Suomen suurin matkablogiyhteisö

Uudeksi vuodeksi Espanjaan. Paljasta Andalusian vinkkisi!

maanantai, joulukuu 12, 2016

Lähdemme joulun välipäivien jälkeen Espanjaan, tarkemmin sanottuna Andalusiaan. Ja vielä tarkemmin sanottuna Aurinkorannikolle eli Costa del Solille.

Auringosta tosin ei välttämättä ole tietoakaan, sillä viimeiset viikot ovat kuulemma olleet kylmimmät ja sateisimmat alueella miesmuistiin. Miten tää kuulostaa niin mun tuurilta? Olemme saaneet muutamia SOS-morsetuksia siitä, että kannattaa ottaa villasukat mukaan… Siis minne lentääkseni mä juuri tuhlasin 500 euroa? Ainakin sillä hetkellä, kun rahat humpsahtivat tililtä pois, mä kuvittelin pääseväni palmun alle tyhjentämään sangriatynnyriä vain viikunanlehti suojanani.

Tämä reissu on jo kuitenkin ennen alkamistaankin ollut mulle hyvä oppitunti: Costa del Sol ei ehkä alunperin ollut mielessäni unelmien lomakohde (jokainen minut vähänkin tunteva voinee päätellä ne ilmiselvät syyt), mutta mitä enemmän olen asiaan perehtynyt, sitä iloisempi olen tästä reissumahdollisuudesta.

Costa del Sol ja etenkin muu Andalucia ovat nimittäin niin paljon muutakin, kuin se perinteinen mielikuva esimerkiksi ”Fugesta” (lihapullat muusilla ja Tauski esiintymässä lähibaarissa). Tiedän, tiedän. Minähän tässä olen se sivistymätön, kun olen moisia ajatuksia ehkä salaisesti päässäni hautonut.

Ennakkoluulot ovat siis jo lentäneet romukoppaan. Marbella ja etenkin Malaga ovat kuulemma todella tutustumisen arvoisia kaupunkeja. Costa del Solilta pääsee myös helposti liikkumaan autolla ympäri Andalusiaa. Ja alueelta löytyy vaikka mitä: patikointimahdollisuuksia upeissa maisemissa, pieniä vuoristokyliä, luksuselämää, historiallisia nähtävyyksiä, merenrantaa ja vuoria, kaupunkeja kuten Sevilla ja Granada, tippukiviluolia, viini- ja kinkkutiloja, aktiviteetteja, tapasravintoloita, arabialaisia kylpylöitä…

Puolitoista viikkoa ei edes tunnu riittävän kaikelle, mitä haluaisin Espanjassa tehdä. Eikä kaikelle paellalle, jonka haluan syödä. Eikä etenkään kaikelle sille sangrialle, jonka haluan juoda.

Sevilla

Kuva Sevillasra: mout1234 / Flickr Creative Commons

Meillä on tukikohta Elviriassa, 15 minuutin matkan päässä Marbellasta. Ensimmäiset päivät otamme todennäköisesti vain todella rennosti. Sen jälkeen varmoja juttuja ovat ainakin Caminito del Reyn upea patikkareitti (kenelle pitää maksaa, että se sade loppuisi edes täksi päiväksi) ja meidän viidennen vuosipäivämme vietto kahdestaan Sevillassa.

Varasin meille muuten aika huikealta vaikuttavan hotellin. Joten jos mietit sen paremman puoliskon viemistä lemmenlomalle, niin toivon voivani pian suositella tätä paikkaa. Jo Sevilla kaupunkinakin kuulostaa niin romanttiselta! En tosin ole paikasta paljonkaan ottanut selvää, joten toivottavasti mielikuvani vastaa todellisuutta, enkä ole viemässä meitä johonkin Espanjan Detroitiin. No menee se vuosipäivä luoteja väistellessäkin.

Muutoin aion toteuttaa alussa luettelemastani listasta niin monta asiaa, kuin ehdin. Uutena vuotena pitää kuulemma perinteen mukaan syödä rypäle per sekunti, lisättäköön se vielä jonon jatkoksi. Saakohan rypäleet nauttia nestemäisessä muodossa?

No joo, koska tällaiset suunnittelu-fiilistelypostaukset taitavat olla tylsien postauksien aatelia, niin lopetettakoon hyvän sään aikana ja päästettäköön teidät tuskasta. Tämä postaus loppuu nyt.

Muuta en pyydä, kuin että jakaisit minulle parhaat vinkkisi Andalusiaan, mikäli sinulla sellaisia on.

