaa kaikkea kotimaassa ”pakettiin” vaikka molemmat singahtaisivat jonnekin maailmalle tuollaiseksi ajaksi, mutta toisaalta se on varmasti riittävän pitkä, että vähän ehtii jo uuteen paikkaan kotiutuakin, eli ihan joka päivä (tai työssäkäyvän osalta joka viikonloppu) ei ehkä ”ole pakko” käydä katsomassa nähtävyyksiä vaan voi jo elää normaalia elämää kohteessa.
  Oikein mukavia kuukausia Serbiassa Sinulle!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, tammikuu 31, 2017 at 22:27

   Kiitos Pirkko! En voisi enempää olla samaa mieltä, että kolme kuukautta on aika sopivan pituinen pätkä tällaista tarkoitusta ajatellen. Juuri sen takia, että kotimaassa homma rullaa tuon ajan melkein itsestään, ja toisaalta uuteen paikkaan saa kuitenkin vähän syvempää kosketusta. Ja nyt ehtii sopivasti kesäksi Suomeen!

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, tammikuu 31, 2017 at 10:33

  Ensimmäisenä tulee Serbiasta ja Belgraista mieleen, että KIINNOSTAVAA! Innolla odotan kaikki juttuja sieltä päin. Tommonen kolmen kuukauden nakki sopis kyllä mullekin… :P Selvästi helpompi kyllä parisuhteellekin kuin viisi kuukautta maapallon toisella puolella. Ihanaa seikkalua sulle!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, tammikuu 31, 2017 at 22:28

   On todellakin helpompi. Ja kyllä, muakin kiinostaa tämä alue ja on toki taustoistani johtuen pitkään jo kiinnostanutkin! Toivottavasti ehdin kirjoitella ahkerasti, vaikka todennäköisesti mehut tulee olemaan aika poissa uusien työkuvioiden myötä. :)

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA tiistai, tammikuu 31, 2017 at 10:39

  Hei ihan mahtavan siisti juttu! Jään odottamaan innolla Serbia-aiheisia juttujasi Meri! Tulee varmaan ihan mahtava kokemus. Mitä parisuhteeseen tulee, niin onneksi Serbia on helpommin (tai ainakin halvemmin) saavutettavissa. Onnea matkaan ja seikkailuihin! :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, tammikuu 31, 2017 at 22:30

   Kiitos! :) No nyt kahdella välilaskulla tänne tänään tulleena en tiedä, onko tämä sittenkään helpompaa kuin Kiinaan meno, hah hah.. Mutta halvempaa nyt ainakin! Onneksi. Täytyy yrittää muistaa kantaa kameraa mukana ja taltioida sitä arkielämääkin täällä, vähän erilaisia postauksia kuin yleensä varmasti tulossa.

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani tiistai, tammikuu 31, 2017 at 11:20

  Mielenkiintoista! Serbia ja Belgrad ovat varmasti mielenkiintoinen kohde ja kyllähän kolmessa kuukaudessa ehtii jo hyvin paikkaan tutustua ja vähän sitä aitoakin arkea siellä nähdä. Ja hyvä parisuhde kestää kyllä pidemmätkin erossaoloajat, sitä mieltä minä olen. Meilläkin on kokemusta useammastakin kerrasta eri maissa asumista.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, tammikuu 31, 2017 at 22:32

   Kyllä, Kiina-kokemuksenkin perusteella uskon kolmessa kuukaudessa näkevän ihan hyvin serbialaista elämänmenoa. Ja nyt on mittakaavakin vähän pienempi kuin Kiinassa. ;) Olen samaa mieltä parisuhdeasiasta. Se on hyvän suhteen merkki, että molemmat voivat tehdä esimerkiksi tällaisia itselle tärkeitä juttuja ja toinen tukee, vaikkei se yksin kotimaahan jääminen kaikista mielekkäin ratkaisu olisikaan.

 • Reply Johanna Hulda keskiviikko, helmikuu 1, 2017 at 23:12

  Kuulostaapa mahtavalta! Mäkin olisin halunnut hakea pariin harjoitteluun, mutta yliopiston apurahoja ei saa kuin kerran, harmi vaan. :D Liityn kanssa Belgradin kehujien joukkoon, musta se oli nimittäin tosi kiva paikka, vaikka ehkä sellainen vähän tummanpuhuva ulkoisesti. Se boheemikortteli oli aivan ihana ja Belgradissahan oli oikein biitsikin joen rannassa! Ehkä tähän aikaan vuodesta se laskettelu kuulostaisi tosin paremmalta. Eli ei muuta kuin onnea ja menestystä elämään Balkanilla! Linkkaan vielä parit ikivanhat postaukseni Belgradista: https://vidaestrada.wordpress.com/2013/07/19/tie-belgradiin/ ja https://vidaestrada.wordpress.com/2013/07/22/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4/

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, helmikuu 2, 2017 at 22:42

   Ihanaa, kiitos linkeistä! Menen heti lukemaan. Kyllä täällä alkaa jo näin parin päivän jälkeenkin nähdä kaiken kivan ja siistin sen harmauden alla.

 • Reply Anni tiistai, huhtikuu 4, 2017 at 16:15

  Heippa Meri! Mä tulin tänne pläräilemään ja lukemaan läpi sun Serbia-postauksia, muutama viikko reissuun..!

  Onko sulla kokemuksia Air Serbiasta vai muuten vaan jotain pelkoja? Mähän oon tulossa ja lähdössäkin sitten sillä… :D Mä en ehkä oo niin kranttu noissa, se vaikutti ihan toimivalta lyhyelle lennolle enkä ainakaan oo kuullut/lukenut pahoja juttuja. Sen toki näkee sitten hetken päästä käytännössä.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, huhtikuu 4, 2017 at 18:38

   Lähtöfiilistelyt voi siis jo aloittaa! ;) Ja älä huoli, mä oon muuten vaan kranttu lentoyhtiöiden suhteen orastavan lentopelkoni kanssa! Mähän lensin täällä jo Air Serbiallakin kerran ja ihan OK se meni… kone oli kyllä vanha rupu mutta se olikin välillä Montenegro – Serbia. Kaikki tänne Air Serbialla Euroopasta tulleet on suorastaan kehuneet kyseistä yhtiötä, tarjoiluja ja palvelua! Joten älä huoli. Mun ei pitäis tartuttaa mun lentohysteriointeja muihin ihmisiin. :S

  Leave a Reply