Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kiinalainen muoti: taimia päässä, yöpuvussa kaupungille…

torstai, marraskuu 24, 2016

Taimitarha päässäsi

Oletko haaveillut omasta puutarhasta? Nyt sellaisen perustaminen on helppoa. Päähäsi. Kiinassa oli nimittäin vuosi sitten suurinta huutoa kiinnittää muovinen taimi pinnillä keskelle päälakea.

Ensin aloitettiin yksinkertaisilla taimilla. Sitten tulivat sienet, kukat ja hedelmät. Lähinnä lapset ja nuoret naiset, mutta myös miehet (!), kävelivät tyylikkäinä kaupungilla taimi liehulettien kanssa kilpaa tuulessa heiluen. Taimi sojotti keskellä päätä kuin antenni, ja heilui rytmikkäästi askelten tahtiin. Melko omituisen näköistä.

Kukaan ei tiedä, mistä villitys lähti. Mutta kuten tästä New York Timesin artikkelista (kannattaa katsoa kuvat) käy ilmi: “Nobody knows what it means, but we do it anyway.”

IMG_2227

Sisäinen viherpeukaloni ei päässyt valloilleen, ja pidättäydyin lähtemästä villitykseen mukaan. Ennen vuoden loppua tämä muoti-ilmiö oli jo enimmäkseen ohi.

Klassikko: yöpuvussa kaupungille

Tämä ei ainakaan Shanghaissa ollut niin yleistä kuin luulin, mutta kyllä näitä tuli vastaan. Pitkähihaisessa ja -lahkeisessa yöpuvussa on rentouttavaa lähteä vaikka ostosretkelle tai kaveria moikkaamaan. Kuinka kätevää: aamulla ei tarvitse kuin hypätä sängystä ylös ja kävellä ovesta ulos. Mitä räikeämpi nallekuvio, sitä suuremmat respectit saat kanssakulkijoilta.

Pyjamien julkisesta käytöstä liikkuu monenlaista legendaa. Joidenkin mukaan sillä ilmaistaan esimerkiksi statusta: ei jokaisella ole varaa olla käymättä töissä ja kulkea päivisin silkkipyjamassa kadulla.

Silti esimerkiksi Shanghain maailmannäyttelyn aikaan vuonna 2010 paikallisia sivistettiin kylteillä, joissa kerrottiin pyjamien kuuluvan kodin seinien sisäpuolelle. Julkkikset kuuluttivat televisiossa kansalle, ettei yökkäreiden julkinen käyttö ole sivistynyttä.

Oli syy pyjamien julkiselle käytölle mikä tahansa, jään toiveikkaana odottamaan ilmiön rantautumista Suomeen.

Käytännöllisyys ennen kaikkea: korkkarit vaikka vuorivaellukselle

Kiinalaiset vaikuttivat rakastavan lenkkareita, ja niillä kuljettiinkin vähän joka paikkaan. Ja sitten toisaalta jotkut eivät lähteneet ilman korkkareita minnekään – edes vuorille. Kun muilla oli vaelluskengät tai edes lenkkarit jalassa, niin jotkut kipittivät korkeuksissa ja metsämaastoissa näpsäkästi pikku korkojensa kanssa.

Ja jos korkkareilla kävely ei vuorella sitten tunnukaan ihan omalta jutulta, niin rahalla saa ja hevosella pääsee, kuten kuvasta näkyy.

Kiina Yellow Mountains

Väärinkirjoitetut kyltit vol. 2: väärinkirjoitetut ja muuten vaan oudot lauseet tekstiileissä

Kirjoitin täällä esimerkkien kera naurunpurskahduksista, joita väärinkirjoitut englanninkieliset kyltit Kiinassa tuottivat.

Ne kirjoitusvirheet eivät jääneet vain kyltteihin. Kiinalaiset vaikuttivat rakastavan kaikenlaisia printtejä ja elämänlatteuksia paitoihin ja takkeihin painettuna, ja niille oli sitten hyvä aina sisäisesti Shanghain ruuhkametrossa hihitellä. Mieleen on jäänyt mm. takin selkämyksessä lukenut ”you come me youd alway”. Hmm?