Missä oli parhaat näköalat? Mikä on ylivoimaisin kaupunki? Paras patikkareitti? Huonoin syömäsi paella? Pettymyksen aiheuttanut nähtävyys? Paljasta!

You Might Also Like

31 Comments

 • Reply Jasmin | Wanderwall tiistai, joulukuu 13, 2016 at 01:01

  Caminito del Rey on mullakin suunnitelmissa ja oon kaikki sormet ja varpaat ristissä sen suhteen että sää olisi niin hyvä että tuonne pääsisi patikoimaan. Mä näen jo sieluni silmin sen tilanteen kun saavun reitin alkuun ja mulle todetaan että se on sinä päivänä suljettu kovan tuulen takia ja lippuja on saatavilla vasta kuukauden päähän… Toivottavasti meitä molempia onnistaa ton suhteen :D Samoja kohteita näyttää muutenkin olevan listalla ja mua on alkanut pelottaa että edes se mu kolme viikkoa ei tule riittämään Andalucian kiertämiseen!

  Pakko muuten sanoa että omg oon ihan täysin unohtanut miten riistohintaisia lennot Suomessa ovat! Mun menolippu Malagaan maksoi kaksikymppiä ja paluu vielä puolet vähemmän. Sit vielä ihmetellään että miksen käy useammin Suomessa. Ehkä siksi että saan lentoliput toiselle mantereelle usein halvemmalla kun liput täältä Suomeen ja takaisin :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, joulukuu 13, 2016 at 17:42

   Ai niin, säkin olit matkalla näille seuduille! Jee. Todellakin toivon, että onnistaa. Olis niin ankeaa mennä tonne ja joutua jättämään noin upealta vaikuttava kohde väliin. Mä luulen, että tää nousee (taas kerran) yhdeksi sellaiseksi paikaksi, jonne on sitten joskus päästävä uudelleen kokemaan lisää. Niitähän kun ei vielä ollutkaan kovin paljon… Älä heitä suolaa haavoihin noilla sun loppuhinnoillasi. :D Joulu, uusi vuosi, Suomi ja Espanja ei oo hyvä yhdistelmä lippujen hintojen kannalta.

 • Reply Hanna/Ranskatar reissaa tiistai, joulukuu 13, 2016 at 09:33

  Mun blogista löytyy vinkkejä Sevillaan ja Córdobaan! :) Erityisesti tykkäsin Sevillasta, jossa kannattaa ehdottomasti kiivetä katedraalin torniin ja käydä Alcázarin palatsissa. Näin valencialaisena täytyy tosin todeta, että hyvää paellaa ei Valencian maakunnan ulkopuolelta löydy ;D Mutta tapaksia voin sitten suositella Andalusiassa maistelemaan. Ja jos et ole ennen Espanjassa käynyt, niin 100 Montaditos-ketjun ravintolat ovat ihan hauska (ja halpa) tuttavuus. Nimensä mukaisesti ravintolan listoilta löytyy 100 erilaista minileipien väliin koottua tapas-annosta :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, joulukuu 13, 2016 at 17:44

   Apua, mä oon ihan tietämätön Espanjasta, enkä tiennyt Valencian olevan se the paikka… Onpa noloa! No ainakin tapaksia sitten senkin edestä, haha!

 • Reply säppä tiistai, joulukuu 13, 2016 at 10:52

  Mä liputan Sevillaa! Córdoba oli kaunis keväällä patioiden aikaan, mutta paljon pienempi ja ”sieluttomampi” kuin isosiskonsa, missä riittää nähtävää. Granada myös on näkemisen arvoinen ja Ronda siinä aurinkorannikon lähellä on myös aika veikeä pikkukaupunki. Paella tosiaan, niinkuin Hanna jo sanoi, on Valenciasta eikä niinkään iso juttu Andalusiassa, mutta jos meet sitä syömään niin vain lounasaikaan sitten. ;) Turremestat tunnistaa siitä, että tarjoaa sitä illallakin. Ihanaa reissua!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, joulukuu 13, 2016 at 17:45

   Mun paellaunelmat vaan murentuu kommentti kommentilta. ;) Hei mahtava vinkki! Mä oon tosi vähän käynyt Espanjassa, joten tällaiset on enemmän kuin tervetulleita, kun ei paikallisista tavoista hirveästi ole tietoa.

