Suomen suurin matkablogiyhteisö

Missä kaikessa Suomi voittaa Ruotsin?

tiistai, joulukuu 6, 2016

Rakas kotimaamme. Alussahan meillä oli suo, kuokka – ja Jussi.

Harmi vain, että siinä vaiheessa länsinaapurillamme oli jo siemenet itämässä Ikeaa, Volvoa, maailman menestyneimpiä vaatekauppoja, tyylitajua ja voittoisaa jääkiekkojoukkuetta varten.

Kuten paljon luetussa postauksessani ”Ruotsissa on kaikki paremmin” kuvailin, niin (rumpujen pärinää) Ruotsissa todella on kaikki paremmin. Tai ainakin moni asia. Ihanan, rakkaan ja mielettömän kotimaamme puolesta päätin kuitenkin ryhtyä vastaiskuun blogipostauksen muodossa ja listata muutaman asian, jotka meillä Suomessa ovat ehdottomasti paremmin kuin Ruotsissa.

Kuva Hangon itsenäisyyspäivän paraatista 6.12.2016.

PC060002

Kahvittelu

Miten kahvittelu voisi olla negatiivinen asia? No, kuten tuossa aiemmassa postauksessa kerroin, ratkaistaan ongelmat Ruotsissa kahvittelemalla (fika). Kuulostaa leppoisalta. Paitsi silloin, kun se menee liiallisuuksiin, kuten ruotsalaisilla.

Muutamakin itseäni lähellä oleva henkilö, joka on tehnyt bisnestä tai muuta yhteistyötä ruotsalaisten kanssa, on menettänyt hermonsa siihen, ettei sille fikaamiselle tule loppua. Joka välissä ja jokaisen ongelman kanssa ratkaisuun tarvitaan kahvittelua ja mieluiten useampaan kertaan. Kun suomalainen olisi ratkonut ongelman jo viiteen kertaan, jauhaa ruotsalainen vielä luomupapujaan eettisestä kierrätystavarasta kyhättyyn kahvipannuunsa.

Kuivauskaapit

Kuivauskaappi, tuo suomalainen innovaatio, ei edelleenkään ole levinnyt Ruotsiin samalla laajuudella kuin meille. Miten sitä selviäisi elämästä ilman kuivauskaappia?

Hintataso

Jos luulit, että Suomessa on kallista, et vissiin ole käynyt Ruotsissa? Hintataso yllättää mut joka kerta.

Politisk korrekhet

Pikkulinnut ovat laulaneet, että Ruotsissa poliittinen korrektius on mennyt jo liian pitkälle. Ei, en ole persu enkä populisti, mutta jossain määrin sitä mieltä, ettei liiallinen poliittinen korrektius johda mihinkään. Asioista on voitava puhua niiden omilla nimillä.

Tyyli

Me emme kilpaile tyylitajussa ruotsalaisten kanssa (se tappioputki näyttäisi jopa Suomi-Ruotsi-jääkiekko-otteluiden tuloksia pahemmalta).

Sitten toisaalta: täällä voi ainakin rauhassa mennä crocseissa ja verkkareissa kauppaan, ja sulaudut joukkoon huomiota herättämättä. (No okei, Töölössä näitä Crocs-esiintymisiä ei pitäisi tehdä ja täällä et todellakaan sulaudu silloin joukkoon… Teen silti.)

Turismi

Ehkä yllättävää, mutta luin kesällä uutisen, jonka mukaan japanilaiset turistit yöpyvät yli kaksi kertaa enemmän Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa. Hyvä Suomi! Helsinki on uusi Tukholma!

Ulkomaalaisten mielikuva

Ruotsalaiset, olette ihania.

Mutta minulle ovat hyvin jääneet mieleen erään kanadalaisen sanat suomalaisten ja ruotsalaisten eroista puhuttaessa: ”Teitä suomalaisia ei pidetä yhtä itseään täynnä olevina kuin ruotsalaisia.”