Ja sitten oli muuten vaan tyhmät printit vaatteissa, kuten nyt alla oleva. Ei ehkä ihan uusimpien muotituulahdusten mukaista näin länsimaisella mittapuulla…

IMG_2094 (1)

Mutta nämä muotioikut ovatkin taas yksi niistä jutuista, minkä takia minä rakastan Kiinaa.

Vaikka muoti ei varmaankaan ole yhtä erikoista kuin Japanissa tai Koreassa, on kiinalaisilla omat juttunsa, joita on hauska bongailla. Kun ihmisiä on niin valtavasti, voi rauhassa lähteä vaikka jönssöneissa kaupungille saamatta osakseen olankohautuksia kumemmpaa.

Jos ei ensi keväänä näy näitä muoti-ilmiöitä H&M:n katalogissa, olen pettynyt.

You Might Also Like

50 Comments

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista torstai, marraskuu 24, 2016 at 21:48

  Vitsi, makeita nuo muovipinnit :) Kun ekaa kertaa Shanghaissa näin tuollaisen pyjamatyypin luulin, että joku ei hiihtele ihan täysillä. Vaan sitten kun niitä rupesi näkymään jatkuvasti tajusin, että taitaa olla maan tapa. Hienoin näkemäni yhdistelmä on ehdottomasti nallepyjama, nilkkasukat, korkkarit ja käsilaukku.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, marraskuu 24, 2016 at 21:54

   Hehe, siinä on ollut varsinainen lady! Ei tota yöpukujen käyttöä oikeasti edes ymmärrä todeksi, kunnes ensimmäistä kertaa joku kävelee yöpuku yllään vastaan.

 • Reply Milla - Pingviinimatkat torstai, marraskuu 24, 2016 at 22:00

  Sain just pienet nauruhepulit, kun ajattelin miten menis töölön ja ullanlinnan mummoilla sumpit kahvilassa väärään kurkkuun jos tepasteltsis kaffelle nallepyjamassa :D

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa torstai, marraskuu 24, 2016 at 22:09

  Eeppistä :D Kiinassa on kyllä joskus päästävä käymään. Sen maan viehättävä laumasieluisuus ja oikut on pakko kokea. Giant’s Causewaylla Pohjois-Irlannissa joku nainen veti myös semmoset 10-senttiset korot jalassa. Se paikkahan on täynnä erikorkuisia kivenmurikoita, ja mulla oli jyrkimmissä paikoissa vaikeuksia lenkkarit jalassa… Tai sitten niissä koroissa oli kunnon piikit, jotka porautui kiveen ja auttoi pysymään pystyssä ;D

 • Reply Susanna torstai, marraskuu 24, 2016 at 22:27

  Tämä oli mielenkiintoinen!
  Barcelonassa huomasin että nuoret naiset pukeutui mielellään ja usein Kylie Jenner -tyylisiin vaatteisiin eli lyhyt navan paljastava toppi ja minishortsit. Menin Italiasta Espanjaan risteilyn muodossa niin pistin merkille erilaisen tyylin, mielestäni italialaiset pukeutuu ainakin vähän konservatiivisemmin kuin espanjalaiset. Usein just kulttuurierot liittyy näihin asioihin, eli jos vaikkapa vanhemmat ei raivoa pyjaman (tai minitoppien) käytöstä niin silloin sellaiset trendit yleistyy nuorisolla rauhassa. Muistan myös sen tyylieroista että belgialaisilla (rannikolla) oli tapana käyttää runsaasti hajuvesiä ja niitä myytiinkin jokapuolella. Saksalaisten vaatetyylit ei mielestäni eroa kauheasti suomalaisten tyyleistä

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, marraskuu 26, 2016 at 22:56

   Munkin mielestä saksalaiset muistuttaa monissakin asioissa suomalaisia. Ja siitäkin oon samaa mieltä, että italialaisten pukeutuminen on espanjalaisia konservatiivisempaa.. Kadehdittavan kauniita tosin ovat naiset molemmissa maissa!

