Kun Shanghaissa ja vailla jotain vähän outoa tekemistä, suuntaa ötökkämarkkinoille ihmettelemään. En tiedä, mikä paikan todellinen nimi suomennettuna olisi. Englantilaisista käännöksiä on monenlaisia, yksi niistä on Pet, Flower and Insect Market. Tää markkinapaikka on sitä old school Kiinaa, jota ei Shanghaissa enää ihan noin vaan löydetäkään. Heinäsirkkojen siritys raikuu korvissa ja elämän hinta on pieni.
Astutaanpas sisään!
Käytävät ovat ahtaita. Myyjät istuvat jakkaroillaan ja ihmisiä liikkuu ahtaissa väleissä. Haju on inhottava ja meteli kova. Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy kilpikonniin, jotka apaattisena pulikoivat lasiastioissa tai muovikipoissa noutajaansa odottaen.
En tiedä, menivätkö täältä marketilta myydyt kilpparit ruoaksi vai lemmikeiksi. Kilpikonnien syöntihän on hyvin yleistä Kiinassa, ja itsekin näin kilpikonna-annoksia ravintolan jos toisenkin listoilla.
Se on sikäli ongelmallista, että kiinalaisten vaurastuessa myös kilpikonnien kulutus on lisääntynyt, mikä on johtanut tiettyjen kilpikonnalajien ylipyyntiin joillain alueilla. Ruoan lisäksi kilpikonnista valmistetaan kiinalaisen lääketieteen keinoin helpotusta ties mihin kaikkiin vaivoihin. Kiinalaiset ovat edelleen traditionaalisen lääketieteen vankkumattomia faneja.
Kilpikonnien lisäksi markkinoilta löytyy tietenkin niitä ökököitä. Creepy crawlies parhaimmillaan, vai mitäs tuumatte – eikö näytäkin aivan suurennokselta niistä karmaisevista pölypunkeista, joita meidän jokaisen sängyssä kuulemma on, ja joita jossain tiededokkareissa aina näkee?
En voi muuta sanoa, kuin että yök ja hyi hemmetti.
Näiden monsterien lisäksi ötökkämarkkinoilla myydään paljon pieniä heinäsirkkoja heinäsirkkatappeluja varten. Sirkkatappeluthan ovat Kiinassa vanha perinne, joka on lähtöisin yli tuhannen vuoden takaa jo Tang Dynastian ajoilta. Uhkapelaaminen on olennainen osa tätä urheilulajia.
Sirkkoja myydään lasi-, pelti- ja puubokseissa. Miehet tökkivät sirkkoja pitkillä tikuilla. Testailevat, missä purnukassa elää ärhäköin rähinöitsijä. Parhailla tappelijoilla on nimittäin hintaa!
Kilpikonnien ja hyönteisten lisäksi täältä löytyy ainakin lintuja ja kaloja. Ja tietenkin eläinten hyvinvointi aina ykkösprioriteettina Kiinassa! Tai voi olla, että vähän ollaan siitä riman alapuolelta luikahdettu.
Mielenkiintoinen paikka. Kun Shanghain neonvalot alkavat aiheuttamaan migreeniä ja Nanjing Roadin pinnallinen meininki kyllästyttää, on ötökkämarkkinat yksi muistutus siitä toisesta Kiinasta, jonka kaupungista voi halutessaan edelleen löytää.
10 Comments
Uteliaana oli pakko kurkistaa tää sun postaus, vaikka tiesin että alkaa ällöttämään! :D Aikamoisia ötököitä kyllä riittää! Mulle kerrottiin täällä Vietnamissa eilen, että tällä hetkellä Kiinassa (ja täällä asuvilla kiinalaisilla) on kovaa huutoa ”baby mouset”, joita dipataan elävältä johonkin soosiin ja eikun ääntä kohti. Törmäsitkö tollasiin ”herkkuihin”?
Siis mä näin jotain videoita näistä, mutta jäi epäselväksi, että onko se sittenkin vaan jotain urbaalilegendaa..? Ällöttävältä se kyllä näytti!
Huhh… Hyihyihyi! Ihan kauheen näköisiä otuksia, mitä ne noilla isoilla tekee, onko nekin ruoaksi! Kääk! Meillä on reissussa aina usein tapana kokeilla paikallisia herkkuja, ja toukat ja heinäsirkat menee, mutta tommoset hirviöhyönteiset saattais kyllä jäädä väliin! Itse oon tosi kiinnostunut kiinalaisesta lääketieteestä. Olispa mielenkiintoista tietää, minkälaisiin vaivoihin kilpikonna auttaa, ja missä muodossa. :D
Hahaha! :D Eiköhän noilla kilpikonnillakin paranneta ihan kaikkea, aina mieskunnosta lähtien…
Ötökkäruokahan alkaa olla jo ihan trendi Suomessakin! ? (Googlaa vaikka Koiramies -blogi!) Tosin noin jättimäisiä ötököitä en ole kyllä nähnyt syötävän… Kiinassa en ole käynyt, mutta siellähön syödään ymmärtääkseni ihan mitä vaan. Jo Japanissakin tuntuu siltä, että etenkin merestä raavitaan ihan kaikki ruokapöytään, mutta kiinalaiset lienevät keskittyneet hanakammin näihin maanpäällisiin eliöihin. Eläinsuojeluasiat ei todellakaan (varmaan suurimmassa osassa Aasian maita?) ole päällimmäisiä noilla huudeilla, joten siinä mielessä arveluttaa tuollaiset paikat (sääli söpöjä kilppareita… ? ). Mutta kyllä mä maistaisin jotain oikein rapsakaksi friteerattua ötökkää vaikka imelällä chilikastikkeella höystettynä! ?
Ei kuulostaisi ollenkaan hassummalta. Paljon taikinaa ja chiliä, niin eihän sitä edes erota, mitä siellä taikinakuoren alla piilee. ;)
Wow aika makee karmeella tavallaan! Itse mielenkiinnosta haluisin kyllä kanssa käydä ihmettelemässä tuota paikkaa! :D
Oli kyllä pienessä ällöttävyydessäänkin sen arvoista!
Eikö teitä yhtään säälitä nuo eläinparat? Kalatkin pienissä purkeissa ja linnut törkeän pienissä häkeissä. Ne on kuitenkin olentoja, joilla on aivot ja kipua aistiva hermosto. Kiinassa on näiden pikkuelukoiden lisäksi myös mm tiikerifarmeja ties minkälaisiin – myös lääketieteellisiin- tarkoituksiin. Kaikki eksotiikka ei ole kaunista- ainakaan eettiseltä kannalta.
Kyllähän ne säälittävät. Eläinten kohtelu Kiinassa ei valitettavasti vaan meidän suomalaisten säälillä muutu mihinkään. Sen puolen vuoden aikana, kun olin Kiinassa, huomasin kyllä eläinten kurjan kohtelun. Ja olen sitä tuonut usein blogissakin esille.