PC060011

Siitäs saitte, naapurit. Oletteko samaa mieltä? Missä muussa me päihitämme rakkaan mutta vihatun naapurikansamme?

Hyvää 99. itsenäisyyspäivää Suomelle ja tietenkin kaikille teille lukijoille!

Ja hei, mikäli haluat lukea meidän tähän astisen elämämme tunnelmaltaan Linnan juhlia lähimpänä olleista juhlista, niin kurkkaa vuoden takainen postaus Shanghain suomalaisten itsenäisyyspäivän juhlista täältä.

You Might Also Like

31 Comments

 • Reply Magnus keskiviikko, joulukuu 7, 2016 at 14:22

  Suomi on myös parempi PISA tuloksissa.
  http://yle.fi/uutiset/3-9336636

 • Reply miraorvokki sunnuntai, joulukuu 11, 2016 at 11:40

  Taisin kommentoida ja Facebookin puolella mutta kommentoidaan täälläkin nyt! :) Tämä on aivan mahtava postaus ja tähän on ihanaa palata :D Tuo kahvi-juttu naurattaa minua edelleen! Maininta hintatasosta on myös totta, Ruotsi osaa yllättää!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, joulukuu 12, 2016 at 21:07

   Siellä tuntuu kyllä todella kalliilta. Ja jos se meille tuntuu kalliilta, niin mites sitten muista maista tuleville turisteille!

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita maanantai, joulukuu 12, 2016 at 08:13

  Hah, hauska postaus! Erityisesti tuo tyylitaju-juttu jotenkin kolahti! Jaksan aina ihmetellä meidän suomalaisten korkkarit ja verkkarit yhdistelmää, mutta onhan se huoletonta kun voi lähteä kylillä pyörähtämään ilman sen suurempaa stressiä..kuten vaikka niin minä tänäaamuna eripari kengissä! Epähuomiossa jalkaan lipsahti väärää paria oleva lenkkari, minkä huomasin vasta kotiin palatessa, mutta onneksi heitin vain nopeasti tyttöä kouluun! :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, joulukuu 12, 2016 at 21:10

   Oho, no sattuuhan sitä! :D Onneksi ei tuon julkisemmasta esiintymisestä tällä kertaa ollut kyse.

 • Reply Stacy Siivonen maanantai, joulukuu 12, 2016 at 09:12

  Suomessa on enemmän sinipyrstöjä kuin Ruotsissa. Muitakin itäisiä taigametsän lintuja on enemmän.

  • Reply Stacy Siivonen maanantai, joulukuu 12, 2016 at 17:28

   Suomessa 2425 sinipyrstöhavaintoa sitten vuoden 2000, Ruotsissa 122 havainto koko historiassa tuli tänä syksynä.
   Suomessa on myös enemmän saunoja kuin Ruotsissa. Suomessa ruotsalainen bonehead julistaa vihaa suomalaisia kohtaan. Suomessa ei yksikään ruotsalainen bonehead tee niin.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, joulukuu 12, 2016 at 21:10

   Suomi pesee Ruotsilla lattiaa!

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta maanantai, joulukuu 12, 2016 at 12:27

  Hih, hyvä tuo kahvittelu kohta :D Ja mä en selviäisi ilman kuivauskaappia :D En oo yhtään semmoinen astioiden pyyhkijä ihminen :D

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA maanantai, joulukuu 12, 2016 at 12:48

  Tuo oli yllättävää tuo turismi, jotenkin sellainen ennakkoajatus, että Ruotsissa (tai muissa Pohjoismaissa) käytäisiin enemmän. Hyvä me!

  Pssst! Sulle olis blogipalkinto mun blogissa. :)

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana maanantai, joulukuu 12, 2016 at 23:25

  Voi että mä tykkään sun tavasta koostaa näitä juttuja! Tämäkin oli (taas) ihana.