 • Reply Hanne perjantai, marraskuu 25, 2016 at 06:42

  Nää on kyllä klassikoita!
  Kuulin jostain, että itupinnivillitys olisi lähtenyt liikkeelle Xi Yangyang -piirretystä. Ilmeisesti siinä yhdellä vanhalla ja viisaalla vuohella kasvaa itu päässä…
  Korkokengistä olen pistänyt merkille, että ne ovat useasti selkeästi vääränkokoiset; yleensä kokoa tai kahta liian isot ja lonksuvat ja taipuvat joka suuntaan. En ymmärrä miten sellaiset voi edes erehtyä ostamaan (ehkä dyykatut popot..? :D)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, marraskuu 26, 2016 at 22:53

   Voisin hyvin kuvitella, että jostain piirretystä se on napattu. Nyt kun kuvailit niin kyllä, minäkin muistan korkkareiden olleen usein aivan liian isoja. :D

 • Reply Rosanna perjantai, marraskuu 25, 2016 at 09:44

  Mun yliopistolla (Suomessa) on yks vaihtari, jolla on juuri tuollainen ”School kills” -toppatakki! Aina pohdin, että minkä liikkeen poliittinen kannanotto tuo on, mutta nyt aloin miettiä, että ehkä sitä ei ole ajateltu niin pitkälle :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, marraskuu 26, 2016 at 22:51

   Ei hitto! :’D No ainakaan Kiinassa ei tainneet olla poliittisia kannanottoja noi tekstit… :D

  • Reply Kaisa torstai, joulukuu 1, 2016 at 21:26

   Mun mielestä toi näyttää niiltä tupakka tappaa -varoituksilta, et onko vaan siihen liittyvä läppä… :)

 • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, marraskuu 27, 2016 at 22:37

  Minä olen vielä liian nuori kasvamaan horsmaa, mutta sitten kun kasvan, ne eivät olekaan muovisia.
  Minä kyllä kannatan yöpuvussa kävelemistä ainakin kauppaan, mutta minulla on valitettavasti sellainen tapa, ettei yöpuvun alla ole mitään alusvaatteita.
  Kiina on absurdin suurvalta, eikä ole varmastikaan ainoa sellainen. Tuollainen ”school kills” voisi olla aika kova kannanotto näihin kouluammuskeluihin.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com sunnuntai, marraskuu 27, 2016 at 23:11

  Mahtavaa! Kunpa nämä rantautuisi Suomeenkin. Siis nuo pyjamat ja taimet, noista muista nyt en niin välitä. Olispa mahtavaa, jos vois lähteä ostoksille nallepyjamassa, ananas päässä!

 • Reply Anne | Metallia Matkassa maanantai, marraskuu 28, 2016 at 08:04

  Japanissa tuli kanssa aina bongattua noita printtivaatteita ja voi hyvänen päivää mitä settiä jengillä lukee paidassa eikä ne yhtään tajua, mitä siinä luki.. joskus sitä joutu huomauttaa kaverilla, että tiedätkö mitä tossa sun paidassa lukee.

  Jotenkin näen kiinalaiset niin helposti kävelemässä yökkärit päällä kaupungilla. :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, marraskuu 28, 2016 at 17:22

   No voin kuvitella, että Japanissa sama homma. Ja noiden tekstivaatteiden suosio on vielä niin valtava! Miksi, jos ei edes ymmärretä, mitä siinä lukee? :D

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana tiistai, marraskuu 29, 2016 at 13:38

  Voi että mä tykkään näistä sun Kiina-postauksista! Niin hauskoja ja oivaltavia. Haluaisin itsekin päästä sinne. Tai siis olenhan käynyt Hongkongissa, mutta eihän se ole yhtään sama asia.

  Tähän elämäntilanteeseen olisi oikein suotavaa, että täälläkin muodissa olisi pyjamassa kuljeskelu. Olis tämän perheen aamut huomattavasti helpompia… ;)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, marraskuu 29, 2016 at 16:25

   Haha.. :) Mä taas haluaisin kovasti päästä Hong Kongiin! Olisi kiva päästä vertailemaan, kuinka erilaisia nuo kaksi loppujen lopuksi ovatkaan. Vai ovatko.