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA tiistai, joulukuu 13, 2016 at 13:19

  Mielenkiinnolla jään odottamaan tätä sun uuden vuoden reissua! Itselläkin saattoi pikkaisen olla ennakkoluuloja aluetta kohtaan, niin nyt on hyvä aika kumota ne lopullisesti! :)

 • Reply sari tiistai, joulukuu 13, 2016 at 15:37

  Ronda ehdottomasti. Todella upea. Ihan paras. Sitten jos ei jaksa lähteä kauemmas niin Benalmadenan perhospuisto. Ja Gibraltarin apinat.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, joulukuu 13, 2016 at 17:48

   Rondaa on kyllä kehuttu. Sen sijaan Girbraltarista olen kuullut aika vastakkaisia mielipiteitä. Apinat ois kyllä kiva nähdä! Kiitos vinkeistä.

 • Reply Emilia/Matkan varrella tiistai, joulukuu 13, 2016 at 17:41

  Näin jonkun verran Espanjassa reissanneena uskallan väittää, että Sevilla on maan kaunein kaupunki. Asuin siellä viitisen vuotta sitten ja rakastuin totaalisesti. Guadalquivir-joki kaikkinen siltoineen on todella kaunis ja historialliset rakennukset upeita. Kannattaa myös käydä tsekkaamassa näkymät Metropol Parasolin eli ”sienen” näköalatasanteelta. Koko kaupunki avautuu upeesti etenkin auringonlaskun aikaan!

  Ihanaa reissua, tuskin siellä koko ajan sataa!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, joulukuu 13, 2016 at 17:49

   Ihania vinkkejä, kiitos! Mielikuvat Sevillasta on siis aivan oikeita. Toivottavasti päästään todistamaan jotain kaunista auringonlaskua tonne sienelle, heh. En malta odottaa!

 • Reply Panu tiistai, joulukuu 13, 2016 at 20:35

  Hei itse menen tammikuussa costa del sollille ja autolla vielä suunnittelen yhtä retkeä sevillaan siinä matkalla on Ronda ja jo ennen Rondaa mennessä on Juzcar ns. Pieniä valkoisia kyliä nyt aion käydä katsomassa miltä tämä kylä näyttää smurffin sinisenä siis täältä linkistä löytyy artikkeli kuinka siellä on kuvattu smurffien leffaa ja siinä koko kylä on maalattu smurffin siniseksi siis siellä käyn ..
  http://espanja.com/fi/uutiset/4433-smurffikylassa-jouluista-tunnelmaa?ci=101
  tämä sinulle vinkkinä jos kiinnostaa

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, joulukuu 13, 2016 at 21:40

   Onpa hauskan näköinen kylä! Tuollahan voisi poiketa, jos reitille sattuu. Pienistä valkoisista kylistäkin olejn lukenut suosituksia. Kiitos vinkeistä!

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista tiistai, joulukuu 13, 2016 at 21:23

  Juuri Andalusiasta palattu :) Tällä kertaa Malaga-Bemalmadena-Fuge-Marbella sektorilla. Benalmadena oli ihan syvältä, eikäpä oikein Fugekaan sytytä muuta kuin siellä asuvien ystävien muodossa. Marbellassa on ihan kiva käydä, mutta rannan kaupungeista kyllä Malaga on se oikea kaupunki. Jos sulla vaan aikaa on, älä jätä Sevillaa väliin, mutta anna sille edes muutama päivä. Ronda on hyvä päiväretkikohde. Kiva bussimatka huikeilla näköaloilla Fugesta. Granadakin on sellainen kiinnostava kombo itämaisuutta ja Espanjaa. Nyt en kyllä malta odottaa, mikä onkaan tuo tein hotelli…

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, joulukuu 13, 2016 at 21:43

   Juurikin muutaa päivä Sevillassa olisi tarkoitus viettää. Granadastakaan ei tosiaan sen suuremmin mulla ennakkokäsitystä ole, mutta jotenkin se kuulostaa kiehtovalta paikalta. Toivottavasti hotelli on niin hyvä, kuin kuvittelen sen olevan! Et ole ainoa, jolta olen kuullut, etteivät Fuge ja Benalmadena sytytä… Tietääpä ainakin, minne ei ole aivan pakko päästä käymään. :-)

 • Reply Susanna89 torstai, joulukuu 15, 2016 at 01:00

  Sevilla kuulostaa upealta! :)
  olisin itsekin käynyt siellä tänä vuonna Barcelonasta junalla, mutta junat oli joka päivä loppuunmyyty ja en tiennyt oliko niissä junissa ilmastointia +37C helteellä

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, joulukuu 15, 2016 at 08:38

   Apua, melko tukala meininki, jos ilmastointia ei ole ollut! Heh… Kyllä sitä ovat nyt kaikki kehuneet sen verran paljon, etten usko sen olevaan mikään pettymys. Ainakaan suuri sellainen. ;)

