Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kierros Viru-hotellin KGB-museossa

lauantai, joulukuu 17, 2016

Kadehdin heitä, jotka ovat päässeet käymään Virossa Neuvostoliiton aikana. He ovat saanet nähdä Viron kehityksen sukkahousuista unelmoivasta kansakunnasta Skypen kehittäjäksi ja todennäköisesti ensimmäiseksi Uberin laillistajaksi Euroopassa.

Me muut sen sijaan voimme saada kurkistuksen palaan Viron historiaa esimerkiksi Tallinnan KGB-museossa vierailemalla. KGB-museo sijaitsee Viru-hotellin yläkerroksissa.

Suomalaiset rakennusmiehet aloittivat Viru-hotellin rakentamisen 60-luvulla, ja se aukesi yleisölle vuonna 1972. Suomalaiset tietenkin siksi, että täällä osattiin rakentaa ja se tiedettiin myös Neuvosto-Virossa.

Mutta mikä oli Neuvostoliiton virallinen selitys sille, että hotelli annettiin kapitalistisen valtion kätyreiden rakennettavaksi?

No se, että Suomessa oli lama ja työttömyys, joten jalo ja armelias Neuvostoliitto auttoi kapitalismin takia turmioon syöksyvää Suomea tarjoamalla rakennusurakan sadoille suomalaisille rakennusmiehille. Tähän koko soppaan liittyy muuten myös kirjailija Sofi Oksanen – kierroksella kuulette, miten.

KGB-museo Tallinna

KGB:n eli Neuvostoliiton valtiollisen turvallisuuspoliisin päämaja Tallinnassa oli vanhassakaupungissa. Viru-hotellin kerroksessa 23 KGB:lla oli kuitenkin toiset tilat hotellivieraiden vakoilemiseksi. Olihan tämä kaupungin hienoin hotelli, jossa julkimotkin majoittuivat. Toimistotilojen lisäksi museokierroksella pääsee näkemään käytössä olleen radiokeskuksen.

KGB-museoon pääsee vain opastetulla kierroksella. Niitä järjestetään useita päivittäin suomeksi, venäjäksi ja englanniksi. Kierros kestää tunnin. Varauksen voi tehdä netissä, ja liput maksaa paikan päällä. Viru-hotellin aulassa on pieni KGB-museon ständi, jossa opas rahastaa ennen kierrosta.

KGB-museo Tallinna

Kierroksella saimme tietää paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia KGB:n toiminnasta Virossa ja tässä hotellissa, mutta jotta tekin osallistuisitte kierrokselle, jätän ne kertomatta. Itse kierrettävä alue on pieni, vain muutama huone, mutta paikalle jätetty irtaimisto ja asiansa osaava ja hauska opas tekevät kokemuksta käynnin arvoisen.

Lisäksi KGB-museon terasseilta avautuu huikeat näkymät eri puolille Tallinnaa.

KGB-museo Tallinna KGB-museo Tallinna

Jos historia kiinnostaa edes piirun vertaa, niin KGB-museo on ehdoton. Tunti elämästäsi, enkä usko kierroksen jättävän ketään kylmäksi. Se todella on hintansa väärti, ja antaa meille Viron itsenäistymisen aikaan vielä kehdossa olleille matkaajille hyvän kuvan siitä, ettei Viro ole aina ollut niin cool, kuin nykyään.

Tiesittekö esimerkiksi sen, että Viron entinen presidentti Toomas Ilves on ollut soittamassa levyjä Helsingin Kaikussa viime keväänä?

KGB-museo Viru-hotellissa osoitteessa Viru Väljak 4
Hinta: 10 euroa 
Lisätietoa Sokos Hotelsin nettisivuilta

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Lasipöytä57 lauantai, joulukuu 17, 2016 at 15:12

  Mä kävin eka kerran v 1981 ja majoituin muutamaksi päiväksi Viruun poikaystäväni kanssa. Me saatiin jotenkin vessanpytty hajalle – en enää muista miten – mutta vesiosasta siis lohkesi pala. Minä soitan respaan heti, kerron asiani ja sanon että putkimies tarvitaan. Hetken kuluttua huone pelmahti täyteen pukumiehiä, joilla tuntui olevan jokin ongelma. Vessaa tutkittiin ja mä yritin kertoa että putkimies pliis. Niitä ei kiinnostanut mun puheet. Jonkin ajan päästä poistuivat ja ehkä tunnin kuluttua tuli putkimies korjaamaan pyttyä.
  Me vaan ei tajuttu heti ollenkaan mistä oli kysymys … Oikeastaan tajuttiin vasta vuosien kuluttua, kun muuta tietoa Virun mahkuista alkoi jostain tulla.
  Seuraava kerta Virossa olikin 2001 ja hieman oli muuttuneet systeemit ja maisemat.
  Yksi, joka on ja pysyy, on surkea eestiläinen ns. asiakaspalvelu.
  Joskus joku sentään hymyilee ja on ystävällinen, mutta harvinaista se edelleen on.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, joulukuu 17, 2016 at 15:16

   Oho, mikä kokemus! On siinä ollut ihmettelemistä. Yleensähän tollaiset tilanteet tosiaan ymmärtää vasta jälkikäteen, että mitä siinä oikein tapahtuikaan. Olen samaa mieltä, ettei virolainen asiakaspalvelun taso useinkaan ole sillä korkeimmalla tasolla… Hotelleissa olen kuitenkin saanut hyvää tai erittäin hyvää palvelua! Sen sijaan esimerkiksi kaupoissa välillä umpisurkeaa tai jopa erittäin törkeää. No, onneksi tämäkin asia tuntuu parantuvan vuosi vuodelta, ja mitä nuoremman asiakaspalvelijan kohtaa, sitä parempaa kohtelua yleensä saa.