  Olen kyllä itsekin huomannut, että Suomi (ainakin Helsinki) taitaa just nyt olla sopivan eksoottinen ja pop turistien mielestä. Ja se on tosi jees! Varmaan me kansanakin ollaan ällistyttävän erikoisia sisäänpäinkääntyneinä ja murahtelevina. :D Tosin uskon ja luotan, että nuoriso on kovaa vauhtia tässäkin korjaamassa kurssia parempaan suuntaan!

  Ja joo, meidän ei kande lähtee kilpailemaan ruotsalaisten kanssa tyylistä… Paitsi jos nykynuoriso tai ainakin tulevat sukupolvet vähän kohottaisi meidän imagoa. :)

 • Reply Laura / Laura's Itinerary tiistai, joulukuu 13, 2016 at 12:49

  Allekirjoitan, että ruotsalaisten poliittinen korrektius menee yli; tämän sain tuta kirjaimellisesti, kun uusi ruotsalainen pomo ei ymmärtänytkään suomalaisen suoraan puhumista, vaan joutui haukkomaan henkeään. Vasta myöhemmin kertoi minulle, ettei ole koskaan kokenut vastaavaa :D :D :D

  PS. Kuivauskaappi ei vain toimi maissa, joissa veden kalkkipitoisuus on korkea. jo Köpiksessä se ois tuhoon tuomittu idea, puhumattakaan Keski-Euroopasta… lasiastiat olisivat aivan harmaita, jos niitä ei kuivata samantien.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, joulukuu 13, 2016 at 17:46

   Apua, mitä sä oot sille pomolle sanonut! :D No eihän tässä yksinkertaiselle ihmiselle tullut mieleenkään mitkään veden kalkkipitoisuudet… No, ruotsalaiset tuskin voi sitä silti käyttää tekosyynä, haha.

 • Reply Terhi / Muru Mou keskiviikko, joulukuu 14, 2016 at 01:54

  Hahaha, hauska postaus :D Poliittinen korrektius on mielestäni ärsyttävin asia ruotsalaisissa! Se on niin käsittämätöntä kun kierrellään ja kaarrellaan, eikä lopulta uskalleta sanoa yhtään mitään, ettei kukaan vaan loukkaantuisi. On hassua, että suorapuheisten suomalaisten ja tanskalaisten väliin on muodostunut tuollainen niin kovin korrekti ja herkkä kansa.
  Lauran kommenttiin viitaten: me ei ikinä kuivata astioita samoin tein, vaan meillä on Ikeasta (jes, kyllä! Kiitos ruotsalaiset!) ostettu kuivausteline tiskipöydällä. Lasit kyllä pysyy kristallin kirkkaina, kunhan vesi vaan pääsee valumaan pois. Ainoa, mihin kaipaan kuivauskaappia on se, että saisin ne pestyt astiat kuivumaan piiloon!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, joulukuu 15, 2016 at 08:30

   Mahtavaa astiafaktaa saadaan täällä tietoomme! :D Poliittinen korrektius tosiaan alkaa ärsyttää siinä vaiheessa, kun se menee selkeästi yli. Hauska tietää, että tanskalaiset sitten ovat kuitenkin suorapuheisia, jotenkin olisin ajatellut heidän olevan tässä asiassa enemmän ruotsalaisten kuin suomalalaisten kaltaisia.

 • Reply Arna / Cocoa etsimässä torstai, joulukuu 15, 2016 at 13:27

  Hauska! Oon sanonut aikaisemminkin, mutta tykkään sun tyylistä :).
  Liittyy kahvitteluun ja poliittiseen korrektiuteen, mutta diskuteeraus on ruotsalaisissa hieman ärsyttävä tapa. Keskustellaan ja keskustellaan ja vielä kerran keskustellaan ja muistetaan kysyä kaikkien mielipide ja kanta ja näkökulma ja koskaan ei päästä ratkaisuun. Tykkään suomalaisten suoraviivaisuudesta: vaihtoehdot käydään läpi ja sitten päätetään.

