Suomen suurin matkablogiyhteisö

Olutummikot ulkomailla: beer tasting Prahassa

perjantai, lokakuu 28, 2016

Ummikot ulkomailla on mahtava telkkariohjelma. On kiva hyväntahtoisesti vähän naureskella milloin millekin Pihtiputaan mummolle, joka jännittyneenä lähtee Tukholmaan ja ostaa tuliaisiksi ainakin tukholmamukin, tukholmalippiksen ja tietenkin teelusikat, joiden päässä on kuva jokaisen kuninkaallisen perheenjäsenen naamasta.

Mäkin olin jonkunlainen ummikko ulkomailla, mitä Prahaan tulee – nimittäin olutummikko. Tsekkihän on tunnettu olutmaa. Minä taas aloin juoda olutta vasta vuosi sitten Kiinassa ja sielläkin lähinnä sen takia, että halusin vältellä väärennettyä alkoholia (josta olen kirjoittanut täällä). Kiinassa olut muuten tarjoiltiin useimmiten huoneenlämpöisenä…

P9250659

Oluttietämykseni on siis heikoissa kantimisissa. Päätin varata meille yhden illan ohjelmaksi Prahaan beer tastingin, jotta pääsisimme maistelemaan oluita ja ehkä oppimaan samalla jotain. Katsoin Tripadvisorista tällaisia maisteluja järjestäviä tahoja, ja päädyin hyvät arvostelut saaneeseen Bohemian Craft Beer Tastingiin. Maksoin 26 euron hinnan (per henkilö) netin kautta.

Beer tasting pidettiin pienessä U Kunstatu -baarissa yhdellä vanhankaupungin sivukujista. Rakennuksella on pitkälle ulottuva historia, ja pääsimme käymään sen vanhassa kellarissakin. Itse maistelu pidettiin kuitenkin sen normaaleissa tiloissa.

P9250668

Kurkun kostukkeeksi kannettiin heti yhdet valtavat tuopilliset. Sen jälkeen alkoi varsinainen maistelu, kun saimme pieni lasi kerrallaan eteemme erilaisia oluita.

Ja kuten huomaatte, niin hyvin on jäänyt olutummikolle tastingissä opitut asiat mieleen, kun ainoa sana, jolla noita oluita pystyn näin jälkikäteen kuvaamaan, on ”erilaisia”.

Osallistujia ei sunnuntai-iltana ollut monta; minun ja äidin lisäksi kaksi pariskuntaa. Ja arvaatteko, mistä maasta toinen pariskunnista oli kotoisin? Kyllä. Maanmiehiämme kunnioittaen emme kuitenkaan heittäytyneet syvälliseen juttutuokioon heidän kanssaan, luonnollisestikaan. Sen sijaan vaihdoimme kiusaantuneet silmäykset, kun maistelun pitäjä joutui sulkemaan baarin ikkunat, koska baarin sisäpihalle oli pesiytynyt suomalaisporukka, joka aiheuttamastaan mölystä päätellen oli tutustunut Prahan olutkulttuuriin astetta syvällisemmin…

Olutmaistelu oli hauska kokemus Prahassa, sellaista juuri sopivan letkeää ajanvietettä sunnuntai-iltaan. Muutaman tunnin kesto on ideaali, ja tastingissa tarjottava pikkusuolainen maistuu oluiden lomassa herkulliselle.

P9250675

Mitä pidemmälle Prahan hämyinen ja huurteinen ilta eteni, sitä hauskempaa kaikilla oli, eikä välillä epäselvästi englantia ääntäneen maistattajan puhekaan kuulostanut enää yhtään niin kankealta.

Tosin voin kuvitella, että on tämä yksi niistä tapahtumista, jotka ovat todella hauskoja vasta isolla porukalla. Kuuden hengen poppoolla tunnelma oli aika rauhallinen.

Olutmaistelu Prahassa

Kauhea myöntää, mutta noin tiedollisessa mielessä tästä illasta ei paljonkaan jäänyt muistin sopukoihin, vaan ihan samanlainen olutummikko olen edelleenkin. Oluista kiinnostunut henkilö saa tastingista varmasti paljon enemmän irti, minulle tästä jäi vain hyvä muisto.

Meille, jotka pysytellään jatkossakin mieluiten tutulla ja turvallisella valkkarilinjalla, beer tasting on hauska kokemus ja oppitunti siitä, etteivät kaikki oluet todellakaan ole samanlaisia. Ja että niistä saattaa ihan oikeasti alkaa tykkäämäänkin. Sitten joskus.

Instagram: @adventureswithmeri

Facebook: Syö Matkusta Rakasta

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Teija / Lähdetään taas sunnuntai, lokakuu 30, 2016 at 19:34

  Minä pidän kyllä oluesta, mutta olen aika perus lagereiden lipittelijä. Maistelen kyllä erilaisia oluita aina tilaisuuden tullen, mutta päädyn aina kuitenkin sinne lagerlinjalle :D
  Tuo kiinalainen huoneenlämpöinen olut ei kyllä kuulosta erityisen houkuttelevalta :)

 • Reply Kaisa lauantai, marraskuu 5, 2016 at 15:54

  Mun mielestä tastingeissä hauskointa on tarinat tuotteiden takana, koska harvoimpa jälkikäteen muistaa mitään yksityiskohtia valmistuksesta tai miltä mikäkin maistui :)

  Kivoja aiheita ja postauksia sulla tällä viikolla!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, marraskuu 6, 2016 at 10:54

   Kiitos Kaisa! Ja totta, mieleen jäi enemmänkin se kokemus kuin mikään yksittäisen olutlaadun määritelmä.

  Leave a Reply