 • Reply Jenna / With huge passion for life maanantai, joulukuu 19, 2016 at 15:38

  Sevillaa tuntuu kehuvan moni. Sangriapönttö ja romanttinen hotelli ja villasukat. Toimihan sekin. Hyvä loma siitä tulee :)

 • Reply Anna K. maanantai, joulukuu 19, 2016 at 20:26

  Mulle tuolta seudulta tuttuja on Sevilla, Ronda ja Granada, jotka on kaikki kauniita ja käynnin arvoisia. Oma suosikkini oli ehkä kuitenkin Cadiz, mutta toisaalta silloin oli syyskuu ja päästiin rannallekin. Tässä siitä lisää, jos kiinnostaa. https://www.rantapallo.fi/kaukaahaettua/2014/02/26/cadiz-tuo-atlantin-kaunotar/
  Ja se uudenvuoden perinne menee tarkalleen näin: kellon lyödessä 12, pitää jokaisella lyönnillä syödä yksi rypäle. Oon koittanut, ei onnistunut! :-D Toinen uudenvuoden perinne on helpompi toteuttaa: punaiset pikkarit tuo kuulemma hyvää onnea ja jos ei, niin ilahduttaa ainakin puolisoa!
  ps. Välimeren viileään talveen ehdottomasti pipo, sormikkaat ja villasukat mukaan, nim. kokemusta on :-)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, joulukuu 22, 2016 at 22:24

   Kiitos vinkeistä. Pitääkö tässä jättää kesämekot sitten kotiin… Cadiz vaikuttaa kivalle!

   • Reply Kaisa sunnuntai, joulukuu 25, 2016 at 13:52

    Ja uutena vuotena puolen yön aikaan ihmiset katsoo kotonaan telkkarista lähetystä Madridista. Siellä soi kellot h-hetkellä :)

    Ainoa paikka missä olen ollut Andalusiassa on Granada. Siellä oli tosi hienot tapakset (ainakin verrattuna Madridiin). Ihan pikkuannokset :) ja Alhambra myös vierailun arvoinen paikka

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas tiistai, joulukuu 20, 2016 at 20:24

  Ei paljastettavaa, kun ei ole manner Espanjassa tullut käytyä. Taitaa Andalusia olla kuten Kanarian saaret tai Mallorca. Massaturismin vuoksi kartetaan vaikka siellä yllätykseksi on vaikka mitä hienoa nähtävää. Itsellä ollut huono kuva Espanjasta mutta listalla on. Kyllä sielläkin on käytävä edes jossain!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, joulukuu 22, 2016 at 22:30

   Minä olen kyllä jo muiden blogien perusteella vakuuttunut siitä, että Andalusia tarjoaa vaikka mitä, ja että sitä massaturismia ei ainakaan tähän vuodenaikaan ole mitenkään liikaa.

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta torstai, joulukuu 22, 2016 at 12:13

  Miä asuin Fugessa yhden talven ja pidin kyllä asukkaan näkökulmasta kaupungista :) Sehän paikka on juuri sellainen kuin siitä itselleen tekee :) Tykkäsin tosi paljon Ojen nimisestä kylästä, joka muistaakseni on lähellä Marbellaa! Siellä oli upea vanha pieni kylä, hyvää ruokaa ja upea luontoreitti! :) Siitä on kyllä kymmenen vuotta, mutta tuskin se nyt ihan hirveäksi on muuttunut :D

 • Reply Pirkko / Schildt torstai, joulukuu 22, 2016 at 18:52

  Fuengirolassa kannattaa käydä vähintäänkin nähdäkseen käytännössä suurimman suomalaisyhteisön Suomen ulkopuolella (jos oikein muistan). Ja jos koti-ikävä yllättää, niin korvapuusteissa ja muissa suomalaistuotteissa löytyy. Etenkin Los Pacos lienee kaikkein suomalaisinta aluetta.
  En välttämättä haluaisi tuolla pitempään asua, mutta minusta aikoinaan kun viikon verran tuota kylää tukikohtanamme tuolla seudulla pidimme, niin oli kiva ymmärtää aluetta ja ilmiötä vähintäänkin sosiologisesta näkökulmasta!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, joulukuu 22, 2016 at 22:32

   Ehdottomasti. Vastaavista paikoista voi saada paljonkin irti, aina jostain näkökulmasta, vaikka se lomapaikkana ei aivan omimmalta tuntuisikaan.

  Leave a Reply