  Tajusin muuten vasta nyt, että meillä ei ole kuivauskaappia. Pärjätään oikeastaan ihan hyvin, mutta sinne laittais kyllä mielellään kuivumaan astiat, jotka ei tiskikoneeseen mahdu, ja esim. kierrätettävät purkit ja purnukat.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, joulukuu 16, 2016 at 09:19

   Kiitos Arna. Joo, ymmärrykseni mukaan oot ihan oikeassa tossa loputtomassa keskustelussa… Aika hassua, että näin lähekkäisillä kansakunnilla on tuossa niin huomattava ero. Mitähän ne ruotsalaiset meistä puhuvat?
   Tiskikone kyllä helpottaa elämää ilman kuivauskaappia, eipä meilläkään tule sitä ihan kauhean paljon käytettyä, kun koneessa pesee astiat ja ne kuivuvat siellä. Mutta käsin tiskatessa kuivauskaappi on kyllä pelastus!

 • Reply Katja torstai, joulukuu 15, 2016 at 22:38

  Hyvä kirjoitus :) Ja monesta samaa mieltä – Ruotsissa kolme vuotta asuneena. Mutta toi ruotsalaisten tyyli… nooh, en tiedä onko siinä ihan oikeasti mitään kadehdittavaa, muoti on sitä että kaikki näyttää ihan samanlaiselta. Tyylikästä ehkä, mutta aika persoonatonta :) Ainakin Suomessa ihmiset uskaltaa olla enemmän omannäköisiään!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, joulukuu 16, 2016 at 09:23

   Tota on muuten moni myös sanonut, ehkä juurikin moni Ruotsissa asuva. Mutta kyllä ne mun silmiin silti näyttää niin hyviltä!

 • Reply Erja/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi lauantai, joulukuu 17, 2016 at 20:57

  En minä ollut tajunnut kuivauskaapin ainutlaatuisuutta ennen kuin Göteborgare siitä huomautti :-) Ja kyllä minä olen Töölöössä näköjään lipsahtanut tyylitajuttomuudessani jo sille asteelle, että käyn Crocseissa kaupassa. Tosin vasta pimeän jälkeen…

 • Reply nnnaaaa torstai, kesäkuu 29, 2017 at 14:23

  Kiitos tästä postauksessa, satuin sen löytämään. jotenkin itsekin tästä ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella alennuskompleksista kärsineenä olen jotenkin, no kyllästynyt siihen :D ei ruotsalaisia tarvitse voittaa, mutta suomessa ja suomalaisena voi koko ajan kehittyä. Varmaan meitä kansana ajaa tosi paljon kehittymään, kun rinnalla on tuollainen maailman ”täydellisin” maa :D lisäksi ulkomailla ruotsalaiset nähdään aikalailla suomalaisen kaltaisina (googleta vaikka how are swedish people like?) Ja niin tuttua stereotypiaa tulee :D lisäksi alennuskompleksi on jotenkin loppujen lopuksi oman pään sisällä, että suomalaiset, häntä pystyyn ja suomea kehittämään :) kun miettii, onhan meillä aivan erilainen historia kuin ruotsalaisilla, ja niitä alitajuisia arpia korjataan nyt. Ruotsalaisillahan viimeinen sota on ollut, kun Suomi siirtyi heiltä venäjälle, suomessa taas aika sen jälkeen on sisältänyt yhtä jos toista synkkää.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, heinäkuu 1, 2017 at 22:58

   Kiitos kommentista! Oon kyllä ihan samaa mieltä, että erilaiset historiamme vaikuttavat kyllä todella paljon. Ruotsi on ollut meitä onnekkaampi monessa kohdassa. Mutta alemmuuskompleksit romukoppaan, kyllä me suomalaisetkin osataan. :) Ei se Ruotsissakaan kaikki aina niin täydellistä ole. Hyvää kesää! :)

 • Reply nnnaaaa torstai, kesäkuu 29, 2017 at 14:24

  *alemmuuskompleksi hah autocorrect :D

 • Leave a Reply