 • Reply Miika / Scenic Road Hunters keskiviikko, marraskuu 30, 2016 at 00:29

  Voishan toi yöasussa liikuskelu olla ihan mukavaakin mut taitais onnistua täällä Suomessa vaan maaseudulla. Kai ton kasvipää-jutun vois vetää överiksikin jollain peikonlehdellä :D

 • Reply Kohteena maailma / Rami keskiviikko, marraskuu 30, 2016 at 20:53

  En tiedä yöasuista muuta kuin sen, että huomenna päiväkotiin muksuille yöpaidat ja tonttulakki :-D No jos tarkkoja ollaan, niin kyllä Suomessakin on viime aikoina kesäisin näkynyt naisilla olevan muodissa housut, jotka näyttää pyjaman housuilta…. :-D

  Noi kiinalaiset tekstiilit kirjoituksineen oli minulle täysin uutta. Ainakin näkyviä ovat. Toisaalta tietysti tulee mieleen myös se, että mahtaako takin pitäjä tietää, mitä selkään on kirjoitettu? Meinaan aika harva suomalainkaan tietää, mitä hänen japanilaiset tai kiinalaiset merkit paidassa tarkoittavat, kun sellaisen on ulkonäön vuoksi ostanut :-)

 • Reply Jenni / Unelmatrippi keskiviikko, marraskuu 30, 2016 at 21:33

  Ensin tuli sellainen olo, että mä en _pysty_ kommentoimaan muuta kuin että Kiina <3 ja itkupotkunauruhymiö päälle (eli kiitos nauruista jälleen kerran)! Mutta sitten pääsin noihin korkokenkiin asti ja mieleen vyöryivät muistot vähän sieltä sun täältä, jossa tuli törmättyä noihin kermaper…, korjaan, oman elämänsä prinsessoihin, joiden mielestä 15 sentin piikkikorot ovat ihan järkevät kengät esimerkiksi Machu Picchussa vuorivaelluksella, sademetsäkävelyllä Australin tropiikissa, snorklausreissulla Thaimaassa tai jäätiköllä Uudessa-Seelannissa. Ollapa kiinalainen – epämukavuus ennen kaikkea. <3

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, marraskuu 30, 2016 at 22:01

   Päättäväinen kansa, joka ei juuri yleisestä mielipiteestä (tai hyviksi todetuista toimintatavoista) välitä!

 • Reply Pirkko / Schildt torstai, joulukuu 1, 2016 at 18:20

  Tuotin joitakin vuosia sitten tiimiini yhden tytön ”sisartiimistämme” Kiinasta ja koko sen puoli vuotta kun hän Suomessa meillä työskenteli jaksoimme viikosta toiseen ihastella hänen rohkeita asujaan. Lyhyet pitsishortsit (talvella) yhdistettynä Uggin karvasaappaisiin taisi olla lievimmästä päästä. Mutta tyttö oli sen verran hyvävartaloinen ja muutenkin kaunis, että ihan mikä tahansa näytti hyvältä hänen päällään!

 • Reply Teija / Lähdetään taas torstai, joulukuu 1, 2016 at 18:48

  Hahhaaa :D Noita sieniä päässä muistan nähneeni ennenkin, mutta että pyjamassa kaupungille – hmm. No kieltämättä olisihan se kätevää :D

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta perjantai, joulukuu 2, 2016 at 11:13

  Ihanaaa! Kiinalaiset on kyllä niin selkeästi oman tiensä kulkijoita :D Toivon kanssa näkeväni vähintään noi taimet muotitietoisten ensi kevään blogipostauksissa :D Kiitos postauksesta, se oli ihana <3

 • Reply Hanneli /duunireissaaja perjantai, joulukuu 2, 2016 at 15:53

  Voihan kiina. Kotitalon kuivaushuoneeseen mä livahdan yöpaidassa hakemaan pyykkejä. Olen mielestäni rohkea, se on kuitenkin kerrostalo.