 • Reply Kthetraveller lauantai, joulukuu 17, 2016 at 16:43

  Mä vein ryhmäni tuonne tutustumaan viime toukokuussa, kun toimin matkanjohtajana duunini virkistyspäivänä. Ihan mukava kierros ja opas, tuo sama mikä teilläkin, oli hauska mies.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, joulukuu 18, 2016 at 11:32

   Munkin mielest oli hauska tyyppi. Ja koko kierros hauska lisä Tallinnan matkaan, vaikka ei yleensä museoista välittäisikään. Sellainen sopivan kevyt ja rennolla otteella tehty, ja itse aihehan on tosi mielenkiintoinen.

 • Reply Terhi / Muru Mou lauantai, joulukuu 17, 2016 at 21:59

  Miten Sofi Oksanen liittyy tuohon soppaan? Ei meille vaan kerrottu! :D https://www.rantapallo.fi/murumou/vierailulla-tallinnan-kgb-museossa/

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, joulukuu 18, 2016 at 11:59

   No siinä tapauksessa sen voinee paljastaa. Sofi Oksasen isä oli yksi Virua rakentamassa olleista suomalaisista rakennustyömiehistä, ja tapasi siis Oksasen insinööriäidin Tallinnassa. :)

 • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, joulukuu 18, 2016 at 15:54

  Jonkin verran kiinnostaa. Kävin Neuvostoliitossa silloin, kun se hönki viimeisiä henkäyksiään glasnost-aikana ja vaikka asiat olivat karun itäkätevän söpösti, niin kuitenkin asiat ovat monessa suhteessa kaupungeissa paremmin nykyisen riistäjäjärjestelmän aikana. On tietysti pakko myöntää, että tuon ajan Neuvostoliittoa pitää verrata vaikka sen ajan Suomeen eikä nykyiseen Suomeen. Tuollaiset museot ovat omiaan herättämään ostalgiaa.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, joulukuu 19, 2016 at 17:34

   Joo, pitää tietenkin pitää konteksti aina mielessä tällaisissa paikoissa. Uskon, että pitäisit tästä museosta.

 • Reply miraorvokki sunnuntai, joulukuu 18, 2016 at 17:30

  Voi hitsi! Onneksi sain juuri risteilylahjakortin, pitääkin käyttää se heti ja suunnata tänne. Mielenkiintoista! :) Kiitos mahtavasta Tallinna-vinkistä! Ps. Maisemat on kyllä makeet!

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, joulukuu 19, 2016 at 00:22

  Itse kirjoitin samasta aiheesta tällä viikolla. ”Paljastin” kierroksesta enemmän, mutta en usko silti sen haittaavan museoon menijöitä: nimittäin olin lukenut museosta useasta blogista ja ainakin minun muistillani olin jo unohtanut monet tarinat :-) Eri oppaat meillä kierroksella oli, sen voi helposti kuvista havaita. Joka tapauksessa varsin suositeltava museo, mikä kyllä kannattaa käydä katsastamassa paikan päällä. Oppaan tarinat tekevät kokemuksesta varmasti hieman erilaisen joka kerralla. Tässä oma juttuni, jos lukijoita kiinnostaa tietää museosta hieman enemmän: http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/kgb-museo-tallinnassa-kurkistus-kylman-sodan-aikakaudelle/

  Mitä sitten tulee itse Neuvostoliitoon ja siellä käymiseen, niin olen ”yksi kadehtimistasi henkilöistä”. Rehellisesti sanoen tämä museokierros antoi itselle todella paljon, sillä muistan hyvin ensimmäiseni reissuni Viroon eli silloiseen Neuvostoliittoon vuonna 1988. Kaikki oli todellakin erilaista ja täytyy sanoa, että oli avartava kokemus käydä Kylmän sodan aikakaudella Neuvostoliitossa. Ajattelin kirjoittaa siitä jossakin välissä muistelmamatkan, kunhan saan skannattua valokuva-albumista kuvat.

  Se mitä tulee itse KGB-museokierrokseen, niin siinä tuli elävästi mieleen isäni kertomat tarinat lukuisilta Neuvostoliiton reissuilta. Oli hyvä havaita se, että ainakin opas ja isäni kertoivat monta asiaa samalla lailla, niin siihen nähden oli siltäkin osin varsin onnistunut kokemus. Kumpikaan ei liioitellut ainakaan kovinkaan paljon tai sitten olivat sopineet saman tarinan :-D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, joulukuu 19, 2016 at 17:39

   Haha, mahtavaa. Sitä kieltämättä aina miettii, että kuinkas paljon näitä tarinoita on väritetty. Ilmeisesti ei sitten kovinkaan paljon! Toivottavasti… Pientä maustetta ja huumoria saa tietenkin aina tuoda mukaan. Toivottavasti oppaanne oli yhtä hyvä kuin meillä. Oli nimittäin kerrassaan hauska tyyppi. Ja mä suurella mielenkiinnolla lukisin kyllä muistelmapostauksia sen ajan Virosta!

 • Reply KGB-museo ja Viru-hotelli Tallinna - vierailu museossa ja hotellin historiaa lauantai, elokuu 26, 2017 at 16:52

  […] ovat kirjoittaneet myös (ainakin) Kohteena maailma -blogin Rami ja Syö Matkusta Rakasta -blogin […]

 • Leave a Reply