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, joulukuu 2, 2016 at 22:10

  Pyjamafani täällä hei :) Myönnän, että olen joskus vetäissyt takin yöppärin päälle ja lähtenyt autolla hakemaan lapsia harrastuksista. Mielessä kävi muutaman sekunnin ajan, että jos autoon tulisi vika tai poliisi pysäyttäisi, niin voisihan mun asu herättää hilpeyttä. Hyvät small talkit siitä ainakin sais. Taimia en kuitenkaan päähäni laittaisi.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, joulukuu 4, 2016 at 17:41

   Se ois hauskaa, kun auto sitten pamahtais keskelle moottiritietä ja siinä sitten saisi pyjama päällä alkaa selvittelemään asiaa.. :)

 • Reply Reetta / Matkasto lauantai, joulukuu 3, 2016 at 00:48

  Hehhee, täällä hihitys jatkuu…. :D Itupinnit, ei voi olla totta!! Luulin, että käsittämättömät muotivillitykset ehkä rajoittuu vain Japaniin ja sielläkin lähinnä jonnekin Harajukuun, mutta näin järjellä ajatellen, kyllähän tollaseen reilun miljardin kiinalaisen joukkoon taitaa upota yksi jos toinenkin kreisi muoti-ilmiö! Ton pyjamatyylin MELKEIN voisin ottaa Suomeenkin! ;)

 • Reply Sari lauantai, joulukuu 3, 2016 at 09:19

  Mielenkiintoisia ilmiöitä! Minä voisin kesällä päivän kulkea kukka päässä. Pyjamasta en tiedä. Muuten tulipa mieleeni, että Espanjassa voi palkata pahasti veloissa olevan perään vaikka linnun kulkemaan perään, niin kauan kunnes maksaa velkansa. Tehostaa maksamista kummasti. Tuo tyttö, joka istuu kyydissä ja kaksi kantaa on kyllä ihan liikaa. Jopa hänen ilmeensä on todella tyly. Voi meitä ihmisiä.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, joulukuu 4, 2016 at 17:44

   Joo, kaikkea sitä keksitään. No, pari työpaikkaa siihenkin maahan lisää niille, joilta lihasvoimaa löytyy.

 • Reply Lotta | Watia.fi lauantai, joulukuu 3, 2016 at 11:43

  Noi taimi- ja kukkapinnit on kyl just hauskoja! Kiinalaiset ovat kyllä niin omaleimainen kansa. Ne pepusta auki olevat lastenvaatteet ovat kanssa vähintäänkin mielenkiintoisia. Missähän kaupungissa se oli tällä meidän syksyn turneella, kun noita pyjamia tuli kans vastaan tosi paljon. Oisko ollut Siem Reapissa? Sielläkin se tuntui olevan trendi. Mut mikäs sen mukavampaa! 8D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, joulukuu 4, 2016 at 17:45

   No sepä se. :D Reikähousut ois kyllä hyvin sopineet tähän listan jatkoksi, unohdin ne!

 • Reply Sanna I Siveltimellä lauantai, joulukuu 3, 2016 at 13:25

  Hah, joo todellisia muotioikkuja ;DDD Apua..! :)

 • Reply Teppo/Tämä matka lauantai, joulukuu 3, 2016 at 15:24

  Toinen ääripää löytyy Kiinan maaseudulta ja pienistä kaupungeista eli alle miljoona asukasta :-) Daqingissa Mantsuriassa ihmiset noin yleisesti oli rääsyläisiä ja likaisia eikä pukeutumiseen kiinnitetty huomiota. No siitä on jo pari kymmentä vuotta mutta lienee vastaavia seutuja vielä olemassa.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi lauantai, joulukuu 3, 2016 at 22:02

  nää postaukset on niin hauskoja :-)

 • Reply OTTOIZAKAYA.COM / OTTO sunnuntai, joulukuu 4, 2016 at 13:20

  Kiinalaisten muotivillitykset on ihan parasta. Viereiseen naapurirakennukseen muutti just iso liuta kiinalaisia ja ootankin nyt innolla, että nä trendit rantautuu myös omaan naapurikauppaan. :D parasta!

 • Reply yky torstai, helmikuu 15, 2018 at 11:10

  nämä vaatteet oli aika yky

 • Leave a Reply